Volkswagen ID Forum banner

Wymiary Volkswagena ID.4

7 reading
122K views 92 replies 36 participants last post by  DWalk  
#1 ·
Wymiary przestrzeni bagażowej Volkswagena ID.4 wynoszą: 950 mm dł. x 1250 mm szer. x 820 mm wys. Po złożeniu tylnych siedzeń na płasko zyskujesz jeszcze więcej miejsca, do 1650 mm długości. Niewielkie ograniczenie wystąpi tuż za tylnymi siedzeniami, gdzie nadkola zabierają część objętości bagażnika.

#3 ·
Wymiary przestrzeni ładunkowej Volkswagena ID.4 wynoszą: 950 mm dł. x 1250 mm szer. x 820 mm wys. Po złożeniu tylnej kanapy na płasko zyskujesz jeszcze więcej miejsca, do 1650 mm długości. Niewielkie ograniczenie pojawi się tuż za tylnymi siedzeniami, gdzie nadkola zabierają część objętości bagażnika.

View attachment 617
Ciekawe - Niedawno byłem w lokalnym salonie VW w Kalifornii i tylne siedzenia składały się na płasko, w przeciwieństwie do pochylenia pod kątem, jak pokazano na powyższym zdjęciu. Mam nadzieję, że VW wysyła wersję składaną na płasko, zauważyłem również, że schowek w bagażniku można było podnieść do góry, tak aby cała przestrzeń ładunkowa znalazła się na jednym poziomie, co zwiększa wartość przestrzeni ładunkowej.
Tak czy inaczej, byłbym zainteresowany ostateczną maksymalną długością przestrzeni ładunkowej, w tym przesunięciem fotela pasażera do najbardziej wysuniętej pozycji. Chyba będę musiał poczekać, aż ID.4 pojawi się w lokalnym salonie...

Rick

#4 ·
Ciekawe - Byłem niedawno w lokalnym salonie VW w Kalifornii i tylne siedzenia składały się na płasko, w przeciwieństwie do pochylenia pod kątem, jak pokazano na powyższym zdjęciu. Mam nadzieję, że VW wysyła wersję składaną na płasko, zauważyłem również, że schowek w bagażniku można było podnieść do góry, tak aby cała przestrzeń ładunkowa została doprowadzona do jednego poziomu, co zwiększa wartość przestrzeni ładunkowej.
Tak czy inaczej, byłbym zainteresowany ostateczną maksymalną długością przestrzeni ładunkowej, w tym przesunięciem fotela pasażera do najbardziej wysuniętej pozycji. Chyba będę musiał poczekać, aż ID.4 pojawi się w lokalnym salonie...

Rick
Cześć Rick,
1118

Widziałem to niedawno w salonie.
Mam nadzieję, że to zdjęcie pomoże wyjaśnić. Mam VW GTI i podłogę można podnieść, aby uzyskać dostęp do koła zapasowego LUB można chwycić uchwyty, pociągnąć/przesunąć je do siebie, a następnie wybrać, na jakim poziomie ma być podłoga ładunkowa.
Na tym zdjęciu, które zrobiłem ID.4, podłoga ładunkowa znajduje się na niższym poziomie, aby pomieścić więcej ładunku. Gdyby została usunięta i umieszczona w wyższej pozycji, byłaby bardziej równa ze złożonymi siedzeniami...

Z moim GTI zostawiam go w wyższej pozycji na codzienne zakupy itp., ale kiedy jadę na kemping, ustawiam go w niższej pozycji.

ID.4 ma również schowki pod podłogą ładunkową. Jest środkowy obszar i obszar bliżej otworu, w którym można schować żółtą ładowarkę 120 V i narzędzia.

#6 ·
Ta strona internetowa zawiera dokładne wymiary wielu samochodów do porównania:

Wartość 165 cm jest dość krótka, przypuszczam, że dotyczy to fotela kierowcy wsuniętego do tyłu, w przeciwnym razie powinno być bliżej 180 cm.

Ogólnie rzecz biorąc, wartości iD4 są zbliżone do Golf Sportwagen, może nieco krótsze, ale z wyższą przestrzenią bagażową.

#7 ·
Dokładnie taki rozmiar pojazdu, jakiego teraz szukam. Miałem Audi allroad z 2013 roku oparte na A4/A5 i chociaż był to najwygodniejszy transporter na długich dystansach, jaki kiedykolwiek posiadałem, byłby za duży dla moich obecnych potrzeb. Mniej więcej rozmiar Golfa Sportwagen to to, czego miałem nadzieję, że będzie ID.4.

Ta strona internetowa ma dokładne wymiary wielu samochodów do porównania:

Wartość 165 cm jest dość krótka, przypuszczam, że dotyczy to fotela kierowcy całkowicie cofniętego, w przeciwnym razie powinno być bliżej 180 cm.

Ogólnie rzecz biorąc, wartości iD4 są zbliżone do Golfa Sportwagen, może trochę krótsze, ale z wyższą przestrzenią bagażową.

#10 ·
Moje S-10 Blazers 85 i 95 (1. i 2. generacji) miały oba składane na płasko tylne siedzenia, które uważałem za bardzo przydatne do przewożenia rzeczy. Mój obecny Ford Edge ma tylne siedzenia, które składają się z niewielkim uniesieniem (jak na zdjęciach wnętrza ID, które tu widzę?), co mi się niezbyt podoba. Przez wszystkie lata, kiedy miałem 4-drzwiowe SUV-y, prawdopodobnie tylko kilka razy miałem podniesione tylne siedzenia. Moim dużym GSD-om to uniesienie jednak nie przeszkadza. Na marginesie, ponieważ dużo wędkuję i wożę psy, dodałem warstwę ochronnego winylu morskiego na wykładzinę tylnego wnętrza, które są połączone kawałkami rzepu we wszystkich moich poprzednich SUV-ach, a także w obecnym.

#12 ·
Wygląda na to, że to odpowiada na pytanie, czy siedzenia będą się składać na płasko, czy nie. Czy tylna część podniesie się do poziomu oparć siedzeń, aby obie sekcje były płaskie/równe w miejscu, gdzie się stykają?
Tak. Jeśli spojrzysz, jest 'półka' na tym samym poziomie co siedzenia i możesz podnieść 'podłogę', aby były równe.

• Like
Reactions: Huey52
#14 ·
Miałem Golfa (w tamtych czasach Rabbit) z 1978 roku pierwszej generacji i uwielbiałem sposób, w jaki składały się tylne siedzenia. Dolna poduszka tylnego siedzenia była zawiasowa z przodu i można ją było ustawić pionowo, a następnie oparcie można było złożyć idealnie płasko za nią. Oprócz zapewnienia naprawdę płaskiej (a nie płaskiej) podłogi, pionowa poduszka siedzenia stanowiła dobrą zaporę dla ładunku. Od tamtej pory nigdy nie miałem samochodu, który by to potrafił.

#15 ·
Miałem Golfa (w tamtych czasach Rabbit) pierwszej generacji z 1978 roku i uwielbiałem sposób składania tylnych siedzeń. Dolna poduszka tylnego siedzenia była zawiasowa z przodu i można ją było ustawić pionowo, a następnie oparcie można było złożyć idealnie płasko za nią. Oprócz zapewnienia naprawdę płaskiej (a nie płaskiej) podłogi, pionowa poduszka siedzenia stanowiła dobrą zaporę dla ładunku. Od tamtej pory nigdy nie miałem samochodu, który by to potrafił.
Jetta sportwagens i wiele ostatnich Fordów wciąż miało tę funkcję. Ale producenci odchodzą od tej koncepcji. Myślę, że dodatkowy koszt i brak solidnego odczucia poduszki mogą być czynnikiem.

#19 ·
Nasz Jetta z 2007 roku ma naprawdę dobrą przestrzeń bagażową. Jest znacznie dłuższy niż ID.4, 44 cale vs 37 cali, ale jest podawany jako 12 stóp sześciennych zamiast 15 stóp sześciennych. Szerokości (wąska i szeroka) są prawie takie same. Wysokość ID.4 jest jednak znacznie wyższa, 32 cale vs 22 cale dla Jetty.

Czy ktoś wie, czy zmierzona wysokość bagażnika 82 cm w oryginalnym poście jest faktycznie do panelu zasłaniającego czy do sufitu ID.4?

Jeśli do sufitu, to wypełnienie bagażnika będzie raczej niebezpieczne, ponieważ widoczność będzie ograniczona i jak dotąd nie ma dostępnej przegrody pionowej (chociaż może się pojawić), która zatrzymałaby bagaż wylatujący przez samochód, gdy panel zasłaniający nie jest zainstalowany.

Dzięki!

#21 ·
Często maksymalne otwarcie tylnych klap CUV/SUV jest regulowane, aby pomieścić niższych kierowców (takich jak moja drobna żona i córka). Tylne klapy z aktywowanym ruchem otwieraniem są zazwyczaj bardziej odpowiednie. Ale nie widziałem żadnych informacji na ten temat. Miejmy nadzieję, że wkrótce będziemy mieli weryfikację osobistą.

Jestem ciekaw, jak wysoko podnosi się tylna klapa po otwarciu.
Buduję wiatę dla id4 i chciałbym móc otworzyć bagażnik w środku :)
Jakieś wskazówki?

#35 ·
Witamy!! Myślę, że uznasz to za bardzo łagodne forum. ;) Początkowo byłem tym również zaniepokojony, ponieważ zajmuję się sporą ilością obróbki drewna. Ale zapewniłem się, że mogę włożyć co najmniej kilka 2,4 m (8') drewna o standardowej długości. Cholera, pod pewnym kątem mogę włożyć kilka "dwóch na cztery", jak nazywamy je w Benz GLA mojej żony, a ID.4 jest porównywalny lub nawet odrobinę dłuższy. Owijam jednak przód ręcznikiem, ponieważ prawie dotykają dolnej deski rozdzielczej. Przy okazji: podniosę tylną półkę do wyższego poziomu, aby złożone siedzenia były w większości na tym samym poziomie.

#34 ·
Cześć Luke,

Nigdy nie widziałem tego wymiaru, ale patrząc na ostatni obrazek z VW ID.4 Dimensions Blueprint

Powiedziałbym 1836+1419-476-476-100=2203 czyli około 2,2 m

Liczyłem 10 cm od zewnętrznej do wewnętrznej strony tyłu i dwa razy jedno przednie koło, aby przejść od środka przedniego koła do końca deski rozdzielczej.

Mam nadzieję, że to pomoże
Wielkie dzięki / bardzo doceniam ... (mając nadzieję na minimum 2,4 m - ponieważ większość produktów do majsterkowania z drewna ma taką długość ;-)

Mam nadzieję, że blokada w Wielkiej Brytanii wkrótce zostanie zniesiona, a dealerzy samochodowi będą mogli zdobyć kilka samochodów demonstracyjnych i będę mógł przyjrzeć się jednemu osobiście.

Jeszcze raz dziękuję.

#36 ·
Dziękuję Ci! ... Wiem, że ten wątek dotyczy wymiarów (więc nie chcę zbaczać z kursu ... ale po prostu zastanawiałem się, co ludzie (którzy widzieli ID 4, myśleli o wykończeniu wnętrza i ogólnej jakości wykonania) ... Jeździłem testowo ID.3 pierwszej edycji w Wielkiej Brytanii i byłem raczej rozczarowany, dużo twardego plastiku - nie jest to zwykły miękki plastik w gamie VW - Golf itp.

Widziałem wiele recenzji na You tube, w których mówiono, że ID.4 ma miękki plastik na desce rozdzielczej i przednich panelach bocznych drzwi - ale po prostu zastanawiałem się, co ktoś myślał lub doświadczył.

Rozważam również Skodę Enyak, ale po wcześniejszych 4 Golfach (Hatch's i Estates) jestem w jakiś sposób przyciągnięty do ID.4 ...

#37 ·
Dziękuję Ci ! ... Wiem, że ten wątek dotyczy wymiarów (więc nie chcę zbaczać z kursu

... ale po prostu zastanawiałem się, co ludzie (którzy widzieli ID 4, myśleli o wykończeniu wnętrza i ogólnej jakości wykonania) ... Najpierw jeździłem testowo ID.3 pierwszej edycji w Wielkiej Brytanii i byłem raczej rozczarowany, dużo twardego plastiku - nie to zwykłe miękkie tworzywo sztuczne z gamy VW - Golf itp.

Widziałem wiele recenzji na YouTube, w których mówiono, że ID.4 ma miękkie tworzywo sztuczne na desce rozdzielczej i przednich panelach bocznych drzwi - ale po prostu zastanawiałem się, co ktoś myślał lub doświadczył.

Rozważam również Skodę Enyak, ale po 4 Golfach (Hatch's i Estates) jestem w jakiś sposób przyciągnięty do ID.4 ...
Obejrzałem US Pro S. Wykończenie wnętrza będzie dla Ciebie bardzo znajome.

#38 ·
Z odpowiedzi Erika sprzed kilku miesięcy... której szukałem, nie wiedząc, że odpowiadał jednocześnie. 😆 CC jest bardzo miły, więc bardzo dobre poparcie.

Zauważ również, że Euro "1st Max" ma ładniejsze materiały niż nasz US Pro S, jeśli planujesz iść tą drogą.

Musieliśmy nosić rękawiczki podczas wizyty w rejonie Seattle. Ale powierzchnie soft-touch wydawały się podobne do mojego CC.
Kilka dobrych komentarzy na temat materiałów w tej dogłębnej recenzji Euro.

#48 ·
Czy można złożyć boczne lusterka i wjechać tyłem na miejsce parkingowe? Przebudowujemy nasz garaż, ale do tego czasu ma on 7 stóp szerokości, co pozostawia prawie zerowy prześwit z lusterkami.
Mam składane lusterka boczne, po złożeniu są nieco szersze niż tył, niewiele

• Like
Reactions: studiozut
#50 ·
Klip marketingowy VW wymienia 16 cm prześwitu w pasku bocznym, ale 21 cm w grafice pojazdu. 🤷‍♂️

Uważam, że 21 cm (~8") to rzeczywisty prześwit, ponieważ jest bardzo zbliżony do Audi allroad o podobnych możliwościach terenowych. Golf Sportwagen/Alltrack również?

Ale zawsze doceniane, praktyczne doświadczenie ID.Furkan naprawdę powie prawdę. 🙂

Jednak jeśli prześwit jest dla Ciebie za duży, amerykański rynek wtórny prawdopodobnie zareaguje zestawem obniżającym zawieszenie. Rynek wtórny tutaj uwielbia takie rzeczy. Pamiętam jeden do allroada wkrótce po wprowadzeniu, który oczywiście niwelował jego zdolności terenowe. 🤪

#52 ·
Oto kilka pytań dla tych z Was, którzy są teraz właścicielami ID.4: Jak wysoka jest tylna klapa bagażnika po otwarciu, mierzona od ziemi?
Być może trzeba będzie poszukać odpowiedzi w instrukcji obsługi: Czy otwarcie tylnej klapy bagażnika jest regulowane w celu zmniejszenia jej wysokości otwarcia?

#53 ·
Oto kilka pytań dla tych z was, którzy są teraz właścicielami ID.4: Jak wysoka jest tylna klapa po otwarciu, mierzona od ziemi?
Być może trzeba będzie poszukać odpowiedzi w instrukcji obsługi: Czy otwarcie tylnej klapy jest regulowane w celu zmniejszenia wysokości otwarcia?
Tak, otwarcie jest regulowane na podstawie filmów z ID.4.