Czy ktoś próbował tego na id4?
Jaką wydajność widzisz na 18s?Moje 18s są dość ciasne, ale nie szalone.
Wiele rzeczy może być innych oprócz rozstawu śrub, takich jak przesunięcie i rozmiar opon.Nasz minivan ma 17 lat. Ale to Toyota, więc nie ten sam rozstaw śrub. Sprawdzę jeszcze raz
Nie sądzę, żeby to dobrze wyjaśniało. Mówi się o ogólnym rozmiarze koła, średnicy gumy.Inżynier opon Pirelli wyjaśnił to bardzo dobrze, lepiej niż ja potrafiłbym. Mam nadzieję, że pomoże Ci to zrozumieć.
Wybierz koła 18" i opony 235/60 R18. Skonsultuj się z @fiehlsport, ekspertem od opon, aby znaleźć dla Ciebie opony i felgi.Jak mówiłem, najważniejszą rzeczą dla mnie jest komfort jazdy, a jeśli przejadę więcej mil/kWh - to tylko wisienka na torcie. Szczerze mówiąc, nie rozumiem, dlaczego producenci OEM mają gigantyczne felgi, nie tak, jakbyśmy mogli je zobaczyć od wewnątrz lub zabieramy nasze samochody na tor. Może to kwestia wieku, ale chcę komfortu w stylu laz-y-boy - jeden z powodów, dla których lubię EV, brak hałasu silnika, nie lubię nawet hałasu, jaki wydaje przy prędkości poniżej 25 mil na godzinę, ale to dla bezpieczeństwa, więc jest w porządku.
Nie rozumiem potrzeby twardszych ścian bocznych. Nasza sienna jest o 300 funtów cięższa i jeździ na 17 z normalnymi oponami do samochodów osobowych ustawionymi na 32psi 🤷Mógłbyś spróbować założyć 17" z Toyoty minivan na ID.4, aby sprawdzić, czy zmieści się na zacisku.
Żeby było jasne, nie mam na myśli faktycznego montażu na samochodzie, ponieważ nie będzie pasował do rozstawu śrub 5x114mm, a otwór centralny wynosi 60mm w porównaniu do 57mm, ale jeśli możesz umieścić podnośnik pod każdym z nich i po prostu sprawdzić dopasowanie, da nam to ostateczną odpowiedź. Sam mogę tego spróbować, ponieważ mam kilka 17-calowych felg VW 5x100 z starego TDI Golfa (Ariettas, jeśli ktoś ich chce!)
Jest wiele dobrych opcji opon XL z "Eco Focus" (rodzaj proxy dla LRR, ale nie do końca) w Tire Rack w 235/65R17, takich jak doskonałe Continental CrossContact LX25, więc możesz użyć konfiguracji 235 kwadratowych z nimi (nie są dostępne w 255/60R17). Istnieje tylko kilka opcji w 255/60R17, ale YOKOHAMA GEOLANDAR CV G058 jest dostępny zarówno w 235/65R17, jak i 255/60R17 i jest również naprawdę dobrą oponą.
Nadal spodziewam się, że 17 cali nie pasuje, chyba że oczywiście chcesz zmniejszyć przednie wirniki i zaciski. Prawdopodobnie niezbyt dobry pomysł
Jestem jednak bardzo zadowolony z komfortu mojego 18-calowego zestawu i jeżdżę z ciśnieniem około 37 - 39 PSI.