Wbudowany GPS w naszym 2-miesięcznym modelu ID.4 AWD Pro S z '23 roku jest od jakiegoś czasu "zdezorientowany". Początkowo myślałem, że to z powodu złej pogody. Ale nie wrócił. Zrobiłem ten film w zeszłą sobotę, na I-93 w New Hampshire, tuż za Manchesterem. GPS pokazuje mi 70 mil odległości i skacze po mapie. Pogoda, kiedy to nagrałem, była łagodna, 31ºF (pokazane na ekranie) i trochę opadów, prawie żadnej burzy.
Otrzymuję również wiele ostrzeżeń "wyświetlanie dynamicznych znaków drogowych niedostępne". Znowu myślałem, że to z powodu pogody, słabej widoczności dla kamer itp. Ale byłem na myjni samochodowej, od spodu i wszystko, i nadal jest wyłączone przez większość czasu.
W tym momencie wydaje się, że to wadliwy chip GPS i powinienem po prostu oddać go do serwisu.
Przeglądając wcześniejsze wątki w poszukiwaniu podobnych problemów...
Czy jakieś inne pomysły?
Dzięki!
Otrzymuję również wiele ostrzeżeń "wyświetlanie dynamicznych znaków drogowych niedostępne". Znowu myślałem, że to z powodu pogody, słabej widoczności dla kamer itp. Ale byłem na myjni samochodowej, od spodu i wszystko, i nadal jest wyłączone przez większość czasu.
W tym momencie wydaje się, że to wadliwy chip GPS i powinienem po prostu oddać go do serwisu.
Przeglądając wcześniejsze wątki w poszukiwaniu podobnych problemów...
- Marzec 2022 – GPS Nav wariuje (i dane o znakach drogowych i nawigacja CarPlay) – jeden raport, również łączący dynamiczne znaki drogowe z wadliwym GPS, ale bez potwierdzenia.
- Luty 2022 – Co u licha dzieje się z wbudowanym systemem GPS – to wydaje się bardziej dotyczyć bazy danych nawigacji niż samego GPS.
- Styczeń 2022 – Problemy z nawigacją GPS ID.4 – ten jest interesujący, ponieważ mówi:
– ale powinienem tutaj wyjaśnić, że Mapy Google i Mapy Apple w Carplay działają dobrze. To problem tylko z wbudowaną nawigacją. (Zastanawiam się więc, czy to prawda, że Carplay używa anteny samochodu? A może antena nie jest taka sama jak chip/oprogramowanie, które odczytuje sygnały z anteny, a telefon nadal robi to sam?)
- Październik 2022 – 2022 VW ID.4 Pro S GPS/Nawigacja nie działa prawidłowo – bez odpowiedzi. @ArchytexturalPDX czy udało Ci się to rozwiązać?
Czy jakieś inne pomysły?
Dzięki!