Volkswagen ID Forum banner

Szybkie ładowanie DC tylko przy 55 kW

11K views 44 replies 17 participants last post by  VW TECHNICIAN  
#1 ·
Próbowałem teraz wielu stacji EA przy różnych poziomach naładowania baterii %. Byłem poniżej 20% i aż do 38%, a maksymalne ładowanie, jakie pobieram, to 55 kW. Próbowałem tego po dobrej godzinie lub dłużej jazdy autostradą, myśląc, że może to być cold gating. Czy ktoś jeszcze tego doświadcza? Czy może występować problem z BMS? Zabiorę ten samochód do dealera w grudniu w sprawie jednego z otwartych TSB (podgrzewacz spryskiwaczy), więc chciałem ich o to zapytać, ale chciałem wiedzieć, o co pytać.

#2 ·
Widziałem inny wątek mówiący o tym, że EA robi aktualizacje oprogramowania układowego stacji, a potem to się dzieje. Myślę, że mówili o okolicach Chicago. Gdzie się znajdujesz? Kilka tygodni temu ładowałem z mocą 55 kW i zadzwoniłem w tej sprawie do EA. Pani zrestartowała pompy, ale nic się nie zmieniło, więc założyła zgłoszenie. Kilka dni później wróciłem i znowu miałem 125 kW. Jestem w Denver.

#8 ·
Jestem w okolicach Seattle. Może to dlatego, ale minęły 3 tygodnie. Zauważyłem, że Mach E zgłosił 145 kW kilka dni przed tym, jak wypróbowałem jedną z ładowarek, więc naprawdę nie jestem pewien...
Jestem gościem, który zamieścił post o techniku EA, który przeprowadzał aktualizacje i ograniczał ładowarki do 50 kWh. Mogę powiedzieć, że ładowarki w Tukwila, Georgetown, Bellevue i Covington zostały dotknięte. 🤬

#6 ·
Ten 35 kW, którego używałem, był drugim, który wypróbowałem. Ten, którego używał Bolt, był w aplikacji oznaczony jako niedziałający. Pozostaje stacja combo, której unikam ze względu na wszystkie Leafy. Jedną rzeczą, którą zauważyłem, jest to, że kable nie muszą być chłodzone przy 35 kW. Może wszystkie niezbędne części utknęły na jednym z setek statków, których nie można rozładować w Kalifornii.

#7 ·
Moim przypuszczeniem jest niska temperatura… Właśnie dostałem mojego Id.4 i pojechałem do EA pod Seattle w niedzielę rano. Konsekwentnie dostawałem 100 kW+ i byłem pod wrażeniem prędkości. Przeszedłem z 8% na 90% w około 40 minut.

Przechodząc do dzisiejszego wieczoru. Wróciłem do tej samej stacji EA i pierwsze urządzenie dawało mi 35 kWh. Przełączyłem się na urządzenie, którego użyłem ostatnim razem i nadal osiągałem maksymalnie około 57 kWh. Bardzo frustrujące. Pozbyłem się mojego ipace z powodu powolnego ładowania na poziomie 3 (50 kWh było błyskawiczne dla ipace…). Ten problem musi zostać rozwiązany.

#9 ·
Próbowałem teraz wielu stacji EA na różnych poziomach naładowania baterii %. Byłem poniżej 20% i aż do 38%, a maksymalne ładowanie, jakie pobieram, to 55 kW. Próbowałem tego po dobrej godzinie lub dłużej jazdy po autostradzie, myśląc, że może to być cold gating. Czy ktoś jeszcze tego doświadcza? Czy istnieje potencjalny problem z BMS? Zabiorę ten samochód do dealera w grudniu w sprawie jednego z otwartych TSB (ogrzewanie spryskiwaczy), więc chciałem ich o to zapytać, ale chciałem wiedzieć, o co pytać.
Też miałem ten problem. Wiele różnych ładowarek w wielu różnych lokalizacjach w wielu różnych stanach. Wszystkie osiągają około 55 kWh i nie idą wyżej. Kolejną rzeczą, którą zauważyłem, jest to, że normalnie w lewym dolnym rogu ekranu wyświetla się komunikat "prędkość ładowania wymagana przez Twój pojazd" - ostatnio tak nie było i ostatnio dużo podróżowałem.

#20 ·
Też miałem ten problem. Wiele różnych ładowarek w wielu różnych lokalizacjach w wielu stanach. Wszystkie osiągają około 55 kWh i nie idą wyżej. Kolejna rzecz, którą zauważyłem, to to, że normalnie w lewym dolnym rogu ekranu wyświetla się "prędkość ładowania wymagana przez Twój pojazd" - ostatnio tak nie było i ostatnio dużo podróżowałem
Tak, zgadzam się, ładowanie również zostało ograniczone do 60 kWh przy 40%. Źle i również "wymagane ładowanie..." już się nie wyświetla

#10 ·
Widzę to w aplikacji na telefonie, które lokalizacje ładowania zostały "osłabione". Włącz filtr dla Minimalnej Mocy Ładowarki (kW) i ustaw go na 150. Puf! Widzę, jak stacje w IL, OH, IN, TN, AL i WA znikają. Można by pomyśleć, że Electrify America wyciągnęło wnioski z inicjowania aktualizacji oprogramowania przed długim weekendem (i nic o tym nie mówiąc). Trochę jak w zeszłym roku, kiedy korytarz I-95 był całkowicie offline z powodu problemu z kodem dla aktualizacji.

#12 ·
Widzę to w aplikacji na telefonie, które lokalizacje ładowania zostały "osłabione". Włącz filtr dla Minimalnej Mocy Ładowarki (kW) i ustaw go na 150. Puff! Widzę, jak stacje w IL, OH, IN, TN, AL i WA znikają. Można by pomyśleć, że Electrify America wyciągnęło wnioski z inicjowania aktualizacji oprogramowania przed długim weekendem (i nic o tym nie mówiąc). Trochę jak w zeszłym roku, kiedy korytarz I-95 był całkowicie offline z powodu problemu z kodem aktualizacji.
Zauważyłem to samo w aplikacji mobilnej. Żadnego wyjaśnienia, co robią. Czy to obejście jakiegoś innego problemu? Część planowanej aktualizacji? Ani słowa. Ich zespół komunikacyjny wydaje się raczej bezużyteczny. Najbardziej ruchliwe korytarze to wschód/zachód - do tej pory to osłabianie miało miejsce tylko na Środkowym Zachodzie, ale czy to się rozszerzy? Nikt nie wie.

Przynajmniej wciąż można uzyskać 50kW, co nie jest świetne, ale jeśli możesz uzyskać jakiś ładunek, możesz ruszyć w drogę. Ale jesteśmy w najbardziej ruchliwym dniu podróży w roku i zastanawiam się tylko, co zobaczymy pod koniec dnia.

Jeśli chodzi o mnie, jedziemy do mojej szwagierki i możemy tam i z powrotem bez zatrzymywania się na ładowanie.

#11 ·
Oto nowe dane opublikowane przez @VW TECHNICIAN. Chciałbym, żeby VW miał wyświetlacz temperatury akumulatora, ponieważ będzie to ograniczenie dla większości z nas w północnej części USA. To może sprawić, że więcej osób kupi dongle, aby to zobaczyć. Przetłumaczone na F:

Przy 54F (12°C) akumulator osiągnie maksymalnie 65 kW
63F (17°C) wzrośnie do 100+ kW
68F (20°C) zapewni maksymalną moc, jeśli EA faktycznie będzie w stanie dostarczyć moc znamionową na skrzynce
Będę chciał trochę podgrzać akumulator, mocno nim jeżdżąc przed DCFC, ponieważ grzałka akumulatora PTC przestaje grzać przy 46F, a chciałbym mieć co najmniej 63F. Może to częściowo wyjaśniać wiele skarg na powolne DCFC w ostatnim czasie.

#13 ·
Będę chciał podgrzać akumulator, mocno go eksploatując przed DCFC, ponieważ grzałka akumulatora PTC przestaje grzać w temperaturze 46F, a chciałbym mieć co najmniej 63F. Może to częściowo wyjaśniać wiele skarg na powolne DCFC w ostatnim czasie.
To dokładnie ta strategia, której używałem, gdy miałem Konę - ładowanie zaraz po jeździe, a nie czekanie, aż akumulator ostygnie. I zwykle ma to miejsce pod koniec dnia, kiedy temperatura otoczenia jest wyższa, co również pomaga. Jeśli chcesz naprawdę okropnego doświadczenia ładowania, pozwól akumulatorowi ostygnąć przez noc i spróbuj naładować go wcześnie rano.

W moim przypadku była to około 3-godzinna podróż z Delware z powrotem do DC - to wystarczyło, aby rozgrzać akumulator, aby mógł przyjąć wyższy ładunek.

Wczoraj miałem samochód na L2 - samochód był w garażu, a EVnotify pokazywał, że temperatura akumulatora wynosi 9 stopni C. Po około 2 godzinach musiałem odłączyć i wyjść - akumulatory rozgrzały się do 13C.

#14 ·
W moim przypadku sama aplikacja powiedziała, że ładowarki zostały zneutralizowane do 50kW. Prawdopodobnie miałem chłodną baterię i uzyskałem 35kW, ale sąsiedni Bolt (zazwyczaj wolna ładowarka) miał tablice rejestracyjne stanu Waszyngton. Była podłączona do 350 i zamieściła na PlugShare „wolno”. Temperatura wynosiła ponad 60 stopni. Recenzje PlugShare mówiły to samo przez co najmniej tydzień, kiedy generalnie było w latach 70-tych. Stacja znajduje się tuż obok I10 i niewiele samochodów było lokalnych.

#24 ·
Temperatura baterii i temperatura otoczenia nie będą takie same, jeśli występują duże wahania między nocą a dniem...aby uzyskać maksymalną moc z ładowarki DC, musisz mieć około 22% SOC lub mniej i blisko 20°C z temperaturą baterii...rozpoczęcie od 36% SOC to zły wybór, aby uzyskać maksymalną prędkość ładowania DC. I jest też wiele portów ładowania EA zdolnych do maksymalnej mocy wyjściowej 50 kW...osobiście doświadczyłem tego na I80...I90...I70 jadąc ze wschodniego na zachodnie wybrzeże i z powrotem w podróży ponad 2800 mil w każdą stronę. O tej porze roku najlepszym sposobem jest utrzymanie celu następnego ładowania w odległości 140 mil, a bateria zawsze będzie w optymalnym miejscu do następnego ładowania.

#25 ·
Temperatura baterii i temperatura otoczenia nie będą takie same, jeśli występuje duża różnica między nocą a dniem...aby uzyskać maksymalną moc z ładowarki DC, musisz mieć około 22% SOC lub mniej i blisko 20°C z temperaturą baterii...rozpoczęcie od 36% SOC to zły wybór, aby uzyskać maksymalną prędkość ładowania DC. Istnieje również wiele portów ładowania EA, które mogą generować maksymalną moc 50 kW...osobiście doświadczyłem tego na I80...I90...I70 jadąc ze wschodniego wybrzeża na zachodnie i z powrotem, podróżując ponad 2800 mil w każdą stronę. O tej porze roku najlepszym sposobem jest utrzymanie celu dla następnego ładowania w odległości 140 mil, a bateria zawsze będzie w optymalnym miejscu dla następnego ładowania.
Tak, to wszystko są trafne uwagi. Często korzystam z tej ładowarki i przy 35% powinna nadal być w okolicach dziewięćdziesięciu, myślę. Inną opcją byłoby, gdyby VW powiedział mi, dlaczego jest niższa w systemie informacyjnym. Powinni wiedzieć najlepiej. Dlaczego pozwalać użytkownikowi zastanawiać się nad tym wszystkim. To tak naprawdę nie moja praca. Forum jest pełne ludzi, którzy się zastanawiają. VW mógłby nawet wyświetlać wykres ładowania. Szacowany czas ładowania w samochodzie również zazwyczaj się nie zgadza. Dlaczego? Nie jestem też pewien, dlaczego EA nie wyświetla już żądanej mocy. Żadna z tych rzeczy nie ułatwia nam życia. I można to łatwo naprawić.
Zatem gdzie mogę znaleźć krzywe ładowania dla różnych temperatur baterii?

#26 ·
Doświadczyłem tego samego powolnego ładowania 55 kW około 2 tygodnie temu w ciągu 2 różnych dni w Ooltewa TN, które znajduje się kilka mil od fabryki w Chattanooga. Kilku pracowników VW było tam w id4 z tablicą producenta. Byli nowi w ładowaniu i nie zdawali sobie sprawy z problemu powolnego ładowania, jeden miał niemiecki akcent. Powiedzieli, że zmierzają do fabryki akumulatorów SKI w pobliżu Atlanty, gdzie pakiety akumulatorów VW są budowane przy użyciu ogniw litowych LG.

#27 ·
Doświadczyłem tego samego powolnego ładowania 55 kW około 2 tygodnie temu w ciągu 2 różnych dni w Ooltewa TN, które znajduje się kilka mil od fabryki w Chattanooga. Kilku pracowników vw było tam w id4 z tablicą producenta. Byli nowi w ładowaniu i nie zdawali sobie sprawy z problemu powolnego ładowania, jeden miał niemiecki akcent. Powiedzieli, że zmierzają do fabryki akumulatorów SKI w pobliżu Atlanty, gdzie pakiety akumulatorów VW są budowane przy użyciu ogniw litowych LG.
Mam nadzieję, że dostałeś ich dane kontaktowe :) zawsze dobrze mieć znajomych we właściwych miejscach.
więc myślisz, że to była stacja czy samochód?

#28 ·
QUOTE="Erhard, post: 63478, member: 2865"]
Tak, to wszystko trafne uwagi. Używam tej ładowarki często i przy 35% powinna nadal być w okolicach dziewięćdziesięciu, myślę. Inną opcją byłoby, gdyby VW powiedział mi, dlaczego jest niższa w systemie informacyjnym. Powinni wiedzieć najlepiej. Po co wprowadzać użytkownika w zakłopotanie tymi wszystkimi rzeczami. To tak naprawdę nie moja praca. Forum jest pełne ludzi, którzy są zdezorientowani. VW mógłby nawet wyświetlać wykres ładowania. Szacowany czas ładowania w samochodzie również zazwyczaj się nie zgadza. Dlaczego? Nie jestem też pewien, dlaczego EA nie wyświetla już żądanej mocy. Żadna z tych rzeczy nie ułatwia nam życia. I można to łatwo naprawić.
Zatem gdzie mogę znaleźć krzywe ładowania dla różnych temperatur akumulatora?
[/QUOTE]
Za pomocą odpowiednich narzędzi obd2 możesz zobaczyć wszystko, czego potrzebujesz....
Dopóki ekran informacyjno-rozrywkowy nie będzie miał ekranu telemetrycznego, trudno będzie to ustalić.

#30 ·
Czy mówisz, że narzędzie obd2 mówi mi, DLACZEGO prąd ładowania jest niski?
Mam uruchomioną aplikację Car Scanner
Nie jestem świadomy aplikacji Car Scanner, która ma wszystkie niezbędne pids do sprawdzenia modułu portu ładowania.....obdeleven lub VW ODIS to minimum, aby zobaczyć te informacje.
Ross-Tech.com...nie próbowałem, ale jestem prawie pewien, że ma taką możliwość.
Powodzenia.

#34 ·
Właśnie przejechałem 180 mil autostradą i 21% soc na pierwszym postoju, 120m przy 43% na drugim postoju, więc akumulator powinien być rozgrzany - prawda?
Myślałem, że tak, ale nie znając temperatury otoczenia i akumulatora, nie mogę powiedzieć nic więcej.

Kiedy wrócimy dziś wieczorem do domu, mogę sprawdzić, jak bardzo się rozgrzeje po przejechaniu 70 mil. Moje doświadczenie opiera się bardziej na tym, jak sprawy działały z Koną, więc ID4 może być trochę inny.

#37 ·
Wczoraj przejechałem 95 mil na obiad z okazji Święta Dziękczynienia w Albany, NY. Temperatura wynosiła 33°F, kiedy wyjechaliśmy i 39°F, kiedy przyjechaliśmy. Rozgrzałem samochód przed wyjazdem i zrobiłem całą wspinaczkę po wzgórzach Berkshires po drodze, więc pomyślałem, że bateria będzie odpowiednio rozgrzana po przyjeździe. Zatrzymalem się na stacji EA w Albany i dostałem... zgadliście... prędkość ładowania 55 kW przy 27% SOC.

#38 ·
Wczoraj przejechałem 95 mil na obiad z okazji Święta Dziękczynienia w Albany, NY. Temperatura wynosiła 33°F, kiedy wyjechaliśmy i 39°F, kiedy przyjechaliśmy. Rozgrzałem samochód przed wyjazdem i zrobiłem całą wspinaczkę po wzgórzach Berkshires po drodze, więc pomyślałem, że bateria będzie odpowiednio nagrzana po przyjeździe. Zatrzymalem się na stacji EA w Albany i dostałem... zgadliście... prędkość ładowania 55 kW przy 27% SOC.
Musisz obniżyć poziom naładowania baterii do 22% SOC lub mniej.
Twoja bateria miała prawdopodobnie temperaturę między 9-12°C, kiedy podłączyłeś ładowarkę... moje przypuszczenie bez informacji o temperaturze akumulatora.

#39 ·
Miałem ten problem z maksymalnymi prędkościami wynoszącymi 55 kW, to nie jest problem z niedostatecznie ciepłą baterią. To problem EA specyficzny dla ID.4. Widziałem inne EV osiągające normalne prędkości, a każdy ID.4, którego widziałem w rejonie Chicago, zgłasza to samo, na wszystkich ładowarkach EA, które wypróbowali. Jak zauważyli inni, spadek maksymalnej prędkości koreluje z brakiem powiadomienia "prędkość, o którą prosi pojazd". Zatem EA wypuściło jakiś rodzaj aktualizacji, która zerwała połączenie komunikacyjne z ID.4. Jak mówili inni, przynajmniej dostaję 1/2 oczekiwanej prędkości, ale to jest całkowicie nie do przyjęcia. Ja i inni zgłosiliśmy to do EA i wszyscy otrzymaliśmy tę samą odpowiedź... urządzenia działają dobrze. Posiadałem inne EV i tak, temperatura baterii odgrywa rolę, ale nie tak zła i nie w umiarkowanych temperaturach (>32f na zewnątrz). A kiedy to się zaczęło, wciąż było po 70-tce na zewnątrz.

#41 ·
To problem EA specyficzny dla ID.4. Widziałem, jak inne EV osiągają swoje normalne prędkości, a każdy ID.4, którego widziałem w rejonie Chicago, zgłasza to samo, na wszystkich ładowarkach EA, które wypróbowali. Jak zauważyli inni, spadek maksymalnej prędkości koreluje z brakiem powiadomienia "prędkość, o którą prosi pojazd". Zatem EA wypuściło jakiś rodzaj aktualizacji, która zerwała łącze komunikacyjne z ID.4.
To wydaje się bardzo prawdopodobnym scenariuszem. Ja również od około 3-4 tygodni otrzymuję maksymalne ładowanie 55 kW, a temperatury podczas jednego z nich wynosiły powyżej 50 stopni. To było również po 90-minutowej jeździe, również z podgrzewaniem wstępnym. Bateria musiała mieć wtedy temperaturę nominalną, ponieważ jechałem z prędkością autostrady Mass. Wiem, że kiedy ładowałem w Albany, obok mnie stała osoba w Polestarze i otrzymywała znacznie wyższy poziom naładowania. Powinienem był przenieść się do jego ładowarki, kiedy odszedł. To potwierdziłoby rozbieżność między dwoma samochodami na tej samej ładowarce.