Volkswagen ID Forum banner

Zasięg przy 80% naładowania baterii wzrósł do 260 mil?

12K views 30 replies 21 participants last post by  NeverhadanEVbefore  
#1 ·
Image
Pełne naładowanie wczoraj w nocy 2022 ID4 Pro AWD i zauważyłem, że zamiast zwykłych 220 mil zasięgu przy 80% naładowania, samochód pokazuje teraz, że mój zasięg 80% wynosi 260 mil. Czy to błąd, czy aktualizacja oprogramowania Over The Air? Proszę o wskazanie innego postu, jeśli to już jest omawiane, nie mogłem nic znaleźć podczas wyszukiwania. Dzięki! Eric.

#3 ·
Bardzo wątpię, żeby to była aktualizacja OTA. Jest prawdopodobnie wyższa niż normalnie z powodu niedawnej, bardzo wydajnej jazdy, która zwiększa szacowany zasięg. Jak powiedział Spin, 4,2 mil/kWh jest bardzo wydajne, ale nie niemożliwe, więc jeśli ostatnio jeździłeś wydajnie, oszacuje dłuższy zasięg na jednym ładowaniu, ponieważ mocno uwzględnia ostatnie nawyki jazdy w obliczeniach szacowanego zasięgu.

#6 ·
View attachment 13598
Pełne naładowanie 2022 ID4 Pro AWD w zeszłym tygodniu i zauważyłem, że zamiast zwykłych 220 mil zasięgu przy 80% naładowania, samochód pokazuje teraz, że mój zasięg 80% wynosi 260 mil.

Czy to błąd, czy aktualizacja oprogramowania Over The Air?

Proszę o skierowanie mnie do innego postu, jeśli to już jest omawiane, nie mogłem nic znaleźć podczas wyszukiwania. Dzięki! Eric.
Samochody elektryczne nie ładują się w milach. Samochody elektryczne ładują się w kWh. Mile, które uzyskujesz z tych kWh, zależą od efektywności użytkowania.

W tej chwili weź swojego ID4, wyjedź nim na drogę z prędkością 90 MPH. Gwarantuję, że nie przejedziesz 258 mil. Jeśli jednak będziesz jechał 35 MPH przez cały czas, możesz faktycznie przejechać 300 mil.

To oszacowanie stwierdzające, że jeśli będziesz jeździć tak, jak jeździłeś, to mniej więcej taki będzie twój zasięg.

Zawsze bierz to z przymrużeniem oka, niezależnie od tego, czy jest w górę jak dzisiaj, czy w dół jak prawdopodobnie będzie tej zimy.

ga2500ev

#8 · (Edited)
#12 ·
Miałem na myśli w moim komentarzu:

Jest to całkowicie prawdopodobne, biorąc pod uwagę odpowiedni zestaw warunków, nie mam problemu (podczas dojazdów do pracy) z uzyskaniem 4,0, jeśli staram się o wydajność, 4,1/4,2 jest również możliwe. Myślę, że "w mieście" ten poziom jest osiągalny dla wielu osób.

Ta wydajność jest po prostu niemożliwa podczas jazdy z prędkością 70 mph+, chyba że wszystko idzie w dół…

#13 ·
Dostałem 2022 ID4 Pro S kilka tygodni temu.
Rozumiem, że to zależy od jazdy, ale tutaj mówię o normalnej jeździe po przedmieściach - nic szalonego.
Przy naładowaniu 80% widzę, że przejeżdża tylko 250 mil - 3,1 mil/kWh, co jest dość rozczarowujące.
Zauważam, że ładowanie szybko się rozładowuje w zależności od ogólnej jazdy i klimatyzacji itp., co pogarsza sprawę.

Również ładowanie od 20% do 80% (zalecane) oznacza, że cała jazda odbywa się na 60% pojemności baterii.
Następne reklamowane 262 mile są na 80%, ale ponieważ 60% to czas jazdy, teraz muszę planować ładowanie co około 210 mil.
Jest to bardzo mało w porównaniu do Tesli Y lub innych w okolicy, a koszt ze stacji benzynowej też nie jest tani, jeśli weźmie się pod uwagę czas spędzony na powyższym.
Koszty ładowania w domu wydają się wysokie ze strony firm użyteczności publicznej, a koszt instalacji ładowarki poziomu 2 też nie jest tani.
Do tego dochodzi słaba sieć Electrify America, długie oczekiwanie na stacjach ładowania, długi czas ładowania, zastanawiam się, czy konsumenci są wprowadzani w błąd przez marketing EV, czy to tylko ja.
Szkoda, że ​​nie znałem wszystkich ukrytych haczyków wcześniej.

#14 ·
Dostałem ID4 Pro S z 2022 roku kilka tygodni temu.
Rozumiem, że to zależy od jazdy, ale tutaj mówię o normalnej jeździe po przedmieściach - nic szalonego.
Przy naładowaniu 80% widzę, że przejeżdża tylko 250 mil - 3,1 mil/kWh, co jest dość rozczarowujące.
Zauważam, że ładowanie szybko się rozładowuje w zależności od ogólnej jazdy i klimatyzacji itp., co pogarsza sprawę.

Również ładowanie od 20% do 80% (zalecane) oznacza, że cała jazda odbywa się na 60% pojemności baterii.
Kolejne reklamowane 262 mile są na 80%, ale ponieważ 60% to czas jazdy, teraz muszę planować ładowanie co około 210 mil.
Jest to bardzo mało w porównaniu do Tesli Y lub innych w pobliżu, a koszt ze stacji benzynowej również nie jest tani, jeśli weźmie się pod uwagę czas spędzony na powyższym.
Koszty ładowania w domu wydają się wysokie ze strony firm użyteczności publicznej, a koszt instalacji ładowarki poziomu 2 również nie jest tani.
A do tego słaba sieć Electrify America, długie oczekiwanie na stacjach ładowania, długi czas ładowania, zastanawiam się, czy konsumenci są wprowadzani w błąd przez marketing EV, czy to tylko ja.
Chciałbym tylko, żeby wiedziałem o wszystkich ukrytych wątkach wcześniej.
Przepraszam, że zostałeś zaskoczony. Żaden z tych wątków nie jest ukryty. Są one publikowane tutaj każdego dnia, ponieważ ludzie nie rozumieją, że wszystkie liczby oferowane przez producentów są oparte na warunkach.

Gorąco sugeruję, że jeśli obiecane liczby VW są absolutnie niezbędne do dalszego użytkowania pojazdu, rozważ wymianę go na Model Y lub Ioniq 6, które mogą lepiej odpowiadać Twoim potrzebom, ponieważ wątpliwe jest, aby jakakolwiek z wymienionych przez Ciebie skarg została kiedykolwiek rozpatrzona z Twoją satysfakcją. Prawdopodobnie możesz osiągnąć zysk na transferze, a następny właściciel może docenić to, co ID4 wnosi do stołu.

ga2500ev

#17 ·
Zauważyłem, że dłuższe jazdy mają tendencję do poprawy wskaźników wydajności w porównaniu do krótszych, częstych skoków.
To jest własność EV w pigułce.

Kiedy EV reklamuje zasięg 250 mil, generalnie oznacza to, że przy 100% naładowaniu można nim jechać przez cztery godziny przed ponownym naładowaniem, w idealnych warunkach.

W przypadku codziennych, krótszych podróży i przestrzegania wytycznych 80%, 250 lub 200 mil niekoniecznie jest osiągalne i myślę, że zakłada się, że właściciel podłączy się w domu, gdy zajdzie taka potrzeba.

Oczywiście, jeśli właściciel EV planuje swoje życie głównie wokół DCFC, będzie to bardzo niewygodne.

Odpowiedź na pytanie "Jak długo zajmuje mi ładowanie? 10 sekund. Podłączam i odchodzę" dotyczy generalnie tylko kogoś, kto ładuje w domu lub być może w pracy.

#27 ·
FYI, przejeżdżam około 195 mil na 80% naładowania. Jeżdżę szybko, 80 mil na godzinę, 80 mil dziennie do i z pracy. W drodze do domu wpadam w korki na około 20 mil mojej trasy, ale pod koniec dnia wszystko się zgadza, zostaje mi 115 mil, kiedy wracam do domu. Samochód zna moje nawyki związane z jazdą! Jestem całkowicie zadowolony z mojego zasięgu, wiem, że jeśli zwolnię i będę jeździł jak większość kierowców Priusa, uzyskałbym o wiele większy zasięg. Właśnie osiągnąłem 10 tys. i nie zresetowałem licznika przebiegu.

#29 ·
View attachment 13598
Pełne naładowanie 2022 ID4 Pro AWD zeszłej nocy i zauważyłem, że zamiast zwykłych 220 mil zasięgu przy 80% naładowania, samochód pokazuje teraz, że mój zasięg 80% wynosi 260 mil.

Czy to błąd, czy aktualizacja oprogramowania Over The Air?

Proszę skieruj mnie do innego postu, jeśli to już jest omawiane, nie mogłem nic znaleźć podczas wyszukiwania. Dzięki! Eric.
Cześć Eric,
Zastanawiam się, dlaczego mam tylko 114 mil przy 80%
Zeszłej nocy rozpocząłem ładowanie przy 12% baterii. Kiedy sprawdziłem to dzisiaj rano, zostałem tym zszokowany…

#30 ·
Cześć Eric,
Zastanawiam się, dlaczego dostaję tylko 114 mil przy 80%.
Zeszłej nocy rozpocząłem ładowanie przy 12% baterii. Kiedy sprawdziłem dzisiaj rano, zostałem tym zaszumiony...
Witamy na forum. Zasięg wskazany w samochodzie to tylko szacunkowe dane oparte na ostatnim użytkowaniu. Prawdopodobnie okaże się, że Twój rzeczywisty zasięg będzie większy. Wróć i daj nam znać, jaki zasięg uzyskujesz. Wtedy my zostaniemy zaszumieni.