Volkswagen ID Forum banner

Głośny szum, który nie ustaje

1 reading
26K views 30 replies 23 participants last post by  ASV  
#1 ·
Żona wrzuciła dziś ID4 na wsteczny i zaczął wydawać głośny szum z wnętrza samochodu. Słychać go również na zewnątrz, ale hałas wydaje się być skoncentrowany w tylnej części pojazdu. Próbowaliśmy wielokrotnie resetować konsolę, wyłączać wszystkie elementy czujników, a także przywrócić ustawienia fabryczne. Przejechaliśmy się dookoła bloku bez żadnych mechanicznych problemów, tylko uporczywy głośny hałas. Próbowaliśmy również podłączyć ładowarkę i wydaje się, że działa bez zarzutu, ale bez względu na to, co próbujemy, hałas nie znika. Mamy jutro wizytę, żeby go przywieźć. Czy ktoś ma pomysł, co to może być lub coś innego, co możemy spróbować, aby to naprawić? Może problem z czujnikiem cofania, który się zaciął? Wszelka pomoc jest mile widziana. Dzięki.

#2 ·
Witamy na forum BlueManShoes!

Być może dźwięk ostrzegawczy dla pieszych z tyłu został w jakiś sposób aktywowany w sposób ciągły? A może problem z systemem audio, być może związany z subwooferem?
Ponieważ jest ciągły, powinni być w stanie zidentyfikować, rozwiązać problem i naprawić go w ramach gwarancji. To sporadyczne wady są bardziej kłopotliwe.

Prosimy o poinformowanie nas o rozwiązaniu.

#4 · (Edited)
Witaj na forum BlueManShoes!

Być może tylny dźwięk ostrzegawczy dla pieszych został w jakiś sposób aktywowany w sposób ciągły? A może problem z systemem audio, być może związany z subwooferem?
Ponieważ jest ciągły, powinni być w stanie zidentyfikować, rozwiązać problem i naprawić w ramach gwarancji. To sporadyczne wady są bardziej kłopotliwe.

Prosimy o poinformowanie nas o rozwiązaniu.
Amerykańskie ID.4 nie mają subwooferów.

#9 ·
To Twój pierwszy post, Allison. Chcę się tylko upewnić, że wiesz o 'hałasie dla pieszych', który ID.4 emituje podczas jazdy poniżej 12 mil na godzinę lub podczas cofania. Jeśli tak... przepraszam za głupią wzmiankę. Nie byliśmy tego świadomi - i kiedy pierwszy raz wyjechałem z garażu po zakupie naszego ID.4... usłyszeliśmy ten hałas i wpadliśmy w panikę.

#10 ·
To Twój pierwszy post, Allison. Chcę się tylko upewnić, że wiesz o "hałasie dla pieszych", który emituje ID.4 podczas jazdy poniżej 12 mph lub podczas cofania. Jeśli tak... przepraszam za głupią wzmiankę. :) Nie byliśmy tego świadomi - i kiedy po raz pierwszy wyjechałem z garażu po zakupie naszego ID.4... usłyszeliśmy ten hałas i dostaliśmy szału. :D
Jest aktywny do 20 mph i bardzo silny między 15-20 mph. A podczas cofania będzie słyszalny z wnętrza.

#11 ·
Dobrze wiedzieć dokładną prędkość. Uważam, że zmniejsza się ona wraz ze wzrostem prędkości - ale Twoja liczba może być dokładniejsza. Doceniam sprawdzenie dokładności. :rolleyes: Mój punkt widzenia (dla Allison i/lub każdego, kto jest nowy w ID.4) jest taki, że rzeczywiście istnieje dźwięk "ostrzeżenia dla pieszych". Można go przegapić podczas jazd testowych, ponieważ można nie wycofać się... a przy zamkniętych oknach... dźwięk jest dość stłumiony na starcie. Tak więc, można kupić ID.4 i nie mieć pojęcia, że istnieje to ostrzegawcze bulgotanie dinozaura / ostrzeżenie dla pieszych. To powszechne zjawisko, że nowi użytkownicy dzwonią do działu obsługi klienta w pierwszych dniach posiadania. :) To wiem..

#12 ·
Żona wrzuciła dziś ID4 na wsteczny i zaczął wydawać głośny szum z wnętrza samochodu. Słychać go również na zewnątrz, ale hałas wydaje się skoncentrowany w tylnej części pojazdu. Próbowaliśmy wielokrotnie resetować konsolę, wyłączać wszystkie elementy czujników, zrobiliśmy również reset fabryczny. Przejechałem nim dookoła bloku bez żadnych mechanicznych problemów, tylko uporczywy głośny hałas. Próbowaliśmy również podłączyć ładowarkę i wydaje się, że działa bez zarzutu, ale bez względu na to, co próbujemy, hałas nie ustępuje. Jutro mamy wizytę, żeby go przywieźć. Czy ktoś ma pomysł, co to może być lub co innego możemy spróbować, żeby to naprawić? Może problem z czujnikiem cofania, który się zaciął? Wszelka pomoc jest mile widziana. Dzięki.

#13 ·
Żona wrzuciła dziś ID4 na wsteczny i zaczął wydawać głośny szum z wnętrza samochodu. Słychać to również na zewnątrz, ale hałas wydaje się skoncentrowany w tylnej części pojazdu. Próbowaliśmy zresetować konsolę wiele razy, wyłączyć wszystkie elementy czujników, zrobiliśmy również reset fabryczny. Jechaliśmy nim dookoła bloku bez żadnych mechanicznych problemów, tylko uporczywy głośny hałas. Próbowaliśmy również podłączyć ładowarkę i wydaje się, że działa dobrze, ale bez względu na to, co próbujemy, hałas nie ustępuje. Mamy jutro wizytę, żeby go przywieźć. Jakieś pomysły, co to może być lub coś innego, co możemy spróbować, żeby to naprawić? Może problem z czujnikiem cofania, który się zaciął? Wszelka pomoc jest mile widziana. Dzięki.
Miałem to samo dzisiaj wieczorem z naszym PRO S, 1200 mil. Hałas zaczął się, jak sądzę, po uruchomieniu samochodu i cofaniu. Hałas był okropny, zwłaszcza podczas 25-minutowej jazdy od wizyty na pogotowiu. Ci, którzy nie prowadzili, musieli zakrywać uszy. Próbowaliśmy zatrzymać samochód, wyłączyć go, zablokować i odblokować, ale bezskutecznie. Żadne światła ostrzegawcze się nie zapaliły. Co ciekawe, nie mogłem uzyskać dostępu do radia, w tym do regulacji głośności. Elementy sterowania radiem nie reagowały. W końcu, 10 do 15 minut po podłączeniu samochodu w garażu, hałas ustał.

#14 ·
Miałem to dzisiaj wieczorem z naszym PRO S, 1200 mil. Hałas zaczął się, jak sądzę, po uruchomieniu samochodu i cofaniu. Hałas był okropny, zwłaszcza podczas jazdy 25 minut od wizyty na pogotowiu. Ci, którzy nie prowadzili, musieli zakrywać uszy. Próbowałem zatrzymać samochód, wyłączyć go, zablokować i odblokować, ale bezskutecznie. Nie zapaliły się żadne światła ostrzegawcze. Co ciekawe, nie mogłem uzyskać dostępu do radia, w tym regulacji głośności. Elementy sterowania radiem nie reagowały. W końcu, 10 do 15 minut po podłączeniu samochodu w garażu, hałas ustał.
Muszę tylko dodać, że hałas trwał, gdy samochód był zatrzymany i wyłączony.

#15 ·
Rano przydarzyło się to naszemu ID.4 First Edition. Pojazd został wrzucony na wsteczny i przez głośniki rozległ się niezwykle głośny dźwięk. Nie było jasne, czy dotyczyło to głośników wewnętrznych i zewnętrznych, ale było to ogłuszające. Wydaje się, że błąd oprogramowania spowodował, że dźwięk systemu ostrzegania pieszych był odtwarzany na bardzo wysokim poziomie. Kilkakrotnie wyłączałem pojazd i próbowałem go podłączyć, ale to nie pomogło. Ostatecznie ustało to po około 15 minutach. Potem wyciągnąłem pojazd ponownie bez problemu. Bardzo dziwne.

#16 ·
Przytrafiło nam się to dzisiaj rano w naszym ID.4 First Edition. Pojazd został wrzucony na wsteczny i przez głośniki rozległ się niezwykle głośny dźwięk. Nie było jasne, czy dotyczyło to głośników wewnętrznych i zewnętrznych, ale było to ogłuszające. Wygląda na to, że błąd oprogramowania spowodował odtwarzanie dźwięku systemu ostrzegania pieszych na ekstremalnie wzmocnionym poziomie. Kilkakrotnie wyłączałem pojazd i próbowałem go podłączyć, ale to nie pomogło. Ostatecznie ustało to po około 15 minutach. Potem wycofałem pojazd bez problemu. Bardzo dziwne.
To błąd, który zwykle występuje częściej, gdy samochód nie ma czasu na obudzenie się (najlepiej usiąść w samochodzie, nie dotykając hamulca, aż system informacyjno-rozrywkowy będzie online i responsywny).
Szybkim rozwiązaniem jest przytrzymanie przycisku zasilania systemu informacyjno-rozrywkowego (po lewej stronie suwaków temperatury i głośności) przez około 10 sekund, aby go zresetować. To naprawi sygnał dźwiękowy.

#31 ·
Mam problem z hałasem, prawie jak wibracje między 20-45 mph. Dźwięk jest jakby samochód jechał po nierównej nawierzchni lub nowo utwardzonej drodze. Dzieje się wszędzie i zawsze! Znika podczas przyspieszania powyżej 45.
Mam podobny problem. Wydaje się, że występuje powyżej 45 mph i staje się głośniejszy, gdy zwalniam. Jest bardzo wyraźny, gdy jadę w trybie B i włącza się hamowanie regeneracyjne.