Volkswagen ID Forum banner

Koszt przeglądu na 30 000 mil

19K views 38 replies 19 participants last post by  Budman  
#1 ·
Pytanie: Ile Twój dealer VW pobiera za przegląd ID4 po 30 000 mil, kontrolę? Jest to pierwszy planowy przegląd, który nie jest bezpłatny. Zadzwoniłem do mojego dealera VW w Maryland, aby zapytać, ale nie oddzwaniają. W każdym razie może być przydatne porównanie kosztów w całym kraju. W moim przypadku sam wymieniłem filtr powietrza w kabinie, bardzo łatwa praca z doskonałymi filmami na YouTube na ten temat. Samo to powinno obniżyć koszty przeglądu.

#2 ·
Pytanie: Ile pobiera Twój dealer VW za przegląd ID4 po 30 000 mil, kontrolę? Jest to pierwsza planowa kontrola, która nie jest darmowa. Zadzwoniłem do mojego dealera VW w Maryland, aby zapytać, ale nie oddzwaniają. W każdym razie może być przydatne porównanie kosztów w całym kraju. W moim przypadku sam wymieniłem filtr powietrza w kabinie, bardzo łatwa praca z doskonałymi filmami na YouTube na ten temat. Samo to powinno obniżyć koszty przeglądu.
Jeśli hamulce są dobre, opony OK... nie ma nic poza kontrolą pod kątem wycieków lub uszkodzeń... już wymieniłeś kilka elementów..

#3 ·
Jeśli hamulce są dobre, opony OK ....nie ma nic poza kontrolą pod kątem wycieków lub uszkodzeń...już wymieniłeś kilka elementów..
.
Dzięki, martwię się, że działy serwisowe dealerów muszą być pod presją, aby zarabiać pieniądze, ponieważ samochody elektryczne prawie nie wymagają konserwacji. Przegląd po 30 000 mil to pierwszy, który pozwala im pobierać opłaty za usługę. Czy będą rozsądni, czy to okazja do nadrobienia zaległości w pracy serwisowej? Zakładam, że będzie to czas pracy, chyba że zostanie znaleziony problem. Zgadzam się z tym. Pomocne byłoby jednak poznanie orientacyjnego kosztu tej usługi.

#6 ·
Ok, udało mi się skontaktować z serwisantem w moim salonie. Koszt przeglądu po 30 000 milach wynosi 320 $. Dla mnie to koszt utrzymania gwarancji - jak składka ubezpieczeniowa, myślę. Serwisant wspomniał również o oficjalnym wezwaniu VW do aktualizacji oprogramowania, ale powiedział, że rozwiązanie programowe nie jest jeszcze dostępne. Wszyscy o tym wiemy, prawda?

#7 ·
Ok, udało mi się połączyć z pracownikiem serwisu w moim salonie. Koszt przeglądu po 30 000 mil wynosi 320 $. Dla mnie to koszt utrzymania gwarancji - jak składka ubezpieczeniowa, jak sądzę. Pracownik serwisu wspomniał również o oficjalnym wezwaniu VW do aktualizacji oprogramowania, ale powiedział, że rozwiązanie programowe nie jest jeszcze dostępne. Wszyscy o tym wiemy, prawda?
Co dokładnie robią podczas przeglądu po 30 000 mil? Nie ma obowiązkowej potrzeby, aby to robić, nadal będziesz mieć gwarancję.

Moim zdaniem wizualna kontrola opon i hamulców oraz poziomów płynów... może nowy filtr kabinowy? (zobacz YouTube, aby dowiedzieć się, jak to zrobić)

Nie ma wymiany oleju, rotacji opon, wymiany płynu hamulcowego... nie ma nic do zrobienia poza kontrolą wizualną.

#13 ·
Czy przy leasingu samochodu trzeba wykonywać przeglądy? Na przykład, jeśli masz leasing na 30 000 mil i zwracasz go przy 29 999, czy wszystko jest w porządku - ale przy 30 001 musisz to zrobić?

#20 ·
Moje doświadczenie jest negatywne. Firma leasingowa WYŚLE oczywiście inspektora, aby sprawdził Twój samochód. A kiedy oddasz samochód, część opłaty i marży dealera za zwrot to wykonanie wszelkich zaległych usług itp. To powiedziawszy, umowa leasingu zobowiązuje Cię do utrzymania samochodu w dobrym stanie technicznym. Więc przy każdym leasingu ICE, jaki kiedykolwiek miałem, nigdy nie próbowałem czegoś takiego jak nie wymiana oleju itp. itd., żeby zobaczyć, czy coś się stanie.

• Helpful
Reactions: Dougie01
#16 ·
To nie jest nauka tajemna....jeśli masz jakąkolwiek wiedzę i doświadczenie mechaniczne....kontrola wycieków płynu chłodniczego....wycieków oleju....hamulców....przewodów hamulcowych....luzu łożyska piasty....osłon półosi...cała integralność pomarańczowego kabla......zawieszenie....przekładnia kierownicza i inne elementy....możesz użyć biletu kontrolnego, którego używali wcześniej (i nie sprawdzaj elementów związanych z pojazdem ICE, takich jak tłumik lub inne bzdury)....poczujesz się lepiej i bardziej komfortowo, ponieważ sam wykonałeś całą kontrolę. Rzeczy, które wymagają uwagi w ramach gwarancji, nie próbuj naprawiać sam. Rzeczy, które wymagają specjalnych narzędzi lub wiedzy....nie próbuj się nimi bawić....pozwól wyszkolonym technikom dokonać naprawy. Prowadź rejestr wszystkich kontroli i prac, które wykonałeś, a jeśli wymieniłeś jakieś części, zachowaj bilety. Spróbuj zorganizować to tak, jakbyś wykonywał kontrolę, naprawę lub wymianę części dla kogoś innego. W ten sposób masz wszystko w aktach, jeśli ktoś spróbuje wskazać na ciebie palcem lub brak konserwacji. Nawet dla osoby niedoświadczonej nie jest to bardzo trudne....potrzebujesz tylko raz kogoś, kto pomoże ci sprawdzić różne punkty w pojeździe. I pamiętaj, aby używać dobrej jakości podnośnika i ograniczników bezpieczeństwa przed wejściem pod pojazd. Istnieje plik PDF dotyczący interwałów konserwacyjnych ID4 i które elementy wymagają wymiany w zależności od wieku lub przebiegu. Płacenie 300+ dolarów za brak jakiejkolwiek pracy poza kontrolą to nonsens.

#17 ·
Płukanie płynu hamulcowego jest trochę czasochłonne/techniczne, ale jak @VW TECHNICIAN słusznie zauważa, jest to coś, co większość osób może zrobić samodzielnie. Jak w przypadku każdego innego pojazdu lub przedmiotu do naprawy w domu, sprowadza się to do chęci, zdobycia pewnej wiedzy i kilku specjalistycznych narzędzi. Kiedy już to zrobisz, dodajesz to do swojego arsenału umiejętności.

Trochę wiedzy (podejście z nadciśnieniem do odpowietrzania; istnieje również procedura podciśnieniowa):

#22 ·
Kupiłem usługę 30k przy leasingu samochodu. Sugerowana cena detaliczna wynosiła 50 dolarów, ale dealer naliczył 100 dolarów. Byli zdenerwowani, gdy dowiedzieli się, że to tylko 50 dolarów. Myśleli, że powinno być więcej.

Jeśli nie masz przedłużenia serwisu, spodziewaj się zapłacić kilkaset dolarów.

#24 ·
Moje 30 000 kosztowało około 110 dolarów u sprzedającego dealera i uznałem, że to za dużo za prawie nic. Zbliżam się do 40 000 i jestem bardzo podejrzliwy co do kosztów.
Jeśli to było płukanie płynu hamulcowego wraz z innymi kontrolami, to brzmi uczciwie. Oczywiście istnieje minimalna stawka godzinowa (odpowietrzanie hamulców jest trochę żmudne) plus koszt płynu.
A także filtr kabinowy.

Czy wyszczególnili? Jeśli nie, upewnij się, że zapytasz następnym razem.

#26 ·
Przyniosłem mojego ID.4 na przegląd po 30 tys. km przy przebiegu około 35 tys. mil - powiedziano mi, że potrzebny jest nowy filtr powietrza i płukanie przewodów hamulcowych. Pamiętam, że za filtr powietrza zaproponowano mi 75 - odmówiłem, wiedząc, jak łatwo je wymienić - znalazłem nowy filtr online za 25. Nie pamiętam kosztu przewodów hamulcowych, ale było to kilkaset - zdecydowałem się poczekać i sprawdzić, czy jest to naprawdę potrzebne - nigdy tego nie robiłem w moich samochodach z silnikiem spalinowym w przeszłości. Zdecyduję, kiedy osiągnę 40 tys.

#27 ·
Przyniosłem mojego ID.4 na przegląd po 30 tys. milach przy przebiegu około 35 tys. mil - powiedziano mi, że potrzebuję nowego filtra powietrza i płukania przewodów hamulcowych. Pamiętam, że za filtr powietrza zaproponowano mi 75 - odmówiłem, wiedząc, jak łatwo je wymienić - znalazłem nowy filtr online za 25. Nie pamiętam kosztu przewodów hamulcowych, ale było to kilkaset - zdecydowałem się poczekać i sprawdzić, czy jest to naprawdę potrzebne - nigdy tego nie robiłem w moich samochodach spalinowych w przeszłości. Zdecyduję, kiedy osiągnę 40 tys.
Filtr powietrza znajduje się w przednim bagażniku, powinien być bardzo łatwy do samodzielnej wymiany. Płukanie hamulców jest potrzebne, aby zapobiec korozji, ale prawdopodobnie można je opóźnić o rok lub dłużej. W tych samochodach elektrycznych płyn hamulcowy nie nagrzewa się na tyle, aby odparować wilgoć. Większość samochodów elektrycznych wymaga płukania co dwa lata.

#28 ·
Płukanie układu hamulcowego to dość podstawowa usługa rozliczana ryczałtowo. Dealer powinien być w stanie podać konkretną wycenę, która uwzględnia godziny pracy oraz koszt płynu. Założę się, że to około godziny. Stawka godzinowa dealera jest prawdopodobnie gdzieś wywieszona na ścianie.

#29 ·
Płukanie układu hamulcowego to dość podstawowa pozycja serwisowa zryczałtowana. Dealer powinien być w stanie podać konkretną wycenę, która uwzględnia godziny pracy oraz koszt płynu. Założę się, że to około godziny. Stawka godzinowa dealera jest prawdopodobnie gdzieś na ścianie.
Nowoczesne płyny hamulcowe nie sprzyjają korozji. Wymiana hamulców to pozostałość z przeszłości, podobnie jak wymiana oleju co 2-3 tysiące mil. Mam dwa inne pojazdy, które mam od 10 lat i nigdy nie wymieniłem płynu hamulcowego! Ale używam w nich silikonowego płynu hamulcowego Dot 5.

#31 ·
Myślę, że to faktycznie DOT 4 ISO Klasa 6 o niskiej lepkości.

Biorąc pod uwagę dodatkową złożoność systemu hamulcowego ID. w porównaniu do wcześniejszych samochodów, który musi radzić sobie nie tylko z konwencjonalnym hamowaniem nożnym, ale także z automatycznym hamowaniem awaryjnym i ABS, i musi się odpowiednio łączyć z regeneracyjnym hamowaniem elektrycznym, moim zdaniem jest to miejsce, w którym należy dokładnie przestrzegać zaleceń producenta.

#33 ·
Wygląda na to, że miałem podobne doświadczenie jak inni. Wymienione usługi obejmowały: wymianę filtra kabinowego (co zrobię sam następnym razem, gdy będzie potrzebna), płukanie hamulców i wykonanie przeglądu wielopunktowego. Całkowity koszt wyniósł około 325 dolarów, a filtr kabinowy kosztował około 75 dolarów. Ja również myślałem, że hamulce powinny być płukane po 3 latach, a nie po 30 tysiącach mil, a następnie co 2 lata. W rzeczywistości dokumentacja dealera również to stwierdzała. Nic nie powiedziałem, ponieważ chciałem, aby dealer wspierał przejście na pojazdy elektryczne, ale zastanowię się dwa razy przy 40 tysiącach mil.

#34 ·
Wygląda na to, że miałem podobne doświadczenie jak inni. Wymienione usługi obejmowały: Wymianę filtra kabinowego (co zrobię sam następnym razem), płukanie hamulców i wykonanie przeglądu wielopunktowego. Całkowity koszt wyniósł około 325 dolarów, a filtr kabinowy kosztował około 75 dolarów. Ja również myślałem, że hamulce powinny być płukane po 3 latach, a nie po 30 000 milach, a następnie co 2 lata. W rzeczywistości dokumentacja dealera stwierdzała to samo. Nic nie powiedziałem, ponieważ chciałem, aby dealer wspierał przejście na pojazdy elektryczne, ale zastanowię się dwa razy przy 40 000.
Rok temu odebrałem dwa (2) filtry kabinowe w dziale części dealera za 70 dolarów.

Bardzo łatwe do samodzielnej wymiany, zwłaszcza dzięki naszemu koledze @fiehlsport

#35 ·
Pytanie: Ile pobiera Państwa dealer VW za przegląd ID4 po 30 000 mil, kontrolę? Jest to pierwsza planowa kontrola, która nie jest bezpłatna. Zadzwoniłem do mojego dealera VW w Maryland, aby zapytać, ale nie oddzwaniają. W każdym razie może być przydatne porównanie kosztów w całym kraju. W moim przypadku sam wymieniłem filtr powietrza w kabinie, bardzo łatwe zadanie z doskonałymi filmami na YouTube na ten temat. Samo to powinno obniżyć koszty przeglądu.

#36 ·
Moje przy 30 i 40 tysiącach wynosiło około 385-395. Omijam 50 tysięcy, żeby zaoszczędzić pieniądze. I robię 60 tysięcy, ponieważ słyszałem, że kosztuje to około 1300 dolarów. Dowiedziałem się również, że nie trzeba robić mniejszego przeglądu ani żadnego, żeby utrzymać gwarancję.

#37 ·
Mój przy 30 i 40 tys. był mniej więcej taki sam 385-395. Omijam 50 tys., żeby zaoszczędzić pieniądze. I robię 60 tys., ponieważ słyszałem, że kosztuje to około 1300 dolarów. Dowiedziałem się również, że nie trzeba robić mniejszego ani żadnego, żeby utrzymać gwarancję.
1300 dolarów? Co oni mogą zrobić za takie pieniądze? Wymienić pasek rozrządu? ;)