Volkswagen ID Forum banner
1 - 20 of 43 Posts

·
Super Moderator
ID.4 1st Edition
Joined
·
1,554 Posts
Discussion Starter · #1 ·
This thread for subject discussion to maintain listing integrity. Thanks.
 

·
Super Moderator
ID.4 1st Edition
Joined
·
1,554 Posts
Discussion Starter · #2 ·
What happens if you connect wirelessly to android auto. I've connected both wirelessly and with a cable (only once) and both worked correctly. But I prefer connecting wirelessly.
I've also had odd behavior w/ the parking assist camera display. It often will leave the camera display on after backing up and then shifting into drive and moving forward. Have to "X" out of the reverse camera.

I've seen very inconsistent behavior with Android Auto. Sometimes it works perfectly for days and other times it will randomly switch to another phone, not connect at all, or stops working and then starts again. It's hard to describe b/c it does odd things at odd times. It does seem to be confused w/ or by the hot spot feature but not sure.
The rear camera stays on until the forward speed exceeds 10mph. This is to prevent the camera from switching off and on while maneuvering into a parallel parking spot for example.
Thanks! Good to know this is a feature not a bug :) I might probably should read the manual huh...
Disappointing to hear about all the ID4 problems. Hopefully VW can fix those issues in the next few years.
Yes, sounds like we are still beta testing this for VW. That's the curse of early adopters. Good thing is it can only get better (hopefully?)...
I just wish early on they would commit to more frequent updates to fix these bugs. Every 12 weeks can happen when things are more stable.
One thing to keep in mind regarding update cycles. A car is not a phone. A phone if it has the wrong bug patch or feature enablement will not possibly kill someone. So I am cognizant of the need of a vendor new to the Constant Improvement cycle of not creating a deadly situation to meet the needs of anxious clients.

And as has been stated many times, we are opting to be the Beta Testers of not just a new vehicle, but a new platform. Exciting times ...
 

·
Super Moderator
ID.4 1st Edition
Joined
·
1,554 Posts
Discussion Starter · #3 ·
egsell's point is particularly well made. Any firmware updates must be extensively tested and then US DOT approved (presume similar for other nations). There's a reason our 1st Editions sat in port for such an extended period.
Although I sometimes refer to the ID.4 as an "iPad-controlled vehicle" it is certainly a vehicle first and foremost with operational safety being paramount. All the rest are 'nice to haves' from this perspective.
 

·
Registered User
Joined
·
81 Posts
What is the latest firmware version the infotainment system should be on?

Sent from my SM-G998U1 using Tapatalk
 

·
Registered User
ID 4 First Edition - Black
Joined
·
67 Posts
Answering the question posted to me about the audio up/down. I was able to adjust up and down the most recent time I connected via wireless to android auto.

Still unable to volume up when wired in.
 

·
Super Moderator
ID.4 1st Edition
Joined
·
1,554 Posts
Discussion Starter · #6 ·
I connected an Apple Lightning->USB-C cable in the vehicle but I too find the wireless connection more reliable. 🤷‍♂️

Answering the question posted to me about the audio up/down. I was able to adjust up and down the most recent time I connected via wireless to android auto.

Still unable to volume up when wired in.
 

·
Registered User
ID.4 1st Edition White / Lunar Grey
Joined
·
947 Posts
My first try at charging, with my iPhone, I couldn't get EA to work. With 800 online help we got the charger to charge.
Anyway, (at twilight) the ID light indicated level of charge and moving charging indication in green.
Since that first charge, I haven't seen the ID light indicate any level or charging activity.
As far as I can find, the only ID light adjustment is brightness.
Granted, I've only charged during the day since, but I expected the ID light to still indicate charging.
Could this be a bug, or am I too old (I've had both my COVID-19 vaccinations) to figure this out?
I've charged once at home and had to restart my session three times at EA, and that ID Strip status bar only showed up once. All daytime, BTW.
 

·
Super Moderator
ID.4 1st Edition
Joined
·
1,554 Posts
Discussion Starter · #8 ·
Moved here:
Many on YouTube have recommended turning Lane assist off unless in the highway! For me, its Not an issue. I feel the slight pull in the steering, but I don’t let it control my direction. It’s over before you can even curse about it! 😂
There's a secondary 'B' road I regularly travel that suddenly widens to two travel lanes at a strip mall and then shortly thereafter returns to one lane. The Lane Assist gets confused every time and tugs a bit. I had considered turning it off but it may just come in handy in a real situation and as you cite "It’s over before you can even curse about it!" ;)
From what I can tell, it only stays on when you are sitting in the car during charging (like at a fast charging station) and for a very short time after you plug in if you are not. I assume this is by design since there's no need to have it one while the car is charging alone in the garage or wherever.
I've spent many minutes sitting in my FE babysitting my EA pedestal🙃.
 

·
Registered User
ID 4 First Edition - Black
Joined
·
67 Posts
I connected an Apple Lightning->USB-C cable in the vehicle but I too find the wireless connection more reliable. 🤷‍♂️
I live in a town with limited cell service. The wifi connect is great, until I stop for a few minutes at the post office and want to have internet on my phone in the car but also still listen to my audiobook. Also when low battery the cable connection is nice. Mostly, both need to work. So im reporting an issue.

Wifi working is nice, But that doesnt change the bug report....
 

·
Premium Member
VW ID.4 1st (picked up 3/19/21).
Joined
·
929 Posts
I live in a town with limited cell service. The wifi connect is great, until I stop for a few minutes at the post office and want to have internet on my phone in the car but also still listen to my audiobook. Also when low battery the cable connection is nice. Mostly, both need to work. So im reporting an issue.

Wifi working is nice, But that doesnt change the bug report....
Wait - you got the cars wifi to connect to some external wifi? I can never get this to work to connect to home wifi - I just get some security error before even asking for the wifi password.
 

·
Registered User
ID 4 First Edition - Black
Joined
·
67 Posts
Wait - you got the cars wifi to connect to some external wifi? I can never get this to work to connect to home wifi - I just get some security error before even asking for the wifi password.
I mean, yes... My car connects to my home wifi just fine. But that isnt what I was talking about here. I was talking about using my PHONE on public town wifi while still using android auto (which I can only do with cable...)

Currently the car shows the townhall public wifi but wont connect to it because it is not a secured network. This is a decent default, but it would be nice to have the Option to trust wifi networks that you are smart enough to trust...
 

·
Registered User
Joined
·
31 Posts
ID light. YES! I caught it once making turns, but just a very brief time. I charged it once at EA. After having to contact the 833 number and getting it started, I forgot to check the ID light :)
 

·
Registered User
Joined
·
17 Posts
I have another issue that's not a Bug and more pressing but here are the bugs I've observed in my first 9 days of ownership.
One trip from home, the Vehicle started beeping exiting my garage and continued sounding an interior beeping during my trip to a convenience store. At the store with the Vehicle off and locked it continued to beep the entire time I was in the store. It continued to beep all the way back home and continued when I exited inside my garage. It continued the beeping tone for another 10 minutes until it stopped the beeping tone. Hasn't happened since. 2nd glitch.... after parking in my garage a few minutes inside my home the alarm system went into alarm. I walked down to the garage and reset with the fab. 10 minutes later it repeated alarming. I drove the vehicle out of the garage and back into the garage. No repeat until a week later, today, and it happened, went into alarm again. When down into the Garage to video tape it and it reset itself relatively quickly within 15 seconds. No further occurrence today.
 

·
Registered User
Joined
·
167 Posts
Several times now I've had the "interior lights when the doors are open" setting seemingly change itself. At least one of the times I know I touched the "button" while removing a sunshade, but at least twice I know for a fact I haven't reached above the center screen for a few days, and the behavior changed. Something buggy here.

Unrelated to that, I've also had an incident where I got in the car when it was hot and selected Max Cool on the Clima screen. When I deselected Max Cool, the auto fan speed setting was gone and the fan stayed on high until I reset auto fan speed.
 

·
Registered User
Joined
·
7 Posts
Where can I see that which have I have. Looking for SW version 2.1.
I can see 0792 but no clear indication of version number.

First page (Sorry in Danish)

3994


Second page.

3995
 

·
Registered User
Joined
·
56 Posts
I have a appointment with my local dealership tomorrow. They had called me to schedule a “double check” of the vehicle. I’m going to ask them to reinstall the latest software. Seems like there is some many inconsistencies between everyones’ OS. My “hand gesture” feature doesn’t work. I don’t have the greyed out “Auto Hold” that shows up in other people OS. I don’t have the “convenience” option in the vehicle seating menu either. It showed up once randomly and then disappeared…? So many weird bugs.
 

·
Registered User
Joined
·
42 Posts
About the ONLY thing I've not gotten to work yet is that hand gesture deal. I can wave my hand in front of the screen all I want and NOTHING happens. Yes it's chosen in the menu. I don't care much so I'll wait for the next software fix to come along
 

·
Registered User
ID.4 1st Edition White / Lunar Grey
Joined
·
947 Posts
Are you waving your hand on approximately the same plane as the steering wheel? IOW as your hand leaves the steering wheel, palm forward, just continue directly to the right, getting no closer forward to the screen?
 

·
Registered User
Joined
·
100 Posts
About the ONLY thing I've not gotten to work yet is that hand gesture deal. I can wave my hand in front of the screen all I want and NOTHING happens. Yes it's chosen in the menu. I don't care much so I'll wait for the next software fix to come along
The sensor for the hand gesture is built into the capacitive strip where the temperature and volume sliders are located. Waving the hand horizontally above that strip always works for me.
 
1 - 20 of 43 Posts
Top