Volkswagen ID Forum banner
21 - 26 of 26 Posts
Jestem trochę zdezorientowany przez OBDeleven. Czy trzeba płacić za aplikację - subskrypcję lub jednorazowy zakup - aby uzyskać wszystkie możliwości diagnostyczne i odczytu czujników, czy płatna subskrypcja jest tylko dla programowania?
Płatna wersja jest tylko do programowania. Możesz czytać diagnostykę bez płacenia. Ale jeśli szukasz tylko diagnostyki, możesz to zrobić za pomocą dongle'a za 30 dolarów z Amazon.

Wersja płatna jest tylko do programowania. Możesz czytać diagnostykę bez płacenia. Ale jeśli szukasz tylko diagnostyki, możesz to zrobić za pomocą klucza sprzętowego za 30 USD z Amazon
Zgadzam się, a skaner samochodowy to lepsza aplikacja do monitorowania w czasie rzeczywistym. OBDeleven wykonuje znacznie głębsze skanowanie całej historii błędów, które nie podświetlają ikon na desce rozdzielczej (co zaskoczyłoby Cię, ile ich jest - mam około 100 na 8000 mil). Więc warto mieć oba.

Niezbyt dobre do monitorowania, obdeleven jest najlepszy do jednorazowych kontroli lub kodowania niestandardowych modów. Skaner samochodowy jest o wiele lepszy, łatwiejszy i tańszy, ale zależy to od tego, co chcesz obserwować.

Chcę tylko monitorować degradację baterii, chociaż mam samochód dopiero od 3 miesięcy. Więc po prostu od czasu do czasu podłączam i sprawdzam baterię. Jeśli może pokazywać stan ładowania (np. ile amperów samochód otrzymuje podczas ładowania), byłoby to najlepsze.

Chcę tylko monitorować degradację baterii, chociaż mam samochód dopiero od 3 miesięcy. Więc to tak jakby od czasu do czasu podłączyć i sprawdzić baterię. Jeśli może pokazywać stan naładowania (jak dużo amperów samochód otrzymuje podczas ładowania), byłoby najlepiej.
Używam wspomnianej aplikacji Car Scanner (Android) i OBDLink LX z Amazon. Zacząłbym monitorować tak wcześnie, jak to możliwe. Mój ID.4 był modelem demonstracyjnym, więc przegapiłem kilka wczesnych miesięcy, ale to świetny wgląd w baterię.

Zrobiłem swój pulpit nawigacyjny w aplikacji w ten sposób, tylko rzeczy, na których mi zależy. Nie rejestruję sesji ładowania, ale mogę zobaczyć moją prędkość ładowania, patrząc na lewy górny róg mojego pulpitu nawigacyjnego, kiedy pokazują się minusy, mówią mi o prędkości ładowania:
Image

Sposób, w jaki to robię, to po prostu zrzut ekranu pulpitu nawigacyjnego, a następnie nanoszę numer w ten sposób. Aplikacja (przynajmniej na Androidzie) zapisuje bardziej kompletne dane w telefonie, ale uznałem, że wyszukiwanie zrzutów ekranu jest o wiele łatwiejsze. Robię to po prostu, kiedy tylko pamiętam, aby uchwycić te chwile w czasie i tworzyć takie wykresy:
Image

Nie jest to zalecane przez wielu z nas, ale zostawiłem mój klucz sprzętowy OBDLink podłączony do mojego ID.4 przez cały czas i wszystko, co robię, kiedy tylko pamiętam, to uruchamiam aplikację na moim telefonie i naciskam przycisk zrzutu ekranu.

21 - 26 of 26 Posts