Volkswagen ID Forum banner
81 - 99 of 99 Posts
Ludzie w tym wątku przedstawili dobry argument, jak zauważasz powyżej, że tryb D może być z definicji bardziej wydajny niż tryb B w niektórych, a nawet wielu sytuacjach, zwłaszcza podczas jazdy ze stałą prędkością na autostradzie. Nie jest jasne, o ile większa jest wydajność, ale wyraźnie jakaś.

Dla mnie jedną z wielkich przyjemności z samochodów elektrycznych jest jazda jednym pedałem (lub prawie tak w ID.4). Osobiście, gdybym naprawdę potrzebował większej wydajności dla oszczędności kosztów lub zasięgu, wolałbym zwolnić o 5-15 mil na godzinę na autostradzie, co prawdopodobnie zrekompensowałoby opór trybu B, a nawet byłoby bezpieczniejsze. Utrzymywanie płynnego przyspieszania/zwalniania z przepływem ruchu i przewidywanie warunków jest całkowicie naturalne i nie wymaga dodatkowego namysłu. Przełączanie między D i B wymagałoby ode mnie więcej wysiłku. Rozumiem, że inni uważają, że przełączanie jest bardziej preferowane.

Kiedy miałem mojego eGolfa z zasięgiem 90/60 mil latem/zimą i mojego Volta z zasięgiem 65/40 mil latem/zimą, naprawdę zajmowałem się hypermilingiem, aby wrócić do domu z lokalnych lub regionalnych podróży bez wchodzenia w tryb żółwia (eGolf) lub używania benzyny (Volt). Kiedy dostałem Kona EV, a teraz ID.4, wydajność jest mniejszym problemem. Czasami będę utrzymywał nieco niższą prędkość podczas długich podróży, chociaż zawsze mogę spędzić kilka dodatkowych minut na szybkiej ładowarce (kiedy działa lub jest dostępna!).

Dzięki trybom D i B, trybom Eco/Comfort/Sport/Traction, a także ACC i innym asystentom, ID.4 zapewnia wiele konfiguracji do eksperymentowania, aby znaleźć to, czego chcemy lub lubimy z mechanicznego i/lub psychologicznego punktu widzenia.
Debata D lub B to nasza wersja preferencji oleju silnikowego. Wszyscy jesteśmy różni i myślę, że nie ma jednej właściwej odpowiedzi.

Twój komentarz „Nie każdy może to zrobić” wywołał we mnie coś, co skłoniło mnie do odpowiedzi w tej niekończącej się debacie. Dopóki istnieje zrozumienie, że ludzie, którzy jeżdżą tylko lub głównie w D, robią to z wyboru, a nie z powodu jakiejś rzekomej niezdolności, myślę, że jestem OK.

Szanuję twoje preferencje dotyczące jazdy prawie jednym pedałem, twoje słowa, ale nic mi to nie daje. Gdyby zaoferowano mi 25 dolarów za usunięcie trybu B, wziąłbym to w mgnieniu oka.

Debata D lub B to nasza wersja preferencji oleju silnikowego. Wszyscy jesteśmy różni i myślę, że nie ma jednej właściwej odpowiedzi.

Twój komentarz "Nie każdy to potrafi" wywołał we mnie coś, co skłoniło mnie do odpowiedzi w tej niekończącej się debacie. Dopóki istnieje zrozumienie, że osoby, które jeżdżą tylko lub głównie w D, robią to z wyboru, a nie z powodu jakiejś rzekomej niezdolności, myślę, że jestem OK.

Szanuję twoją preferencję dla jazdy prawie jednym pedałem, twoje słowa, ale dla mnie nic nie robi. Gdyby zaoferowano mi 25 dolarów za usunięcie trybu B, wziąłbym to natychmiast.
GreyID4, przepraszam za to, ponieważ nie było to skierowane do nikogo w szczególności. Zdałem sobie sprawę, że mogłeś zostać sprowokowany swoją początkową odpowiedzią. Wszyscy możemy stać się defensywni na tych forach, w tym ja, kiedy wygląda na to, że ktoś inny źle zinterpretował to, co powiedzieliśmy, wyrwał to z kontekstu lub mógł zasugerować brak szacunku (jak niezdolność, ignorancja lub naiwność).

Zawsze byli ludzie, którzy jeżdżą w szarpany sposób, nawet gdy w samochodach ICE nie było rekuperacji (jak moja matka, gdy byłem dzieckiem). Zawsze mnie to irytowało, a rekuperacja tylko to pogorszyła. Kiedy mój przyjaciel prowadzi swojego Niro, czuję, jakby cały czas pompował pedał przyspieszenia. Próbowałem go trenować i był w grze, ale po prostu nie mógł tego długo wytrzymać, zanim wrócił do nawyku.

Nie ma potrzeby ani korzyści z przełączania się w przód i w tył, ponieważ w D otrzymujesz tyle samo regeneracji co w B. To jest część, której wielu nie rozumie. Po prostu regulujesz ilość regeneracji pedałem hamulca w D lub pedałem gazu plus trochę hamulca w B.
Mechanicznie rzecz biorąc, to prawda, oczywiście, ale odnosiłem się do sugestii w tym wątku przez niektórych, że maksymalna wydajność byłaby osiągnięta przez przełączanie między D podczas jazdy ze stałą prędkością po autostradzie do B w mieście w przypadku zatrzymywania się i ruszania. Czy uważasz, że kompromisy w zakresie wydajności są na tyle marginalne, że ludzie powinni po prostu wybrać swój ulubiony tryb i się go trzymać, zamiast próbować być w najlepszym trybie dla różnych warunków? A może, jeśli przełączanie trybów dla różnych warunków nie jest dla nich mylące i lubią oba tryby, to można osiągnąć pewne korzyści w zakresie wydajności?

Informacją zwrotną dla tego jest zielony pasek regeneracji. Kiedy jest pełny i mocniej naciskasz hamulec, uruchamiasz hamulce. Zgadzam się, że miło byłoby zobaczyć mały wskaźnik, gdy świecą się światła hamowania.
"Pełny" oczywiście nie jest oczywiste w ID.4. Kiedy jasnozielony pasek "Możliwa regeneracja" jest krótki, na pierwszy rzut oka nie jest oczywiste, że skończyłeś hamowanie regeneracyjne i będziesz używać hamulców ciernych. Dlatego w moim wątku z sugestiami gdzie indziej poleciłem bezpośrednie wyświetlanie na końcu paska pokazujące, że używane są hamulce cierne.

Kiedy jasny zielony pasek „Możliwa regeneracja” jest krótki, na pierwszy rzut oka nie jest oczywiste, że skończyłeś hamowanie regeneracyjne i będziesz używać hamulców ciernych.
Kiedy zielony pasek jest krótki, wiem, że zawsze będę używał hamulców ciernych. Na szczęście zdarza się to tylko wtedy, gdy SOC jest > 90%.

Kiedy zielony pasek jest krótki, wiem, że zawsze będę używał hamulców ciernych. Na szczęście dzieje się tak tylko wtedy, gdy SOC > 90%.
??
Żeby było jasne, przez "zielony pasek" masz na myśli przyciemniony/ciemny potencjalny zielony pasek, a nie "jasnozielony pasek", który wypełnia się podczas hamowania, prawda?

„Pełny”, oczywiście, nie jest oczywisty w ID.4. Kiedy jasnozielony pasek „Możliwa regeneracja” jest krótki, na pierwszy rzut oka nie jest oczywiste, że skończyłeś hamowanie regeneracyjne i będziesz używać hamulców ciernych. Dlatego w moim wątku z sugestiami gdzie indziej poleciłem bezpośrednie wyświetlanie na końcu paska pokazujące, że używane są hamulce cierne.
Nie jestem pewien, dlaczego ma to znaczenie, kiedy włączają się hamulce cierne.
Czy mówisz, że będziesz mniej hamować, gdy regeneracja nie będzie dostępna, aby uniknąć używania hamulców ciernych?
Osobiście będę wywierał wystarczający nacisk na hamulce, aby uniknąć wypadku, niezależnie od tego, czy używam regeneracji silnika, czy hamulców ciernych.

Nie jestem pewien, dlaczego ma znaczenie, kiedy włączają się hamulce cierne.
Czy mówisz, że będziesz mniej hamować, gdy regeneracja nie będzie dostępna, aby uniknąć używania hamulców ciernych?
Osobiście będę przykładał wystarczający nacisk na hamulce, aby uniknąć wypadku, niezależnie od tego, czy używam regeneracji silnika, czy hamulców ciernych.
Mógłbym wytrenować się, aby lepiej planować moje opóźnienia, tak aby hamulce cierne były rzadko używane.

Mógłbym również wiedzieć, że hamuję wystarczająco mocno, aby wypalić korozję z tarcz.

??
Dla wyjaśnienia, przez "zielony pasek" masz na myśli przyciemniony/ciemny potencjalny zielony pasek, a nie "jasnozielony pasek", który wypełnia się podczas hamowania, prawda?
Zgadza się. Samochód powie Ci, ile jego potencjalnej regeneracji jest w tej chwili dostępne, tak samo jak powie Ci (poprzez przyciemniony niebieski pasek), ile jego potencjalnego napędu jest w tej chwili dostępne.

Mógłbym wytrenować się, aby lepiej planować moje hamowania, tak aby hamulce cierne były rzadko używane.

Mógłbym również wiedzieć, że hamuję wystarczająco mocno, aby wypalić korozję z tarcz.
To dobre pomysły, ale muszą pojawić się po tym, jak naprawią automatyczny wybór profilu kierowcy przez FOB.
ORAZ zmiana bieżącej prędkości na czerwony, gdy przekroczysz ograniczenie prędkości. ;)

Mechanicznie rzecz biorąc, to oczywiście prawda, ale odnosiłem się do sugestii w tym wątku, że maksymalną wydajność można osiągnąć, przełączając się między D podczas stałej jazdy po autostradzie a B w mieście podczas jazdy stop-and-go. Czy uważasz, że kompromisy w zakresie wydajności są na tyle marginalne, że ludzie powinni po prostu wybrać swój ulubiony tryb i się go trzymać, zamiast próbować być w najlepszym trybie dla różnych warunków? A może, jeśli zmiana trybów w różnych warunkach nie jest dla nich myląca i lubią oba tryby, to można osiągnąć pewne korzyści w zakresie wydajności?
Jeśli kierowca jest nowy w EV i używa trybu D, prawdopodobnie zauważysz znacznie bardziej agresywne zachowanie podczas hamowania, ponieważ nie ma naturalnego hamowania silnikiem po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia. Stąd kierowca ma wrażenie, że samochód "ucieka lub nawet przyspiesza". Zauważyłem to u mojej żony, gdy jechała w trybie D, a ja byłem pasażerem. Sugerowałem jej wcześniej, żeby nie używała trybu B, ponieważ zawsze miałem wrażenie, że "pompuje" pedał przyspieszenia, próbując utrzymać stałą prędkość. Tryb D działa dla niej lepiej, ale kiedy zbliża się do ruchu lub zatrzymania, hamuje za późno, powodując, że hamowanie jest zbyt mocne i szybkie, aby uzyskać jakikolwiek znaczący odzysk energii.

Nie jestem pewien, dlaczego ma znaczenie, kiedy włączają się hamulce cierne.
Osobiście będę przykładał wystarczający nacisk na hamulce, aby uniknąć wypadku, niezależnie od tego, czy używam regeneracji silnika, czy hamulców ciernych.
Hamowanie cierne wytwarza ciepło zamiast energii elektrycznej. Ciepło jest marnowane. Dlatego.

Jeśli kierowca jest nowy w EV i używa trybu D, prawdopodobnie zauważysz znacznie bardziej agresywne zachowanie podczas hamowania, ponieważ nie ma naturalnego hamowania silnikiem po zdjęciu nogi z pedału przyspieszenia. Stąd kierowca ma wrażenie, że samochód "ucieka lub nawet przyspiesza". Zauważyłem to, gdy moja żona jechała w trybie D, a ja byłem pasażerem. Zasugerowałem jej wcześniej, aby nie używała trybu B, ponieważ zawsze wydawało się, że "pompuje" pedał przyspieszenia, próbując utrzymać stałą prędkość. Tryb D działa dla niej lepiej, ale gdy zbliża się do ruchu lub zatrzymania, hamuje za późno, powodując, że hamowanie jest zbyt mocne i szybkie, aby uzyskać jakikolwiek sensowny odzysk energii.
Rzeczywiście, tryb D z puszczeniem pedału przyspieszenia może sprawiać wrażenie, że samochód porusza się sam! Jednak w przypadku napędu na wszystkie koła (AWD) występuje pewna regeneracja w trybie D z trybem Sport. (Myślę, że musisz być w trybie parkowania, gdy zmieniasz tryby.) Jest to mniej niż to, co otrzymujesz w trybie B z trybem Eco lub Comfort, ale może dobrze działać dla twojej żony.

Rzeczywiście, tryb D z odjęciem gazu może sprawiać wrażenie, że samochód porusza się sam! Jednak w przypadku napędu na wszystkie koła, w trybie D z trybem Sport występuje pewna regeneracja. (Myślę, że trzeba być w trybie parkowania podczas zmiany trybów.) Jest to mniej niż w trybie B z trybem Eco lub Comfort, ale może dobrze działać dla twojej żony.
Dzięki, nie wiedziałem tego. Spróbuję tego.

Rzeczywiście, tryb D z uniesieniem pedału przyspieszenia może sprawiać wrażenie, że samochód porusza się sam! Jednak w przypadku napędu na wszystkie koła (AWD) występuje pewna regeneracja w trybie D z trybem Sport. (Myślę, że musisz być w trybie parkowania, gdy zmieniasz tryby.) Jest to mniej niż to, co otrzymujesz w trybie B z trybem Eco lub Comfort, ale może dobrze działać dla twojej żony.
Natknąłem się na to kilka tygodni temu i teraz zniknęło. Brak regeneracji w trybie sportowym, D. Zaczynam z trybu parkowania w trybie sportowym.

Używam trybu D prawie wyłącznie, ale właśnie przejechałem przez przełęcz między Silverton i Ouray i stwierdziłem, że tryb B jest bardzo przydatny na stromych odcinkach. Jest mnóstwo 8% wzniesień i zakrętów z prędkością 15 mil na godzinę, gdzie tryb B jest idealny. Sprowadzi samochód do 5 mil na godzinę na stromym zjeździe.

Poza tym sceneria jest niesamowita. Oto osłona przeciwśnieżna w szczególnie niebezpiecznym rejonie lawinowym.

81 - 99 of 99 Posts