Volkswagen ID Forum banner
21 - 40 of 1,447 Posts
Discussion starter · #21 ·
Czy można to kupić w USA?

Jeśli kupię urządzenie za 59,99 euro, czego będę potrzebować, aby móc korzystać z aplikacji jednym kliknięciem dostępnych dla ID.4 w celu zmiany zaprogramowanych ustawień? Czy musiałbym kupić dodatkowe kredyty? Gdzie mogę znaleźć informacje o tym, ile kredytów kosztuje każda aplikacja?
Tak. Kupiłem bezpośrednio z ich strony. Wysyłka odbywa się przez Amazon. Dostałem szybko.

Discussion starter · #22 ·
Próbowałem sprawdzić, czy światło iq można włączyć tą samą metodą, co w nowych Arteonach, ale jak dotąd nie znalazłem 1:1 dopasowania. To powiedziawszy, nie miałem zbyt wiele czasu, a duża część bazy danych jest nadal po niemiecku, więc muszę przetłumaczyć i zobaczyć, o co chodzi. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć sposób na wydłużenie czasu "bez trzymania kierownicy".

Próbowałem sprawdzić, czy światło iq można włączyć tą samą metodą, co w nowych arteonach, ale jak dotąd nie znalazłem 1:1 dopasowania. To powiedziawszy, nie miałem zbyt wiele czasu, a duża część bazy danych jest nadal w języku niemieckim, więc muszę przetłumaczyć i zobaczyć, o co chodzi. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć sposób na wydłużenie czasu "bez trzymania kierownicy".
Co dokładnie próbujesz włączyć?
Super światła drogowe?

Discussion starter · #24 ·
Nie jestem pewien, czym jest super high beam, ale iq light to ich termin dla adaptacyjnego systemu oświetlenia. Ludzie z Arteona w USA dowiedzieli się, jak je aktywować, więc zakładam, że my też możemy.

Oto instrukcje dla Arteona.

Aktywacja Dynamic Light Assist tylko w Arteonach 21+

• Będziesz potrzebować OBDEleven Pro, aby aktywować DLA. Wersja pro umożliwia długie kodowanie, którego będziesz potrzebować przynajmniej w jednym kroku.

• Otwórz maskę. Maska nie musi być całkowicie otwarta, wystarczy uchylona.
To nowy wymóg dla Arteonów 21+.

1. Przejdź do jednostki sterującej 09 Central Electrics

• Wybierz „Adaptacje”

• Znajdź „Fernlicht Assistent” i wybierz go

• Zmień „Erweiterte Fernlichtsteuerung” na AFS FLA Fernlicht (GLW:MDF)

• Zmień „Menusteuerung Fernlichtassistent” na obecny

• Menusteuerung Fernlichtassistent Worksteinstellung” również musi być ustawione na obecny,
ale powinno już tak być.

• Przesuń, aby zapisać, wybierz kod

2. Przejdź do jednostki sterującej A5 Driver Assistance

• Wybierz „Długie kodowanie”

• Znajdź „Kodowanie AFS Light Assist”

• Zmień na „Dynamic Light Assist”

o Na ekranie informacyjnym wybierz „Car”, a następnie „Settings”, a następnie „Lights”. „Dynamic Light Assist” powinien teraz pojawić się w menu. Upewnij się, że jest zaznaczony, jeśli jeszcze nie jest.

3. Przejdź do jednostki sterującej 4B Multifunction Module

• Wybierz „Długie kodowanie”

• Wybierz kartę 01010110

• Znajdź Byte 10

• Przewiń do bitu 6 i wybierz go.

• Wróć do głównego ekranu jednostki sterującej 4B Multifunction Module

• Upewnij się, że reflektory są w pozycji Auto

• Wybierz „Ustawienia podstawowe”

• Wybierz „Podstawowe ustawienie reflektorów”

• Przesuń, aby zapisać, wybierz kod (Może się wydawać, że nic się nie dzieje, ale tak jest)

• Wybierz „Potwierdź ustawienie podstawowe”

• Przesuń, aby zapisać, wybierz kod (Reflektory powinny się rozsunąć i/lub dostosować w górę i w dół, jeśli nie, po prostu przejdź do następnego kroku)

• Wróć do głównego ekranu

Odłącz OBDEleven od Bluetooth i wyjmij moduł Bluetooth

Wyłącz zapłon, zamknij maskę, uruchom samochód i jedź. Aby aktywować DLA, musisz raz przesunąć dźwignię kierunkowskazu do przodu. Na desce rozdzielczej, gdzie znajduje się wskaźnik świateł drogowych, powinieneś teraz zobaczyć białe A ze strzałką wokół niego. Oznacza to, że DLA jest aktywne i gotowe do włączenia, gdy warunki tego wymagają. Warunki włączenia DLA: przełącznik reflektorów jest ustawiony na auto, jedziesz z prędkością powyżej 37 mph i tylko wtedy, gdy jest całkowicie ciemno. Nawet światła uliczne spowodują wyłączenie DLA. Kiedy DLA jest faktycznie włączone i używane, wskaźnik zmieni kolor na niebieski, a reflektory zaczną tańczyć wokół innych samochodów.

Naciśnij go ponownie, aby ręcznie włączyć światła drogowe lub pociągnij do siebie, aby mrugnąć do kogoś. Gorąco polecam uruchomienie aplikacji pamięci asystenta świateł drogowych, aby DLA było zawsze aktywne. W przeciwnym razie będziesz musiał ręcznie aktywować DLA za każdym razem, gdy uruchomisz samochód. Będziesz także musiał ręcznie aktywować DLA za każdym razem, gdy przełączysz przełącznik reflektorów z pozycji Auto. Aplikacja pamięci asystenta świateł drogowych działa tylko wtedy, gdy cały czas trzymasz przełącznik reflektorów w pozycji Auto.

Tak, to co nazywam super światłami drogowymi, to chyba to, co nazywają DLA. Nie tylko maskuje inne samochody, ale także dodaje kilka naprawdę potężnych diod LED, które pozwalają jeździć tak, jakby był pełny dzień. Nie mam jednak wymogu minimalnej prędkości 37 mil na godzinę. Jestem prawie pewien, że moje włączają się już przy połowie tej prędkości.
Mogę spróbować nagrać o tym film w najbliższej przyszłości.

Rzecz w tym, że ta funkcja została dodana lub znacznie ulepszona w wersji 2.3, więc nie jestem pewien, czy uda się ją uruchomić w wersji 2.1.

Przy okazji. Ustawienia Arteona zdecydowanie są nieprawidłowymi wartościami. Szybkie porównanie pokazuje mi, że dynamiczna asystentka świateł nie jest używana w a5, zamiast tego powinien być matrixbeam itp. Więc nie spędziłbym zbyt wiele czasu próbując je rozszyfrować.

Discussion starter · #27 ·
Udało mi się wyświetlić tekst pomocy świetlnej w menu, ale to wszystko na razie. Mam ustawioną dynamiczną pomoc świetlną na reflektorach w asystencie kierowcy, więc być może będę musiał przejść na macierz. Pewnie skończone na dziś.

Znalazłem wszystkie ustawienia, o których wspomnieli w poście Arteon powyżej, z wyjątkiem tego w 4B, ale ponieważ samochód nie ma 4B, zakładam, że może to być zbędne.

Punkt refleksji: Nie jestem pewien, czy rozsądne jest publiczne omawianie tutaj opcji z 2 powodów:
1. Legalność zmiany amerykańskiego samochodu, aby robić rzeczy, które nie są w pełni zgodne z przepisami
2. Ludzie próbujący kopiować ustawienia i psujący swój samochód z powodu braku doświadczenia.

Mógłbym skorzystać z odrobiny wskazówek w tym aspekcie. @Huey52 Doceniłbym opinię moderatorów forum w tej sprawie.

Wstrzymaliśmy się od szczegółowej dyskusji na temat elektrycznego wyłączenia dźwiękowego ostrzeżenia dla pieszych, biorąc pod uwagę element bezpieczeństwa.

Z drugiej strony, ustawienie asystenta utrzymania pasa ruchu na "ostatnie wejście" nie stanowi problemu jako element preferencji użytkownika.

Ale rozważymy je indywidualnie. Dzięki za pytanie.
Znalazłem wszystkie ustawienia, o których wspomnieli w poście Arteon powyżej, z wyjątkiem tego w 4B, ale ponieważ samochód nie ma 4B, zakładam, że może to nie być potrzebne.

Punkt refleksji: Nie jestem pewien, czy rozsądne jest otwarte omawianie tutaj opcji z 2 powodów:
1. Legalność zmiany amerykańskiego samochodu w celu wykonywania czynności, które nie są w pełni zgodne z przepisami
2. Ludzie próbują kopiować ustawienia i psują swój samochód z powodu braku doświadczenia.

Mógłbym skorzystać z odrobiny wskazówek w tym aspekcie. @Huey52 Doceniłbym opinię moderatorów forum w tej sprawie.

Z tego, co mogę znaleźć w moim samochodzie i porównując z wartościami wymienionymi powyżej:

Pierwszy jest w module A5 -> longcoding

Następnie w module bramki A19 -> adaptacje te dwa muszą zostać dostosowane:
1.
2.

i wreszcie rozsądnie byłoby sprawdzić tę opcję dotyczącą wszystkich odległości itp.:

Ciekawi mnie zobaczyć ustawienia w amerykańskim samochodzie, aby porównać różnice.

Powższe posty zawierają tylko anonimowe informacje, prawda?
Chcę po prostu uważać, żeby nikomu nie zaszkodzić.
Upewnij się tylko, że żadne numery VIN nie są publikowane ani przypadkowo publikowane zdjęcia ID4 z widocznymi tablicami rejestracyjnymi... a także zachowaj kopię zapasową ustawień fabrycznych (i w przyszłości, ilekroć pojawi się aktualizacja, sprawdź ponownie, czy Twoje ustawienia nadal się trzymają)...
Jest kilka innych rzeczy, o których powinieneś wiedzieć podczas kodowania... Nigdy nie resetuj modułu, chyba że wiesz, jak kodować od podstaw (może to przerwać połączenie z innymi modułami, które są częścią funkcjonalności).

Przy okazji: @Islander
Sądzę, że niektóre ustawienia w module przycisku światła powinny umożliwić obejście problemu z światłami, które nie mogą się wyłączyć na promie.

Nie testowałem tego, a mój niemiecki jest trochę zardzewiały, ale myślę, że możesz ustawić:
LTM Beleuchtung Geschwindigkeits Swelle na 15 km/h
(Prędkość, przy której włączają się światła?)
Jak również Licht Reactivierings Grenze na 255 m
(Odległość, po której włącza się światło?)

Obie wymienione liczby wydają się być maksymalną wartością dla tych parametrów. Nie jestem pewien, czy to wystarczy.

Inną opcją, którą można wypróbować, może być ustawienie następującego parametru na nieaktywny: LTM BGL Geschwindigkeitsabhängig.
To powinno powiedzieć systemowi, że światła nie są zależne od prędkości (chyba tak!)
Ale znowu, mój niemiecki jest trochę zardzewiały i to tylko przypuszczenia, więc wszystko na własne ryzyko!

Discussion starter · #38 ·
Fajnie, te modyfikacje, które wymieniłeś, są takie same jak te w przewodniku po Arteonie, tylko w innym miejscu, czego się spodziewałem. Po wprowadzeniu tych zmian mam Light Assist jako włączony/wyłączony w ustawieniach, ale na razie nic nie robi. Podejrzewam, że to dlatego, że brakuje nam tego fragmentu poniżej. Nie mamy modułu wielofunkcyjnego, więc będziemy musieli znaleźć odpowiedni moduł w naszych samochodach.

Przejdź do jednostki sterującej 4B Moduł wielofunkcyjny
• Wybierz „Long Coding”
• Wybierz kartę 01010110
• Znajdź Byte 10
• Przewiń do bitu 6 i wybierz go.
• Wróć do głównego ekranu jednostki sterującej 4B Moduł wielofunkcyjny
• Upewnij się, że reflektory są w pozycji Auto
• Wybierz „Ustawienia podstawowe”
• Wybierz „Podstawowe ustawienie reflektorów”

• Przesuń, aby zapisać, wybierz kod (Może się wydawać, że nic się nie dzieje, ale tak jest)
• Wybierz „Potwierdź ustawienie podstawowe”
• Przesuń, aby zapisać, wybierz kod (Reflektory powinny się rozsunąć i/lub regulować w górę i w dół, jeśli nie, po prostu przejdź do następnego kroku)
• Wróć do głównego ekranu
Odłącz OBDEleven od Bluetooth i wyjmij moduł Bluetooth
Wyłącz zapłon, zamknij maskę, uruchom samochód i jedź. Aby aktywować DLA, musisz raz przesunąć dźwignię kierunkowskazu do przodu. Na desce rozdzielczej, gdzie znajduje się wskaźnik świateł drogowych, powinieneś teraz zobaczyć białą literę A ze strzałką wokół niej. Oznacza to, że DLA jest aktywne i gotowe do włączenia, gdy zajdzie taka potrzeba. Warunki włączenia DLA: przełącznik reflektorów jest ustawiony na auto, jedziesz z prędkością powyżej 37 mil na godzinę i tylko wtedy, gdy jest całkowicie ciemno. Nawet światła uliczne spowodują wyłączenie DLA. Gdy DLA jest faktycznie włączone i używane, wskaźnik zmieni kolor na niebieski, a reflektory zaczną tańczyć wokół innych samochodów.
Naciśnij go ponownie, aby ręcznie włączyć światła drogowe lub pociągnij do siebie, aby mignąć komuś światłami. Gorąco polecam uruchomienie aplikacji pamięci asystenta świateł drogowych, aby DLA było zawsze aktywne. W przeciwnym razie będziesz musiał ręcznie aktywować DLA za każdym razem, gdy uruchomisz samochód. Będziesz także musiał ręcznie aktywować DLA za każdym razem, gdy obrócisz przełącznik reflektorów z pozycji Auto. Aplikacja pamięci asystenta świateł drogowych działa tylko wtedy, gdy cały czas trzymasz przełącznik reflektorów w pozycji Auto.

Użyłem Google Translate, aby przekonwertować obrazy @JimmyVW zamieszczone w celu uwzględnienia angielskich opisów na ekranach menu zamiast niemieckiego. Oto instrukcje @JimmyVW z przetłumaczonymi ekranami:

Pierwszy jest w module A5 -> longcoding
Image

następnie w module bramy A19 -> adaptacje te dwa muszą zostać dostosowane:
1.
Image

2.
Image

i wreszcie rozsądnie byłoby sprawdzić tę opcję dotyczącą wszystkich odległości itp.:
Image

Image

Image

21 - 40 of 1,447 Posts