Volkswagen ID Forum banner

Fałszywe alerty "Przejmij kontrolę nad kierownicą"

2.1K views 7 replies 7 participants last post by  Pres  
#1 ·
Mam First Edition z 2021 roku. Kilka tygodni temu samochód zaczął wyświetlać żółte ostrzeżenie o niesprecyzowanych problemach elektrycznych (usterka systemu wysokiego napięcia - należy udać się z pojazdem do warsztatu). Samochód nadawał się do jazdy, ale umówiłem się na wizytę serwisową tak szybko, jak to możliwe.

Podczas jazdy do dealera (2 godziny w każdą stronę) na wyświetlaczu zaczęło pojawiać się „Natychmiast przejmij kontrolę nad kierownicą”. To ostrzeżenie przeszło od razu do czerwonej wersji, pomijając mniej histeryczne białe i żółte ostrzeżenia, które pojawiają się, gdy nie trzymasz rąk na kierownicy. Ostrzeżenia były chwilowe, ale wystąpiły około pięciu razy. Kiedy te ostrzeżenia się pojawiały, miałem obie ręce mocno na kierownicy i nie miałem na sobie rękawic ani niczego, co mogłoby zakłócić działanie czujnika (który, jak rozumiem, jest pojemnościowy). U dealera dodałem tę anomalię do zlecenia serwisowego.

Okazało się, że problem z akumulatorem wysokiego napięcia to uszkodzona cela (moduł J993). Upuścili akumulator i wymienili tę celę, co najwyraźniej rozwiązało problem. Jeśli chodzi o kierownicę, stwierdzili, że „czujnik intensywności dotyku 3” nie działał zgodnie ze specyfikacją, więc wymienili kierownicę.

Odebrałem samochód w piątek. Podczas długiej drogi do domu czerwone ostrzeżenie „Natychmiast przejmij kontrolę nad kierownicą” mignęło jeszcze kilka razy. Tym razem jednak zaobserwowałem pewien wzór: ostrzeżenie pojawiało się tylko wtedy, gdy Travel Assist był włączony i, o ile mogłem ocenić, pojawiało się, gdy Travel Assist mógł być zdezorientowany co do mojej pozycji na pasie ruchu. Podczas jednego zdarzenia zauważyłem, że linie pasa ruchu zniknęły na krótkim odcinku drogi (prawdopodobnie z powodu pasa do skrętu). W przypadku niektórych innych ostrzeżeń zauważyłem, że ostrzeżenie pojawiało się, gdy nie znajdowałem się w liniach pasa ruchu i nie zasygnalizowałem skrętu. Potem szukałem okazji (kiedy droga była pusta), aby rażąco przekroczyć podwójną żółtą linię, aby sprawdzić, czy to wygeneruje ostrzeżenie. Zrobiło to raz lub dwa razy, ale myślę, że w fałszywych ostrzeżeniach bierze udział więcej warunków. Z wyłączonym Travel Assist nie mogłem doprowadzić do pojawienia się ostrzeżeń.

Zastanawiam się, czy to nie jest problem z czujnikiem, ale problem z oprogramowaniem. Travel Assist (który można włączyć tylko wtedy, gdy włączony jest adaptacyjny tempomat) stara się utrzymać mnie na środku pasa ruchu. Jeśli świadomie opuszczam swój pas i używam kierunkowskazu, Travel Assist się uspokaja. Jeśli wydaje się, że jestem poza swoim pasem, ale nie użyłem kierunkowskazu, to stanowi dylemat. Wątpię, aby VW zaprogramował oprogramowanie tak, aby krzyczało ostrzeżenie za każdym razem, gdy ktoś skręca bez sygnalizacji. Jest zbyt wielu nieświadomych konsumentów, którzy nie tolerowaliby pojazdu, który tak stale obraża ich sposób jazdy. Ale może istnieje jakiś inny zestaw warunków, które doprowadziły VW do zaprogramowania oprogramowania tak, aby uruchamiało ostrzeżenie „przejmij kontrolę nad kierownicą”, gdy pojazd „myśli”, że może zjechać z drogi. Jednym z tych warunków może być włączenie Travel Assist, jeśli VW zakłada, że istnieje większe prawdopodobieństwo, że osoba korzystająca z Travel Assist nie zwraca pełnej uwagi na prowadzenie pojazdu.

Z drugiej strony, może czujniki intensywności dotyku są po prostu podatne na błędy. Nie wiem.

#3 ·
Zauważyłem więcej tych alertów niż zwykle po ostatniej aktualizacji. Planuję to udokumentować i złożyć skargę do NHTSA.

Nawiasem mówiąc, problem z ogniwem akumulatora, który masz, jest również podobny do tego, co mnie spotkało. Mój samochód był niedostępny przez 54 dni. Jednak problem powrócił po niecałym tygodniu. Myślę również o kolejnej skardze do NHTSA dotyczącej samego akumulatora, chociaż mam przeczucie, że jest to bardziej związane z oprogramowaniem.

#4 ·
Podczas jazdy do dealera (2 godziny w każdą stronę) na wyświetlaczu zaczął pojawiać się komunikat "Natychmiast przejmij kontrolę nad kierownicą". Ten alert przeszedł od razu do czerwonej wersji, pomijając mniej histeryczne białe i żółte ostrzeżenia, które pojawiają się, gdy nie trzymasz rąk na kierownicy. Alerty były chwilowe, ale wystąpiły około pięciu razy. Kiedy te alerty się pojawiały, miałem obie ręce mocno na kierownicy i nie miałem na sobie rękawic ani niczego, co mogłoby zakłócić działanie czujnika (który, jak rozumiem, jest pojemnościowy). U dealera dodałem tę anomalię do zlecenia serwisowego.
Wydaje mi się, że przypominam sobie, że zdarzyło się to kilka razy w sytuacjach, w których Travel Assist nie widzi żadnych oznaczeń pasów ruchu przez naprawdę krótki czas (wydaje się, że jest w porządku, jeśli je traci na może sekundę) i sam aktywnie nie skręciłem kierownicą. To ma sens, "Nie widzę pasa ruchu i nie zareagowałeś/skręciłeś przez kilka sekund, więc lepiej natychmiast cię zaalarmować". Otrzymałem również kilka czerwonych alertów, gdy samochód pomylił rowerzystę na poboczu z osobą z przodu, ale nie pamiętam, co było napisane. Czerwone światła i głośny sygnał dźwiękowy, na pewno.

Biało-żółto-czerwony wydaje się pojawiać, gdy trzymam rękę zbyt lekko, nie skręcam i upłynął czas, który to wyzwala, ale samochód nadal ma kontrolę, tj. widzi oznaczenia pasów ruchu (nigdy nie doszło do czerwonego, a żółty tylko raz, kiedy testowałem, co by się stało na czystej prostej drodze).

#5 ·
Ja też to dostaję. W moim przypadku zaobserwowałem czerwone ostrzeżenie „natychmiast przejmij kontrolę nad kierownicą”, gdy spełnione są wszystkie te warunki:

1. Jazda z prędkościami autostradowymi z wykorzystaniem asystenta podróży.
2. Asystent podróży traci widoczność oznaczeń pasów ruchu.
3. Mój uchwyt na kierownicy mógł się poluzować na tyle, że nastąpił chwilowy brak sygnału wejściowego do systemu.
4. Zazwyczaj, ale nie zawsze, zdarza się to podczas pokonywania zakrętu, gdy brak reakcji kierowcy byłby natychmiastowym poważnym problemem. Bardzo rzadko zdarzało się to na prostej drodze.

Zakładam, że mój działa zgodnie z przeznaczeniem, jeśli wszystkie te warunki są spełnione, natychmiastowe ostrzeżenie byłoby na miejscu.

#6 ·
Ja też to dostaję. W moim przypadku zaobserwowałem czerwone ostrzeżenie „natychmiast przejmij kontrolę nad kierownicą”, gdy spełnione są wszystkie te warunki:

1. Jazda z prędkością autostradową z użyciem asystenta podróży.
2. Asystent podróży traci widoczność oznaczeń pasów ruchu.
3. Mój uchwyt na kierownicy mógł się poluzować na tyle, że nastąpił chwilowy brak sygnału wejściowego do systemu.
4. Zazwyczaj, ale nie zawsze, zdarza się to na zakręcie, gdy brak reakcji kierowcy byłby natychmiastowym poważnym problemem. Bardzo rzadko zdarzało się to na prostej drodze.

Zakładam, że mój działa zgodnie z przeznaczeniem, jeśli wszystkie te warunki są spełnione, natychmiastowe ostrzeżenie byłoby na miejscu.
Miałem kolejne czerwone ostrzeżenie po opublikowaniu dodatkowego posta. Myślę, że Twoja lista jest dobrym opisem warunków dla chwilowego ostrzeżenia (zawsze jest chwilowe), z wyjątkiem tego, że myślałem, że zawsze miałem normalny uchwyt na kierownicy, gdy wystąpiło chwilowe ostrzeżenie.

Na podstawie wszystkich postów w tym wątku jestem przekonany, że jest to problem z oprogramowaniem (może celowy, może nie). W takim przypadku ozdobienie mojego samochodu błyszczącą nową białą kierownicą mogło być zbędne.

#7 ·
Przytrafiło mi się to wczoraj. Jazda z lewą ręką na dole po lewej stronie kierownicy wywołała ostrzeżenie. Prawa ręka na dole po prawej stronie kierownicy, to samo ciśnienie, brak ostrzeżenia.

Widzę ten alarm tym bardziej od czasu aktualizacji oprogramowania. Ponad 52 tys. mil, więc nie chcę płacić za jego zbadanie

2022 ID.4

#8 ·
To przydarzyło mi się wczoraj. Jazda z lewą ręką na dole po lewej stronie kierownicy wywołała ostrzeżenie. Prawa ręka na dole po prawej stronie kierownicy, to samo ciśnienie, bez ostrzeżenia
Miałem to samo w moim 2022 roku i nigdy nie miałem żadnych aktualizacji oprogramowania, podejrzewałem pewną nierównomierność w czułości na dotyk na powierzchni kierownicy.