Volkswagen ID Forum banner

Pozycja serwisowa wycieraczek

1 reading
1.7K views 12 replies 5 participants last post by  Jupiter  
#1 ·
O ile wiem, istnieją 3 sposoby na ustawienie wycieraczek w pozycji serwisowej: pierwszy to z menu pojazdu, drugi to z ekranu wyjścia, gdzie jest to jedna z opcji, a trzeci to naciśnięcie przycisku wycieraczek na końcu dźwigni podczas wysiadania.

Wykorzystałem wszystkie te podejścia, ale oto moje pytanie. Żadne z nich nie działa konsekwentnie ani cały czas. W szczególności dwa podejścia wykorzystujące menu, około połowy czasu, opcja ustawienia wycieraczek w pozycji serwisowej jest wyszarzona.

Na przykład wczoraj miałem do załatwienia kilka spraw. Kiedy dotarłem do pierwszego przystanku, w menu wyjścia opcja pozycji serwisowej była wyszarzona. Załatwiłem sprawę, wsiadłem z powrotem do samochodu i pojechałem do drugiego miejsca. Kiedy wysiadłem, opcja pozycji serwisowej była już dostępna. Żadnych innych zmian. Podobnie najczęściej używałem "przycisku na dźwigni", ale czasami działa, a czasami nie. W moim Tiguanie naciśnięcie dźwigni wycieraczek w dół po wyłączeniu samochodu, ale przed wysiadaniem zawsze działa.

#2 ·
To nie jest właściwe forum dla ciebie… to jest dla pojazdów ID

#5 ·
OP mówi o swoim ID.4 i odniósł się do dodatkowego samochodu.
Przesunięcie dźwigni wycieraczek w dół po wyłączeniu zapłonu w moim Alltrack działa, ale w moim ID.4 z 2024 roku jest to dostępne na ekranie.
Mówi o przycisku na dźwigni wycieraczek… o ile mi wiadomo, nie mamy przycisku na twojej dźwigni wycieraczek. Aktywujemy spryskiwacz, pociągając dźwignię do siebie.

#4 ·
O ile wiem, istnieją 3 sposoby ustawienia wycieraczek w pozycji serwisowej: pierwszy to z menu pojazdu, drugi to z ekranu wyjścia, gdzie jest to jedna z opcji, a trzeci to naciśnięcie przycisku wycieraczek na końcu dźwigni podczas wysiadania.

Użyłem wszystkich tych podejść, ale oto moje pytanie. Żadne z nich nie działa konsekwentnie ani cały czas. Co najbardziej godne uwagi, w przypadku dwóch podejść z użyciem menu, w około połowie przypadków opcja ustawienia wycieraczek w pozycji serwisowej jest wyszarzona.

Na przykład wczoraj miałem do załatwienia kilka spraw. Kiedy dotarłem do pierwszego przystanku, po wyjściu z samochodu opcja pozycji serwisowej w menu wyjścia była wyszarzona. Załatwiłem sprawę, wsiadłem z powrotem do samochodu i pojechałem do drugiego miejsca. Po wyjściu opcja pozycji serwisowej była już dostępna. Żadnych innych zmian. Podobnie najczęściej używałem "przycisku na dźwigni", ale czasami działa, a czasami nie. W moim Tiguanie naciśnięcie dźwigni wycieraczek w dół po wyłączeniu samochodu, ale przed wyjściem zawsze działa.

Czy robię coś dziwnego/źle, czy też coś pomijam?
Nie miałem pojęcia, że istnieje jakakolwiek inna metoda niż użycie ekranu.
Teraz będę musiał to sprawdzić.

• Like
Reactions: Kirkgj
#6 ·
Nie miałem pojęcia, że istnieje jakakolwiek inna metoda niż użycie ekranu.
Teraz będę musiał to sprawdzić.
Wystarczy przesunąć dźwignię wycieraczek w dół po przełączeniu na parkowanie.

#7 ·
Jak mówi mój awatar, mam 2024. "Trzpień" wycieraczki ma na końcu przycisk do pojedynczego przetarcia i przełącznik obrotowy do wyłączenia/pracy przerywanej lub czujnika deszczu/włączenia/wysokiego. Mówię o ID.4.

Jak powiedziałem: zgodnie z instrukcją i poprzez rzeczywiste użytkowanie użyłem wszystkich trzech metod do zaparkowania wycieraczek. Moje pytanie brzmi, dlaczego nie zawsze działają (tj. pozycja menu jest wyszarzona)?

Jeszcze jedna obserwacja z wczoraj: dotarłem do końca podróży, otrzymałem menu wyjścia z opcją nie wyszarzoną, siedziałem przez kilka sekund (szukając czegoś), a opcja została wyszarzona, gdy tam siedziałem. Wiem, że w wielu samochodach trzeba zaparkować wycieraczki w określonym czasie, więc może to dotyczyć również tego przypadku.

#8 ·
Ponieważ metody menu są wyszarzone, próbowałem wyłączyć system informacyjno-rozrywkowy za pomocą przycisku zasilania na konsoli, przytrzymując go przez 15 sekund lub do momentu wyłączenia. Ta zalecana metoda wyjaśniła mi kilka rzeczy.

#12 ·
@Jupiter: Zgadzam się, że przycisk i przełącznik obrotowy są gorsze od starszego projektu, ale kiedy przenieśli kontrolę „transmisji” z binnacle, musieli przenieść kontrolę nad wycieraczkami, a dźwignia kierunkowskazów/świateł drogowych już tam była... Więc przypuszczam, że poszli na kompromis.

Spróbuję zrestartować system informacyjno-rozrywkowy, ale wątpię, żeby to był problem. Szare pozycje menu nie zawsze są szare i jak wspomniałem, przełączają się z „włączone” na szare, nawet gdy patrzę.

#13 ·
@Jupiter : zgadzam się, że przycisk i przełącznik obrotowy są gorsze od starszego projektu, ale kiedy przenieśli kontrolę "transmisji" z binnacle, musieli przenieść kontrolę wycieraczek, a dźwignia kierunkowskazów/świateł drogowych już tam była... Więc poszli na kompromis, jak przypuszczam.

Spróbuję zrestartować system informacyjno-rozrywkowy, ale wątpię, żeby to był problem. Szare pozycje menu nie zawsze są szare i jak wspomniałem, przełączają się z "włączone" na szare nawet wtedy, gdy patrzę.
Och, dostajesz dźwignię zmiany biegów w stylu Buzz na kolumnie w 24? Ciekawe, dzięki! Przepraszam za zamieszanie!