W końcu dostałem nowe głośniki i zainstalowałem je w ten weekend. Różnica jest
ogromna (w pozytywnym sensie)! Dźwięk jest o wiele bardziej naturalny, a bas faktycznie istnieje. Jestem bardzo zadowolony z efektów, a ostateczny koszt wyniósł 185 USD.
Opierając się na doskonałej reputacji Focal i fabrycznym dopasowaniu linii głośników "Focal Inside", to rozwiązanie wydawało się dla mnie najlepszą opcją. Focal sprzedaje wiele zestawów, które mogą zastąpić od dwóch do sześciu fabrycznych głośników (dwa przednie, dwa tylne i dwa przednie tweetery), a także zestawy, które dodają wzmacniacz i subwoofer.
Wybrałem zestaw IC VW 165, który zawiera parę głośników współosiowych (bez oddzielnych głośników wysokotonowych). Wymieniłem dwa przednie głośniki fabryczne na nowe Focale. Wiem, wiem. IC VW 165 jest przeznaczony do wymiany tylnych głośników, ponieważ nie zawiera dwóch samodzielnych (komponentowych) głośników wysokotonowych.
Oto mój tok myślenia. Po pierwsze, w oparciu o moją wcześniejszą analizę częstotliwości i obserwacje odsłuchowe, odpowiedź wysokotonowa nie była głównym niedoborem fabrycznego systemu dźwiękowego. Głównymi problemami były brak basów i nieliniowe (nienaturalne) tony średnie. Po drugie,
nienawidzę demontażu i ponownego montażu wewnętrznych paneli z tworzywa sztucznego. Zawsze coś się psuje. Wreszcie, moim celem nie jest uzyskanie doskonałego dźwięku. Chcę tylko, żeby jakość była na tyle dobra, żeby mnie nie doprowadzała do szału. Mam inne obszary odsłuchu, do których mogę pójść, jeśli chcę naprawdę wysokiej klasy dźwięku.
Zatem moim planem było zacząć od dwóch głównych przednich głośników i stopniowo wymieniać więcej głośników (i/lub wzmacniacz), jeśli nie byłbym zadowolony z wyników. W ten sposób musiałem bawić się tylko z dwoma panelami drzwi. Moją główną obawą było to, że dynamika Focali będzie zbyt cicha lub zbyt głośna w porównaniu z pozostałymi głośnikami fabrycznymi i że być może fabryczny wzmacniacz i/lub zwrotnice nie będą wystarczające. Jak się okazało, to nie był problem. Dynamika jest dobrze zbalansowana nawet z pozostałymi głośnikami fabrycznymi i o dziwo wydaje się, że nie ma żadnego filtra dolnoprzepustowego ani zwrotnicy, która wpływałaby na wbudowany głośnik wysokotonowy głośnika współosiowego.
Próbowałem przygotować się psychicznie do walki z elementami wykończeniowymi. Piłem kawę. Oglądałem filmy na YouTube, kilka razy czytałem instrukcje profesjonalistów. Byłem gotowy. Zacząłem od usunięcia białego wykończenia na klamkach drzwi. Postępowałem tak ostrożnie, jak tylko mogłem, ale cały proces był o wiele trudniejszy (przynajmniej dla mnie), niż się spodziewałem. Nadal wymagało to dużo podważania, trzaskania i pchania, jednocześnie mając nadzieję, że nie przykładam zbyt dużej siły lub nie pracuję w niewłaściwym obszarze. W końcu zdjąłem elementy wykończeniowe, ale złamałem kilka wewnętrznych klipsów. Wymieszałem trochę epoksydu, przykleiłem i zacisnąłem kilka uszkodzonych klipsów i odłożyłem je na bok. Ug, niezbyt dobry początek, ale przynajmniej robiłem postępy.
Usunięcie paneli drzwi było stosunkowo łatwe, gdy tylko dowiedziałem się, jak do cholery odłączyć diodę LED alarmu w drzwiach kierowcy. Wymagało to wielu strategicznych zdjęć z moim telefonem komórkowym wciśniętym w szczelinę, aby dowiedzieć się, że po obu stronach całego zespołu znajdują się klipsy, które należy ścisnąć. Wywiercenie nitów w fabrycznych głośnikach i zanitowanie nowych na miejscu było stosunkowo proste, chociaż udało mi się dwa razy skaleczyć. Dobrą wiadomością jest to, że krew natychmiast zmywa się z białych powierzchni wewnętrznych. lol.
Po zainstalowaniu nowych głośników podłączyłem wszystkie przewody, przetestowałem wszystko i zacząłem ponownie montować panele drzwi. Skończyło się na tym, że zmagałem się z plastikowymi mocowaniami paneli drzwi i żałowałem, że nie mam kilku dodatkowych. W końcu udało mi się wszystko złożyć. Jednak byłem
niezwykle zadowolony, że nie kupiłem dodatkowych głośników wysokotonowych i tylnych głośników i nie musiałem przechodzić całego procesu jeszcze cztery razy. Dwa razy wystarczyło.
Wsiadłem do samochodu i zrobiłem szybki test odsłuchu z kilkoma moimi ulubionymi piosenkami referencyjnymi. Różnica była natychmiast zauważalna i szczerze mówiąc, lepsza niż się spodziewałem. Byłem szczególnie zaskoczony, jak dużo więcej basów było i że wszystko brzmiało bardziej naturalnie. W ustawieniu „focus” audio w samochodzie przesunąłem balans nieco w górę, aby faworyzować przednie głośniki nad tylnymi. Siedzenie z tyłu nie brzmiało tak dobrze jak z przodu, ale zdecydowanie brzmiało lepiej niż wcześniej i było bardziej niż wystarczające. Siedzenie z przodu brzmiało świetnie!
Wyjąłem laptopa i zestaw audio i zrobiłem test analizy częstotliwości. Tym razem uzyskałem najbardziej płaską odpowiedź z basem na -9, tonami średnimi na +1 i tonami wysokimi na +8. Zauważ, że to tylko
punkt wyjścia i nie jest to, co brzmi najlepiej. Chciałem tylko wiedzieć, gdzie była moja płaska linia bazowa. Tak wyglądał wykres.
View attachment 3821
Na tym zdjęciu niebieska linia pokazuje nowe głośniki Focal, a jasnoczerwona linia pokazuje moje poprzednie pomiary głośników fabrycznych. Kilka rzeczy rzuciło mi się w oczy: bas faktycznie jest obecny, odpowiedź wysokotonowa jest znacznie lepsza i nie ma już ogromnego dziwnego spadku przy 700 Hz. Co ciekawe, spadek przy 200 Hz był obecny zarówno w głośnikach fabrycznych, jak i w nowych głośnikach Focal. Zakładam, że jest to nieodłączne dla elektroniki lub akustyki samochodu. Powinienem zauważyć, że chociaż nie wygląda na to, żeby Focale miały dużo basów, to było z basem EQ ustawionym na sam dół (ponieważ próbowałem uzyskać liniową odpowiedź). Z suwakiem korektora basów w połowie drogi, nie było liniowo, ale było
o wiele więcej basów niż w przypadku głośników fabrycznych.
Po ustaleniu linii bazowej przesunąłem suwak basów bliżej środka i trochę zmniejszyłem tony wysokie. To brzmiało dla mnie całkiem dobrze. Słuchałem różnych treści i byłem pod wrażeniem różnicy. Ponownie, dźwięk był o wiele bardziej naturalny, a muzyka w końcu miała niskie tony. Czy dodanie wzmacniacza, subwoofera, dodatkowych głośników wysokotonowych i tylnych głośników sprawiłoby, że brzmiałoby to jeszcze lepiej? Absolutnie. Jednak jestem bardzo zadowolony z wyników i cieszę się, że nie musiałem usuwać więcej paneli wewnętrznych. Mieszkam w Kalifornii, USA, ale kupiłem zestaw ICVW165 od sprzedawcy na eBayu w Niemczech za 185 USD, w tym podatek i wysyłkę. Otrzymałem głośniki 11 dni po złożeniu zamówienia.
Czy ostateczny wynik jest idealny? Nie. Czy byłoby lepiej, gdybym ulepszył wszystko? Tak. Czy brzmi świetnie i spełnia moje potrzeby? Zdecydowanie! Jestem zadowolony z wyników i nie planuję ulepszać żadnych innych komponentów. To powiedziawszy, gdybym nie musiał walczyć z elementami wykończeniowymi wnętrza i wszystko po prostu przykręcało się na miejsce, absolutnie bym wszystko ulepszył. Myślę, że to był dobry kompromis - poza tym jest o wiele taniej. Mam nadzieję, że to komuś pomoże!