Volkswagen ID Forum banner

Niezwykle wysokie zużycie energii? [Mniejszy zasięg]

4K views 24 replies 8 participants last post by  Enzeder  
#1 ·
2021 ID4 Pro Max (opony 21 cali)

Wygląda na to, że nie mogę zejść poniżej 17,5-18 kWh/100 km - podczas gdy inni wydają się osiągać 15-16 tym samym samochodem.

Teraz lato, 20+ (Celsjusza) na zewnątrz - jechałem 2 godziny drogą 70-80 km/h, prawie bez wiatru, tryb eco, ledwo komfortowa klimatyzacja, około jeden stopień poniżej temperatury zewnętrznej. Użyłem trybu D. Skończyło się na 17,7 kWh/100 km, prawie nie dotykałem pedału przyspieszenia przez całą drogę.

Czy może być jakiś problem z moim samochodem? Zamieściłem post w grupie na FB, a także obejrzałem wiele testów na YouTube i wydaje się, że ludzie konsekwentnie uzyskują lepsze wyniki niż to w temperaturze letniej.

Od czego w ogóle powinienem zacząć szukać potencjalnych problemów?

Image

#2 ·
Mam to samo dokuczliwe uczucie - widząc inne raporty zużycia przy tej samej temperaturze otoczenia i tej samej średniej prędkości lub nawet wyższej niż ta, z jaką jeżdżę, a mimo to osiągają 2-3 km/kW mniej niż ja. Byłoby wspaniale spotkać się np. z pięcioma właścicielami tego samego samochodu i wariantu (w miarę możliwości), wszyscy na oponach letnich, a następnie odbyć wspólną jazdę referencyjną i zobaczyć, jak duża jest zmienność w zgłaszanej wydajności lub jeszcze lepiej, w rzeczywistym zużyciu kWh, jeśli ma się OBD.

#3 ·
Sprawdź, czy hamulce bębnowe się nie blokują - po długiej jeździe spróbuj polać bębny wodą, aby sprawdzić, czy nie nagrzewają się zbytnio z powodu tarcia.
Wszystko jest możliwe, ale tylne hamulce bębnowe w normalnej eksploatacji są bardzo rzadko używane, więc prawdopodobieństwo ich zablokowania jest stosunkowo niewielkie. O wiele większe prawdopodobieństwo wystąpienia problemu z przednimi hamulcami tarczowymi.

@Anakin, pamiętaj, aby sprawdzić ciśnienie w oponach i upewnić się, że jest odpowiednie dla typowego obciążenia. Zbyt niskie ciśnienie zwykle przekłada się na gorszy zasięg (podczas gdy oczywiście zbyt wysokie ciśnienie przyczynia się do szybszego/nierównomiernego zużycia opon). Oczywiście sprawdzaj tylko wtedy, gdy opony powróciły do temperatury otoczenia.

Attachments

#7 ·
Nie jestem pewien europejskich konwencji nazewnictwa. Czy masz samochód RWD czy AWD? Powiązanym pytaniem byłby rodzaj napędu innych samochodów, które wspominasz.

Czy możesz uruchomić klimatyzację przed wyjazdem, gdy samochód jest podłączony do ładowarki? Opuściwszy szyby, stworzysz opór, więc może to nie być pomocne w wydobyciu ostatniego kawałka wydajności.

Czy wskaźniki wydajności na desce rozdzielczej są takie same jak w ECU (raportowanie OBD)?

Drugą rzeczą jest to, że 17,7 kWh/100 km nie wydaje się takie złe, jeśli dobrze liczę. Załóżmy, że masz użyteczny akumulator 77 kWh. (77/17,7)x100=435 km (~270 mil).
Z drugiej strony, 15,0 kWh/100 km dałoby ci 513 km (320 mil), do czego nigdy się nie zbliżyłem. Jestem pewien, że można to zrobić, ale podejrzewam, że potrzeba kilku wskazówek/umiejętności/sztuczek, aby tam dotrzeć. Nie jestem pewien, czy chciałbym jechać 500 km bez klimatyzacji, ale każdy ma swoje.

Dla odniesienia:
20 kWh -> 385 km (240 mil)
19 kWh -> 405 km (253 mil)
18 kWh -> 428 km (267 mil)
17 kWh -> 453 km (283 mil)
16 kWh -> 481 km (300 mil)
15 kWh -> 513 km (320 mil)
Oczywiście, w miarę upływu czasu, gdy akumulatory będą się zużywać, te liczby zasięgu będą się zmniejszać.

Muszę przyjrzeć się wydajności w moim samochodzie. Myślę, że specyfikacje w broszurze dla mojego AWD mówią, że zasięg wynosi 245 mil, więc byłbym zadowolony z czegokolwiek poniżej 20,0 kWh/100 km :).

#9 ·
Kupiłem ten samochód używany. Właśnie przeszedł test baterii Aviloo, który wykazał 96% Soh. Więc myślę, że zostało około 70 kWh.
To wersja Pro z napędem na tylne koła.

Rzeczywiście, jazda z otwartymi oknami przy niskich prędkościach zamiast klimatyzacji jest bardziej wydajna. Udało mi się uzyskać około 16,5 kWh/100 km na ostatnich krótkich trasach.

Ale wciąż czuję, że opór toczenia jest trochę wysoki. To mogą być opony, ale są zupełnie nowe, więc wymiana wydaje się większą stratą pieniędzy niż życie z wyższym zużyciem. Spróbuję trochę zwiększyć ciśnienie.

Porównywałem również z ludźmi jeżdżącymi na felgach 19" w porównaniu do 21", które mam, i różnica wydaje się być dość spora, około 10-15% przy niskich prędkościach.

#10 ·
Opony i koła byłyby dobrym miejscem na początek. Konfigurator Tesla Model Y daje kilka interesujących informacji. Sama zmiana z kół 20" na 19" daje dodatkowe ~7% zasięgu (287 mil vs. 308 mil). A częściowo zużyte opony prawdopodobnie dałyby ci trochę więcej zasięgu.

Dla odniesienia, pojechałem w ten weekend do znajomego. Nie dążyłem do wydajności.
  • Klimatyzacja była włączona lub okna były otwarte.
  • Samochód był załadowany.
  • Mój samochód to AWD z 19" kołami.
  • Oprogramowanie v3.1.
  • Głównie autostrada (~75%?). Trochę wiejskich i trochę podmiejskich stanowiło resztę.
  • Odległość wynosiła ~200km.
  • Był weekendowy ruch świąteczny i roboty drogowe. Szczytowa prędkość była bardzo krótko ~130 km/h. Normalna prędkość wynosiła ~100-110 km/h tam, gdzie pozwalał na to ruch. Średnia prędkość wynosiła ~80 km/h (trwało około godziny i kwadransa na każdy 100 km odcinek).
  • Prawdopodobnie skorzystałem z pewnego poziomu draftingu, ponieważ prawie zawsze był ruch przede mną (nie jestem pewien, jaka jest korzyść z bycia 2-3 sekundy za innym samochodem).
Samochód zgłosił 3,7 mi/kWh. Jeśli dobrze liczę, to około 17 kWh/100km? Mogę bardzo wierzyć w dokładność liczb podawanych na desce rozdzielczej, ale jeśli wszyscy używają liczb podawanych przez deskę rozdzielczą, to powinno być w porządku do porównania (nawet jeśli nie jest to absolutne).

#11 ·
Opony i felgi byłyby dobrym miejscem na początek. Konfigurator Tesli Model Y daje kilka ciekawych informacji. Sama zmiana z 20" na 19" felgi daje dodatkowe ~7% zasięgu (287 mil vs 308 mil). A częściowo zużyte opony prawdopodobnie dałyby ci trochę więcej zasięgu.

Dla odniesienia, pojechałem w ten weekend do znajomego. Nie dążyłem do wydajności.
  • Klimatyzacja była włączona lub okna były otwarte.
  • Samochód był załadowany.
  • Mój samochód to AWD z 19" felgami.
  • Oprogramowanie v3.1.
  • Przeważnie autostrada (~75%?). Trochę wiejskich i trochę podmiejskich stanowiło resztę.
  • Dystans wynosił ~200 km.
  • Były pewne weekendowe korki i roboty drogowe. Prędkość szczytowa była bardzo krótko ~130 km/h. Normalna prędkość wynosiła ~100-110 km/h tam, gdzie pozwalał na to ruch. Średnia prędkość wynosiła ~80 km/h (każdy 100-kilometrowy odcinek zajmował około godziny i kwadransa).
  • Prawdopodobnie skorzystałem z pewnego poziomu jazdy w tunelu aerodynamicznym, ponieważ prawie zawsze był przede mną ruch (nie jestem pewien, jaka jest korzyść z bycia 2-3 sekundy za innym samochodem).
Samochód zgłosił 3,7 mil/kWh. Jeśli dobrze liczę, to około 17 kWh/100 km? Mogę bardzo wierzyć w dokładność liczb podawanych na desce rozdzielczej, ale jeśli wszyscy używają liczb podawanych na desce rozdzielczej, to powinno być w porządku do porównania (nawet jeśli nie jest to absolutne).
Myślę, że jak mówisz, koła to duży problem. Właśnie zrobiłem przejażdżkę około 170 km, w podobnych warunkach, jak opisałeś. Kierowca + jeden pasażer. Moja średnia wyniosła 19,7 kWh/100 km. Jeśli jest 10% różnicy w stosunku do 19” kół, to byłoby 17,7 kWh/100 km - to znaczący wpływ.

Nie wiem, co o tym myśleć. Zmiana felg i opon to duży koszt, którego prawdopodobnie nigdy nie odzyskam, biorąc pod uwagę zyski z efektywności paliwowej w ciągu 3-4 lat, które planuję trzymać samochód 🥲

Ale na pewno jest to irytujące

Licząc, że po degradacji zostało mi około 70 kWh, różnica odległości jest następująca:

19,7 = 355 km
17,7 = 395 km

w praktyce to około 30 minut więcej jazdy przed koniecznością udania się do ładowarki. Myślę, że to żaden problem latem, kiedy samochód ładuje się tak szybko. Ale zimą może być gorzej

#15 ·
Według własnego konfiguratora Volkswagena, nowy model ID.4 Style 2024 z dużą ilością wyposażenia ma zasięg 538 km na 19-calowych kołach (Hamar), 527 km na 20-calowych kołach (Drammen) i +12 kg wagi oraz 535 km na 21-calowych kołach (Narvik) i +22 kg wagi (w porównaniu do 19 cali). Zatem różnica 1-2% w zasięgu dla ich standardowych kół. Myślę, że aerodynamika jest tu tak samo ważna jak waga. O ile konfigurator jest wiarygodny, różnica jest tu znacznie mniejsza niż w przypadku Tesli i prawie wcale nie jest czynnikiem.

#16 ·
Według własnego konfiguratora Volkswagena, nowy model ID.4 Style 2024 z dużą ilością wyposażenia ma zasięg 538 km na 19-calowych kołach (Hamar), 527 km na 20-calowych kołach (Drammen) i +12 kg wagi oraz 535 km na 21-calowych kołach (Narvik) i +22 kg wagi (w porównaniu do 19 cali). Zatem różnica 1-2% w zasięgu dla ich standardowych kół. Myślę, że aerodynamika jest tu tak samo ważna jak waga. O ile konfigurator jest wiarygodny, różnica jest tu znacznie mniejsza niż w przypadku Tesli i prawie w ogóle nie jest czynnikiem.

Nie mam danych dla modelu z 2021 roku, ale pamiętam ten sam wzór - bardzo, bardzo mała różnica, a 20" są najmniej efektywne.
Przyznaję, że jestem tym nieco przekonany. Oto, co powstrzymuje mnie od całkowitej akceptacji. Zakładam, że VW używa liczb WLTP i nie wiem, jak są one obliczane. Nie jestem też pewien, jak to się sprawdza w rzeczywistości, mimo że liczby mogą być dobrym porównaniem. Ciekawe byłoby wiedzieć, jakie opony są w samochodach itp. Oto wyniki Bjørna dla przykładu z rzeczywistości. Niedoskonałe, ale przydatne. Temperatura dla testu 21" była nieco lepsza. Dwie kolumny, które chciałbym zobaczyć dodane, to rok modelowy i wersja oprogramowania. Patrzę na kolumny Wh/km i km (zasięg). Nawet przejście z 19" na 21" z różnymi oponami powoduje spadek wydajności o ~7%. Co ciekawe, Bjorn wykonuje również test 120 km/h i przy tej prędkości utrata zasięgu wynosi tylko ~1%. Prawdopodobnie dlatego, że opór powietrza staje się bardziej znaczący w porównaniu do oporu toczenia. Nie uwzględniłem tych liczb w tabeli, ponieważ OP (@Anakin) mówił o drodze 70-80 km/h i nie chciałem zaciemniać obrazu.

Samochód[/TD>
[TD]Nawierzchnia[/TD>
[TD]Temperatura[/TD>
[TD]Opony[/TD>
[TD]Sezon[/TD>
[TD]Koło przednie[/TD>
[TD]Koło tylne[/TD>
[TD]Prędkość[/TD>
[TD]Wh/km[/TD>
[TD]Pojemność[/TD>
[TD]km[/TD>
VW ID4 1st 82 kWh[/TD>
[TD]Sucha[/TD>
[TD]15[/TD>
[TD]Hankook Ventus S1evo3[/TD>
[TD]Lato[/TD>
[TD]235/50-20[/TD>
[TD]255/45-20[/TD>
[TD]90[/TD>
[TD]167[/TD>
[TD]75[/TD>
[TD]449[/TD>
VW ID4 GTX 82 kWh[/TD>
[TD]Sucha[/TD>
[TD]22[/TD>
[TD]Pirelli Scorpion[/TD>
[TD]Lato[/TD>
[TD]235/45-21[/TD>
[TD]255/40-21[/TD>
[TD]90[/TD>
[TD]160[/TD>
[TD]75[/TD>
[TD]456[/TD>
VW ID4 Pro 4Motion[/TD>
[TD]Sucha[/TD>
[TD]16[/TD>
[TD]Hankook Ventus S1evo3[/TD>
[TD]Lato[/TD>
[TD]235/55-19[/TD>
[TD]255/50-19[/TD>
[TD]90[/TD>
[TD]149[/TD>
[TD]75,5[/TD>
[TD]507[/TD>
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]

Oto, co martwi mnie w używaniu "ogólnych" danych producenta. O ile wiem, WLTP nie wymaga testowania każdej kombinacji wyposażenia. Producent może przetestować "rodzinę" pojazdów:
Emisje CO2 są określane dla każdej indywidualnej konfiguracji pojazdu (obręcze, opony, wyposażenie specjalne), ale nie każda konfiguracja pojazdu może być przetestowana. Dlatego w 2017 r. wprowadzono koncepcję rodzin obciążenia drogowego i interpolacji. Obciążenie drogowe odnosi się do siły przeciwdziałającej ruchowi pojazdu do przodu, tj. oporu toczenia oraz sił aerodynamicznych i bezwładnościowych na układzie napędowym. Rodzina obciążenia drogowego to grupa pojazdów, których poszczególne parametry obciążenia drogowego można określić poprzez interpolację liniową między dwoma pojazdami referencyjnymi definiującymi rodzinę.

#17 ·
Testy EPA z 2022 roku z VW pokazują spadek zasięgu o 12 mil dla 20-calowych kół:
22 RWD Pro 280 mil (19-calowe koła)
22 RWD Pro S 268 mil (głównie 20-calowe koła)

Zauważ, że różnica wagi 105 funtów dla wszystkich funkcji S mogłaby obniżyć zasięg tylko o < 1 milę. Szkoda, że 2022 to jedyny rok, w którym VW podzielił testy EPA na każdy poziom wyposażenia.

#18 ·
Cóż, waga wydaje się być sporym czynnikiem według konfiguratora VW. Zachowując 20-calowe felgi, ale przechodząc od najbardziej podstawowego modelu, a następnie dodając wszystkie elementy wyposażenia, które są TYLKO wewnętrzne, a nie w układzie napędowym (sportowe fotele, rozbudowany zestaw stereo, hak holowniczy itp. itd.), zwiększa wagę o 49 kg i jednocześnie zmniejsza zasięg tej konfiguracji z 533 km do 522 km. Pamiętaj również, że 20" są najgorsze - musi to wynikać z aerodynamiki. Nie sądzę więc, żeby można było naprawdę porównywać różne wersje o różnej wadze, chyba że pozostanie się przy tych samych felgach + oponach lub alternatywnie porównać tę samą wersję + dodatki i zmienić tylko felgi + opony.

#19 ·
zwiększa wagę o 49 kg [108 lbs] i jednocześnie zmniejsza zasięg tej konfiguracji z 533 km do 522 km [2%].
To w przybliżeniu odpowiada starej zasadzie, że należy spodziewać się 2% straty paliwa na każde 45 kg dodanego obciążenia.