Volkswagen ID Forum banner

ID.4 z 17-calowym kołem?

4.9K views 20 replies 9 participants last post by  waldo22  
#1 ·
Czy ktoś próbował tego na id4?

#2 ·
Nie sądzę, żeby ktoś tak naprawdę próbował, ale ogólne przekonanie jest takie, że większość 18-calowych kół z ciężarkami balansującymi ledwo mieści się w przednich zaciskach hamulcowych, więc 17-calowe prawdopodobnie się nie zmieszczą. Moje 18-calowe są dość ciasne, ale nie szalone.

...plus może być trudno znaleźć 17-calowe koła o odpowiedniej nośności dla ciężkiego ID.4, ale z pewnością jest to możliwe.

Najlepiej byłoby, gdybyś mógł znaleźć zestaw 17-calowych kół do przymierzenia przed zakupem, ale powinieneś założyć, że będą za małe.

#15 ·
Inżynier opon Pirelli wyjaśnił to bardzo dobrze, lepiej niż ja potrafiłbym. Mam nadzieję, że pomoże Ci to zrozumieć.

Nie sądzę, żeby to dobrze wyjaśniało. Mówi się o ogólnym rozmiarze koła, średnicy gumy.
Czasami koło jest używane zamiennie z felgą, czasami oznacza felgę + oponę.
Większość ludzi nie zmienia zbytnio ogólnej średnicy, mniejsza felga oznacza większą ścianę boczną, ale aerodynamika całego koła (felga + opona) jest gorsza z dużą felgą. Ściana boczna opony jest bardziej aerodynamiczna niż felga.

To YouTube Why Big Wheels Are A Bad Idea On Electric Cars prawie tam dochodzi, ale wychodzi w jego komentarzu
WYJAŚNIENIE! Dlaczego większe koła oznaczają gorszą wydajność, skoro ogólna średnica opony pozostaje taka sama? Sprowadza się to do aerodynamiki. Koło 20" spowoduje większe zakłócenia w przepływie powietrza niż koło 18". Dlatego Tesla (i inni) używa osłon aerodynamicznych na swoich kołach (testy Car & Driver wykazały, że daje to około 3% premii za wydajność przy prędkości). Im mniejsze koło, tym bardziej profil boczny koła i opony jest idealnie płaski (opona jest płaska, koło jest otwarte: więcej opony = więcej płaskiej powierzchni, mniej otwartej powierzchni).

#10 ·
Jak mówiłem, najważniejszą rzeczą dla mnie jest komfort jazdy, a jeśli przejadę więcej mil/kWh - to tylko wisienka na torcie. Szczerze mówiąc, nie rozumiem, dlaczego producenci OEM mają gigantyczne felgi, nie tak, jakbyśmy mogli je zobaczyć od wewnątrz lub zabierać nasze samochody na tor. Może to kwestia wieku, ale chcę komfortu w stylu laz-y-boy - jeden z powodów, dla których lubię EV, brak hałasu silnika, nie lubię nawet hałasu, jaki generują przy prędkości poniżej 25 mil na godzinę, ale to dla bezpieczeństwa, więc jest w porządku.

#12 · (Edited)
Jak mówiłem, najważniejszą rzeczą dla mnie jest komfort jazdy, a jeśli przejadę więcej mil/kWh - to tylko wisienka na torcie. Szczerze mówiąc, nie rozumiem, dlaczego producenci OEM mają gigantyczne felgi, nie tak, jakbyśmy mogli je zobaczyć od wewnątrz lub zabieramy nasze samochody na tor. Może to kwestia wieku, ale chcę komfortu w stylu laz-y-boy - jeden z powodów, dla których lubię EV, brak hałasu silnika, nie lubię nawet hałasu, jaki wydaje przy prędkości poniżej 25 mil na godzinę, ale to dla bezpieczeństwa, więc jest w porządku.
Wybierz koła 18" i opony 235/60 R18. Skonsultuj się z @fiehlsport, ekspertem od opon, aby znaleźć dla Ciebie opony i felgi.

#11 ·
Możesz spróbować założyć 17-calowe felgi z minivana Toyoty na ID.4, aby sprawdzić, czy zmieszczą się nad zaciskiem hamulcowym.

Żeby było jasne, nie mam na myśli faktycznego montażu na samochodzie, ponieważ nie pasuje to do rozstawu śrub 5x114 mm, a otwór centralny wynosi 60 mm w porównaniu do 57 mm, ale jeśli możesz umieścić stojak pod każdym z nich i po prostu sprawdzić dopasowanie, dałoby nam to definitywną odpowiedź. Sam mogę tego spróbować, ponieważ mam kilka 17-calowych felg VW 5x100 z starego Golfa TDI (Ariettas, jeśli ktoś ich chce!)

Jest wiele dobrych opcji opon XL z "Eco Focus" (rodzaj proxy dla LRR, ale nie do końca) w Tire Rack w rozmiarze 235/65R17, takich jak doskonałe Continental CrossContact LX25, więc możesz użyć konfiguracji 235 square z nimi (nie są dostępne w rozmiarze 255/60R17). Istnieje tylko kilka opcji w rozmiarze 255/60R17, ale YOKOHAMA GEOLANDAR CV G058 jest dostępna zarówno w rozmiarze 235/65R17, jak i 255/60R17 i jest również naprawdę dobrą oponą.

Nadal spodziewam się, że 17-calowe felgi nie pasują, chyba że oczywiście chcesz zmniejszyć przednie tarcze i zaciski hamulcowe. Prawdopodobnie niezbyt dobry pomysł :)

Jestem jednak bardzo zadowolony z komfortu mojego 18-calowego zestawu i jeżdżę z ciśnieniem około 37 - 39 PSI.

#18 ·
Więc mój przyjaciel przekonał mnie, żebym po pracy wypróbował polstar 2, to samo, inna odznaka, i tak byłoby finansowym samobójstwem wymieniać 6-miesięczny samochód

@waldo22 czy zauważyłeś dużą różnicę między 18 a 20

Nawiasem mówiąc, mamy bardzo podobne samochody. Mój to Pro.
Mógłbyś spróbować założyć 17" z Toyoty minivan na ID.4, aby sprawdzić, czy zmieści się na zacisku.

Żeby było jasne, nie mam na myśli faktycznego montażu na samochodzie, ponieważ nie będzie pasował do rozstawu śrub 5x114mm, a otwór centralny wynosi 60mm w porównaniu do 57mm, ale jeśli możesz umieścić podnośnik pod każdym z nich i po prostu sprawdzić dopasowanie, da nam to ostateczną odpowiedź. Sam mogę tego spróbować, ponieważ mam kilka 17-calowych felg VW 5x100 z starego TDI Golfa (Ariettas, jeśli ktoś ich chce!)

Jest wiele dobrych opcji opon XL z "Eco Focus" (rodzaj proxy dla LRR, ale nie do końca) w Tire Rack w 235/65R17, takich jak doskonałe Continental CrossContact LX25, więc możesz użyć konfiguracji 235 kwadratowych z nimi (nie są dostępne w 255/60R17). Istnieje tylko kilka opcji w 255/60R17, ale YOKOHAMA GEOLANDAR CV G058 jest dostępny zarówno w 235/65R17, jak i 255/60R17 i jest również naprawdę dobrą oponą.

Nadal spodziewam się, że 17 cali nie pasuje, chyba że oczywiście chcesz zmniejszyć przednie wirniki i zaciski. Prawdopodobnie niezbyt dobry pomysł :)

Jestem jednak bardzo zadowolony z komfortu mojego 18-calowego zestawu i jeżdżę z ciśnieniem około 37 - 39 PSI.
Nie rozumiem potrzeby twardszych ścian bocznych. Nasza sienna jest o 300 funtów cięższa i jeździ na 17 z normalnymi oponami do samochodów osobowych ustawionymi na 32psi 🤷

#14 ·
To jest wykres, który Tesla przedstawiła EPA dla swojego Modelu 3 z kołami 18, 19 i 20 cali. Wniosek jest taki, że istnieje ogromna różnica między kołami 18" a 20". Tesla słynie z tego, że jest "optymistyczna" w kwestii swoich zasięgów. Wątpię, czy Model 3 mógłby przejechać ~480 mil na kołach 18" przy prędkości 50 mil na godzinę. :p

#21 ·
Ot tak dla zabawy, spróbowałem dziś sprawdzić, czy 17-calowe felgi Arietta z mojego Golfa MK4 pasowałyby do ID.4.

W przeszłości ludzie, którzy próbowali 18-calowych felg, mówili "nie ma szans!" na 17-calowych felgach. Przykro mi poinformować, że, zgodnie z oczekiwaniami, mieli rację! :(

Szacuję, że z wewnętrzną stroną felgi bezpośrednio przylegającą do zacisku, potrzeba około 1/4 cala (~6 mm) dodatkowej przestrzeni, aby dopasować 17-calową felgę, i to bez uwzględniania miejsca na ciężarki wyważające. Można by dostać mniejszy zacisk i użyć wewnętrznych ciężarków samoprzylepnych lub ciężarków zaciskowych, ale to nie brzmi jak dobry pomysł.

Image

Image

Image

Werdykt: 17 cali jest po prostu za małe.