Volkswagen ID Forum banner

Nagły problem z asystentem podróży

5 reading
133K views 45 replies 31 participants last post by  larryderossett  
#1 ·
Nagle zacząłem otrzymywać komunikat ostrzegawczy mówiący, że Travel Assist jest obecnie niedostępny. Co 10 sekund emituje sygnał dźwiękowy z ostrzeżeniem. Nie tylko Travel Assist nie działa, ale również przerwa jest naprawdę irytująca. Jakieś pomysły, co mogę zrobić?

#3 ·
To samo przydarzyło mi się dwa razy (przejechane 7000 km). Oba razy zresetowało się po kilku godzinach (samochód zaparkowany). To błąd, który nie pozostawia kodu błędu do prześledzenia. Drugi raz zdarzyło się to, gdy drzwi kierowcy nie były w 100% całkowicie zamknięte. Najpierw otrzymałem błąd dotyczący drzwi, a zaraz potem błąd TA. Stało się to podczas jazdy.

#5 ·
Dostałem dziś dokładnie tę samą wiadomość z 300 milami na Pro, które kupiłem 4 dni temu. Będę postępował zgodnie z radami, aby sprawdzić, czy zniknie na noc. Instrukcja obsługi niezbyt pomocna - głównie żargon o ograniczeniach systemu.... Wspomina o czyszczeniu przedniej szyby (co zrobiłem) i czujnika radarowego (gdziekolwiek on jest?). Okresowy dźwięk ostrzegawczy jest irytujący, podobnie jak komunikat ostrzegawczy, który czasami miga na wyświetlaczu kierowcy. To tak jakby: daj mi spokój - już mi to mówiłeś....

#6 ·
Otrzymałem dziś dokładnie tę samą wiadomość z 300 milami na Pro, które kupiłem 4 dni temu. Będę postępować zgodnie z radami, aby sprawdzić, czy zniknie na noc. Instrukcja obsługi niezbyt pomocna - głównie żargon o ograniczeniach systemu.... Wspomina o czyszczeniu przedniej szyby (co wtedy zrobiłem) i czujnika radarowego (gdziekolwiek się znajduje?).
Okresowy dźwięk ostrzegawczy jest irytujący, podobnie jak komunikat ostrzegawczy, który czasami miga na wyświetlaczu kierowcy. To tak, jakby powiedzieć: daj mi spokój - już mi to mówiłeś....
Nie usłyszałem dźwięku ostrzegawczego, to tylko komunikat na wyświetlaczu

#7 ·
Drugi ID4, którym jeździłem testowo, nie miał żadnej konfiguracji dealera. Pokazałem kierownikowi ds. sprzedaży internetowej, jak zmienić stopnie Celsjusza na Fahrenheita. Kiedy nim jechałem, były trzy różne ostrzeżenia, jedno dotyczyło asystenta podróży, drugie odczytywania znaków drogowych, a trzecie zapomniałem. Kolejna jazda testowa odbyła się u innego dealera. Wspomniałem o problemach z poprzednim i powiedział, że nie został on prawidłowo skonfigurowany u dealera. W obronie drugiego dealera, ich sprzedawca ID4 był w trakcie szkolenia, więc nie wiedzieli, jak skonfigurować samochód.
W każdym razie, moim zdaniem, możliwe jest, że jest to problem z konfiguracją dealera. Jeśli to się powtórzy, zabrałbym go na jakieś poprawki. Widzę kilka alarmów przez bardzo krótkie okresy, ale zwykle na parkingu lub zaraz po wyjechaniu z podjazdu i utracie Wi-Fi. Oba razy trwa to tylko krócej niż minutę.

#8 ·
Drugi ID4, którym jeździłem testowo, nie miał żadnej konfiguracji dealera. Pokazałem kierownikowi ds. sprzedaży internetowej, jak zmienić stopnie Celsjusza na Fahrenheita. Kiedy nim jeździłem, były trzy różne ostrzeżenia, jedno dotyczyło asystenta podróży, jedno odczytywania znaków drogowych, a trzecie zapomniałem. Kolejna jazda testowa odbyła się u innego dealera. Wspomniałem o problemach z poprzednim i powiedział, że nie został on poprawnie skonfigurowany u dealera. W obronie drugiego dealera, ich sprzedawca ID4 był w trakcie szkolenia, więc nie wiedzieli, jak skonfigurować samochód.
W każdym razie, moim zdaniem, możliwe jest, że jest to problem z konfiguracją dealera. Jeśli to się powtórzy, zabrałbym go do poprawy. Widzę kilka alarmów przez bardzo krótkie okresy, ale zwykle na parkingu lub zaraz po wyjeździe z podjazdu i utracie Wi-Fi. Oba razy trwa to tylko mniej niż minutę.
Mój samochód miał 6 mil na liczniku, kiedy zabrałem go na jazdę próbną.
Kiedy wróciłem, kazałem sprzedawcy zmienić na stopnie Fahrenheita. Samochód dobrze radzi sobie z odczytywaniem znaków ograniczenia prędkości, więc nie sądzę, żebym miał problem ze znakami drogowymi, który ty miałeś.
Kiedy wyjadę za kilka godzin, dowiem się, czy asystent podróży zresetował się sam.
Jest wiele do nauczenia się o tym samochodzie; jest bardziej złożony i mniej intuicyjny niż mój '17 Bolt EV, powiedziałbym. Oba samochody są dostarczane z dość słabą dokumentacją.

#10 ·
Mój miał uszkodzony przedni czujnik/kamerę, która po nagrzaniu się zgłaszała błąd i wyłączała ACC i DA.
To podkreśla ważną kwestię dotyczącą osłon przeciwsłonecznych na przednią szybę. Warto wydać kilka dodatkowych złotych na osłonę przeciwsłoneczną z wycięciem na kamerę, aby kamera się nie przegrzała. Wersja VW to ma, podobnie jak ta, którą widziałem recenzowaną tutaj w innym wątku. Minusem jest to, że trudno je zwinąć, ale nie widzę innej opcji.

#11 ·
Nie jestem zaskoczony, że przednia kamera zawiodła. Robi się absurdalnie gorąca. Kiedy instalowałem tam swój detektor radarów, nie mogłem dotknąć modułu kamery dłużej niż na chwilę. To urządzenie musi pobierać sporo mocy jak na kamerę, nie mam pojęcia, jak działa w gorętszym klimacie.

#13 ·
Nie jestem zaskoczony, że przednia kamera zawiodła. Robi się niesamowicie gorąca. Kiedy instalowałem tam swój detektor radarowy, nie mogłem dotknąć modułu kamery dłużej niż na krótkie puknięcie. To urządzenie musi pobierać sporo mocy jak na kamerę, nie mam pojęcia, jak działa w gorętszym klimacie.
Jestem po prostu ciekaw, dlaczego zainstalowałeś tam detektor radarowy? (Gdzie dokładnie i dlaczego?)

#14 ·
nagle zacząłem otrzymywać komunikat ostrzegawczy mówiący, że Travel Assist jest obecnie niedostępny. Co 10 sekund emituje sygnał dźwiękowy wraz ze znakiem ostrzegawczym. Nie tylko Travel Assist nie działa, ale również przerwa jest naprawdę irytująca. Czy ktoś ma pomysł, co mogę zrobić?

View attachment 3457

View attachment 3458
Otrzymałem ten sam błąd. Bardzo irytujące. Zaparkowałem pojazd. Wróciłem do niego godzinę później i błąd zniknął. To nie powinno się zdarzyć.

#15 ·
Ten sam błąd przydarzył mi się dwa razy z nowym samochodem. Czy VW zajmie się tym problemem?

Mogła to być kwestia przegrzanego czujnika (oba uruchomiły się po zaparkowaniu na słońcu, swoją drogą osłona przeciwsłoneczna nie działa, ponieważ kamera jest przyklejona do przedniej szyby). Piszczące ostrzeżenie jest naprawdę irytujące, szczerze mówiąc, acc powoduje więcej problemów niż pomaga.

#16 ·
Dostałem to wczoraj. Samochód stał zaparkowany na zewnątrz w cieniu z włączoną klimatyzacją przez mniej niż pół godziny, kiedy byłem w sklepie. Zresetowałem go na światłach, włączając tryb parkowania i wyłączając i włączając ponownie samochód przyciskiem "Start" na kolumnie kierownicy.

#18 ·
Mam ten sam problem z moim Skodą Superb 2021. Kiedy odebrałem go od dealera, nie występował. Tydzień później dostawałem komunikat o błędzie może raz lub dwa razy dziennie. Teraz, miesiąc później, problem znacznie się pogorszył, dostaję komunikat około 3 razy na minutę. Nawet gdy wyłączę WSZYSTKIE systemy wspomagania kierowcy, nadal się pojawia. Zwracam go do mojego dealera w poniedziałek rano, w tej chwili nie nadaje się do jazdy. Rzecz w tym, że Travel Assist faktycznie działa, gdy go włączam (chociaż czasami nie może utrzymać samochodu na środku pasa na autostradzie, a czasami nie może mnie nawet utrzymać W pasach). Wrócę do was, jeśli dadzą mi odpowiedź, w czym problem. Próbowałem zresetować samochód do ustawień fabrycznych, a także wyczyścić obiektyw kamery/czujnika.

#19 ·
Mam ten sam problem z moim Skodą Superb 2021. Kiedy odebrałem ją od dealera, nie występował. Tydzień później dostawałem komunikat o błędzie może raz lub dwa razy dziennie. Teraz, miesiąc później, problem znacznie się pogorszył, dostaję komunikat około 3 razy na minutę. Nawet gdy wyłączę WSZYSTKIE systemy wspomagania kierowcy, nadal się pojawia. Zwracam go do mojego dealera w poniedziałek rano, w tej chwili nie nadaje się do jazdy. Rzecz w tym, że Travel Assist faktycznie działa, gdy go włączam (chociaż czasami nie może utrzymać samochodu na środku pasa na autostradzie, a czasami nie może nawet utrzymać mnie W pasach).
Wrócę do was, jeśli dadzą mi odpowiedź, w czym problem.
Próbowałem zresetować samochód do ustawień fabrycznych, a także wyczyścić obiektyw kamery/czujnika.
Czy rozwiązałeś problem? Mam to samo tutaj... Skoda Karoq 2021

#20 ·
Mam przejechane około 4500 mil na moim ID4 i ten problem zdarzył mi się dwa razy. Oba razy był to zimny start po zaparkowaniu w garażu na całą noc. Próbowałem twardego resetu systemu informacyjno-rozrywkowego i użyłem przycisku start/stop, ale żaden z nich nie usunął błędu. Próbowałem wytrzeć czujniki na przednim zderzaku i kamerę w przedniej szybie, a resetowanie nie zadziałało.

Pierwszy raz komunikat asystenta podróży pojawiał się co około 30 sekund i przez całą jazdę wydawał dźwięk. Poszedłem do sklepu i kiedy wróciłem, id4 zrobił to samo w drodze do domu. Zaparkowałem go na kilka godzin w domu, a następnym razem, gdy wsiadłem, wiadomość zniknęła.

Druga raz wiadomość pojawiła się tylko raz, ale się spieszyłem, więc nie miałem czasu na zabawę z wycieraniem czujników i resetowaniem wszystkiego, kiedy dotarłem do celu, zaparkowałem i kiedy wysiadłem i zamknąłem go, wszystko wyglądało tak, jakby było zamknięte... lusterka się złożyły, główne światła się wyłączyły... ale światła do jazdy dziennej pozostały włączone. Wróciłem pięć minut później i nadal były włączone, więc wsiadłem do samochodu i go uruchomiłem, a wiadomość zniknęła. Wysiadłem i ponownie go zamknąłem i tym razem wszystkie światła zgasły.

Zabrałbym go do serwisu, ale ostatnim razem byli bezradni i kazali mi czekać na aktualizacje, które powinny pojawić się we wrześniu. Cóż, wrzesień nadszedł i minął i wciąż brak aktualizacji, więc myślę, że po prostu będę musiał przełknąć pigułkę i przejść na coś bardziej niezawodnego.

#27 ·
Mój problem z TA pogarsza się w ciągu ostatnich kilku miesięcy, umówiłem się dzisiaj z dealerem, mam nadzieję, że uda im się ustalić przyczynę problemu. 🤞
Czy to kiedykolwiek zostało rozwiązane? Mój Atlas z 2021 roku z przebiegiem 17 tys. km nie przestaje tego robić. Dealer miał go przez 2 tygodnie, wymienił kamerę i przeprowadził aktualizację oprogramowania. Oddał go i wciąż to robi przez całą jazdę. Pochmurno i słonecznie, ale nigdy w nocy.

#33 ·
Twoje przednie kamery (na zderzaku) mogą być brudne. Miałem ten błąd dość konsekwentnie. Zniknął po umyciu samochodu.
O rany, też to próbowałem, mamy lokalne członkostwo w myjni samochodowej i to było nasze pierwsze działanie. Ale może jest tak wrażliwy? Dealer wymienił przednią kamerę i miał wiele problemów z zaktualizowanym oprogramowaniem. Ale wypuścił samochód, mówiąc, że jest w porządku. Czytaliśmy o problemach z kierownicą. Myślę, że musimy po prostu zachować bardzo jasne dane, a następnie wrócić.

#29 ·
Nie jeździłbym starym samochodem z takim problemem, nie mówiąc już o samochodzie na gwarancji. Niech to naprawią!
Próbuję dowiedzieć się, jakie jest rozwiązanie... Oczywiście przestało się psuć po wymianie kamery. Zabrałem go do domu i od razu się zaczęło. Oddałem go na kolejny tydzień i "dla nich" się nie zdarzyło. Dzieje się to przez całą drogę dla mnie i mam to nagrane. Próbuję dowiedzieć się, co do cholery jest rozwiązaniem??? Tak sfrustrowany.

#34 ·
Nagle zacząłem otrzymywać komunikat ostrzegawczy mówiący, że Travel Assist jest obecnie niedostępny. Co 10 sekund emituje sygnał dźwiękowy z znakiem ostrzegawczym. Nie tylko Travel Assist nie działa, ale również przerwa jest naprawdę irytująca. Czy ktoś ma pomysł, co mogę zrobić?

View attachment 3457

View attachment 3458
Mam ten sam problem dzisiaj.

#36 ·
Miałem ten problem z moim samochodem, kierownica została wymieniona około półtora roku temu i problem powrócił. Jestem teraz poza okresem gwarancji - jakieś pomysły, ile to może kosztować naprawę? Powiedziano mi przez VW, że początkowy test diagnostyczny będzie kosztował 99 funtów. Zastanawiam się, czy w zamian kupić przedłużoną gwarancję? (około 500 funtów na kolejny rok)

#37 ·
Miałem ten problem z moim samochodem, wymieniłem kierownicę około półtora roku temu i problem powrócił. Jestem teraz poza okresem gwarancji - jakieś pomysły, ile może kosztować naprawa? Powiedziano mi przez VW, że początkowa kontrola diagnostyczna będzie kosztować 99 funtów. Zastanawiam się, czy zamiast tego kupić przedłużoną gwarancję? (około 500 funtów na kolejny rok)
To ostrzeżenie zdarza mi się podczas jazdy większości chłodnych poranków, ponieważ przednia szyba trochę paruje. U mnie uruchamiam wycieraczki i ostrzeżenie znika po chwili lub dwóch.

Oferuję to tylko po to, aby upewnić się, że nie stoisz w obliczu czegoś tak prostego.

#39 ·
Nagle zacząłem otrzymywać komunikat ostrzegawczy mówiący, że Travel Assist jest obecnie niedostępny. Co 10 sekund wydaje dźwięk z znakiem ostrzegawczym. Nie tylko asystent podróży nie działa, ale przerwa jest naprawdę irytująca. Czy ktoś ma pomysł, co mogę zrobić?

View attachment 3457

View attachment 3458
Chciałem również opublikować rozwiązanie dla każdego, kto również szuka. Mieliśmy dokładnie to samo. Wyczyściłem wszystkie czujniki, myśląc, że to tylko brudne czujniki. Mimo to co 10-30 sekund podczas jazdy rozlegał się dźwięk, że asystent podróży jest niedostępny. Oddaliśmy go i była to usterka kierownicy. Wymienili kierownicę i problem został rozwiązany!

#43 ·
Chciałem również opublikować rozwiązanie dla wszystkich innych osób, które również szukają. Mieliśmy dokładnie to samo. Wyczyściłem wszystkie czujniki, myśląc, że to tylko brudne czujniki. Mimo to co 10-30 sekund podczas jazdy pojawiał się komunikat "Asystent podróży niedostępny". Oddaliśmy samochód do serwisu i okazało się, że to usterka w kierownicy. Wymienili kierownicę i problem został rozwiązany!
Czy poszedłeś do salonu samochodowego czy do warsztatu samochodowego, ile kosztowała wymiana kierownicy, jeśli nie masz nic przeciwko pytaniu, ponieważ mam ten problem z asystentem podróży, asystentem przodu i asystentem awaryjnym i teraz pozostają na mojej desce rozdzielczej od momentu uruchomienia samochodu do momentu zatrzymania jazdy i wyłączenia silnika, wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana, dziękuję