Volkswagen ID Forum banner
41 - 60 of 226 Posts
Właśnie wróciłem z 5 wizyty u mojego dealera VW w Marietcie, GA - 5-1/2 godziny! W końcu wymienili moduł 5F - ale bez efektu. Mam ten sam problem, w którym nawigacja nie utrzymuje kursu. Dealer zamówił teraz kolejny moduł, który podobno jest częścią systemu rozrywki i który rzekomo tłumaczy informacje GPS do wyświetlania na ekranie. Część pochodzi z Kanady i przybędzie Bóg wie kiedy. Człowiek pomyślałby, że wszystkie inwestycje w elektronikę i oprogramowanie dałyby im lepszą zdolność diagnozowania problemów. Szczerze mówiąc, nie różni się to niczym od dawnych czasów - po prostu wymieniaj części, aż coś zadziała.
Aktualizacja: Nic się nie dzieje. Pięć tygodni później część nadal nie nadeszła. To już 8-1/2 miesiąca bez funkcjonalnej nawigacji GPS i planowania podróży/ładowania. Jest to szczególnie frustrujące, biorąc pod uwagę, że mieszkam mniej niż 100 mil na południe od fabryki w Chattanooga i przypomina mi się, że VW ma mnóstwo tych części, aby zasilić produkcję nowych samochodów, które będą stały na placach dealerów, ale najwyraźniej nie chce się upewnić, że obecni właściciele mają rozsądny dostęp do części. Chociaż podoba mi się wiele rzeczy w ID.4, biorąc pod uwagę brak troski VW o obsługę klienta, ich słabe oprogramowanie i ich kłamstwa na temat zapewniania kwartalnych aktualizacji oprogramowania OTA, nie kupię ani nie polecę tego samochodu nikomu.

Ja również miałem ten problem. Mam swój model z 2021 roku od ponad 2 lat i nie miałem żadnych problemów z śledzeniem GPS. DO CZASU. Kilka miesięcy temu nie działało to poprawnie przez kilka dni. Potem wydawało się, że samo się naprawiło. Potem w zeszłym tygodniu znowu się to zdarzyło, ale tylko przez jeden dzień. Zauważyłem długi pionowy pasek po prawej stronie ekranu. Kiedy wszystko działa poprawnie, jest zielony. Kiedy GPS jest wyłączony, jest szary.

Aktualizacja: Nic się nie dzieje. Pięć tygodni później i część nie nadeszła. To już 8 i pół miesiąca bez funkcjonalnej nawigacji GPS i planowania podróży/ładowania. Jest to szczególnie frustrujące, biorąc pod uwagę, że mieszkam mniej niż 100 mil na południe od fabryki w Chattanooga i przypomina mi się, że VW ma mnóstwo tych części, aby zasilić produkcję nowych samochodów, które będą stały na placach dealerów, ale najwyraźniej nie chce się wysilić, aby zapewnić obecnym właścicielom rozsądny dostęp do części. Chociaż podoba mi się wiele rzeczy w ID.4, biorąc pod uwagę brak troski VW o obsługę klienta, ich słabą jakość oprogramowania i ich kłamstwa na temat dostarczania kwartalnych aktualizacji oprogramowania OTA, nie kupię ani nie polecę tego samochodu nikomu.
Aktualizacja 2: Otworzyłem sprawę w Volkswagen of America przed Świętem Dziękczynienia. Przedstawiciel VWoA zaoferował współczucie i zachętę, ale żadnej sugestii prawdziwego rozwiązania. Przesłanie było zasadniczo takie: bądź cierpliwy. Część zamówiona z opóźnieniem dotrze, kiedy dotrze. Biorąc pod uwagę braki części VW, problemy z oprogramowaniem, brak przekonującej nowej linii produktów itp., menedżer marki VW ma rację. Oryginalna marka VW „nie jest już konkurencyjna”.

Cześć 👋

Mam GTI z 2023 roku z tym samym problemem. Zrobiłem pierwszy krok, zabierając samochód do dealera i zmuszając mnie do pełnego resetu systemu informacyjno-rozrywkowego. Zrobiłem to kilka tygodni temu (~ 9 grudnia). Jak dotąd nie doświadczyłem ponownie problemu ze złą lokalizacją (jestem wręcz zaskoczony). Chciałem tylko połączyć się z wątkiem Apple CarPlay, który zawiera kilka informacji:
discussions.apple.com/thread/254835532. Kilka osób publikujących tam ma VW.

Czy wydaje się to być źle zaprojektowanym urządzeniem GPS, które jest bardzo podatne na awarie?

Czy ktoś dzwonił do numeru obsługi klienta VW, aby sprawdzić, czy mają jakieś informacje? (800) 822-8987

Cześć 👋

Mam GTI z 2023 roku z tym samym problemem. Zrobiłem pierwszy krok, zabierając samochód do dealera, który kazał mi zrobić pełny reset systemu informacyjno-rozrywkowego. Zrobiłem to kilka tygodni temu (~ 9 grudnia). Jak dotąd nie doświadczyłem ponownie problemu z złą lokalizacją (właściwie jestem zaskoczony). Chciałem tylko połączyć się z wątkiem Apple CarPlay, który zawiera pewne informacje:
discussions.apple.com/thread/254835532 Kilka osób publikujących tam ma VW.

Czy wydaje się to być źle zaprojektowane urządzenie GPS, które jest bardzo podatne na awarie?

Czy ktoś dzwonił do numeru obsługi klienta VW, aby sprawdzić, czy mają jakieś informacje? (800) 822-8987
Oto link do wątku Apple:
Apple CarPlay GPS problem z nieprawidłową lokalizacją - Społeczność Apple

Mam to w moim 2023 Pro S. To takie zabawne dostawać ostrzeżenia o zamknięciach ulic 20 mil dalej. I komunikaty "brak danych"!

Dzięki Bogu za Android Auto, które działa bardzo dobrze.

Dave

Cóż, możecie mnie zapisać jako osobę, u której ten problem zaczął się pojawiać w zeszłym tygodniu, a może nawet wcześniej, ponieważ nie pamiętam dokładnie, kiedy zaczęły się błędy ograniczeń prędkości. Nie skorelowałem błędów znaków ograniczenia prędkości z nawigacją, ponieważ używam pokładowej nawigacji tylko kilka razy w roku. Cóż, dzisiaj w drodze do pracy przeniosłem się do strefy czasowej centralnej, co skłoniło mnie do przyjrzenia się nawigacji. Byłem gdzieś na środku jeziora/stawu w okolicach Birmingham, AL, co prawdopodobnie jest ~150-160 mil w linii prostej od Atlanty.

Ponowne uruchomienie systemu informacyjno-rozrywkowego po przybyciu do pracy wydawało się przywracać go do działania i do właściwej pozycji, ale to nie trwało długo. W drodze do domu wróciłem do centralnej strefy czasowej po około 10 minutach od uruchomienia. Na krótko zatrzymałem się w sklepie spożywczym i ten krótki postój przywrócił GPS do wschodniej strefy czasowej, ale pokazywał mi, że jadę ~20 mil na południe, po przekątnej przez lotnisko w Atlancie Hartsfield.

Czas zaplanować wizytę serwisową, dosłownie dopiero tam byłem w sprawie akcji serwisowej klamki drzwi i już miałem ostrzeżenia o ograniczeniu prędkości, więc jestem pewien, że wtedy też nie działało i mogłem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu lub przynajmniej rozpocząć diagnozę GPS.

Rano oddałem mój samochód w tej sprawie - byłem zaskoczony, że udało mi się tak szybko umówić na wizytę, ale cóż, jesteśmy tutaj. Powiedziałem doradcy serwisowemu, że chcę im to pokazać, żeby samochód mnie nie okłamał, na szczęście nawet po wyłączeniu na 3-4 minuty nawigacja wciąż pokazywała mnie w Montgomery, AL, kiedy jestem w Atlancie. Powiedziała mi, że mój samochód był prawdopodobnie dwudziestym, który przyszedł w tym tygodniu z tym samym problemem i że dotyczy to nie tylko ID.4, powiedziała, że jest to równa szansa awarii dla ID.4, Tiguan, Atlas i Taos i że wszystkie robią coś podobnego. Coś globalnego poza samochodem poszło nie tak z nawigacją VW - nie mogę sobie wyobrazić, żeby moduły z wielu różnych fabryk, lat i modeli po prostu tak masowo zawodziły. Moja ostatnia aktualizacja nawigacji była wydana w listopadzie, więc zastanawiam się, czy aktualizacja nawigacji coś zepsuła.

Aktualizacja - odebrałem samochód po około 3,5 godzinach i wydaje się, że został naprawiony z nowym modułem, który musieli mieć w magazynie. Nawigacja pokazuje poprawną lokalizację dla mojej drogi do domu i kolejnej jazdy po odpoczynku przez około 45 minut.

Notatki z biletu:

25093 moduł połączeń alarmowych uruchomił gff, błąd modułu połączeń alarmowych. Próba wykonania konfiguracji oprogramowania zakończyła się niepowodzeniem, wymieniono moduł połączeń, przeprowadzono adaptację, odbyto jazdę próbną pojazdem i GPS działa zgodnie z przeznaczeniem.

Część:

11A-035-285-C Contr. Unit

Volkswagen ID.4 Mobile Phone Control Module. TELEMATICS - 11A035285C | Wisconsin

Wygląda na to, że nazywa się to "Mobile Phone Control Module" - nie jestem pewien, czy to moduł CarNet, czy coś innego, po prostu wpisuję numery części w Google.

**Edycja. Prace wykonane w Jim Ellis VW w Chamblee (Atlanta). Wydaje się, że są bardzo dobrze zorientowani w tym problemie, są dealerem VW i ID.4 o największej sprzedaży w stanie Georgia i wydają się to potwierdzać swoją pracą serwisową.

• Like
  • Helpful
Reactions: ericy and Mrau
Oddałem dziś rano mój samochód z tego powodu - zaskoczony, że udało mi się tak szybko umówić wizytę, ale cóż, jesteśmy.

Powiedziałem doradcy serwisowemu, że chcę im to pokazać, żeby samochód mnie nie okłamał, na szczęście nawet po wyłączeniu na 3-4 minuty nawigacja wciąż pokazywała mi Montgomery, AL, kiedy jestem w Atlancie. Powiedziała mi, że mój samochód był prawdopodobnie 20. w tym tygodniu z tym samym problemem i że dotyczy to nie tylko ID.4, powiedziała, że jest to równa szansa na awarię dla ID.4, Tiguan, Atlas i Taos i wszyscy robią coś podobnego.

Coś globalnego poza samochodem poszło nie tak z nawigacją VW - nie mogę sobie wyobrazić, żeby moduły z wielu różnych fabryk, lat i modeli po prostu masowo zawodziły w ten sposób. Moja ostatnia aktualizacja nawigacji została wydana w listopadzie, więc zastanawiam się, czy aktualizacja nawigacji coś zepsuła.
Nasz samochód robi to od kwietnia 2023 roku.

Dave

Nasz samochód robi to od kwietnia 2023 roku.

Dave
Zastanawiam się, w czym rzecz, ponieważ po przejrzeniu internetu wydaje się, że dotyczy to praktycznie wszystkich modeli VW produkowanych na całym świecie, a ze wszystkich modeli wydaje się, że jest to bardzo powszechny problem w Atlasie.

Po dalszych poszukiwaniach moduł, który wymienili w moim samochodzie, to rewizja C, która weszła w życie 13.06.22 i pokazuje w Internecie, że teoretycznie nie powinna "pasować" do mojego samochodu, ponieważ jest przeznaczona dla ID.4 2022+. Rewizja B była przeznaczona dla samochodów wyprodukowanych między 15.04.21 a 13.06.22, czyli w moim przypadku, a rewizja A była przeznaczona dla wszystkiego wyprodukowanego przed 15.04.21.

Zastanawiam się, w czym rzecz, ponieważ po przejrzeniu internetu wydaje się, że dotyczy to prawie wszystkich modeli VW wyprodukowanych na całym świecie, ze wszystkich modeli wydaje się, że jest to bardzo powszechny problem w Atlasie.

Po dalszych poszukiwaniach moduł, który wymienili w moim samochodzie, to rewizja C, która obowiązywała od 13.06.22 i pokazuje online, że teoretycznie nie powinna "pasować" do mojego samochodu, ponieważ jest przeznaczona dla ID.4 2022+. Rewizja B była dla samochodów wyprodukowanych między 15.04.21 a 13.06.22, w których mieści się mój, a rewizja A była dla wszystkiego wyprodukowanego przed 15.04.21.
Mój model z 2021 roku ma rewizję "C":

Code:
Adres 75: Telematyka (J949) Etykiety:* Brak
Numer części SW: 11A 035 285 C HW: 11A 035 285
Komponent: OCUGen4 H17 0664
O ile wiem, to z tym samochód został dostarczony, a samochód dostałem w marcu 2021 roku. Przypuszczam, że jest możliwe, że został zaktualizowany, zanim go otrzymałem (pamiętam, że musieli zrobić aktualizację oprogramowania w porcie przed dostawami do klientów).

Nigdy nie miałem tego problemu aż do okresu przed Bożym Narodzeniem. Jechałem do i z Miami, kiedy nagle podczas obu podróży, w odstępie 10 dni, samochód skoczył około 300 metrów w prawo z drogi, wciąż jadąc równolegle do mojej trasy. Początkowo zdarzyło się to w trybie CarPlay, ale także wtedy, gdy odłączyłem go i spróbowałem tylko nawigacji w samochodzie. Poważnie zastanawiałem się, czy to nowy iPhone 15, który dostałem tuż przed podróżą.

Od tego czasu już się to nie powtórzyło, ale samochód był również u dealera przez 2 tygodnie, gdzie w końcu wykonano wszystkie wezwania serwisowe i biuletyny techniczne.

Mam te same problemy. Nawigacja nie wie, gdzie jestem. Ten problem rozpoczął się kilka miesięcy temu. Zdecydowali, że to moduł. Moduł był niedostępny, więc wymieniłem go kilka tygodni temu. Nawigacja działała dobrze przez około tydzień. Teraz znowu nie działa. Umówiłem się na kolejną wizytę serwisową we wtorek. Powiedzieli, że to problem z satelitą i nic nie mogą zrobić.

41 - 60 of 226 Posts