Volkswagen ID Forum banner

Nowy problem z Apple CarPlay i Apple Maps

17K views 18 replies 11 participants last post by  sman04  
#1 ·
To jest ID 4 Pro-S RWD z 2021 roku. Bezprzewodowy Apple CarPlay działał bardzo dobrze do tego tygodnia. Cała moja nawigacja odbywała się za pomocą Apple Maps na ekranie systemu informacyjno-rozrywkowego. Używam iPhone'a 14 Pro z systemem iOS 17.4.1. Wszystkie aplikacje są aktualne. Problem: Apple Maps nie wyświetla mapy na ekranie systemu informacyjno-rozrywkowego. Wygląda to jak szare pole. Czasami Mapy uruchamiają się bez problemu, a podczas jazdy mapa staje się całkowicie szara lub jej część staje się szara. Jeśli przełączę się na nawigację za pomocą wbudowanej nawigacji ID4, wszystko działa idealnie. Uważam, że wbudowana aplikacja nawigacyjna jest w porządku, ale jestem przyzwyczajony do Apple Maps.

Pytanie: Skoro nic innego się nie zmieniło w samochodzie, gdzie powinienem szukać przyczyny? iOS 17.4.1? Moduł Bluetooth samochodu i gdzie może się znajdować? Wszystkie inne funkcje Bluetooth połączone z moim telefonem działają dobrze. Jak mógłbym przetestować, aby zawęzić przyczynę? I wreszcie, czy ktoś jeszcze doświadczył takiej sytuacji? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

#2 ·
Oto kilka pytań dotyczących rozwiązywania problemów, które pomogą ustalić, gdzie może występować problem:
  • Czy próbowałeś przybliżać lub oddalać mapy Apple w CarPlay? Czy na wszystkich poziomach powiększenia są tylko szare kafelki?
  • Czy Mapy wyświetlają się poprawnie w trybie przewodowego CarPlay?
  • Czy inne aplikacje map (takie jak Mapy Google) wyświetlają mapy poprawnie w trybie CarPlay?
  • Czy próbowałeś wykonać dobry, stary krok rozwiązywania problemów z iPhone'em "zrestartuj i zobacz, czy to naprawi problem"?
  • Czy próbowałeś usunąć samochód z CarPlay i ponownie sparować telefon z samochodem?
  • Czy próbowałeś "Zresetować ustawienia sieciowe" na iPhonie?
  • Czy próbowałeś zrestartować system informacyjno-rozrywkowy ID.4? (Naciśnij i przytrzymaj przycisk Włącz/Wyłącz w lewym dolnym rogu konsoli informacyjno-rozrywkowej przez około 10-15 sekund, aż pojawi się logo VW).
  • Czy może to być ogólny problem z Mapami Apple w Twojej okolicy? Pamiętam podobny problem kilka lat temu, kiedy niektóre obszary wokół Bostonu były renderowane jako szare kwadraty na Mapach Apple w CarPlay i był to problem z zapleczem Map Apple, który ostatecznie został naprawiony po kilku dniach. Może poszukaj w internecie, aby sprawdzić, czy inni użytkownicy Map Apple CarPlay mają ten sam problem w Twojej okolicy?
Jeśli nadal nie możesz dowiedzieć się, co się dzieje, obejściem może być pobranie Map Apple dla Twojej okolicy, aby móc z nich korzystać w trybie offline.

#11 ·
Oto kilka pytań dotyczących rozwiązywania problemów, które pomogą ustalić, gdzie może występować problem:
  • Czy próbowałeś przybliżać lub oddalać mapy Apple w CarPlay? Czy na wszystkich poziomach powiększenia są tylko szare kafelki?
  • Czy Mapy wyświetlają się poprawnie w trybie przewodowego CarPlay?
  • Czy inne aplikacje map (takie jak Mapy Google) wyświetlają mapy poprawnie w trybie CarPlay?
  • Czy próbowałeś starego dobrego kroku rozwiązywania problemów w iPhonie "zrestartuj i zobacz, czy to naprawi problem"?
  • Czy próbowałeś usunąć samochód z CarPlay i ponownie sparować telefon z samochodem?
  • Czy próbowałeś "Zresetować ustawienia sieciowe" na iPhonie?
  • Czy próbowałeś zrestartować system informacyjno-rozrywkowy ID.4? (Naciśnij i przytrzymaj przycisk Włącz/Wyłącz w lewym dolnym rogu konsoli informacyjno-rozrywkowej przez około 10-15 sekund, aż pojawi się logo VW).
  • Czy może to być ogólny problem z Mapami Apple w Twojej okolicy? Pamiętam podobny problem kilka lat temu, kiedy niektóre obszary wokół Bostonu były renderowane jako szare kwadraty na Mapach Apple w CarPlay i był to problem z zapleczem Map Apple, który ostatecznie został naprawiony po kilku dniach. Może poszukaj w internecie, aby sprawdzić, czy inni użytkownicy Map Apple CarPlay mają ten sam problem w Twojej okolicy?
Jeśli nadal nie możesz ustalić, co się dzieje, obejściem może być pobranie Map Apple dla Twojej okolicy, aby móc z nich korzystać w trybie offline.
Problem występuje również podczas korzystania z Waze z CarPlay.

#3 ·
Dziękuję za wszystkie sugestie. Niektóre z Twojej listy już zrobiłem, ale przetestuję je wszystkie, aby sprawdzić, czy uda mi się zawęzić problem. Samochód jest teraz u dealera w związku z akcją serwisową dotyczącą klamek i wspomniałem o tym problemie z Mapami Apple pracownikowi serwisu. Zrobił wpis w zleceniu, więc otrzymam również opinię technika ID4, kiedy odbiorę samochód. Widzę też, że pojawiają się inne „Powiązane wątki”, więc przeczytam je, aby zobaczyć, jak inni rozwiązali swój problem. Jeszcze raz dziękuję.

#10 ·
Dzięki za wszystkie sugestie. Niektóre z Twojej listy zrobiłem, ale przetestuję je wszystkie, aby sprawdzić, czy mogę zawęzić problem. Samochód jest teraz u dealera z powodu akcji serwisowej dotyczącej klamki drzwi i wspomniałem o tym problemie z Apple Maps pracownikowi serwisu. Zrobił wpis w zleceniu pracy, więc otrzymam również opinię od technika ID4, kiedy odbiorę samochód. Widzę też, że pojawiają się inne „Powiązane wątki”, więc przeczytam je, aby zobaczyć, jak inni rozwiązali swój problem. Jeszcze raz dziękuję.
Nie tylko problem z Apple Maps, problem występuje również podczas korzystania z Waze z CarPlay.

#4 ·
Polecam również przetestowanie z innym iPhonem / innym systemem iOS, jeśli to możliwe. Może to pomóc zawęzić winowajcę (winowajców). Wiem, że poprzednia aktualizacja systemu iOS dla mojego telefonu powodowała problemy z bezprzewodowym carplay. Rozwiązanie dla mnie było dwojakie: kolejna aktualizacja systemu iOS (łatka), a następnie pełny reset fabryczny systemu informacyjno-rozrywkowego z czystym połączeniem. Trochę kłopotliwe, ale całkowicie warte czasu, ponieważ teraz działa konsekwentnie, bez problemów.

#5 ·
Od aktualizacji do wersji 17.4.1 mam również ogólnie wadliwe działanie CarPlay. Nie tylko mapy, ale także muzyka i podcasty będą się zacinać, a od czasu do czasu po prostu tracę połączenie z CarPlay. Zakładam, że to problem z systemem iOS, ponieważ moje oprogramowanie VW się nie zmieniło.

#8 ·
Zaczynam wierzyć, że to problem z systemem iOS, który rozpoczął się wraz z najnowszą aktualizacją iOS 17.4.1, a nie problem z ID4. Kiedy uruchamiam Mapy na moim telefonie (z dala od samochodu), widzę tylko kręcącą się kulkę i brak wyznaczania trasy do wybranego celu. Inne aplikacje CarPlay wydają się działać dobrze. Myślę, że najlepiej użyć wbudowanej nawigacji i poczekać, aż Apple naprawi Mapy. Dzięki za wkład wszystkich.

#9 ·
. mam ten sam problem. Po podłączeniu do CarPlay nawigacja przez Apple Maps ma problemy z mówieniem, żeby skręcić, kiedy nie powinna. Zaczęło się to w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Kiedy odłączam się od CarPlay, nawigacja na moim iPhonie 14 PromMax (iOS 17.4.1) działa dobrze na telefonie, ale po podłączeniu do CarPlay nawigacja podaje te same nieprawidłowe wskazówki zarówno na telefonie, jak i na nawigacji wyświetlanej na ekranie mojego 2020 Atlas Cross Sport. Dzieje się tak również podczas korzystania z iPhone'a mojej żony, który ma ten sam model i wersję iOS co mój. Wreszcie, podczas korzystania z Waze podłączonego do CarPlay, nawigacja ma te same problemy. Widząc tak wiele postów na ten temat na różnych stronach internetowych z ludźmi korzystającymi z CarPlay z różnymi iPhone'ami w różnych samochodach, spodziewam się, że Apple to rozgryzie i wyda poprawkę.

#12 ·
Zastanawiam się, czy to może być problem z operatorem? Używam T-Mobile z iPhone'em 14 Pro. Poszedłem do dealera samochodowego i poprosiłem technika ID4 o sprawdzenie komunikatów o błędach. Udało mu się usunąć mój telefon i połączyć swój telefon z moim samochodem i nawigować bez problemu. Po przywróceniu mojego iPhone'a do samochodu problem zniknął. Nie uważam tego za rozwiązanie i z pewnością nie wyjaśnia to, dlaczego wszystkie aplikacje nawigacyjne nagle przestały działać. Ale w każdym razie, znowu mam całą nawigację, Apple Maps, Google Maps i Waze, działającą dobrze.

#13 ·
Być może warto rozważyć obecną sytuację z polem magnetycznym, jeśli są to ostatnio występujące problemy. Burze słoneczne wpływają na więcej niż tylko 'widzenie zorzy polarnej', gdy nas uderzają. Sieć i GPS z pewnością mogą zostać dotknięte. Zostawię to bardziej zorientowanym naukowo członkom, ale pomyślałem, że warto o tym wspomnieć.

#15 ·
iOS 17.5 jest już dostępny. Trzymam kciuki, żeby CarPlay wrócił do normy.
Przykładem na to jest to, że aplikacja interfejsu CarPlay w pojeździe po prostu nie nadąża za aktualizacjami iOS. Oprogramowanie iPhone'a, jak wiemy, często wymaga aktualizacji zabezpieczeń, a tym samym zawsze istnieje ryzyko uszkodzenia interfejsu.

Przypomina mi to dzień odbioru, kiedy mój sprzedawca nie był w stanie powiązać mojego ówczesnego nowego iPhone'a 12 z EA, ale udało mi się to zrobić około tydzień później (kod został mi udostępniony), kiedy dostępna była nowa aktualizacja iOS.
Zawsze jest to ruchomy cel. -Yoda

#16 ·
Mam podobny problem po zainstalowaniu 17.5.1 na moim iPhonie 12 Pro. Mapy Apple, Mapy Google lub inne aplikacje, które używają GPS, nie działają, gdy jestem w moim VW Tiguan 2021.

Kiedy jestem poza samochodem, aplikacje map są wyświetlane poprawnie na moim telefonie. Mogę wyświetlić lokalną mapę i pomyślnie ustawić cel.

Jednak gdy wsiadam do samochodu, z tą samą aktywną mapą wyświetlaną na moim telefonie i łączę się bezprzewodowo z CarPlay, istniejąca mapa zawodzi. Nie mogę ustawić celu.

Te same aplikacje działają dobrze, gdy jestem w samochodzie, jeśli wyłączę CarPlay. Jak tylko włączę CarPlay, wyświetlanie mapy zacznie znikać, gdy oddalam się od bieżącej lokalizacji.

Podsumowując, jeśli chcę używać aplikacji map, muszę wyłączyć CarPlay i używać aplikacji z mojego telefonu. Nie mogę używać CarPlay, jeśli chcę używać GPS.

Inne aplikacje działają poprawnie, w tym Telefon, Wiadomości, Podcasty, Muzyka itp. O ile aplikacja nie używa GPS.

Odkryłem również, że aplikacje Safari i Znajdź nie działają, jeśli mój telefon jest podłączony do CarPlay, mimo że aplikacje nie są zainstalowane na CarPlay. Ponownie, jeśli wyłączę CarPlay, aplikacja działa dobrze.

Zresetowałem telefon i ponownie zainstalowałem iOS 17.5.1. Zrestartowałem system informacyjno-rozrywkowy VW. Wczoraj rozmawiałem z technikiem Apple Genius Bar, który powiedział, że to problem VW. Dziś rozmawiałem z technikiem serwisowym w lokalnym salonie VW, który powiedział, że to znany problem Apple iOS CarPlay i że Apple pracuje nad rozwiązaniem, ale data dostępności jest nieznana. Poprosiłem o kopię e-maila VW, do którego się odwoływał, ale nie mógł go znaleźć, powiedział, że prześle mi kopię, gdy go znajdzie - nie liczę na to.

#17 ·
To samo dotyczy wszystkiego. Mapy Google i Apple przestały działać na obu iPhone'ach (więc to nie wina telefonu), z których oba działają pod kontrolą systemu iOS 17.5.1. CarPlay upiera się przy połączeniu z 2021 id.4 (S/W 3.1.0) przez Wi-Fi, aby korzystać z Apple Car Play. Połączenie Bluetooth działa do odtwarzania muzyki itp., ale nie uruchamia Car Play. Połączenie przewodowe z przednim portem USB w ogóle nie działa, o ile wiem. Wydaje się, że CarPlay nie może korzystać z danych komórkowych i nie jestem entuzjastycznie nastawiony do łączenia Car-Net przez Verizon za kolejne 20 USD miesięcznie. Czy ktoś wie, czy to działa?

#18 ·
CarPlay upiera się, aby połączyć się z 2021 id.4 (S/W 3.1.0) przez Wi-Fi, aby korzystać z Apple Car Play
Bezprzewodowy CarPlay działa przez Wi-Fi. Po prostu tak to działa.

Nie jest jasne, czy próbowałeś zapomnieć sieć Wi-Fi samochodu w ustawieniach iOS, co jest zwykłym rozwiązaniem problemu, który widzisz. Jeśli telefon łączy się z samochodem tylko dla CarPlay, nie będzie próbował używać tego połączenia do dostępu do Internetu. Ale jeśli kiedykolwiek był podłączony bezpośrednio do hotspotu, zawsze będzie próbował to zrobić (co brzmi jak problem, który masz). Zapomnij sieć, nie łącz się ponownie z hotspotem i pozwól CarPlay ponownie nawiązać połączenie bezprzewodowe w tle.

#19 ·
To jest ID 4 Pro-S RWD z 2021 roku. Bezprzewodowy Apple CarPlay działał bardzo dobrze do tego tygodnia. Cała moja nawigacja odbywała się za pomocą Apple Maps na ekranie systemu informacyjno-rozrywkowego. Używam iPhone'a 14 Pro z systemem iOS 17.4.1. Wszystkie aplikacje są aktualne. Problem: Apple Maps nie wyświetla mapy na ekranie systemu informacyjno-rozrywkowego. Pojawia się jako szare pole. Czasami Mapy uruchamiają się dobrze, a podczas jazdy mapa staje się całkowicie szara lub jej część staje się szara. Jeśli przełączę się na nawigację za pomocą wbudowanej nawigacji ID4, wszystko działa idealnie. Uważam, że wbudowana aplikacja nawigacyjna jest w porządku, ale jestem przyzwyczajony do Apple Maps.

Pytanie: Skoro nic innego się nie zmieniło w samochodzie, gdzie powinienem szukać przyczyny? iOS 17.4.1? Moduł Bluetooth samochodu i gdzie może się znajdować? Wszystkie inne funkcje Bluetooth połączone z moim telefonem działają dobrze. Jak mógłbym przetestować, aby zawęzić przyczynę? I wreszcie, czy ktoś jeszcze doświadczył tej sytuacji? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Tak, miałem to, gdy dostałem nowego iPhone'a - z jakiegoś powodu moje wifi było połączone z moim samochodem (VW). Aby korzystać z map, musisz używać danych komórkowych. Więc na moim iPhonie musiałem przejść do wifi, wybrać opcję VW, a następnie wybrać 'Zapomnij tę sieć'. Teraz działa!