Zrobiłem jazdę próbną o zmierzchu na prywatnej drodze, aby móc eksperymentować z różnymi technikami wyłączania reflektorów w nocy. Użyłem przełącznika świateł MODE, aby wyłączyć światła i jechałem nie szybciej niż 4 MPH. Po przejechaniu krótkiego dystansu AUTO włącza się samo i włączają się światła mijania. W tym momencie nie można wyłączyć świateł mijania bez zatrzymywania samochodu, włożenia go w POZYCJĘ PARK i wyłączenia "zapłonu" - więc nie zadziała wielokrotne wyłączanie świateł mijania po ich włączeniu.
Ponownie spróbowałem tego eksperymentu, tylko tym razem włączyłem tylko światła postojowe. Ten sam wynik, światła mijania włączą się po krótkim dystansie, bez względu na to, jak wolno jedziesz. I chociaż jest to wynik, którego prawdopodobnie byś oczekiwał, instrukcja obsługi w pewien sposób sugeruje, że samochód może pozwolić sobie na powolną jazdę w nocy na dużą odległość, o ile nie przekraczasz 5 MPH.
Pomyślałem, że może uda mi się oszukać ID.4, aby wyłączył światła mijania, jeśli spróbuję tego samego eksperymentu, świecąc jasnym światłem na tył lusterka wstecznego (gdzie MYŚLĘ, że znajduje się czujnik samochodu, który określa, czy na zewnątrz jest ciemno). Ale samochód jest mądrzejszy ode mnie, jak sądzę, ponieważ i tak włączył światła mijania, niezależnie od tego, gdzie skierowałem światło na lusterko wsteczne.
Złożyłem skargę do działu obsługi klienta VW i zobaczymy, co z tego wyniknie. Jeśli nie będą mogli pomóc, jedynym rozwiązaniem, jakie mogę sobie wyobrazić, jest umieszczenie przełączników na dwóch bezpiecznikach, które kontrolują reflektory. Nie bardzo podoba mi się ten pomysł, ale nie mogę się też doczekać trzech lat jazdy nocą na lokalnych promach ze włączonymi światłami.