Volkswagen ID Forum banner

Potrzebne porady dotyczące taktyki negocjacji w salonach samochodowych

3 reading
4.8K views 13 replies 7 participants last post by  Mrau  
#1 ·
Zamierzam kupić samochód zdalnie przed marcem, wysyłam e-maile do kilku różnych dealerów w sprawie modeli Pro i Pro S z 2023 roku, które chcę utrzymać poniżej 45 tys. dolarów w celu zwolnienia z podatku stanowego.

Jeden z dealerów odpisał dość szorstko i powiedział, że jeśli prześlemy pełną kwotę gotówki następnego dnia, może obniżyć MSRP białego Pro poniżej 45 tys. dolarów. Powiedziałem mu, że zajmie to kilka dni, jeśli będę chciał kontynuować. Teraz widzę, że dealer ma Pro S za 47 tys. dolarów, więc myślę o poproszeniu go o obniżenie ceny poniżej MSRP 45 tys. dolarów i zrekompensowaniu różnicy za pomocą dodatków.

Dwa pytania:
1. Nigdy nie kupowałem nowego samochodu, jak podejrzane jest to, że prosi o natychmiastową pełną wpłatę gotówkową? Nie dokonuję wymiany i najpierw będę potrzebował nowego ubezpieczenia, ale nie chcę finansować, więc pomysł szybkiej płatności gotówką nie wydaje się całkowicie odbiegać od normy. Jestem również poza krajem do kwietnia, a on powiedział, że możemy go zatrzymać na parkingu do tego czasu lub zlecić komuś innemu odbiór, jeśli zostanie opłacony w całości.

2. Jakie dodatki byłyby zalecane/rozsądne do negocjacji, które utrzymałyby zainteresowanie dealera i MSRP Pro S poniżej 45 tys. dolarów? Cena wydaje się dobrą ofertą, więc jestem gotów pokryć tę różnicę w wysokości 2 tys. dolarów.

Wszelkie rady są bardzo mile widziane.

#2 ·
Rozważam zakup samochodu zdalnie przed marcem, wysyłałem e-maile do kilku różnych salonów w sprawie modeli Pro i Pro S z 2023 roku, które chcę utrzymać poniżej 45 000 dolarów w celu zwolnienia z podatku stanowego.

Jeden z dealerów odpisał dość szorstko i powiedział, że jeśli prześlemy pełną kwotę gotówki następnego dnia, może obniżyć biały model Pro MSRP poniżej 45 000 dolarów. Powiedziałem mu, że zajmie to kilka dni, jeśli będę chciał iść dalej. Teraz widzę, że salon ma model Pro S za 47 000 dolarów, więc myślę o poproszeniu go o obniżenie ceny poniżej MSRP 45 000 dolarów i pokrycie różnicy za pomocą kilku dodatków.

2 pytania:
1. Nigdy nie kupiłem nowego samochodu, jak podejrzane jest to, że żąda natychmiastowej wpłaty gotówki w całości? Nie oddaję starego samochodu w rozliczeniu i najpierw będę potrzebował nowego ubezpieczenia, ale nie chcę finansować, więc pomysł szybkiej płatności gotówką nie wydaje się całkowicie odbiegać od normy. Jestem również poza krajem do kwietnia, a on powiedział, że możemy go zatrzymać na parkingu do tego czasu lub zlecić komuś innemu odbiór, jeśli zostanie opłacony w całości.

2. Jakie dodatki byłyby zalecane/rozsądne do negocjacji, które utrzymałyby zainteresowanie dealera i utrzymały MSRP Pro S poniżej 45 000 dolarów? Cena wydaje się dobrą ofertą, więc jestem gotów pokryć tę różnicę 2000 dolarów.

Wszelkie rady mile widziane.
Cholera, oczywiście Pro S jest z 2022 roku.

#4 ·
Zamierzam kupić samochód zdalnie przed marcem, wysyłałem e-maile do kilku różnych salonów w sprawie modeli Pro i Pro S z 2023 roku, które chcę utrzymać poniżej 45 000 dolarów w celu zwolnienia z podatku stanowego.

Jeden z dealerów odpisał dość szorstko i powiedział, że jeśli prześlemy pełną kwotę gotówki następnego dnia, może obniżyć cenę białego Pro MSRP poniżej 45 000 dolarów. Powiedziałem mu, że zajmie to kilka dni, jeśli będę chciał iść dalej. Teraz widzę, że salon ma Pro S za 47 000 dolarów, więc myślę o poproszeniu go o obniżenie ceny poniżej MSRP 45 000 dolarów i nadrobieniu różnicy za pomocą kilku dodatków.

2 pytania:
1. Nigdy nie kupiłem nowego samochodu, jak podejrzane jest to, że prosi o natychmiastową pełną wpłatę gotówkową? Nie dokonuję wymiany i najpierw będę potrzebował nowego ubezpieczenia, ale nie chcę finansować, więc pomysł szybkiej płatności gotówką nie wydaje się całkowicie odbiegać od normy. Jestem również poza krajem do kwietnia, a on powiedział, że możemy go zatrzymać na parkingu do tego czasu lub zlecić komuś innemu odbiór, jeśli zostanie opłacony w całości.

2. Jakie dodatki byłyby zalecane/rozsądne do negocjacji, które zainteresowałyby dealera i utrzymały cenę Pro S MSRP poniżej 45 000 dolarów? Cena wydaje się dobrą ofertą, więc jestem gotów pokryć tę różnicę 2000 dolarów.

Wszelkie rady mile widziane.
Widzę, że przegapiłeś ten "sticky" wątek:

#5 ·
Trudno negocjować, mając tylko jedną nogę w połowie w środku. Podejrzewam, że sprzedawca to wyczuwa i prawdopodobnie nie poświęca ci całej uwagi.

Widzę pozycję, w której się znajdujesz. Niestety termin dotyczący wytycznych dotyczących baterii na marzec jeszcze nie istnieje, nie mamy daty rozpoczęcia, może zostać ponownie opóźniony lub może zostać na nas nałożony bez powiadomienia i zaskoczyć wszystkich.

Powiedziałbym tak: gdybym szedł tą samą drogą co ty, najpierw w pełni się zaangażuj. Nie mam żadnych skrupułów, aby kupić nowy samochód bez oglądania go u dealera. Istnieje pewne ryzyko, ale nie jest to straszne ryzyko. Byłbym zadowolony z tych szans i dostępnych środków zaradczych, jeśli coś jest nie tak z samochodem (gwarancja, prawo dotyczące wadliwych produktów, dobra wola dealera).

Jeśli się zaangażujesz, twoją najlepszą taktyką jest skontaktowanie się z kilkoma salonami samochodowymi, a po znalezieniu kilku, którzy chcą z tobą porozmawiać i złożyć oferty, wykorzystaj je przeciwko sobie.

W ten sam sposób, w jaki czujesz się teraz spięty i pod presją terminu? Spraw, by poczuli tę presję, że jeśli nie przebiją oferty, skorzystasz z oferty drugiego gościa.

Ale najważniejsza jest twoja mentalność. Jeśli wejdziesz w negocjacje, wiedząc, że zamierzasz je doprowadzić do końca, poczujesz się pewniej i odniesiesz większy sukces niż wtedy, gdy wejdziesz w nie z niepewnością i liczysz na to, że sprzedawca przekona cię, że to dobra oferta – jeśli w ogóle poświęci ci czas.

Musisz przyznać, że przelewy zagraniczne i przelewy bankowe podnoszą czujność wszystkich.

#6 ·
Trudno negocjować, mając tylko jedną nogę w połowie w środku. Podejrzewam, że sprzedawca to wyczuwa i prawdopodobnie nie poświęca ci całej uwagi.

Widzę pozycję, w której się znajdujesz. Niestety termin dotyczący wytycznych dotyczących baterii w marcu jeszcze nie istnieje, nie mamy daty rozpoczęcia, może zostać ponownie opóźniony lub może zostać na nas rzucony bez powiadomienia i zaskoczyć wszystkich.

Powiedziałbym tak: gdybym szedł tą samą drogą, co ty, najpierw w pełni bym się zaangażował. Nie mam żadnych skrupułów, aby kupić nowy samochód niewidziany od dealera. Istnieje pewne ryzyko, ale nie jest to straszne ryzyko. Zgodziłbym się na te szanse i dostępne środki zaradcze, jeśli coś jest nie tak z samochodem (gwarancja, prawo dotyczące wad, dobra wola dealera).

Jeśli się zaangażujesz, najlepszą taktyką jest skontaktowanie się z kilkoma dealerami, a po znalezieniu kilku, którzy chcą z tobą porozmawiać i złożyć oferty, wykorzystaj ich przeciwko sobie.

W ten sam sposób, w jaki teraz czujesz się spięty i pod presją terminu? Spraw, by poczuli tę presję, że jeśli nie przebiją oferty, weźmiesz ofertę drugiego gościa.

Ale najważniejsze jest twoje nastawienie. Jeśli wejdziesz w negocjacje, wiedząc, że zamierzasz je przeprowadzić, poczujesz się pewniej i odniesiesz większy sukces niż wtedy, gdy wejdziesz w nie z niepewnością i liczysz na to, że sprzedawca przekona cię, że to dobra oferta – jeśli w ogóle poświęci ci czas.

Musisz przyznać, że przelewy zagraniczne i przelewy bankowe podnoszą czujność wszystkich.
Dzięki za to, bardzo pomocne i przemyślane. Zdecydowanie próbuję skontaktować się z kilkoma innymi dealerami, ale odpowiedź na losowe zapytanie e-mailowe i poproszenie o MSRP poniżej 45 000 $ dla Pro, jak się wydaje, nie skusiło wielu. Chociaż widzę niektóre wymienione za 43 000 $ MSRP bezpośrednio na ich stronach internetowych.

Kupiłem dom zdalnie podczas COVID, więc ten aspekt nie przeszkadza mi tak bardzo. Bardziej to, że sprzedawcy samochodów i proces mają tak gorszą reputację niż agenci nieruchomości.

Brak jasności co do wytycznych dotyczących baterii w marcu jest, jak przypuszczałeś, główną przeszkodą w byciu wystarczająco pewnym siebie, aby ustalić próg zakupu i pociągnąć za spust, gdy zostanie on osiągnięty. Przy ciągłej niepewności co do wytycznych trudno jest podjąć tę ostateczną decyzję, nawet jeśli warunki zostaną spełnione.

Otrzymam kilka dodatkowych ofert i zobaczę, jakie negocjacje mogą to wywołać.

Jakieś sugestie dotyczące konkretnych dodatków, które można by polecić dla ID.4, aby osłodzić transakcję? Hak holowniczy? Inne aspekty praktyczne, takie jak to. Brak wytrawiania VIN.

#8 ·
Czy istnieje jakaś rozsądna alternatywa dla płatności przelewem, jeśli nie ma Cię tutaj, aby zapłacić "osobiście"? Nadal budzi to moje obawy, ale nie widzę innej opcji, jeśli musisz kupić teraz.
Co budzi Twoje obawy? Przypuszczam, że miałbym całą dokumentację podpisaną i udokumentowaną z wyprzedzeniem, informacje o przelewie zweryfikowane bezpośrednio przez dealera i byłoby to dość szybkie z banku amerykańskiego do banku amerykańskiego.

#10 ·
Domagaj się raportu z sekcji 30D IRA, aby otrzymać ulgę podatkową IRS. Wciąż czekam na swój od dealera od samego początku i ciągle mówią błędnie, że naklejka ze sprzedażą wystarczy.

#11 ·
Domagaj się raportu IRA Section 30D, aby uzyskać ulgę podatkową IRS. Wciąż czekam na swój od dealera od samego początku i ciągle mówią błędnie, że naklejka ze sprzedażą wystarczy.
Z dużym prawdopodobieństwem spodziewam się, że IRS nigdy nie poprosi o ten dokument ani nie będzie wymagał dołączenia go do formularzy podatkowych, ale w przypadku, gdy dealer nie dopełni swojej części dokumentacji i nie złoży jej prawidłowo, kopia klienta może być rozwiązaniem awaryjnym.

Sheesh... Wydrukowałbym stronę, na której IRS wyraźnie opisuje tę odpowiedzialność dealera, plus przykładowy list, i delikatnie przypomniałbym im o "opłacie za dokument", którą zapłaciłeś i że oczekujesz otrzymania swojego dokumentu. 😉

#13 ·
Otrzymałem dwie oferty leasingu od dealerów na Pro S 2022. Tańszy samochód to rzekomo pakiet Pro S Gradient. Czy ktoś ma jakieś komentarze/sugestie, czy to dobra oferta? MF 0,0038 w drugim wydaje się dość wysokie. Nie pytałem o opłaty za rozwiązanie umowy ani nie potwierdziłem, czy mogę spłacić leasing wcześniej bez naliczania zaległych odsetek.

#14 ·
Pierwszy leasing pokazuje rynkową cenę sprzedaży w wysokości 48 905 $. Brzmi to jak zawyżona cena, która przekracza cenę na naklejce MSRP. Jeśli tak, to rabat w wysokości 3000 $ nie jest taki dobry. Oczywiście liczy się ostateczna cena sprzedaży netto.

Wykupienie leasingu przed terminem nie powinno stanowić problemu. Wiele osób zrobiło to po około 2 miesiącach. Daje to VW czas na uzyskanie wszystkich dokumentów i tytułu z powrotem od stanu. Spłata powinna pojawić się na Twoim koncie po zalogowaniu. Płacisz odsetki tylko za czas, w którym leasingujesz samochód. Po spłacie odsetki ustają. Nie musisz się zbytnio martwić czynnikiem pieniężnym, jeśli zamierzasz spłacić go w ciągu dwóch miesięcy.

Ponadto ich oferty leasingowe w wysokości 7500 $ wygasają 28.02.23. VW może przedłużyć lub nie.