Volkswagen ID Forum banner

Może głupie pytanie... ale zaczynamy...

2.1K views 10 replies 7 participants last post by  pooge30  
#1 ·
Mam ID.4 Pro z 2024 roku i moje pytanie brzmi: czy gdzieś z przodu jest zapalniczka? Oczywiście znalazłem ją z tyłu I przesunąłem odpowiedni bezpiecznik, więc jest zasilana, gdy samochód jest wyłączony... ale co można zrobić z przodu, aby zasilać urządzenia, które nie używają USB-C (np. pompka do opon lub ładowarka mag safe)?

#3 ·
WOW! Zastanawiam się, dlaczego VW nie dołączył żadnego!?!?! Więc SunWizard dał mi do myślenia i na Amazonie znalazłem adapter USB-C do zapalniczki samochodowej. Wygląda na odwrócenie inżynierii czegoś naprawdę prostego, ale myślę, że jest tak dobrze, jak to możliwe.

Naprawdę miałem nadzieję, że ktoś powie mi, że jest jakiś tajny, ukryty pod deską rozdzielczą, ale potrzebujesz tajnego kodu na poziomie 13, aby uzyskać do niego dostęp.

#4 · (Edited)
Znalazłem adapter USB-C do zapalniczki samochodowej.
Zauważ, że porty USB-C są ograniczone do 5A, więc nie używaj pompki do opon ani wielu innych rzeczy. Gniazdo z tyłu może obsłużyć 20A, więc przedłużenie stamtąd jest lepsze, jeśli przewód jest do tego przeznaczony.

#7 ·
Mam ID.4 Pro z 2024 roku i moje pytanie brzmi: czy gdzieś z przodu jest zapalniczka? Oczywiście znalazłem jedną z tyłu I przesunąłem odpowiedni bezpiecznik, więc jest zasilana, gdy samochód jest wyłączony... ale co można zrobić z przodu, aby zasilać rzeczy, które nie używają USB-C (np. pompka do opon lub ładowarka mag safe)?
Podłączam moją ładowarkę mag safe do portu USB-C. Ostatnia pompka do opon zasilana z gniazda zapalniczki 12 V, której używałem, miała dość długi przewód - wystarczająco długi, aby sięgnąć od bagażnika do przednich kół. Minęło trochę czasu, odkąd miałem potrzebę gniazda 12 V.

#8 ·
Używam tego do zasilania kamer samochodowych w dwóch samochodach: Amazon.com: Moqidong USB C do adaptera 12V, USB C do adaptera zapalniczki 12V PD3.0 Typ C Męski do gniazda zapalniczki 12V żeńskiego Kabel do kamery samochodowej Power Bank GPS Paski świetlne LED do samochodu 2 szt. : Motoryzacja

Jestem bardzo niechętny do próby modyfikowania czegokolwiek elektrycznego w tym pojeździe lub prowadzenia przewodów lub przedłużaczy od przodu do tyłu, więc szukam rozwiązań typu plug and play.

Używam dwóch takich konwerterów USBC od listopada i nie mam żadnych problemów z naszymi kamerami samochodowymi.

Nie uruchomią niczego innego, co pobiera więcej amperów, jak np. falownik do uruchomienia laptopa. I to był problem: podczas niektórych podróży często siedzę na siedzeniu pasażera i pracuję na laptopie, podczas gdy ktoś inny prowadzi, a kiedy bateria w laptopie się wyczerpie, musimy się gdzieś zatrzymać, muszę wysiąść, włożyć falownik z powrotem do przestrzeni ładunkowej, a następnie poprowadzić kabel od laptopa przez tylne siedzenie do prawego przedniego siedzenia pasażera. Uważam, że brak gniazda zasilania 12 V z przodu lub gniazda prądu zmiennego 110 V, powszechnego w niektórych samochodach w tym przedziale cenowym i kalibrze (mój hybrydowy Ford Escape z 2006 roku miał przednie gniazdo prądu zmiennego), jest naprawdę irytujący.

Rozważam coś takiego:
Amazon.com: Renogy 72000mAh 266Wh 12v Power Bank z 60W PD, bateria CPAP do biwakowania, duża pojemność duży power bank do biwakowania z USB-C DC ładowaniem bezprzewodowym i latarką, zasilacz zapasowy baterii CPAP : Elektronika

Który ma gniazdo zasilania 12 V i można go ładować z połączenia USB C. Zatem do uruchomienia laptopa pobiera z własnej baterii, podłączam do niego mój falownik i używam połączenia USB C do powolnego ładowania.

Alternatywą byłoby coś takiego, co ma wbudowany falownik
Amazon.com: ROMOSS Power Bank Station 75 000 mAh, 240 Wh Outdoor Power Station, LiFePO4 Battery Pack, gniazdo AC 200 W, 100 W USB-C wejście/wyjście, szybkie ładowanie, inteligentny wyświetlacz i światło LED, do biwakowania na świeżym powietrzu i w nagłych wypadkach : Telefony komórkowe i akcesoria

Po prostu nie jestem pewien, gdzie najlepiej umieścić coś takiego, aby nie wyglądało zupełnie nie na miejscu, a jednocześnie było wygodne.

#9 ·
<SNIP>
Nie będą uruchamiać niczego innego, co pobiera więcej amperów, jak np. falownik do zasilania laptopa. I to był problem: podczas niektórych podróży często siedzę na siedzeniu pasażera i pracuję na laptopie, podczas gdy ktoś inny prowadzi, a gdy bateria w laptopie się wyczerpie, musimy się gdzieś zatrzymać, muszę wysiąść, podłączyć falownik z tyłu w przestrzeni ładunkowej, a następnie poprowadzić kabel od laptopa przez tylne siedzenie do prawego przedniego siedzenia pasażera. Uważam, że brak gniazda zasilania 12 V z przodu lub gniazda prądu przemiennego 110 V, powszechnego w niektórych samochodach w tej cenie i kalibrze (mój Ford Escape Hybrid z 2006 roku miał przednie gniazdo prądu przemiennego), jest naprawdę irytujący.
<SNIP>
Punkt danych. Kupiłem następujące urządzenie, gdy mieliśmy problemy z akumulatorem w naszym Alltracku.
https://www.amazon.com/dp/B09M9HQG73
Miało dobrą recenzję od gościa z Project Farm.
Następnie, gdy na jakiś czas zabrakło prądu, SO użyła go do zasilania laptopa.
Nie jestem pewien, ile mAh ma. Nieważne, właśnie znalazłem specyfikację - to 24 000 mAh. Dwa wspomniane przez Ciebie urządzenia mają 3 razy większą pojemność.

Romoss wygląda elegancko i ma moc wyjściową 100 W... to dostaje mój głos.