Mam przejechane około 4500 mil na moim ID4 i ten problem zdarzył mi się dwa razy. Oba razy był to zimny start po zaparkowaniu w garażu na całą noc. Próbowałem twardego resetu systemu informacyjno-rozrywkowego i użyłem przycisku start/stop, ale żaden z nich nie usunął błędu. Próbowałem wytrzeć czujniki na przednim zderzaku i kamerę w przedniej szybie, a resetowanie nie zadziałało.
Pierwszy raz komunikat asystenta podróży pojawiał się co około 30 sekund i przez całą jazdę wydawał dźwięk. Poszedłem do sklepu i kiedy wróciłem, id4 zrobił to samo w drodze do domu. Zaparkowałem go na kilka godzin w domu, a następnym razem, gdy wsiadłem, wiadomość zniknęła.
Druga raz wiadomość pojawiła się tylko raz, ale się spieszyłem, więc nie miałem czasu na zabawę z wycieraniem czujników i resetowaniem wszystkiego, kiedy dotarłem do celu, zaparkowałem i kiedy wysiadłem i zamknąłem go, wszystko wyglądało tak, jakby było zamknięte... lusterka się złożyły, główne światła się wyłączyły... ale światła do jazdy dziennej pozostały włączone. Wróciłem pięć minut później i nadal były włączone, więc wsiadłem do samochodu i go uruchomiłem, a wiadomość zniknęła. Wysiadłem i ponownie go zamknąłem i tym razem wszystkie światła zgasły.
Zabrałbym go do serwisu, ale ostatnim razem byli bezradni i kazali mi czekać na aktualizacje, które powinny pojawić się we wrześniu. Cóż, wrzesień nadszedł i minął i wciąż brak aktualizacji, więc myślę, że po prostu będę musiał przełknąć pigułkę i przejść na coś bardziej niezawodnego.