Volkswagen ID Forum banner

Kabel ładowania jest za gorący...

968 views 19 replies 9 participants last post by  NeverhadanEVbefore  
#1 · (Edited)
Widzę tę wiadomość po raz pierwszy. Jestem w Lost Hills w Kalifornii, a temperatura zewnętrzna wynosi „tylko” 98°.

#5 · (Edited)
Który CPO i która ładowarka?
EA, jeden ze starszych dystrybutorów bez zielonej aureoli.

Kabel i uchwyt ledwo ciepłe, gdy go odłączyłem.

Pożyczone zdjęcie rzeczywistego dystrybutora z wyszukiwarki internetowej.

Image

#10 ·
Zdarzyło mi się to podczas ładowania na jednej z nowszych stacji Electrify America podczas podróży przez kraj. Błąd wystąpił 10 minut po rozpoczęciu procesu ładowania; był ciepły wieczór, ale nie ekstremalnie. Zadzwoniłem do Electrify America i powiedzieli, że system chłodzenia w kablu ładowania przestał działać. Poradzili mi, abym przełączył się na inną ładowarkę i zlecili wezwanie serwisu dla uszkodzonej stacji. Posłuchałem ich rady i naładowałem samochód do 80% bez dalszych incydentów.

Może system chłodzenia w kablu ładowania był również uszkodzony u OP?

#11 ·
Wątpię, wierzę, że ładowarka działała bez zarzutu.

Dostarczono 56 kWh do 85%, szczytowo 176 kW, średnio 96 kW, bez błędów i dławienia, które mógłbym wykryć podczas mojej 35-minutowej sesji.

Jestem całkiem pewien, że wskazuje to po prostu na czujnik temperatury samochodu przy porcie ładowania, który mówił: „Hej, kolego, mam się dobrze, ale ten facet obok mnie wygląda całkiem dobrze”.

#17 ·
Tak, tylko zgadywanie na podstawie sformułowania.

Można by pomyśleć, że samochód, który kontroluje szybkość ładowania, zrobiłby coś, aby ją aktywnie obniżyć, gdyby wykrył problem, nawet jeśli tylko po to, by się chronić. Może tak zrobił? Nie sprawdzałem.

#19 ·
Wróciłem dzisiaj do dokładnie tej samej ładowarki. Na zewnątrz jest 32°C, a kolejną różnicą jest to, że zacząłem ładować przy 20% zamiast 8%, ale bez żadnego ostrzeżenia. Wziąłem uchwyt ładowania od właściciela Mach-e i był on zauważalnie gorący, ale nie nieprzyjemnie.

#20 ·
Nadal uważam, że:

• samochód powinien chronić samochód
  • stacja ładowania powinna chronić stację wraz z kablem
  • producent powinien zadbać o to, aby uchwyt nie nagrzewał się zbytnio, izolując go w takim stopniu, aby kabel nie przegrzewał się, a stacja odcinała lub ograniczała moc, zanim uchwyt stanie się problemem

i pod żadnym pozorem samochód nie powinien uniemożliwiać mi odłączenia kabla, chyba że w celu ochrony samochodu.

Cholera, utknąć przy ładowarce, bo samochód jest takim nadopiekuńczym opiekunem i odmawia zwolnienia kabla „bo jest za gorący”, daj spokój, to nie twój problem. Jeśli byłby to rzeczywisty problem, jak stwierdzono, to stacja ładowania powinna zapobiegać lub rozwiązywać go bez blokowania go w samochodzie.