Volkswagen ID Forum banner

Does the GTX live up to your expectations?

• Yes

Votes: 11 69%
  • No

Votes: 2 13%
  • I need more time with it

Votes: 3 19%

ID.4 GTX - pytaj o wszystko

55K views 266 replies 40 participants last post by  Procomp  
#1 ·
Image
Jesteśmy szczęśliwymi właścicielami zupełnie nowego GTX w kolorze Moonstone Grey i ze wszystkimi zaznaczonymi opcjami - jesteśmy zajęci jazdą nim w lewo, w prawo i w centrum, oswajaniem się z byciem właścicielami EV i przyzwyczajaniem się do zazdrosnych spojrzeń lokalnych funkcjonariuszy policji.

Więc jeśli chcesz coś wiedzieć lub chcesz pomóc w odpowiedziach na pytania innych osób, pomyślałem, że miło byłoby mieć dedykowany wątek dla wrażeń i pytań z pierwszej ręki na temat GTX.

#4 ·
Gratulacje! Zapytać cię o coś? Jaki jest najlepszy sposób na wieszanie płyt kartonowo-gipsowych? :)

Bardziej serio, jaki jest prześwit? Słyszałem, że jest mniejszy niż w RWD? Czy tylne szyby są również podwójne?
Śmieszne, że pytasz: mam spore doświadczenie w wieszaniu płyt kartonowo-gipsowych!

Nie ma różnicy w prześwicie - DCC zmienia tylko sztywność; sportowe zawieszenie bez DCC obniża go.

Przednia szyba z podwójnymi szybami i wszystkie boczne szyby.

#3 ·
View attachment 6040 Jesteśmy szczęśliwymi właścicielami zupełnie nowego GTX w kolorze Moonstone Grey i ze wszystkimi zaznaczonymi opcjami - jesteśmy zajęci jazdą nim w lewo, w prawo i w centrum, przyzwyczajamy się do bycia właścicielami EV i przyzwyczajamy się do zazdrosnych spojrzeń lokalnych policjantów.

Jeśli więc chcesz coś wiedzieć lub chcesz pomóc w odpowiadaniu na pytania innych osób, pomyślałem, że miło byłoby mieć dedykowany wątek dla wrażeń i pytań z pierwszej ręki dotyczących GTX.
Bardzo ładnie kolego! Czy mógłbyś zrobić kilka zbliżeń kół? Nie widziałem jeszcze kół GTX 20", każdy GTX, którego widziałem w prawdziwym życiu, był na 21". Czy dostałeś ulepszony system głośników?

Gratulacje! Czy mogę o coś zapytać? Jaki jest najlepszy sposób na wieszanie płyt kartonowo-gipsowych? :)

Bardziej poważnie, jak wygląda prześwit? Słyszałem, że jest mniejszy niż w RWD? Czy tylne szyby są podwójne?
Ten sam prześwit (jeśli wybierzesz podstawowe zawieszenie), tylko przednie szyby są podwójne (jeśli wybierzesz tę opcję).

#5 ·
Bardzo ładnie kolego! Czy mógłbyś zrobić kilka zbliżeń kół? Nie widziałem jeszcze kół GTX 20", każdy GTX, którego widziałem w prawdziwym życiu, miał 21". Czy dostałeś ulepszony system głośników?

Ten sam prześwit, tylko przednie szyby są podwójne (jeśli wybierzesz tę opcję).
Jesteś pewien? Powiedziano mi przez dealera, że wszystkie boczne szyby są podwójne. Nie robi to jednak różnicy, ponieważ jest nienagannie cicho.

#13 ·
View attachment 6040 Jesteśmy szczęśliwymi właścicielami fabrycznie nowego GTX w kolorze Moonstone Grey i ze wszystkimi zaznaczonymi opcjami - jesteśmy zajęci jazdą nim w lewo, w prawo i w centrum, oswajaniem się z byciem właścicielami EV i przyzwyczajaniem się do zazdrosnych spojrzeń lokalnych funkcjonariuszy policji.

Jeśli więc chcesz coś wiedzieć lub chcesz pomóc w odpowiedzi na pytania innych osób, pomyślałem, że miło byłoby mieć dedykowany wątek dla pierwszych wrażeń i pytań GTX.
Cześć Jon
Uwielbiam kolor Twojego samochodu i wydajesz się również mieć wszystkie odpowiedzi. Więc - jedno pytanie - w Szwecji GTX jest dostarczany z kablem ładującym 16a. Czy zakup kabla 32a przyspieszy ładowanie, jeśli będę głównie ładował samochód na publicznych stacjach ładowania dających 22kw?
Dzięki!!

#14 ·
Cześć Jon
Uwielbiam kolor Twojego samochodu i wydajesz się mieć wszystkie odpowiedzi. Więc - jedno pytanie - w Szwecji GTX jest dostarczany z kablem ładującym 16a. Czy kupno kabla 32a przyspieszy ładowanie, jeśli będę głównie ładować samochód na publicznych stacjach ładowania dających 22kw?
Dzięki!!
Dziękuję 😊

Odpowiadając na Twoje pytanie: więcej amperów = grubszy kabel = więcej soku

#33 · (Edited)
Odebrałem wczoraj mojego GTX-a - teraz dobrze wygląda przed naszym domem.

Zabraliśmy go dzisiaj na dłuższą przejażdżkę i pierwsze wrażenia są wspaniałe. Mam opcję HUD/AR i to jest niesamowite - wskazuje samochody z przodu zielonymi lub pomarańczowymi paskami, animowanymi pod względem rozmiaru i pozycji. Dokładnie tak, jakby latać myśliwcem celującym w wrogie samoloty... Na początku byłem trochę zaniepokojony faktem, że HUD nie był idealnie wyrównany poziomo, ale potem znalazłem ustawienia, w których można obrócić projekcję - i wszystko było w porządku! :)

Mój samochód został zamówiony w czerwcu z wszystkimi opcjami, więc mogę również spróbować odpowiedzieć na pytania, jeśli jakieś masz.

Większość rzeczy wydaje się działać zgodnie z oczekiwaniami, ale mam pewne problemy z "Easy Open" - nie tak łatwe, jak myślałem. Otwieranie bagażnika bez użycia rąk jeszcze nie zadziałało (nawet zdalne otwieranie z pilota ma pewne problemy) i obecnie wydaje się, że odblokowują się tylko drzwi kierowcy. Może to ustawienie. Również - nie sądzę, żeby samochód sam się zamykał podczas odchodzenia. Muszę kliknąć pilota, aby włączyć miganie kierunkowskazów i składanie lusterek...

Image

#36 ·
Odebrałem wczoraj mojego GTX - teraz dobrze wygląda przed naszym domem.

Zabraliśmy go dzisiaj na dłuższą przejażdżkę i pierwsze wrażenia są wspaniałe. Mam opcję HUD/AR i to jest niesamowite - wskazuje samochody przed nami zielonymi lub pomarańczowymi paskami, animowanymi pod względem rozmiaru i pozycji. Dokładnie tak, jakby latać myśliwcem celującym w wrogie samoloty... Na początku byłem trochę zaniepokojony faktem, że HUD nie był idealnie wyrównany poziomo, ale potem znalazłem ustawienia, w których projekcję można obracać - i wszystko było w porządku! :)

Mój samochód został zamówiony w czerwcu ze wszystkimi opcjami, więc mogę również spróbować odpowiedzieć na pytania, jeśli jakieś masz.

Większość rzeczy wydaje się działać zgodnie z oczekiwaniami, ale mam pewne problemy z "Easy Open" - nie tak łatwe, jak myślałem. Otwieranie bagażnika bez użycia rąk jeszcze nie zadziałało (nawet zdalne otwieranie z pilota ma pewne problemy) i obecnie wydaje się, że odblokowują się tylko drzwi kierowcy. Może to ustawienie. Również - nie sądzę, żeby samochód się zamykał po odejściu. Muszę kliknąć pilota, żeby dostać migacze i składane lusterka...

View attachment 6775
Mój HUD jest mniej szczegółowy - czy masz ID. Software 3.0?

Easy Open również u mnie nie działa dobrze - podejrzewam zabezpieczenie antykorozyjne podwozia.

Żeby wszystkie drzwi się zamykały, trzeba zmienić ustawienia, ale też nie mogę sprawić, żeby zamykał się automatycznie po wyjściu.

Jakieś problemy z planowanym ładowaniem?

#35 ·
Fajnie! Wybrałem między srebrnym a czerwonym, ale ostatecznie zdecydowałem się na czerwony!

Jakie to opony zimowe i czy masz zwykłe, dcc czy sportowe zawieszenie?
Mam zawieszenie DCC, ale przetestowałem tylko ustawienie Comfort.
Dostarczone opony zimowe to Continental Vikingcontact 7 (cierne) - na oryginalnych felgach VW, ale nie Ystad/Narvik, jak widać...

#60 ·
Cześć,

jestem nowy na tym forum. Czytałem, że ID.4 GTX z datą produkcji na koniec roku otrzyma automatyczną aktualizację systemu dźwiękowego? Czy są jakieś oficjalne wiadomości na ten temat? Zamówiłem swój pod koniec lipca, a niezobowiązująca data to luty.
Witamy na forum!

Jeśli chodzi o system dźwiękowy, możemy opierać się tylko na e-mailu, który mój dealer otrzymał jakiś czas temu, a wiadomość od duńskiego importera była nieco myląca - wydaje się jednak, że Twój samochód otrzyma ulepszony system dźwiękowy bezpłatnie; ulepszony system dźwiękowy to subwoofer z tyłu i prawdopodobnie mocniejszy wzmacniacz.

Powinieneś również otrzymać najnowsze oprogramowanie ID. Software 3.0 zainstalowane fabrycznie.

#65 ·
Jestem prawie pewien, że ID.4 GTX to świetny samochód. Właśnie otrzymaliśmy przesyłkę ID.4 RWD z Niemiec i żaden z nich nie dotarł jeszcze do żadnego dealera VW w Toronto.

Przy okazji, czy ID.4 RWD i GTX są standardowo wyposażone w pompy ciepła, czy jako opcja?

Dzięki za info.

#67 ·
Jestem pewien, że ID.4 GTX to dobry samochód. Właśnie otrzymaliśmy przesyłkę ID.4 RWD z Niemiec i żaden z nich nie dotarł jeszcze do żadnego dealera VW w Toronto.

Przy okazji, czy ID.4 RWD i GTX są standardowo wyposażone w pompy ciepła, czy jako opcja?

Dzięki za informacje.
Standard w Danii - to zależy od kraju

#69 ·
W Wielkiej Brytanii pompa ciepła jest standardem w „GTX Max” i opcją w „GTX”. Z tego, co rozumiem, wszystkie kanadyjskie iD4 są standardowo wyposażone w pompę ciepła, a żaden amerykański iD4 nie ma pompy ciepła, nawet jako opcji.
Tak, to standard, ponieważ VW wyposaża ID.4 tylko w pompę ciepła i wysyła do krajów, w których R744 jest zatwierdzony. USA używają R1234yf, który nie jest kompatybilny z systemem klimatyzacji R744.

#77 ·
Czy ktoś mógłby potwierdzić, czy obecne samochody GTX wyposażone w "Pakiet asystenta plus" mają następujące funkcje:

Ostrzeżenie o ruchu poprzecznym z tyłu:

Jakakolwiek forma asystenta parkowania:

A także, czy ktoś ma pojęcie, jaką wersję Travel Assist posiadają.
Mam zero funkcji Park Assist poza kamerami

#87 ·
Cześć, pierwszy raz piszę na forum, kilka pytań do właścicieli GTX. Miałem samochód przez siedem dni, pojawiła się usterka, wróciłem do dealera na trzy tygodnie i wymieniono przedni silnik. Pasek zasilania nigdy nie osiągnął białej linii, wróciłem do dealera, powiedziano mi, że akumulatory potrzebują kilku cykli ładowania, mam samochód z powrotem od dziesięciu dni i uzyskuję tylko 120 km za 60% naładowania, krótkie trasy, zimna pogoda. Ma 1325 km przebiegu. Myślę, że mogę mieć wadliwy egzemplarz. Dzięki za komentarze i informacje.

Attachments

#88 ·
Cześć, pierwszy raz piszę na forum, kilka pytań do właścicieli GTX. Mój samochód po siedmiu dniach pokazał usterkę, wróciłem do dealera na trzy tygodnie i wymieniono przedni silnik. Wskaźnik mocy nigdy nie osiągnął białej linii, wróciłem do dealera i powiedziano mi, że akumulatory potrzebują kilku cykli ładowania, mam samochód z powrotem od dziesięciu dni i dostaję tylko 120 km za 60% naładowania, krótkie trasy, zimna pogoda. Ma przejechane 1325 km. Myślę, że mogę mieć w rękach cytrynę. Dzięki za komentarze i informacje.
Witamy na forum!

Brzmi strasznie - bardzo nietypowe, że przedni silnik został wymieniony tak wcześnie i w ogóle. Czy powiedzieli, co było nie tak z silnikiem?

Zasięg jest bardzo niski - my osiągamy 375 km w temperaturze 2-5 stopni Celsjusza, z obciążonym pojazdem, w większości przy 80 km/h i z włączonym ogrzewaniem.

#94 ·
Czy mogę zapytać: Czy ktoś jeszcze zauważył ogromne podwyżki cen GTX w swoim kraju?

Nasz (dokładnie te same specyfikacje) jest obecnie sprzedawany za oszałamiające 100 000 DKK więcej...nawet używane sprzedają się za 50 000 DKK więcej niż my dostaliśmy nasze.
W Wielkiej Brytanii VW wydaje się podnosić ceny o 1-2% każdego miesiąca. Dotyczy to całej gamy, a nie tylko iD BEV. Ale kilka lat temu ropa kosztowała 1 funt za litr, teraz jest to ponad 1,50 funta, a koszty innych rzeczy również wydają się znacznie wzrastać.

Tymczasem oficjalny wskaźnik inflacji wynosi 4% 😳

#98 ·
Cześć wszystkim, pomyślałem, że sprawdzę z wami, jak wygląda zasięg teraz, gdy zima naprawdę nadeszła.
Nie jest tak dobrze. Dostaję 350 km na liczniku przy 90% ładowania, gdzie zwykle się zatrzymuję. W rzeczywistości przy 110 km/h wygląda to bardziej na 300...
To przy temperaturach poniżej -10C. Ale poza tym jestem pod wrażeniem ogrzewania i ogólnego radzenia sobie zimą.

#102 ·
Kolejne pytanie do was; czy są jakieś dodatkowe gniazda zasilania w bagażniku lub schowku, albo w ogóle jakieś? Naprawdę nie pamiętam, żebym je zauważył, kiedy siedziałem w samochodzie.
Jedynym, który znalazłem, jest ten w bagażniku - chciałbym mieć gniazdo 220 V, ale chyba będę musiał zdecydować się na przetwornicę z rynku wtórnego.

#109 ·
W nowym (12/2021) pakiecie Assistance Plus dla ID.4 GTX zawarte są między innymi nowe funkcje Park Assist i Lane Change... (poniżej zrzut ekranu ze strony niemieckiej)

Mamy nadzieję, że osoby, które już zakupiły pakiet Assistance Plus, otrzymają nowe funkcje bezpłatnie, za pośrednictwem aktualizacji oprogramowania...

Przekażmy tę wiadomość dealerom VW...

#110 ·
W nowym pakiecie Assistance Plus (12/2021) dla ID.4 GTX zawarte są między innymi nowe funkcje Park Assist i Lane Change... (poniżej zrzut ekranu ze strony niemieckiej) Miejmy nadzieję, że osoby, które już zakupiły pakiet Assistance Plus, otrzymają nowe funkcje bezpłatnie, za pośrednictwem aktualizacji oprogramowania... Przekażmy tę wiadomość dealerom VW...
Będzie to wymagało kamery 360° dla rynku amerykańskiego... Rynek UE znacznie różni się w zależności od kraju UE. Jeśli więc powyższe jest uwzględnione, wystarczy strona kodowania, aby je włączyć.

#114 ·
Z drugiej strony testowaliśmy pierwszą wersję w wersji beta i powinniśmy coś za to dostać. :)

Po posiadaniu samochodu przez ponad trzy tygodnie jestem z niego naprawdę zadowolony, ale jest kilka dużych rzeczy i kilka irytacji.

Duża rzecz. Osoba, która pomyślała, że brak podświetlanych klawiszy dotykowych głośności/temperatury powinna zostać natychmiast zwolniona. To nie tylko irytujące, to wręcz niebezpieczne.

System ekranu/multimediów jest wadliwy. W ciągu 1000 km, które przejechaliśmy, dwukrotnie się wyłączył i uruchomił ponownie, a sterowanie głosowe włącza się czasami bez słowa kluczowego i mieliśmy kilka małych, dziwnych problemów z interfejsem użytkownika, takich jak głośność ZAWSZE kontrolująca głośność nawigacji, nawet jeśli nawigacja nie była włączona, tzn. nie mogliśmy kontrolować głośności multimediów.

Mała rzecz, brak oświetlenia LED z tyłu. Myślałem, że w drzwiach będą przynajmniej paski LED, tak jak miałem w moim starym Audi, poczułem się trochę tanio.

Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony przez travel assist, HUD i kamerę 360, naprawdę cieszę się, że wybrałem te opcje. Zwłaszcza HUD, jest absolutnie genialny.

#120 ·
Z drugiej strony testowaliśmy pierwszą wersję beta i powinniśmy coś za to dostać. :)

Po posiadaniu samochodu przez trzy+ tygodnie jestem z niego naprawdę zadowolony, ale jest kilka dużych rzeczy i kilka irytacji.

Duża rzecz. Osoba, która pomyślała, że brak podświetlanych klawiszy dotykowych głośności/temperatury, powinna zostać natychmiast zwolniona. To nie tylko irytujące, to wręcz niebezpieczne.

System ekranu/multimediów jest strasznie wadliwy. W ciągu 1000 km, które przejechaliśmy, dwukrotnie się wyłączył i uruchomił ponownie, a sterowanie głosowe włącza się czasami bez słowa kluczowego i mieliśmy kilka małych dziwnych problemów z interfejsem użytkownika/UX, takich jak głośność ZAWSZE kontrolująca głośność nawigacji, nawet jeśli nawigacja nie była nawet włączona, tzn. nie mogliśmy kontrolować głośności multimediów.

Mała rzecz, brak oświetlenia LED z tyłu. Myślałem, że będą przynajmniej paski LED w drzwiach, tak jak miałem w moim starym Audi, poczułem się trochę tanio.

Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony przez asystenta podróży, wyświetlacz HUD i kamerę 360, naprawdę cieszę się, że wybrałem te opcje. Zwłaszcza HUD, jest absolutnie genialny.
Uważam, że masz rację co do testów beta :)

Jeśli chodzi o podświetlane suwaki, generalnie używam sterowania głosowego i/lub elementów sterowania na kierownicy. Nie mam żadnych problemów z interfejsem użytkownika i udało mi się wyeliminować wszystkie opóźnienia, usuwając małą mapę w menu wielofunkcyjnym i wyłączając słowo budzenia dla sterowania głosowego (teraz po prostu używam przycisku sterowania głosowego na kierownicy.

#119 ·
Czekamy na dostawę naszego id.4 GTX. W międzyczasie zamawiam kilka akcesoriów i zastanawiałem się, jaka jest odległość między podłokietnikami między przednimi siedzeniami – zaznaczona na poniższym zdjęciu. Mamy ulepszenie sportowych siedzeń. Wielkie dzięki dla każdego, kto może powiedzieć.

View attachment 8259
22 cm dla foteli Topsport Plus

#125 ·
Jaki jest realistyczny zasięg, którego można się spodziewać podczas jazdy po autostradach (90 - 130 km/h) w temperaturach od -5C do 10C? Jakieś wskazówki dotyczące zwiększania zasięgu? Próba zaplanowania dłuższej podróży z postojami.
Maksymalnie 350 km, powiedziałbym, na podstawie niedawnej podróży autostradą w temperaturze od -5 do -10 stopni C... Jedyną wskazówką jest cieszenie się podróżą i ładowanie w razie potrzeby. Możesz zwiększyć zasięg, nie odczuwając dyskomfortu, włączając tryb eco, trzymając się ograniczenia prędkości, utrzymując temperaturę w kabinie na niskim poziomie (około 19-21 stopni C), ale przyjemną (używaj podgrzewanych siedzeń i kierownicy, aby zachować wygodę) i po prostu częściej ładuj.

Jestem bardzo przeciwny hypermilingowi, ponieważ jazda samochodem powinna być przyjemnością - więc zaplanuj tyle przystanków ładowania, ile potrzeba... doładowywanie na szybkich ładowarkach nie stanowi żadnego problemu, ponieważ twoje pośladki i oczy i tak potrzebują przerw.

#129 ·
Czy któryś z was, chłopaki, przyglądał się montażowi "nowych" czujników bocznych? Trochę mnie irytuje, że jeszcze nie mam nawet samochodu (w przyszłym tygodniu!), a już dostępna jest nowa technologia.
Będzie to wymagało kamer 360° i dodatkowego modułu ....kodowania. .....adaptacji ...... późniejsza modernizacja będzie bardzo kosztowna (chyba że jesteś wykwalifikowany i wiesz jak)