Volkswagen ID Forum banner

Demontaż zagłówka

54K views 19 replies 9 participants last post by  jyri  
#1 ·
Czy ktoś próbował zdjąć zagłówek w swoim ID4? Kupiłem worek na śmieci VW ze strony vwparts.com i napisano, że jest kompatybilny z ID4. Próbowałem zdjąć zagłówek, aby zamontować worek na śmieci, który miał wisieć za przednim fotelem pasażera, ale się nie udało. Zajrzałem do instrukcji i pokazuje ona dwie opcje, z których żadnej nie udało mi się wykonać. Po prostu jestem ciekaw.

#2 · (Edited)
Prawdopodobnie istnieje mechanizm uniemożliwiający całkowite usunięcie zagłówka. Jest to prawdopodobnie spowodowane tym, że bez zagłówków pojazd nie spełnia norm testów zderzeniowych. Jest to dość powszechne w dzisiejszych nowych pojazdach (przynajmniej w USA, gdzie nie można nam zaufać, że nie zrobimy sobie krzywdy, a potem odwrócimy się i pozwiemy ludzi za nasze własne czyny). Zobacz, czy ten film ci pomoże.

EDIT: Jeśli ta metoda nie działa, spróbuj tej poniżej. Myślę, że pierwszy filmik to dla ciebie zrobi, ponieważ tak działają przednie zagłówki w innych modelach VW obecnie w sprzedaży (np. Tiguan, Atlas).

#7 ·
Czy w kołnierzach, w które wkłada się słupki zagłówków, znajdują się małe dziurki po szpilkach? Jeśli tak, spróbuj włożyć spinacz do papieru w otwory i sprawdź, czy wyskoczy metalowy bolec. Niektórzy producenci stosują tę metodę, aby zapobiec wyjmowaniu zagłówków. Nie mam jeszcze mojego ID.4, więc nie mogę sam zajrzeć.

#8 ·
Czy w kołnierzach, w które wkładane są słupki zagłówków, znajdują się małe otwory na szpilki? Jeśli tak, spróbuj włożyć spinacz do papieru w otwory i sprawdź, czy wyskoczy metalowy bolec. Niektórzy producenci używają tej metody, aby zapobiec wyjmowaniu zagłówków. Nie mam jeszcze mojego ID.4, więc nie mogę sam sprawdzić.
Nie widziałem żadnych, ale sprawdzę jeszcze raz.

#9 ·
Czy ktoś próbował wyjąć zagłówek z ID4? Kupiłem worek na śmieci VW ze strony vwparts.com i napisano, że jest kompatybilny z ID4. Próbowałem wyjąć zagłówek, aby zamontować worek na śmieci, który miał wisieć za przednim siedzeniem pasażera, ale się nie udało. Zajrzałem do instrukcji i pokazuje dwie opcje, z których żadnej nie mogłem wykonać. Po prostu jestem ciekaw.
Ja również próbowałem wyjąć zagłówek i na początku miałem problemy. Niestety filmy nie pokazują poprawnego sposobu wyjmowania tego typu zagłówka.
W instrukcji na stronie 91 jest poprawny sposób, ale trudno było to rozgryźć.
Uznałem, że najłatwiej było usiąść na tylnym siedzeniu, opuścić zagłówek do samego dołu, a następnie lewą ręką nacisnąć i przytrzymać plastikowy pierścień, a prawą ręką pchnąć zagłówek w górę w kierunku dachu. Pierwsza pozycja zatrzaskuje się, co mnie zmyliło, ale potem wychodzi. Mam nadzieję, że to pomoże.

#10 ·
Próbowałem również wyjąć zagłówek i na początku miałem z tym problem. Niestety filmy nie pokazują właściwego sposobu wyjmowania tego typu zagłówka.
W instrukcji na stronie 91 jest poprawny sposób, ale trudno było to rozgryźć.
Uważam, że najłatwiej było usiąść na tylnym siedzeniu, opuścić zagłówek całkowicie na dół, a następnie lewą ręką nacisnąć i przytrzymać plastikowy pierścień, a prawą ręką pchnąć zagłówek w górę w kierunku dachu. Pierwsza pozycja zatrzaskuje się, co mnie zmyliło, ale potem wyjdzie. Mam nadzieję, że to pomoże.
Dziękuję. Spróbuję tego.

#12 ·
To krótkie wideo pokazujące jak to zrobić.
Nie mogę w to uwierzyć! Próbowałem bezskutecznie kilka razy, kiedy po raz pierwszy dostałem moją 1. edycję, ponieważ VW zrobił cienki worek na śmieci z otworami mocującymi, który wymagał zdjęcia zagłówka siedzenia. Poszedłem do mojego dealera VW i technik VW też nie mógł tego zrobić. Właśnie obejrzałem Twój film i natychmiast poszedłem do mojego samochodu, żeby spróbować. Dwie nieudane próby, myśląc...ten facet nie wie o czym mówi :). Spróbowałem jeszcze raz i "EUREKA!"...zadziałało. Musiałem użyć dużej siły, żeby to wypchnąć, ale w końcu się udało. Bardzo dziękuję!

#15 ·
Czy ktoś próbował po stronie pasażera? Czy jest tak samo? Nie mogę zdjąć żadnego z nich, bez względu na to, jak dużą siłę w to wkładam, a jestem silną osobą.
Schowałem go całkowicie w dół, a następnie nacisnąłem na lewy plastikowy pierścień i prawą ręką pchnąłem mocno w górę i w końcu odpadł. Kilka poprzednich prób zakończyło się niepowodzeniem, nawet technik VW zawiódł, a potem cud zdarzył się przy mojej ostatniej próbie i odpadł.

#16 ·
Czy ktoś może potwierdzić, że to ten sam sposób na wyjęcie zagłówka w '23? Próbowałem wczoraj i dzisiaj kilka razy tego, co pokazuje instrukcja i film na tym wątku, i bez skutku. Jeszcze nie uciekłem się do pomocy drugiej osoby, ale naprawdę nie chce się ruszyć. Wszelkie inne wskazówki lub triki byłyby mile widziane.