Volkswagen ID Forum banner

Reflektory wyłączone w nocy

28K views 48 replies 24 participants last post by  Jolteon  
#1 ·
Mieszkam w regionie Seattle, na wyspie Whidbey, a promy samochodowe są rutynową częścią mojej jazdy. Oczekuje się, że kierowcy wjeżdżają i wyjeżdżają z promów z wyłączonymi światłami, nawet w nocy. Nie mogę rozgryźć, jak wyłączyć reflektory w nocy i utrzymać je wyłączone. Próbowałem przełączyć reflektory z trybu Auto, a następnie wyłączyć światła, ale to wydaje się nie działać zbyt długo. Samochód po krótkim czasie po prostu powraca do normalnych ustawień automatycznych reflektorów. Z mojego szybkiego spojrzenia na instrukcję obsługi wynika, że tak ma być.

Mam samochód od nieco ponad tygodnia, a dzisiaj był mój pierwszy dzień na promach, więc może coś oczywistego mi umyka. Mam nadzieję!

#2 ·
Mieszkam w regionie Seattle, na wyspie Whidbey, a promy samochodowe są rutynową częścią mojej jazdy. Oczekuje się, że kierowcy wjeżdżają i wyjeżdżają z promów z wyłączonymi światłami, nawet w nocy. Nie mogę wymyślić, jak wyłączyć światła przednie w nocy i utrzymać je wyłączone. Próbowałem przełączyć reflektory z trybu automatycznego, a następnie wyłączyć światła, ale to wydaje się nie działać zbyt długo. Samochód po krótkim czasie po prostu powraca do normalnych ustawień automatycznych reflektorów. Z mojego szybkiego spojrzenia na instrukcję obsługi wynika, że ​​tak ma być.

Mam samochód od nieco ponad tygodnia, a dzisiaj był mój pierwszy dzień na promach, więc może coś oczywistego przegapiam. Mam nadzieję!
Mam podobną sytuację w miejscu pracy (kontrole bezpieczeństwa). Będę musiał tego poszukać, ale ktoś inny na forum zamieścił post pokazujący, że w instrukcji jest napisane, że światła włączą się automatycznie przy 4 mph, niestety nie ma na to rady. Chciałbym, żeby jeśli VW nie zamierza dać nam kontroli, podnieśli to do 15 mph.

#5 ·
Whidbey Island.... Jesteś z marynarki wojennej?
Kocham moich przyjaciół z marynarki wojennej, ale sam nie jestem z marynarki wojennej.

#4 ·
Mieszkam w regionie Seattle, na wyspie Whidbey, a promy samochodowe są rutynową częścią mojej jazdy. Oczekuje się, że kierowcy wjeżdżają i wyjeżdżają z promów z wyłączonymi światłami, nawet w nocy. Nie mogę wymyślić, jak wyłączyć reflektory w nocy i utrzymać je wyłączone. Próbowałem przełączyć reflektory z trybu Auto, a następnie wyłączyć światła, ale to wydaje się nie działać zbyt długo. Samochód po krótkim czasie po prostu powraca do normalnych ustawień reflektorów Auto. Z mojego szybkiego spojrzenia na instrukcję obsługi wynika, że ​​tak ma być.

Mam samochód od nieco ponad tygodnia, a dzisiaj był mój pierwszy dzień na promach, więc może coś oczywistego przegapiam. Mam nadzieję!
Strona 103(?) instrukcji obsługi dotyczy oświetlenia pojazdu i wskazuje, że naciśnięcie przycisku "Mode" na panelu sterowania reflektorami, aż żadne wskaźniki się nie zaświecą - "-" w instrukcji - wyłączy reflektory.

#6 ·
Funkcja AUTO włącza światła automatycznie tylko wtedy, gdy pojazd porusza się z prędkością powyżej określonej.
Albo tak się wydaje, po krótkim opóźnieniu

#7 ·
Zrobiłem jazdę próbną o zmierzchu na prywatnej drodze, aby móc eksperymentować z różnymi technikami wyłączania reflektorów w nocy. Użyłem przełącznika świateł MODE, aby wyłączyć światła i jechałem nie szybciej niż 4 MPH. Po przejechaniu krótkiego dystansu AUTO włącza się samo i włączają się światła mijania. W tym momencie nie można wyłączyć świateł mijania bez zatrzymywania samochodu, włożenia go w POZYCJĘ PARK i wyłączenia "zapłonu" - więc nie zadziała wielokrotne wyłączanie świateł mijania po ich włączeniu.

Ponownie spróbowałem tego eksperymentu, tylko tym razem włączyłem tylko światła postojowe. Ten sam wynik, światła mijania włączą się po krótkim dystansie, bez względu na to, jak wolno jedziesz. I chociaż jest to wynik, którego prawdopodobnie byś oczekiwał, instrukcja obsługi w pewien sposób sugeruje, że samochód może pozwolić sobie na powolną jazdę w nocy na dużą odległość, o ile nie przekraczasz 5 MPH.

Pomyślałem, że może uda mi się oszukać ID.4, aby wyłączył światła mijania, jeśli spróbuję tego samego eksperymentu, świecąc jasnym światłem na tył lusterka wstecznego (gdzie MYŚLĘ, że znajduje się czujnik samochodu, który określa, czy na zewnątrz jest ciemno). Ale samochód jest mądrzejszy ode mnie, jak sądzę, ponieważ i tak włączył światła mijania, niezależnie od tego, gdzie skierowałem światło na lusterko wsteczne.

Złożyłem skargę do działu obsługi klienta VW i zobaczymy, co z tego wyniknie. Jeśli nie będą mogli pomóc, jedynym rozwiązaniem, jakie mogę sobie wyobrazić, jest umieszczenie przełączników na dwóch bezpiecznikach, które kontrolują reflektory. Nie bardzo podoba mi się ten pomysł, ale nie mogę się też doczekać trzech lat jazdy nocą na lokalnych promach ze włączonymi światłami.

• Like
Reactions: Rigbyfab4 and plh
#8 ·
Islander, inną opcją jest po prostu jazda na światłach mijania. Musieliśmy tak robić, kiedy mieszkaliśmy w Kingston. Mieliśmy samochód, w którym światła do jazdy dziennej lub światła mijania (nocne) były zawsze włączone, jeśli samochód był uruchomiony. Przepraszaliśmy pracowników promu przez pierwszy tydzień lub dłużej, ale powiedzieli, że tak się często zdarza.

Następnym razem, gdy będziesz mógł porozmawiać z załogą pokładową, poproś ich o sugestie lub zapytaj, czy jest coś, co możesz zrobić, aby zmniejszyć wpływ na ich widzenie w nocy. W tym momencie przynajmniej zrobiłeś to, co mogłeś, bez konieczności fizycznej zmiany swojego samochodu.
David

#9 ·
Islander, inną opcją jest po prostu jazda z włączonymi światłami mijania. Musieliśmy to robić, kiedy mieszkaliśmy w Kingston. Mieliśmy samochód, w którym światła do jazdy dziennej lub światła mijania (noc) były zawsze włączone, jeśli samochód jechał. Przepraszaliśmy pracowników promu przez pierwszy tydzień lub dłużej, ale powiedzieli, że to się często zdarza.
Dzięki za to. Nie miałem pojęcia, że na drodze są samochody, które wymuszają używanie świateł mijania w nocy. Jeśli mieszkałeś w Kingston, wiesz, że mieszkańcy stanu Waszyngton są dość wyluzowani, z wyjątkiem uprzejmości na promie. Wskocz do kolejki na prom, a zarobisz (dosłownie) mnóstwo gniewu. My, użytkownicy promów, jesteśmy dumni z tego, że trzymamy nasze silniki wyłączone tak długo, jak to możliwe, i przyciemniamy nasze światła. Jazda na promie z zapalonymi reflektorami ... och, ludzkość! Równie dobrze mógłbym tu nadal jeździć z kalifornijskimi tablicami rejestracyjnymi!

Myślę, że w ID.4 będą rzeczy, które będą bardziej przeszkadzać niektórym z nas niż innym. Nie mam nic przeciwko tylko dwóm przełącznikom sterującym oknami, a zawsze włączony asystent pasa ruchu wcale mi nie przeszkadza. Ale myśl, że niektórzy inżynierowie w Niemczech myślą, że wiedzą lepiej niż ja, kiedy powinny być włączone moje światła? To mnie wścieka!

• Like
Reactions: plh and Rigbyfab4
#12 ·
Przypuszczalnie kolejny element "unikania ryzyka sporów sądowych" przy przełączaniu z powrotem na Auto, więc prawdopodobnie VW również nie zmieni. USDOT może teraz tego zażądać? 🤷‍♂️

DOT jest jak NEC w tym sensie, że nieustannie narzucają nowe wymagania, obie agencje starają się nas uratować przed nami samymi. :(
W MD, kiedy pada deszcz i wycieraczki pracują, zgodnie z prawem powinieneś mieć włączone światła. Niektórzy ludzie tego nie robią lub pozwalają swoim światłom do jazdy dziennej wykonywać tę pracę, ale bez ostrzeżenia o tylnych światłach.
Dziś próbowałem użyć tylko świateł postojowych z przodu i z tyłu jako ostrzeżenia przed deszczem. Nie, jak tylko przyspieszyłem, wszystko się zaświeciło. Chciałbym wszystkie przednie, ale bez reflektorów i wszystkie tylne, zwłaszcza czerwone światło listwy. Nie, próbowałem też tylko świateł "przeciwmgielnych", też nie.
Może wymóg bezpieczeństwa US lub EU DOT.
Chciałbym, żebyśmy, kierowcy, mieli trochę więcej kontroli nad "normalnymi" funkcjami samochodu 😖. Wszystkie szyby w górę z pilota, wyłączone reflektory, klapa bagażnika w dół z wnętrza kabiny...

#20 ·
Obwiniam wszystkie pojemnościowe elementy sterujące. Mój Golf ma w zasadzie te same funkcje (automatyczne światła mijania na przełączniku świateł na desce rozdzielczej, automatyczne światła drogowe na dźwigni kierunkowskazów), ale przełącznik świateł to pokrętło, więc tak, zawsze mam kontrolę.

#21 ·
Obwiniam wszystkie pojemnościowe elementy sterujące
Jak najbardziej! Ale w tym przypadku MOŻNA wyłączyć reflektory w nocy, gdy się nie poruszasz. Problem polega na tym, że nie pozostaną one wyłączone. Jeśli jedziesz zbyt długo lub z określoną prędkością, włączają się automatycznie. Myślę, że pojemnościowe sterowanie pozwala komputerowi samochodu na nadpisanie mojego wyboru reflektorów w sposób, który byłby trudny w przypadku konwencjonalnego przełącznika, ale problem nie leży w przełączniku.

Mam nadzieję, że ktoś znajdzie sposób na użycie narzędzia VCDS do zmiany ustawienia i utrzymania wyłączonych reflektorów, jeśli wyłączę je ręcznie... lub przynajmniej zmieni prędkość lub czas, który powoduje ponowne włączenie świateł. Jak dotąd żaden z naszych guru VCDS nie zgłosił sposobu, aby to zrobić.

• Like
Reactions: Rigbyfab4
#22 ·
Jechaliśmy dziś wieczorem przez imprezę z oświetleniem bożonarodzeniowym na lokalnym terenie targowym. Proszą, aby przejechać przez imprezę z wyłączonymi światłami. Poczułem się jak osioł, że nie mogłem ich wyłączyć i utrzymać wyłączonych! Próbowałem dwa razy, ale jak donosili inni, reflektory nie chciały się wyłączyć. Po pierwszym incydencie jechałem poniżej 4 mil na godzinę i nadal się włączały, więc myślę, że to ustawienie timera. Ugh.

#23 ·
Jechaliśmy dziś wieczorem przez imprezę z oświetleniem bożonarodzeniowym na lokalnym terenie targowym. Proszą, aby przejechać przez imprezę z wyłączonymi światłami. Poczułem się jak osioł, że nie mogłem ich wyłączyć i utrzymać wyłączonych! Próbowałem dwa razy, ale jak donosili inni, reflektory nie pozostawały wyłączone. Po pierwszym incydencie jechałem poniżej 4 mph i nadal się włączały, więc myślę, że to ustawienie timera. Ugh.
To zarówno czas, jak i prędkość. Widziałem też dzisiaj, że Golf Mk8 ma te same elementy sterowania reflektorami (i kierownicę) co ID.4; zastanawiam się, czy mają ten sam problem…

#24 ·
Próbowałem kilku adaptacji i zmian w centralnej bramce (Moduł 19) i jak dotąd bez powodzenia. Udało mi się przypadkowo wyłączyć skrętne reflektory! ale udało mi się je przywrócić. Będę dalej próbował i dam wam wszystkim znać, jeśli mi się uda. Dla mnie to głupia funkcja, rozumiem automatyzację i ulepszanie rzeczy, ale kierowca powinien mieć pełną kontrolę nad czymś takim jak reflektory...

#25 ·
Próbowałem kilku adaptacji i zmian w centralnej bramce (Moduł 19) i jak dotąd bez powodzenia. Udało mi się nieumyślnie wyłączyć obrotowe reflektory! ale je odzyskałem. Będę próbował dalej i dam wam wszystkim znać, jeśli mi się uda.
Dla mnie to głupia funkcja, rozumiem automatyzację i ulepszanie rzeczy, ale kierowca powinien mieć pełną kontrolę nad czymś takim jak reflektory.....
Czy patrzyłeś na moduł przycisku światła?
(Otrzymałem mój OBDeleven w zeszłym tygodniu, ale jeszcze nie nauczyłem się go używać.)

#30 ·
Amerykańskie kody/wymagania federalne ciągle się zmieniają. NEC, z którym jestem bardziej zaznajomiony, ma oszałamiające zmiany prawie każdego roku, więc 3 lata to stosunkowo długi czas. Mimo to skłaniam się do zgody z Tobą, a także zostałem poinformowany przez innego członka w niedawnym, powiązanym wątku.

Użyję kolejnego "prawdopodobnie" cytując, że VW może po prostu unikać ryzyka procesowego w tej kwestii, jak wielu innych, i zdecydował się powrócić do "Włączone" jako najmniejszego wspólnego mianownika ochrony nas, ludzi, przed nami samymi.

Volvo historycznie było bardzo bezpiecznym pojazdem i w dużej mierze wynika to z bardzo konserwatywnych zasad projektowania. Ludzie wydają się na to nie narzekać, ale większość ich właścicieli kupuje właśnie z tego powodu. ;)
To nie jest wymóg federalny, ponieważ mogłem je wyłączyć w moim Volcie z 2018 roku. Myślę, że to tylko VW myśli, że wie więcej niż ty.

#32 ·
#33 ·
Mam ten sam problem w moim Sprinterze, jak i w ID.4, po prostu nie można wyłączyć cholernych reflektorów. Często jeżdżę promem (wyspa San Juan) i zawsze przepraszam, gdy tak się dzieje, na szczęście teraz, latem, prawdopodobieństwo, że światła będą problemem, jest mniejsze.

#34 · (Edited)
FWIW, to zachowanie może wydawać się długotrwałą praktyką projektową VW.

Zbliżając się do bram bezpieczeństwa USN w moich poprzednich "stick" GTI ('85, '91 i '00), musiałem wyłączyć światła do jazdy dziennej lekkim wciśnięciem hamulca ręcznego podczas jazdy.

Z moim Passatem '06 - wyposażonym w podobny do ID.4 elektryczny hamulec postojowy "włącz/wyłącz" - nie było możliwości ... ale na szczęście Marines byli już w tym czasie "poza bramami"; ich następcy - marynarze - byli o wiele bardziej "wyrozumiali".

#36 ·
@VW TECHNICIAN powiedział, że w zeszłym roku przesłał aplikację jednym kliknięciem na obdeleven, ale nic z tego nie wynikło. O ile wiem, nikt nie wymyślił, jak zrobić adaptację dla tego. To trochę denerwujące w okresie świąt Bożego Narodzenia, że nie można zabrać samochodu na oglądanie świateł, ponieważ nie mogę wyłączyć świateł podczas jazdy.

#37 ·
@VW TECHNICIAN powiedział, że w zeszłym roku przesłał aplikację jednym kliknięciem na obdeleven w tym celu, ale nic z tego nie wynikło. O ile wiem, nikt nie wymyślił, jak zrobić adaptację do tego. To trochę denerwujące w okresie świątecznym, że nie mogę zabrać samochodu, żeby popatrzeć na światła, ponieważ nie mogę wyłączyć świateł podczas jazdy.
Zostało to przeze mnie przesłane...teraz obdeleven musi wysłać aktualizację.
Maska będzie musiała być otwarta, aby to pojawiło się w aplikacji obdeleven.

#39 ·
Minęło około 12 miesięcy i nadal nie ma tego na liście jako opcji. Nie zamierzam wstrzymywać oddechu
Zostało to przeze mnie przesłane....teraz obdeleven musi wysłać aktualizację.
Maska będzie musiała być otwarta, aby to pojawiło się w aplikacji obdeleven.
Fajnie, czy masz gdzieś samouczek? To będzie pierwsza rzecz, którą spróbuję zrobić z tym urządzeniem.

#47 ·
Czy ktoś sprawdził status tego kilka miesięcy później?
Czy ktoś sprawdził status tego kilka miesięcy później?
Nadal nic. Widzę, że testują aplikację jednym kliknięciem do wstępnego przygotowania baterii. Wygląda na to, że tylko testy na zaproszenie, więc obecnie nie ma możliwości przetestowania.