Volkswagen ID Forum banner
81 - 100 of 114 Posts
Hmm, będę musiał zacząć bawić się moim EVSE. Głównym problemem Michaela było to, że jego ładowarka nie działała. Doświadczyłem tego kilka razy, ale tylko raz próbowałem ładować.

Wygląda na to, że Twój problem polegał na tym, że nie mogłeś odblokować ładowarki, podczas gdy nasz polegał na tym, że w ogóle nie mogła się zatrzasnąć (co skutkowało niższym tempem ładowania lub brakiem ładowania w ogóle).

Czy ktoś miał problem z klapką gniazda ładowania? (Tak nazywa się to w instrukcji; ja nazwałbym to drzwiami, które zakrywają gniazdo ładowania.) W każdym razie, po naładowaniu samochodu dzisiaj, zamknąłem klapkę w zwykły sposób (delikatnie) i zauważyłem, że klapka była uchylona: nie zamykała się szczelnie, ale co gorsza, nie chciała się otworzyć. Martwiłem się, że w ogóle nie będę mógł naładować samochodu, jeśli nie uda mi się otworzyć klapki, a z postu Furkana wiedziałem, że klapka może być delikatna. Podczas jazdy do domu spojrzałem w lusterko boczne i zobaczyłem, że klapka w jakiś sposób się uwolniła i zwisała szeroko otwarta. Zjechałem na pobocze i ją zamknąłem i wyglądało na to, że wróciła do właściwego ustawienia. Po powrocie do domu otworzyłem i zamknąłem klapkę kilka razy i stwierdziłem, że teraz otwiera się tylko sporadycznie - trzeba ją kilka razy nacisnąć, zanim się otworzy. Jednak zamykanie działa normalnie.

Discussion starter · #83 ·
Czy ktoś miał problem z klapką gniazda ładowania? (Tak nazywa się to w instrukcji; ja nazwałbym to drzwiami, które zakrywają gniazdo ładowania). W każdym razie, po naładowaniu samochodu dzisiaj, zamknąłem klapkę w zwykły sposób (delikatnie) i zauważyłem, że klapka była uchylona: nie zamykała się szczelnie, ale co gorsza, nie chciała się otworzyć. Martwiłem się, że w ogóle nie będę mógł naładować samochodu, jeśli nie będę mógł otworzyć klapki, i wiedziałem z postu Furkana, że klapka może być delikatna. Podczas jazdy do domu spojrzałem w lusterko boczne i zobaczyłem, że klapka w jakiś sposób się uwolniła i zwisała szeroko otwarta. Zjechałem na pobocze i zamknąłem ją i wyglądało na to, że wróciła do właściwego ustawienia. Po powrocie do domu otworzyłem i zamknąłem klapkę kilka razy i stwierdziłem, że teraz otwiera się tylko sporadycznie - trzeba ją kilka razy nacisnąć, zanim się otworzy. Jednak operacja zamykania przebiega normalnie.
Zauważyłem, że jest to znacznie mniej płynne niż standardowa klapka w samochodzie ICE. Mogłaby mieć trochę więcej wagi - jak drzwi pasażera. Może warto wspomnieć o tym tutaj: Problemy mechaniczne

Mają też Tiguana, ale powiedzieli, że byłbym szczęśliwszy w Jetta. Co myślisz? Czy powinienem to zmienić? Nigdy wcześniej nie jeździłem Tiguanem.
Wymieniłem mojego Tiguana na ID4. Mam też Jettę w rodzinie. Mam 1,85 m wzrostu i bez wahania wziąłbym Tiguana. Gdybym dostał Jettę, zapytałbym: "Masz coś jeszcze?"

Mam ten sam problem.

Czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu? Wolałbym uniknąć wizyty u dealera.

Podłączam ładowarkę, miga na zielono i czerwono, a na wyświetlaczu w kokpicie pojawia się komunikat „Obecnie dostępne jest tylko ładowanie awaryjne. Proszę zapoznać się z instrukcją obsługi.” (W instrukcji jest napisane „złącze ładowania nie jest całkowicie zablokowane”.)

Po podłączeniu słychać kilka kliknięć dochodzących z portu, gdy próbuje on rozpocząć ładowanie. Następnie występuje błąd. Pobiera 1 kW, nie więcej. Doświadczyłem tego zarówno na mojej nowiutkiej ChargePoint Home Flex, jak i na publicznej stacji ładowania poziomu 2. Nie próbowałem szybkiej ładowarki DC. Nie wiem też, jak zrobić „twardy reset”. Przytrzymanie przycisku włączania/wyłączania przez długi czas nic nie daje.

View attachment 2356

Dopiero co dostałem mojego ID4 w weekend i miałem tylko ładowanie awaryjne. Mój poziom 2 dawał tylko około 4 amperów. Z czerwono-zielonymi migającymi światłami. Stało się to po dodaniu harmonogramu z 3 godzinami na wyjazd. Nie sądziłem, że to będzie problem. Ale odznaczyłem wszystkie moje harmonogramy i preferowany czas ładowania i wszystko wróciło do normy.

Miałem ten problem. Mam również ładowarkę Chargepoint+. Zauważyłem, że ustawiłem planowane ładowanie i spodziewałem się, że teraz się naładuje. Dostawałem tylko 2 mph ładowania. Po wyłączeniu planowanego ładowania działa.

Zastanawiam się, czy ten mały bolec, który blokuje dźwignię zatrzasku wtyczki, można po prostu wcisnąć śrubokrętem, jeśli wtyczka nie chce się zwolnić. Czy linka zwalniająca robi coś więcej niż tylko mechaniczne pociąganie za bolec?

Czy ktoś zna numer części VW, który trzeba było sprowadzić z Niemiec?
Czy jest on naprawdę unikalny dla ID.4, czy jest współdzielony z całą rodziną VAG: Audi, Seat, Skoda itp.?

Wymieniłem mojego Tiguana na ID4. Mam też Jettę w rodzinie. Mam 1,85 m wzrostu i bez wahania wybrałbym Tiguana. Gdybym dostał Jettę, zapytałbym: "Masz coś jeszcze?"
Nowe Jetty sprawiają wrażenie jazdy Audi i osiągają 36,5 mpg przy 80 mph. Ponadto wydają się bardzo duże w środku (wielu Niemców jest wyższych niż 1,85 m, wiesz 😉). Właśnie wymieniłem moją nowszą, w idealnym stanie Jettę i zatrzymałem moją ciężarówkę... zanim zdecydowałem, że ID.4 jest całkowicie nie do utrzymania i musiałem się go pozbyć.

Właśnie zostawiłem samochód u dealera na przegląd. Oto film pokazujący, co powoduje usterkę: bolec nie wysuwa się w pełni, aby zablokować wtyczkę na miejscu.
Ten film lub podobny, który pokazuje prawidłowe działanie bolca i zatrzasku, powinien być przypięty na stronie problemów mechanicznych. Niezrozumienie tej drobnej kwestii dotyczącej sposobu wkładania wtyczki spowodowało wiele frustracji jako nowego właściciela.

Właśnie przydarzyło się to mojemu ID.4. Naprzemienne czerwono-zielone światło z komunikatem „tylko ładowanie awaryjne” i wskazujące tylko 3 do 4 amperów ładowania. Zajrzałem do instrukcji obsługi i zobaczyłem wzór światła i odpowiadający mu problem. Po jednym czerwonym i zielonym oznacza „usterkę źródła”. Więc zrobiłem to, że odłączyłem ładowarkę od samochodu i odłączyłem ładowarkę poziomu 2, której używam. Podłączyłem ją po około minucie i podłączyłem ładowarkę do mojego samochodu i zadziałało! Musiałem tylko zresetować ładowarkę. Patrząc na wzór światła w instrukcji, naprawdę wyeliminuje lub zmniejszy domysły w diagnozowaniu problemu z ładowaniem.

Czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu? Wolałbym uniknąć wizyty u dealera.

Podłączam ładowarkę, miga na zielono i czerwono, a na wyświetlaczu w kokpicie widnieje napis „Obecnie dostępne jest tylko ładowanie awaryjne. Proszę zapoznać się z instrukcją obsługi.” (W instrukcji jest napisane „złącze ładowania nie jest całkowicie zablokowane”.)

Po podłączeniu słychać kilka dźwięków klikania dochodzących z portu, gdy próbuje rozpocząć ładowanie. Następnie występuje usterka. Pobiera 1 kW, nie więcej. Doświadczyłem tego zarówno w mojej nowiutkiej ChargePoint Home Flex, jak i na publicznej stacji ładowania poziomu 2. Nie próbowałem szybkiej ładowarki DC. Nie wiem też, jak zrobić „twardy reset”. Przytrzymanie przycisku włączania/wyłączania przez długi czas nic nie daje.

View attachment 2356
Właśnie odebrałem mojego MY2023 AWD Pro S i mam dokładnie ten sam problem, co OP. Zamieściłem post z miganiem na zielono-czerwono-zielono i wiele osób wspomniało o ustawieniu pistoletu do ładowania. Zrobiłem to kilka razy, ale bezskutecznie. Myślałem, że mój EVSE (który zainstalowałem sam wczoraj wieczorem) jest problemem, ale rozmawiałem z ich obsługą klienta i powiedzieli, że nie widzą żadnych problemów. Rozebrałem również moje połączenie wtykowe. Na szczęście pewien życzliwy kolega zasugerował udanie się do innych ładowarek, aby potwierdzić, że to nie problem z pojazdem i voila! Nadal mam ten sam problem w pobliskim ChargePoint, a pojazd ładuje się tylko z mocą 1 kW. Obecnie mam około 90 mil/37% i mam nadzieję, że uda mi się dotrzeć do serwisu jutro.

UGH! Najgorsze obawy o strasznym początku mojej podróży z EV spełniły się

Witajcie wszyscy,
Przeprowadziłem kilka testów i udało mi się odtworzyć błąd ładowania awaryjnego. Oto, co odkryłem w moim ID4 z 2022 roku. Możliwe jest podłączenie ładowarki do gniazda samochodu w taki sposób, że sworzeń blokujący zatrzaskuje się, zanim wtyczka zostanie wepchnięta do końca. To powoduje, że wtyczka nie wchodzi do końca. Słychać zatrzaskiwanie się sworznia blokującego i wydaje się, że jest prawidłowo podłączony (zielone światło). Gdy samochód rozpoczyna ładowanie, zauważa złe połączenie przy wtyczce i przechodzi w tryb ładowania awaryjnego. Jeśli ustawiłeś timer, samochód zauważy złe połączenie dopiero po upływie czasu ustawionego na timerze (to mi się przydarzyło). Następnego ranka przyszedłem do samochodu i nie był w pełni naładowany. Najlepszym rozwiązaniem dla mnie jest teraz podłączenie samochodu i próba odłączenia go, gdy jest zablokowany. Jeśli nie mogę go odłączyć, jest prawidłowo podłączony i ładowanie działa dobrze po upływie czasu.

Zatrzask blokujący włącza się, zanim wtyczka zostanie całkowicie wciśnięta
To może być powód, dla którego niektórzy ludzie zalecają przytrzymanie przycisku na uchwycie ładowania, aż do pełnego włożenia go do samochodu, a następnie zwolnienie przycisku.

Moje doświadczenia z ładowaniem awaryjnym są następujące. Dla kontekstu mam VW id4 z 2023 roku i ładowarkę poziomu 2 o napięciu 240 V i natężeniu 40 A. W moim przypadku wydaje się, że gdy pojazd jest wyłączony i podłączysz ładowarkę, działa ona zgodnie z opisem, dostarczając prawie 40 amperów. Jeśli otworzę drzwi i włączę samochód („tryb akcesoriów”), przełączy on pojazd w tryb ładowania awaryjnego. Zdarzyło się to kilka razy i wydaje się, że to jest winowajca. Jeśli podłączę ładowarkę, gdy samochód jest wyłączony i zostawię ją w spokoju, będzie się ładował dobrze przy około 40 amperach, aż do zakończenia.

81 - 100 of 114 Posts