Volkswagen ID Forum banner

Serwis po 30 000 mil (wykonany faktycznie przy 33 000)

13K views 35 replies 19 participants last post by  Moe  
#1 ·
Wczoraj zabrałem mojego ID.4 do dealera na przegląd. Nic nie znaleziono, ale na liście wykonanych prac znalazła się następująca pozycja. Nigdy wcześniej nie widziałem tego wspomnianego na tej stronie. Czy ktoś z obecnych ma jakieś komentarze? Z mojego punktu widzenia jako kierowcy nie zauważyłem niczego innego przed ani po tym serwisie. Dzięki wszystkim. PODŁĄCZONO SCANTOOL I URUCHOMIONO GFF. REKALIBRACJA SILNIKA NAPĘDOWEGO 3-FAZOWEGO. WYSŁANO GFF

#3 ·
Dzięki za post - w tej samej łódce! Czy nadal nazywali to "serwisem 30k" / pobierali za to opłatę? A może było to "a la carte" z rzeczy, które wybrałeś? Mam jednego dealera, który chce 245 dolarów za "serwis 30k", podczas gdy drugi nie widzi żadnego rodzaju serwisu dla samochodu i powiedział, że po prostu zresetuje kontrolkę serwisową za 20 dolarów. 245 dolarów to absolutne szaleństwo za to, czym jest oficjalny drobny serwis 30k... Skłaniam się ku 20 dolarom...

#5 ·
Właśnie miałem przegląd po 30 000 km. Kiedy przyjechałem, wycenili na 245. Zapytałem za co. Powiedzieli, że płukanie hamulców i inne rzeczy zaplanowane na 2 lata (jeszcze nie teraz) i jest to zaplanowane na przegląd po 40 000 km. Powiedziałem nie. Chcę standardowy przegląd po 30 000 km, który jest minimalny. Wydrukowałem, co to obejmuje i pokazałem mu. Powiedział, że to 82 dolary. Zasadniczo nic nie robią. Swoją drogą, moje Alenzy mają 29 600 mil i są na 6/32. Jeszcze trochę życia zostało. Jestem zdumiony. Chyba jeżdżę jak stary człowiek, którym jestem.

#6 ·
Właśnie przeszedłem przegląd po 30 tys. mil. Kiedy przyjechałem, wycenili na 245. Zapytałem za co. Powiedzieli, że płukanie hamulców i inne rzeczy zaplanowane na 2 lata (jeszcze nie teraz) i jest to zaplanowane na przegląd po 40 tys. mil. Powiedziałem, że nie. Chcę standardowy przegląd po 30 tys. mil, który jest minimalny. Wydrukowałem, co to obejmuje i pokazałem mu. Powiedział, że to 82 dolary. Zasadniczo nic nie robią. Swoją drogą, moje Alenzy mają 29 600 mil i są na 6/32. Jeszcze trochę życia zostało. Jestem zdumiony. Chyba jeżdżę jak stary człowiek, którym jestem.
Wow, muszę zaplanować swój przegląd po 30 tys. mil (mam już prawie 32 tys.) i pójdę w twoje ślady. 6/32, czy to dotyczy wszystkich opon? Moje przednie mają 6/32, ale moje tylne miały 3/32, kiedy wymieniłem je kilka dni temu.

#9 ·
Harmonogram konserwacji, który otrzymałem z moim 22 AWD, mówi, że płyn hamulcowy należy wymieniać co 3 lata lub 30 000 mil. Poza tym pokazuje dożywotnią minimalną konserwację.
Hmmm, harmonogram konserwacji płynu hamulcowego na 30 000 mil w 2021 roku jest ściśle oparty na czasie (chyba 3 lata)
Image

#18 ·
Dzięki za post - w tej samej łódce! Czy nadal nazywali to "serwisem 30k" / obciążyli cię za to? A może było to "a la carte" rzeczy, które wybrałeś? Mam jednego dealera, który chce 245 $ za "serwis 30k", podczas gdy drugi nie widzi żadnego rodzaju serwisu dla samochodu i powiedział, że po prostu zresetuje kontrolkę serwisową za 20 $. 245 $ to absolutne szaleństwo za to, czym jest oficjalny drobny serwis 30k... Skłaniam się ku 20 $...
Właśnie otrzymałem dziś wycenę na 564 $ za przegląd 30K... sprawdź płyny, diagnostykę elektroniczną itp.

#23 ·
Mój dealer powiedział, że przegląd po 30 tys. km kosztuje 80 dolarów.
Tak, jak wiemy, jedną z głównych zalet posiadania BEV jest bardzo mała konserwacja w porównaniu do ICE. Nadal występują elementy zużycia zawieszenia/hamulców i układu chłodzenia/klimatyzacji, ale poza tym bardzo niewiele.

Jak wcześniej cytowałem, w dniu dostawy pracownicy serwisu wyrazili zaniepokojenie o swoje miejsca pracy, biorąc pod uwagę tak małą konserwację. Oczywiście było to zanim dowiedzieli się o wszystkich potrzebach oprogramowania/modułów ID.4.

#26 ·
Tak, jak wiemy, jedną z głównych zalet posiadania BEV jest bardzo mała konserwacja w porównaniu do ICE. Nadal występują elementy zużycia zawieszenia/hamulców i układu chłodzenia/klimatyzacji, ale poza tym bardzo niewiele.

Jak wcześniej cytowałem, w dniu dostawy pracownicy serwisu wyrazili zaniepokojenie o swoje miejsca pracy, biorąc pod uwagę tak małą konserwację. Oczywiście było to zanim dowiedzieli się o wszystkich potrzebach oprogramowania/modułów ID.4.
Nigdy nie rozumiałem tego twierdzenia (że BEV nie będą wymagały serwisu).

Kiedy myślę o pieniądzach, które wydałem na konserwację w ciągu ostatnich 50 lat, silnik i skrzynia biegów NIE były głównymi pozycjami w moim budżecie na konserwację. Były to głównie zawieszenia, hamulce, łożyska kół i elektryczne podnośniki szyb i wszystkie te rzeczy, które wciąż są bardzo obecne w BEV.

Och, płaciłem za sporadyczny czujnik przepływu powietrza lub pakiet elektrozaworów skrzyni biegów i z pewnością paski rozrządu i pompy wodne, ale realistycznie rzecz biorąc, będzie dużo do zrobienia dla techników nawet w tym Nowym Wspaniałym Świecie pojazdów elektrycznych zasilanych akumulatorami.

#27 ·
Model obsługi dealera wydaje się tak samo zepsuty jak model sprzedaży. Powinien istnieć stały czas na przegląd 30k od Volkswagena, a jedyną zmienną powinna być lokalna, obowiązująca stawka godzinowa warsztatu. Jeez.

#28 ·
Model obsługi dealera wydaje się tak samo zepsuty jak model sprzedaży. Powinien istnieć stały czas dla serwisu 30k od Volkswagena, a jedyną zmienną powinna być lokalna stawka godzinowa. Jeez.
Stawka ryczałtowa, chyba że zostaną wykryte rzeczywiste wady, które wymagają naprawy (ale jestem pewien, że to miałeś na myśli).

#29 ·
Nigdy nie rozumiałem tego twierdzenia (że BEV nie będą wymagały serwisu).

Kiedy myślę o pieniądzach, które wydałem na konserwację w ciągu ostatnich 50 lat, silnik i skrzynia biegów NIE były głównymi pozycjami w moim budżecie na konserwację. Zazwyczaj były to zawieszenia, hamulce, łożyska kół i elektryczne podnośniki szyb i wszystkie te rzeczy, które wciąż są bardzo obecne w BEV.

Och, płaciłem za sporadyczny czujnik przepływu powietrza lub pakiet elektrozaworów skrzyni biegów i oczywiście paski rozrządu i pompy wody, ale realistycznie rzecz biorąc, będzie dużo pracy dla techników nawet w tym Nowym Wspaniałym Świecie pojazdów elektrycznych zasilanych akumulatorami.
Miałem na myśli bardziej regularny serwis, a nie anomalie.
Porównawcze wymiany oleju w silniku spalinowym/dyferencjale/skrzyni biegów, filtr oleju, filtr powietrza silnika, świece zapłonowe, paski klinowe/paski rozrządu itp.

#31 ·
Niedawno miałem przegląd po 30 000 km i naliczono mi 55 $. Prawie kupiłem komplet opon Pirelli AS plus, ale rabaty wygasły, zanim zdążyłem je założyć. Poinformowano mnie, że ustawienie zbieżności kosztuje 150 $, a kalibracja wektorowania momentu obrotowego może kosztować dodatkowe 350 $. Czy wektorowanie momentu obrotowego dotyczy modeli RWD?

#33 ·
Właśnie to zrobiłem i naliczono mi 280 dolarów. Serwis 30 tys. km, który obejmuje... "Olej syntetyczny i filtr" oraz wymianę płynu hamulcowego na "płyn hamulcowy DOT 3". Spojrzałem na korek zbiornika płynu hamulcowego i wciąż jest na nim ten sam kurz, co wtedy, gdy go przywiozłem. :( więc chyba że istnieje nowy sposób na płukanie płynu hamulcowego BEZ zdejmowania korka. Chciałbym wiedzieć.

#34 ·
Właśnie to zrobiłem i naliczono mi 280 dolarów. Serwis 30k, który obejmuje... "Olej syntetyczny i filtr" oraz wymianę płynu hamulcowego na "płyn hamulcowy DOT 3". Spojrzałem na korek zbiornika płynu hamulcowego i wciąż jest na nim ten sam kurz, co wtedy, gdy go przywiozłem. :( Więc jeśli nie ma nowego sposobu na płukanie płynu hamulcowego BEZ zdejmowania korka, chciałbym to wiedzieć.
Moja sugestia byłaby taka, aby zwrócić uwagę doradcy serwisowemu na te kwestie. To żałosne, że trzeba sprawdzać pracę wykonaną w salonie, ale trzeba to robić. W różnych przypadkach stwierdziłem, że opony zimowe są montowane na niewłaściwych narożnikach, opony są nieprawidłowo montowane na kołach (kropki nie są wyrównane) i poważne uszkodzenia nadwozia. Teraz dokładnie sprawdzam wszystko przed opuszczeniem salonu.

Niezbyt dobra sytuacja dla 90%+ kierowców, którzy nie są maniakami samochodowymi. 😢

• Sad
Reactions: iTest