Volkswagen ID Forum banner

Wynajem EV6 vs ID.4

6.2K views 34 replies 16 participants last post by  Huey52  
#1 ·
W zeszłym tygodniu byłem w podróży i wynająłem samochód elektryczny w miejscu docelowym. Rezerwacja EV dotyczyła „Mustanga Mach-E lub podobnego”, którym ostatecznie okazał się Kia EV6. Poniżej znajdują się moje notatki i obserwacje dotyczące różnic między wynajętym Kia EV6 a moim VW ID.4.

EV6 ma przycisk start, i trzeba go nacisnąć, aby uruchomić samochód. Nie było to wielkim problemem, żeby się do tego przyzwyczaić, ale z drugiej strony trzeba również nacisnąć przycisk, aby wyłączyć samochód. Do tego trzeba było dłużej się przyzwyczajać. Kiedy pierwszy raz wysiedliśmy z samochodu, nie pozwolił mi zamknąć drzwi. Zajęło mi chwilę, żeby zrozumieć, że samochód był technicznie wciąż „włączony” i chciał, żebym nacisnął przycisk, aby go wyłączyć. Początkowo myślałem, że to kłopot, ale ostatecznie się do tego przyzwyczaiłem i rozwiązuje to jedną wadę ID.4, a mianowicie można wysiąść z samochodu i zostawić wszystko włączone, bez konieczności uciekania się do atrap klamer pasów bezpieczeństwa lub innych obejść.

Wolę umiejscowienie selektora biegów w ID.4, na kolumnie kierownicy. Selektor biegów w EV6 znajduje się w środku, przy uchwytach na kubki, gdzie zajmuje miejsce, które można było wykorzystać do czegoś innego.

System informacyjno-rozrywkowy w EV6 uruchamia się znacznie szybciej niż w ID.4. Prawie natychmiast, więc to było miłe. Ale ekrany nie są tak wysokiej jakości jak w ID.4. Są zauważalnie niższej rozdzielczości z gorszym współczynnikiem kontrastu. Ponadto ekran dotykowy czasami miał trudności z wykryciem mojego palca, gdy próbowałem dotknąć części ekranu.

DUŻY brak dla mnie w EV6 dotyczył sposobu wyświetlania informacji na ekranie przed kierowcą. Jest to wyświetlane w półokręgu od lewej do prawej, pokazując prędkościomierz, status funkcji wspomagania kierowcy i szacowaną pozostałą liczbę mil. Jestem pewien, że dla każdego jest inaczej, ale z mojej pozycji za kierownicą, kierownica blokowała wszystkie te dane (patrz zdjęcia poniżej).

Padało, kiedy odebraliśmy samochód i mogę bez wątpienia powiedzieć, że przednie wycieraczki są DUŻO lepsze niż wycieraczki ID.4. Dużo lepiej. Więc byłem z tego zadowolony, jednak trochę pomieszałem z elementami sterowania wycieraczkami, próbując dowiedzieć się, jak aktywować tylną wycieraczkę, dopóki nie zdałem sobie sprawy, że podobnie jak jego kuzyn Ioniq 5, EV6 nie ma tylnej wycieraczki, a tylna szyba była trudna do zobaczenia, gdy była pokryta kroplami deszczu.

Kabina jest o wiele cichsza niż ID.4. Praktycznie nie ma w ogóle szumu wiatru, naprawdę imponujące i sprawiło, że żałowałem, że mój ID.4 nie jest tak cichy. Podobnie, sam samochód nie wydaje żadnych dźwięków. Żadnych skrzypień, grzechotów, jęków, wibracji. Nic. I to był samochód do wynajęcia, który prawdopodobnie był nadużywany przez każdy z ponad 12 tysięcy mil na nim. Z drugiej strony mój ID.4 grzechocze i wydaje inne dźwięki w całym miejscu. EV6 to zdecydowanie o wiele lepiej złożony samochód.

EV6 ma o wiele więcej fizycznych przycisków niż ID.4. Nie mam zbyt dużego problemu z pojemnościowymi przyciskami ID.4, więc w większości było to bez znaczenia, ale gdybym miał wybrać jeden nad drugim, fizyczne przyciski by wygrały. Jako najemca, fizyczne przyciski ułatwiały również zrozumienie, jak aktywować różne funkcje. Na przykład, aby włączyć auto-hold, wystarczy nacisnąć duży przycisk obok selektora biegów z napisem auto-hold.

EV6 pełza jak ID.4, ale odczucie jest znacznie bliższe zwykłemu automatycznemu silnikowi spalinowemu. W ID.4 (przynajmniej w moim) pełzanie zajmuje sekundę, aby się rozkręcić. Bez auto-hold, EV6 wypada lepiej, ponieważ pełzanie jest zasadniczo od razu, gdy zwalniasz hamulec. Z włączonym auto-hold, myślę, że wolę podejście ID.4, ponieważ mogę jakby dotknąć pedału przyspieszenia, aby przerwać auto-hold, a następnie pełzanie powoli się włącza, podczas gdy w EV6, jak tylko przerwiesz auto-hold, pełzanie jest już w pełni obecne.

Mówiąc o auto-hold, działa ono bardzo dobrze w EV6 i nie wydaje głośnych jęków, gdy samochód zatrzymuje się całkowicie, więc to było zdecydowanie lepsze.

Odczucie hamulca w EV6 zdecydowanie wygrywa. Nie jestem pewien, jakiego rodzaju mieszanego układu hamulcowego używa KIA, ale pedał zawsze działa świetnie. ID.4 ma miękkie, bardziej miękkie odczucie w górnych częściach skoku hamulca. Wolałem odczucie hamulca w EV6. Ponadto, możliwość wyboru regeneracji za pomocą łopatek jest świetna, naprawdę podoba mi się ta możliwość.

To był mój pierwszy raz, kiedy używałem tych wysuwanych klamek i szczerze mówiąc, było w porządku. Właściwie, mógłbym nawet powiedzieć, że było lepiej, ponieważ jest bardziej mechaniczne odczucie, gdy pociągniesz za klamkę i poczujesz, jak otwierają się drzwi. Żadnych dziwnych problemów z otwieraniem drzwi od wewnątrz. Moja żona zauważyła, że trudniej jest otworzyć je od zewnątrz, jeśli coś niesiesz i masz wolną tylko jedną rękę, więc chyba tak jest.

Przednie siedzenia były bardzo wygodne. Właściwie, początkowo myślałem, że są wygodniejsze niż w ID.4, dopóki nie wróciłem dziś do mojego samochodu, żeby porównać, i tak, siedzenia ID.4 są również bardzo wygodne. Więc myślę, że nazywam to remisem. EV6 wygrywa jednak w dziale tylnych siedzeń. Możesz odchylić siedzenia z tyłu, a moje dzieci miały pole do popisu, bawiąc się tym.

Inna jest również pozycja tylnych otworów wentylacyjnych. Tylne otwory wentylacyjne znajdują się po bokach pojazdu, a nie pośrodku, i są również wyżej, i wydawały się wypychać więcej powietrza. Oboje moje dzieci powiedziały, że wolą pozycję tylnych otworów wentylacyjnych w EV6.

Sama jazda w EV6 nie była tak płynna jak w ID.4, ale z drugiej strony był to mocno używany samochód do wynajęcia i podejrzewam, że koła były zużyte, wypaczone, niewyważone lub wszystko powyższe.

Przyspieszenie w EV6 było natychmiastowe i sprawiało dobre wrażenie, ale mój AWD ID.4 zdecydowanie ma więcej wigoru, choć z niewielkim opóźnieniem, zanim się włączy. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy wynajęty EV6 był AWD czy RWD. Podejrzewam RWD, ponieważ szacowany zasięg przy 100% wynosił około 320 mil, więc to może być różnica.

Szczerze mówiąc, nie jestem pewien jak i dlaczego, ale z jakiegoś powodu uznałem, że linie cofania są trudne w użyciu. Były dwa zestawy linii, niebieskie i żółte, które się poruszały i było to w większości po prostu mylące, nie mogłem liczyć na to, że dokładnie poprowadzą mnie na miejsce. Nigdy nie miałem problemu z implementacją ID.4.

Prawdopodobnie musiałbym przyznać przewagę w bezprzewodowym ładowaniu EV6, jest płaskie i ma wycięcia wentylacyjne. Właściwie nie używam bezprzewodowego ładowania, więc nie mam dobrej podstawy do porównania.

Do ładowania przewodowego EV6 zdecydowanie wygrywa. Ma USBC i USBA z przodu, USBC z tyłu, dwa gniazda 12V z przodu oraz gniazdo 120V z tyłu.

Bez wątpienia Travel Assist w ID.4 jest lepszy niż Highway Driving Assist w EV6, ale HDA wciąż było całkiem dobre. Nie jestem pewien, jakiego typu monitorowania kierowcy używa HDA, ale nigdy nie musiałem celowo poruszać kierownicą ani nic, i nie dostawałem ciągłych nagabywań, więc to było dobre. System dobrze radził sobie z utrzymaniem pasa ruchu i odległości do innych pojazdów. Gdzie jednak przegrywa, to płynność systemu. HDA jest bardziej szalone w swoich ruchach kierownicą. Stale dokonuje mikro-korekt, dając kierownicy szarpane odczucie. Samochód się nie szarpie, a kierownica tak naprawdę też się nie szarpie, ale można poczuć wszystkie drobne korekty dokonywane przez kierownicę. Travel Assist w ID.4 jest płynniejszy.

To nie tyle porównanie samochodów, co porównanie poziomu wykończenia/pakietu. EV6, które dostaliśmy, było bardzo dobrze wyposażone, ale nie miało ogromnych kół, szklanego dachu, oświetlenia nastrojowego ani nic z tych rzeczy. Doceniam to, że Kia oferuje wysokiej jakości funkcje techniczne bez konieczności „marnowania pieniędzy” na ulepszenia estetyczne.

Jednym z dobrze wyposażonych elementów były chłodzone/wentylowane siedzenia. Po raz pierwszy doświadczyłem takich siedzeń i powiem wam, że były niesamowite. Zdecydowanie będę szukał tej funkcji w moim następnym pojeździe. Ale udało mi się je wypróbować tylko raz, ponieważ . . .

Czas na historię!

Przyjechaliśmy na wydarzenie nieco wcześniej, zanim większość ludzi się pojawiła, więc czekając, poświęciliśmy trochę czasu na zabawę z samochodem. Jednym z elementów, którymi się bawiliśmy, były chłodzone siedzenia. Jak wspomniałem, były świetne. Moja żona i ja wypróbowaliśmy różne poziomy dmuchawy, a potem oczywiście dzieci chciały je wypróbować, więc przesunęliśmy się, żeby one też mogły je wypróbować. Wkrótce wszyscy inni przybyli, więc kontynuowaliśmy wydarzenie.

Po powrocie do pojazdu drzwi się nie odblokowały. Okazało się, że akumulator 12V był rozładowany. Byliśmy jednymi z ostatnich, którzy wyszli, więc byliśmy tam prawie sami. Zadzwoniłem pod numer pomocy drogowej dla wypożyczalni i czekałem na linii około 30 minut. W tym czasie udało mi się użyć fizycznego kluczyka z pilota, aby odblokować drzwi (co było trochę trudne) i otworzyć drzwi i maskę, a także zadzwoniłem, żeby sprawdzić, czy ktoś ma kable rozruchowe, które mógłby przynieść (mam rodzinę w okolicy). Znalazłem kogoś, kto był gotów przyjść i dać nam rozruch.

Dosłownie, jak tylko połączenie rozrusznika zostało nawiązane, samochód natychmiast się włączył, więc nie było tak, że akumulator był całkowicie rozładowany, musiało po prostu być poniżej napięcia. Oczywiście, jak tylko mieliśmy samochód z powrotem, ktoś z pomocy drogowej w końcu przyszedł na linię, ale powiedziałem im, że już ich nie potrzebujemy.

Wszystko w samochodzie wyłącza się po wyłączeniu samochodu i wiemy, że samochód był wyłączony, ponieważ udało nam się go zamknąć (samochód nie pozwoli ci go zamknąć, jeśli wciąż jest włączony). Więc jedynym powodem, dla którego myśleliśmy, że bateria padła w ten sposób, było to, że siedzieliśmy nieruchomo, używając chłodzonych siedzeń przez kilka minut.

To wszystko wydarzyło się drugiego dnia, więc przez resztę czasu, kiedy tam byliśmy, byliśmy zdenerwowani, że to się powtórzy. Sucks, że ma się zawodny samochód. Na szczęście to się już nie powtórzyło, ale powstrzymaliśmy się również od korzystania z chłodzonych siedzeń przez cały pozostały czas.

Więc to była EPIC FAIL w EV6 i pokazuje mi, że samochód ma pewne fundamentalne problemy z utrzymaniem naładowanego akumulatora 12V i stworzył stresującą sytuację i brak zaufania do pojazdu.

W każdym razie, myślę, że to wszystko, co przychodzi mi do głowy w tej chwili. Opublikuję więcej, jeśli przypomnę sobie coś innego godnego uwagi. Mogę również dołożyć wszelkich starań, aby odpowiedzieć na wszelkie inne konkretne pytania, jakie ktoś może mieć.

Informacje na wyświetlaczu kierowcy EV6:
Image

Widok wyświetlacza kierowcy EV6 z pozycji siedzącej (istotne informacje zablokowane przez kierownicę):
Image

#2 ·
Och, jeszcze jedna rzecz, natknąłem się na to w hotelu, w którym przebywałem:

Image

Image

Nawet jeśli dać im wiarę, że poprosili o zgodę personel hotelu, zanim po prostu podłączyli, pozostawienie przewodu zawieszonego dwa metry w powietrzu było strasznym pomysłem. Wystarczająco ryzykowne, aby zostawić przewód rozciągnięty na chodniku jako potencjalne zagrożenie potknięcia, ale zawieszenie go w powietrzu jest niebezpieczne.

#10 ·
<pic of charger cable draped across sidewalk at hotel>

Nawet jeśli damy im korzyść z wątpliwości, że poprosili o zgodę personel hotelu, zanim po prostu podłączyli, pozostawienie przewodu zawieszonego dwa metry nad ziemią było strasznym pomysłem. Wystarczająco ryzykowne, aby zostawić przewód rozciągnięty na chodniku jako potencjalne zagrożenie potknięciem, ale zawieszenie go w powietrzu w ten sposób jest niebezpieczne.
Oczywiście jest to złe z taktycznego punktu widzenia, ponieważ zachęca kogoś do wyrwania go. Lub potknięcia. Ponadto, kto wie, co dzieje się za gniazdkiem; w budynkach hotelowych jest mnóstwo wątpliwego okablowania.

Z strategicznego punktu widzenia może to być dobry pomysł. Hotele potrzebują zachęty do zapewnienia ładowarek lub przynajmniej wygodnych gniazd 120 VAC na swoich parkingach. I nie próbując dostać za nie 50 dolarów. Więc jeśli kierownik hotelu się skarży, możesz zapytać: "ok, odłączę go, gdzie mam go podłączyć?" Przynajmniej po to, by zwrócić ich uwagę.

Pytaniem ubezpieczeniowym byłoby, co się stanie, jeśli hotel spłonie z powodu nieautoryzowanej ładowarki używanej w uszkodzonym gniazdku? Lub ładowarki do telefonu?

#3 ·
Widok wyświetlacza kierowcy EV6 z pozycji siedzącej (istotne informacje zablokowane przez kierownicę):
Wygląda na to, że wolisz, aby kierownica była bliżej kolan. Mamy dwa (dużo starsze!) Hondy z podobnym problemem, pewne ustawienia wysokości kierownicy blokują podstawowe informacje dla kierowcy. Preferencja komfortu nad informacją to osobisty wybór, a nie wada konstrukcyjna. (Prawdopodobnie?) chłodzone siedzenia zabijające baterię? To jest wada konstrukcyjna.

Dzięki za porównanie. Nie podobał mi się interfejs użytkownika ID.4 głównie z powodu niejasnych pojemnościowych elementów sterujących dotykiem. Poparte Twoimi komentarzami, gdyby to zależało od jednego lub drugiego, w mgnieniu oka wybrałbym Kię.

#4 ·
Wygląda na to, że wolisz, aby kierownica była bliżej kolan. Mamy dwa (dużo starsze!) Hondy z podobnym problemem, niektóre ustawienia wysokości kierownicy blokują podstawowe informacje dla kierowcy. Preferencja komfortu nad informacją to osobisty wybór, a nie wada konstrukcyjna.
Tak, ale potrzebuję, żeby kierownica była nisko ze względu na mój niski wzrost, bardziej niż tylko ogólna preferencja :)
Nie mam problemu w moim ID.4, ponieważ binnacle porusza się i obraca wraz z kierownicą, a kluczowe informacje są bardziej scentralizowane na wyświetlaczu. Ale absolutnie, to był problem specyficzny dla mojej osobistej pozycji siedzenia i ustawienia kierownicy.

#6 ·
Dobra recenzja.

Jak oceniłeś objętość wnętrza EV6 z przodu? Słyszałem, że EV6 może wydawać się ciasny, jeśli jesteś większą lub wyższą osobą, zwłaszcza w porównaniu do ID4.

Jakie są również wady twoich wycieraczek ID4? Czy jest to problem konstrukcyjny z prędkością, czy też twoje wycieraczki ID4 po prostu nie czyszczą dobrze szyby i potrzebują nowych piór wycieraczek?

(Nadal mam oryginalne wycieraczki i wydają się świetne, ale traktuję je preparatem 303 aerospace. Słyszałem, że niektórzy nowsi właściciele skarżyli się, że wycieraczki były do bani, gdy tylko kupili samochód, myślałem, że po prostu mieli na myśli, że muszą wymienić pióra wycieraczek.)

Jak wypadło porównanie mi/kWh?

Gdybyś mógł to zrobić jeszcze raz, nadal w obozie ID4?

#8 ·
Fajna recenzja.

Jak oceniłeś objętość wnętrza EV6 z przodu? Słyszałem, że ev6 może wydawać się ciasny, jeśli jesteś większą lub wyższą osobą, zwłaszcza w porównaniu do ID4.

Jakie są również wady twoich wycieraczek ID4? Czy jest to problem konstrukcyjny z prędkością, czy też twój id4 po prostu nie czyści dobrze szyby i potrzebuje nowych piór wycieraczek?

(Nadal używam oryginalnych wycieraczek i wydają się świetne, ale traktuję je preparatem 303 aerospace. Słyszałem, że niektórzy nowsi właściciele narzekają, że wycieraczki były do bani, gdy tylko kupili samochód, myślałem, że po prostu mieli na myśli, że muszą wymienić pióra wycieraczek.)

Jak wypadło porównanie mi/kWh?

Gdybyś mógł to zrobić jeszcze raz, nadal w obozie ID4?
Dzięki.

Jestem niski, a moja żona jest jeszcze niższa, więc zazwyczaj nigdy nie mamy problemu z przestrzenią. To powiedziawszy, kabina wydawała się mniejsza niż ID.4. Myślę, że częściowo wynika to z faktu, że konsola środkowa jest szersza i myślę, że również sięga wyżej (aby ułatwić sterowanie wybierakiem biegów itp.). Prawdopodobnie jest też mniej miejsca nad głową, ale to dla nas żaden problem.

Wycieraczki w moim ID.4 zwykle dobrze czyszczą w górę, ale słabo w dół, pozostawiając rozmazany pasek dokładnie pośrodku linii wzroku (widziałem, jak inni zgłaszali to samo w innym miejscu na tym forum). Pociągają również wodę z krawędzi z powrotem do środka podczas ruchu w dół. Dodatkowo, jeśli na przedniej szybie nie ma wystarczającej ilości wody, wycieraczki będą trzeć podczas wycierania, wydając nieprzyjemny dźwięk. Zatem stwierdzam, że zwykle muszę utrzymywać wycieraczki o jedną prędkość niższą niż ta, którą chciałbym faktycznie aktywować, ponieważ jeśli przyspieszę, na przedniej szybie nie ma wystarczającej ilości wody podczas każdego ruchu, aby zapobiec tarciu. Ponadto najwolniejsza prędkość wycieraczek przerywanych to tylko 10 sekund. Wszystkie moje inne pojazdy miały co najmniej dwa razy więcej. Oznacza to, że w bardzo lekkich sytuacjach z deszczem/mgłą muszę uciekać się do ręcznego uruchamiania wycieraczek co jakiś czas, ponieważ 10 sekund to po prostu za często, a wycieraczki będą trzeć przez cały czas. Wszystko to jest prawdą od pierwszego dnia.

EV6, który wynająłem, zdecydowanie uzyskał więcej mil na kWh niż mój ID.4, zwłaszcza przy prędkościach autostradowych (70+ MPH), ale to nie do końca uczciwe porównanie, ponieważ jestem prawie pewien, że był to RWD EV6, a mój ID.4 to AWD.

Trudne pytanie, czy zrobiłbym to jeszcze raz, czy nie. Zdecydowanie nabrałem urazy do VW, głównie z powodu problemu z „resetowaniem ustawień”, który sprawił, że moje doświadczenie z posiadaniem samochodu było szczególnie beznadziejne i zajęło im półtora roku, aby to naprawić (lub nawet przyznać, że był problem), mimo że przez cały ten czas mieli już rozwiązanie w Europie. Nienawidzę też faktu, że zamiast próbować ulepszyć swoje gorsze oprogramowanie, VW zamiast tego zdecydował się całkowicie z niego zrezygnować i przejść na zupełnie nowy stos, do którego „starsze” samochody nigdy nie będą mogły się zaktualizować.

Biorąc to pod uwagę, między EV6, które wynająłem, a ID.4, które posiadam, trzymałbym się ID.4.

#9 ·
Kilka kolejnych rzeczy, które przyszły mi do głowy:

Rozmiar bagażnika. Nie wyciągałem taśmy mierniczej i niczego nie mierzyłem, ale na podstawie tego, jak nasze bagaże zmieściły się z tyłu, bagażnik ID.4 jest dłuższy, szerszy i głębszy niż EV6. EV6 ma podwójną podłogę, ale obszar pod spodem jest bardzo cienki i nie cała przestrzeń jest użyteczna. ID.4 ma głębszy spód z pełną dostępną przestrzenią, plus kolejny głęboki trzeci poziom do wypełnienia. Oczywiście EV6 ma frunk, ale jest dość mały. Można tam jednak przechowywać niektóre kable do ładowania lub adaptery. Biorąc to wszystko pod uwagę, udało nam się zmieścić wszystko w bagażniku EV6 bez problemu, chociaż podróżowaliśmy na lekko, ponieważ lecieliśmy samolotem zamiast jechać w podróż.

Szybkość ładowania. Chciałbym porozmawiać o tym, jak wspaniale było ładować EV6 z zawrotną prędkością, ale nigdy tego nie zrobiliśmy DCFC. Nasz hotel miał dostępne ładowarki Chargepoint poziomu 2 i po prostu z nich korzystaliśmy, gdy było to potrzebne. Nie były darmowe, ale były bardzo rozsądne w cenie 0,15 USD/kW. Jestem w zasadzie fanem ładowarek L2 pobierających jakąś opłatę, aby ludzie nie nadużywali darmowych ładowarek, a niska, mieszkalna stawka w wysokości 0,15 USD/kW jest właściwym sposobem. Była też opłata za bezczynność w wysokości 2,00 USD za godzinę za pozostawanie podłączonym po 10-minutowym okresie karencji po zakończeniu ładowania, więc dobra zachęta do przeniesienia samochodu po zakończeniu.

#20 ·
Pojechałem w zeszłym tygodniu w podróż i wynająłem samochód elektryczny w miejscu docelowym. Rezerwacja EV dotyczyła „Mustanga Mach-E lub podobnego”, którym ostatecznie okazał się Kia EV6. Poniżej znajdują się moje notatki i obserwacje dotyczące różnic między tym wynajętym Kia EV6 a moim VW ID.4.

EV6 ma przycisk start, i trzeba go nacisnąć, aby uruchomić samochód. Nie było to wielkim problemem, żeby się do tego przyzwyczaić, ale z drugiej strony trzeba również nacisnąć przycisk, aby wyłączyć samochód. Do tego trzeba było więcej czasu, żeby się dostosować. Kiedy po raz pierwszy wysiedliśmy z samochodu, nie pozwolił mi zamknąć drzwi. Zajęło mi trochę czasu, zanim zrozumiałem, że to dlatego, że samochód był technicznie wciąż „włączony” i chciał, żebym nacisnął przycisk, aby go wyłączyć. Początkowo myślałem, że to kłopot, ale ostatecznie się do tego przyzwyczaiłem i rozwiązuje to jedną wadę ID.4, a mianowicie można wysiąść z samochodu i zostawić wszystko włączone, bez konieczności uciekania się do atrap klamer pasów bezpieczeństwa lub innych obejść.

Wolę umiejscowienie selektora biegów w ID.4, na kolumnie kierownicy. Selektor biegów w EV6 znajduje się w środku przy uchwytach na kubki, gdzie zajmuje miejsce, które można było wykorzystać do czegoś innego.

System informacyjno-rozrywkowy w EV6 uruchamia się znacznie szybciej niż w ID.4. Prawie natychmiast, więc to było miłe. Ale ekrany nie są tak wysokiej jakości jak w ID.4. Są zauważalnie niższej rozdzielczości z gorszym współczynnikiem kontrastu. Ponadto ekran dotykowy czasami miał trudności z wykryciem mojego palca, gdy próbowałem dotknąć części ekranu.

DUŻY MINUS dla mnie w EV6 to sposób wyświetlania informacji na ekranie przed kierowcą. Jest to wyświetlane w półokręgu od lewej do prawej, pokazując prędkościomierz, status funkcji wspomagania kierowcy i szacowaną pozostałą liczbę mil. Jestem pewien, że jest inaczej dla każdego, ale z mojej pozycji za kierownicą, kierownica blokowała wszystkie te dane (patrz zdjęcia poniżej).

Padało, kiedy odebraliśmy samochód i mogę bez wątpienia powiedzieć, że przednie wycieraczki są DUŻO lepsze niż wycieraczki ID.4. Dużo lepsze. Byłem z tego zadowolony, jednak trochę szukałem po elementach sterowania wycieraczkami, próbując dowiedzieć się, jak aktywować tylną wycieraczkę, aż zdałem sobie sprawę, że podobnie jak jego kuzyn Ioniq 5, EV6 nie ma tylnej wycieraczki, a to tylne okno było trudne do zobaczenia, gdy było pokryte kroplami deszczu.

Kabina jest o wiele cichsza niż w ID.4. Praktycznie nie ma w ogóle szumu wiatru, naprawdę robi wrażenie i sprawiło, że żałowałem, że mój ID.4 nie jest tak cichy. Podobnie, sam samochód nie wydaje żadnych dźwięków. Żadnych skrzypień, grzechotów, jęków, wibracji. Nic. I to był samochód do wynajęcia, który prawdopodobnie był nadużywany na każdym z ponad 12 tys. mil przejechanych na nim. Z drugiej strony mój ID.4 grzechocze i wydaje inne dźwięki w całym samochodzie. EV6 jest zdecydowanie o wiele lepiej złożonym samochodem.

EV6 ma o wiele więcej fizycznych przycisków niż ID.4. Nie mam zbyt dużego problemu z pojemnościowymi przyciskami ID.4, więc w większości było to bez znaczenia, ale gdybym miał wybrać jeden z nich, fizyczne przyciski by wygrały. Jako najemca, fizyczne przyciski ułatwiły również zrozumienie, jak aktywować różne funkcje. Na przykład, aby włączyć auto-hold, wystarczy nacisnąć duży przycisk obok selektora biegów z napisem auto-hold.

EV6 pełznie jak ID.4, ale odczucie jest znacznie bliższe zwykłemu automatycznemu silnikowi spalinowemu. W ID.4 (przynajmniej w moim) pełzanie zajmuje sekundę, aby się rozkręcić. Bez auto-hold, EV6 wypada lepiej, ponieważ pełzanie jest zasadniczo od razu, gdy zwalniasz hamulec. Z włączonym auto-hold uważam jednak, że wolę podejście ID.4, ponieważ mogę jakby dotknąć pedału przyspieszenia, aby przerwać auto-hold, a następnie pełzanie powoli się włącza, podczas gdy w EV6, jak tylko przerwiesz auto-hold, pełzanie jest już w pełni obecne.

Mówiąc o auto-hold, działa naprawdę dobrze w EV6 i nie wydaje głośnych jęków, gdy samochód całkowicie się zatrzymuje, więc to było zdecydowanie lepsze.

Odczucie hamulca w EV6 zdecydowanie wygrywa. Nie jestem pewien, jakiego rodzaju mieszanego układu hamulcowego używa KIA, ale pedał zawsze działa świetnie. ID.4 ma miękkie, bardziej mięsiste odczucie w górnych partiach skoku hamulca. Wolałem odczucie hamulca w EV6. Ponadto, możliwość wyboru regeneracji za pomocą łopatek jest świetna, naprawdę podoba mi się ta funkcja.

Po raz pierwszy używałem tych wysuwanych klamek i szczerze mówiąc, było w porządku. Właściwie, mógłbym nawet powiedzieć, że było lepiej, ponieważ jest bardziej mechaniczne odczucie, gdy pociągasz za klamkę i czujesz, jak otwierają się drzwi. Żadnych dziwnych problemów z otwieraniem drzwi od wewnątrz. Moja żona zauważyła, że trudniej jest otworzyć je od zewnątrz, jeśli coś niesiesz i masz wolną tylko jedną rękę, więc chyba tak jest.

Przednie siedzenia były bardzo wygodne. Właściwie, początkowo myślałem, że są wygodniejsze niż w ID.4, dopóki nie wróciłem dziś do mojego samochodu, żeby porównać, i tak, siedzenia w ID.4 są również bardzo wygodne. Myślę więc, że to remis. EV6 wygrywa jednak w kategorii tylnych siedzeń. Można odchylać siedzenia z tyłu, a moje dzieci miały pole do popisu, bawiąc się tym.

Inna różnica z tyłu to pozycja tylnych otworów wentylacyjnych. Tylne otwory wentylacyjne znajdują się po bokach pojazdu, zamiast pośrodku, i są również wyżej, i wydawały się wypychać więcej powietrza. Oboje moje dzieci powiedziały, że wolą położenie tylnych otworów wentylacyjnych w EV6.

Sama jazda w EV6 nie była tak płynna jak w ID.4, ale z drugiej strony był to mocno używany samochód do wynajęcia i podejrzewam, że koła były zużyte, wypaczone, niewyważone lub wszystkie powyższe.

Przyspieszenie w EV6 było natychmiastowe i dobre, ale mój AWD ID.4 zdecydowanie ma więcej werwy, choć z niewielkim opóźnieniem, zanim się włączy. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy wynajęty EV6 był AWD czy RWD. Podejrzewam RWD, ponieważ szacowany zasięg przy 100% wynosił około 320 mil, więc to może być różnica.

Szczerze mówiąc, nie jestem pewien jak i dlaczego, ale z jakiegoś powodu uznałem, że linie cofania są trudne w użyciu. Były dwa zestawy linii, niebieskie i żółte, które się przesuwały i było to głównie mylące, nie mogłem na nich liczyć, że dokładnie poprowadzą mnie na miejsce. Nigdy nie miałem problemu z implementacją ID.4.

Prawdopodobnie musiałbym przyznać pierwszeństwo ładowaniu bezprzewodowemu w EV6, jest płaskie i ma wycięcia wentylacyjne. Tak naprawdę nie używam ładowania bezprzewodowego, więc nie mam dobrej podstawy do porównania.

W przypadku ładowania przewodowego EV6 zdecydowanie wygrywa. Ma USBC i USBA z przodu, USBC z tyłu, dwa gniazda 12V z przodu oraz gniazdo 120V z tyłu.

Bez wątpienia Travel Assist w ID.4 jest lepszy niż Highway Driving Assist w EV6, ale HDA i tak było całkiem dobre. Nie jestem pewien, jakiego typu monitorowania kierowcy używa HDA, ale nigdy nie musiałem celowo poruszać kierownicą ani niczego, i nie dostawałem ciągłych nagabywań, więc to było dobre. System dobrze radził sobie z utrzymaniem pasa ruchu i odległości od innych pojazdów. Gdzie jednak przegrywa, to płynność systemu. HDA jest bardziej szalone w swoich ruchach kierownicą. Cały czas dokonuje mikro-korekt, dając kierownicy szarpane odczucie. Samochód się nie szarpie, a kierownica tak naprawdę też się nie szarpie, ale można poczuć wszystkie drobne korekty dokonywane przez kierownicę. Travel Assist w ID.4 jest płynniejszy.

To nie tyle porównanie samochodów, co porównanie poziomu wykończenia/pakietu. EV6, które dostaliśmy, było bardzo dobrze wyposażone, ale nie miało ogromnych kół, szklanego dachu, oświetlenia nastrojowego ani niczego z tych rzeczy. Doceniam to, że Kia oferuje wysokiej jakości funkcje techniczne bez konieczności „marnowania pieniędzy” na ulepszenia estetyczne.

Jednym z dobrze wyposażonych elementów były chłodzone/wentylowane siedzenia. Po raz pierwszy doświadczyłem takich siedzeń i powiem wam, że były niesamowite. Zdecydowanie będę szukał tej funkcji w moim następnym pojeździe. Ale udało mi się je wypróbować tylko raz, ponieważ . . .

Czas na historię!

Przyjechaliśmy na imprezę nieco wcześniej, zanim większość ludzi się pojawiła, więc czekając, poświęciliśmy trochę czasu na zabawę z samochodem. Jednym z elementów, którymi się bawiliśmy, były chłodzone siedzenia. Jak wspomniałem, były świetne. Moja żona i ja wypróbowaliśmy różne poziomy dmuchawy, a potem oczywiście dzieci chciały je wypróbować, więc przesunęliśmy się, żeby i one mogły je wypróbować. Wkrótce wszyscy inni przybyli, więc kontynuowaliśmy imprezę.

Po powrocie do pojazdu drzwi się nie odblokowały. Okazało się, że akumulator 12V był rozładowany. Byliśmy jednymi z ostatnich, którzy wyszli, więc byliśmy tam prawie sami. Zadzwoniłem pod numer pomocy drogowej dla wypożyczalni i czekałem na linii około 30 minut. W tym czasie udało mi się użyć fizycznego kluczyka z pilota, aby odblokować drzwi (co było trochę trudne) i otworzyć drzwi i maskę, a także zadzwoniłem, żeby sprawdzić, czy ktoś ma kable rozruchowe, które mógłby przynieść (mam rodzinę w okolicy). Znalazłem kogoś, kto był gotów przyjść i dać nam rozruch.

Dosłownie, jak tylko połączenie rozruchowe zostało wykonane, samochód natychmiast się włączył, więc nie było tak, że akumulator był całkowicie rozładowany lub coś w tym stylu, musiał być po prostu poniżej napięcia. Oczywiście, jak tylko mieliśmy samochód z powrotem, ktoś z pomocy drogowej w końcu przyszedł na linię, ale powiedziałem im, że już ich nie potrzebujemy.

Wszystko w samochodzie wyłącza się po wyłączeniu samochodu i wiemy, że samochód był wyłączony, ponieważ udało nam się go zamknąć (samochód nie pozwoli ci go zamknąć, jeśli jest wciąż włączony). Jedynym powodem, dla którego myśleliśmy, że akumulator rozładował się w ten sposób, było to, że siedzieliśmy nieruchomo, używając chłodzonych siedzeń przez kilka minut.

To wszystko wydarzyło się drugiego dnia, więc przez resztę czasu byliśmy tam zdenerwowani, że to się powtórzy. Sucks, że ma się zawodny samochód. Na szczęście to się nie powtórzyło, ale przez cały czas powstrzymywaliśmy się od korzystania z chłodzonych siedzeń.

To była więc EPIC FAIL w EV6 i pokazuje mi, że samochód ma pewne fundamentalne problemy z utrzymaniem naładowanego akumulatora 12V i stworzył stresującą sytuację i brak zaufania do pojazdu.

W każdym razie, myślę, że to wszystko, co przychodzi mi do głowy w tej chwili. Opublikuję więcej, jeśli przypomnę sobie coś innego godnego uwagi. Mogę również dołożyć wszelkich starań, aby odpowiedzieć na wszelkie inne konkretne pytania, które ktoś może mieć.

Informacje na wyświetlaczu kierowcy EV6:
Image

Widok wyświetlacza kierowcy EV6 z pozycji siedzenia (istotne informacje zablokowane przez kierownicę):
Image
Z wszystkimi skrzypieniami, grzechotami i innymi rozproszeniami, które nazywasz „cechami” swojego doświadczenia z ID4, mogę z czystym sumieniem i bez wahania powiedzieć, że nie miałem takiego samego doświadczenia z moim 3-letnim 1st Ed. Nie wydaje ŻADNYCH dźwięków, których doświadczasz (chyba że mam coś luźnego z tyłu, co wydaje dźwięk). Wierzę również, że mój samochód „pełznie” jak ICE, bez opóźnień i łagodnego narastania. Może to ma związek z miejscem produkcji. Mój to 2021 1st Ed, więc domyślnie został zbudowany w Zwickau w Niemczech.

#23 ·
Przy wszystkich skrzypieniach, grzechotach i innych rozproszeniach, które nazywasz 'cechami' swojego doświadczenia z ID4, mogę z czystym sumieniem i bez wahania powiedzieć, że nie miałem takiego samego doświadczenia z moim 3-letnim 1st Ed. Nie wydaje ŻADNYCH dźwięków, których doświadczasz (chyba że mam coś luźnego z tyłu, co powoduje hałas). Wierzę również, że mój samochód 'pełza' jak ICE, bez opóźnień i łagodnego narastania. Może to mieć związek z miejscem produkcji. Mój to 2021 1st Ed, więc domyślnie został zbudowany w Zwickau w Niemczech.
Największym winowajcą, jeśli chodzi o grzechotanie w moim ID.4, jest konsola środkowa, uchwyty na kubki są szczególnie złe. Z tego co wiem, ID.4 z 2021/2022 mają inną konsolę środkową, cieszę się, że stary projekt był lepszy. Od czasu do czasu słyszę również wibracje/grzechotanie zza kierownicy (jakiś czas temu zamieściłem film na ten temat). Klamki również od czasu do czasu grzechoczą, a często dochodzi hałas zza lewego fotela kierowcy, myślę, że dochodzi z regulatora wysokości pasów bezpieczeństwa.

Ciekawe, jak to jest z pełzaniem w Twoim ID.4. Mój ma w 100% narastanie, a ten, który testowałem dawno temu, też, więc po prostu założyłem, że to normalne. Jest to najbardziej zauważalne podczas zwalniania hamulca na wzniesieniu. W każdym razie wolę zachowanie narastania podczas korzystania z auto-hold, z którego zawsze korzystam, więc jest to dla mnie plus. Jestem teraz ciekaw, jak to działa w innych ID.4.

Dzięki za podzielenie się swoimi przemyśleniami!

#21 ·
Miałem nowego ID.4 z 2021 roku 30.04.21. Wymieniłem go przy 30 000 milach 12.05.23 na EV 6 GT-Line RWD z 2023 roku. Moim zdaniem EV 6 jest lepszy pod prawie każdym względem. Wszystko w EV 6 działało zgodnie z reklamą od pierwszego dnia. Było jedno wezwanie do serwisu i „zalecana” dobrowolna kampania serwisowa około miesiąca po wezwaniu. Mój ID został wezwany pięć razy w ciągu dwóch lat. Wciąż czekałem na wezwanie do serwisu, aby umożliwić aktualizacje OTA. EV 6 ma OTA, ale tylko dla aktualizacji infotainment/GPS.
Ekrany są znacznie lepsze niż w ID. Architektura 800 V w EV 6 umożliwia ładowanie z mocą 250 watów. Nie zamierzam wchodzić w argumenty „mój jest większy”. Piękno tkwi w oku obserwatora.
Bardzo podobało mi się uruchamianie „tyłek w siedzeniu” i fantastyczny promień skrętu ID.
Czy kupiłbym kolejnego ID.4, kiedy nadejdzie czas na wymianę naszego EV 6? Być może, ponieważ większość problemów została naprawiona. W tym momencie bardziej interesuje mnie Equinox EV. Wybór nastąpi 26 maja.

#22 ·
W zeszłym tygodniu byłem w podróży i wynająłem samochód elektryczny w miejscu docelowym. Rezerwacja EV dotyczyła "Mustanga Mach-E lub podobnego", którym okazał się Kia EV6. Poniżej znajdują się moje notatki i obserwacje dotyczące różnic między tym wynajętym Kia EV6 a moim VW ID.4.
Kolejną dziwną rzeczą w EV6 jest to, że ma mało miejsca po prawej stronie pedału "gazu". Moja żona ma sztuczną prawą nogę, więc prowadzi z lewą nogą i potrzebuje miejsca po prawej stronie, aby oprzeć swoją fałszywą stopę. W większości samochodów to żaden problem. Niektóre samochody spalinowe, takie jak Subaru, mają gruby "garb" na środku samochodu dla wału napędowego, ale poza tym może prowadzić każdy samochód z automatyczną skrzynią biegów. Ale EV6 jest naprawdę ciasny w tej przestrzeni, więc biorąc pod uwagę, że model ten nie wchodził w grę dla nas. Plus, myślała, że jest okropny :)

#24 ·
Kolejna dziwna rzecz w EV6 to to, że ma mało miejsca po prawej stronie pedału "gazu". Moja żona ma sztuczną prawą nogę, więc jeździ lewą nogą i potrzebuje miejsca po prawej stronie, aby oprzeć swoją sztuczną stopę. W większości samochodów to żaden problem. Niektóre samochody ICE, takie jak Subaru, mają gruby "garb" na środku samochodu dla wału napędowego, ale poza tym może jeździć każdym samochodem z automatyczną skrzynią biegów. Ale EV6 jest naprawdę ciasny w tej przestrzeni, więc rozważenie tego modelu było dla nas niemożliwe. Poza tym uważała, że jest okropny :)
Bardzo interesujące!

To zabawne, jakie rzeczy wychodzą na jaw, gdy wypróbowujesz coś osobiście.

#28 ·
Właśnie wymieniłem wadliwy zatrzask bagażnika, który powodował irytujący hałas podczas przejeżdżania przez progi zwalniające. Doradca serwisowy opisał to jako trzask. Potrzebna była para techników (kierowca plus słuchacz), aby to namierzyć. Naprawa zajęła również kilka wizyt, ponieważ pierwsza otrzymana część zamienna była wadliwa. Teraz o wiele ciszej 😀