Volkswagen ID Forum banner

Historie ID.4

27K views 67 replies 31 participants last post by  fireboy92k  
#1 ·
Odebrałem mojego ID.4 w piątek, jeździłem nim sporadycznie, ale mniej niż przed Covid. Ale w poniedziałek zacząłem słyszeć irytujące grzechotanie, które wydaje się dochodzić z deski rozdzielczej. Tutaj, w Durham, NC, nasze ulice są obecnie w złym stanie, dużo pęknięć i dziur. Samochód jest naprawdę cichy i słyszę to grzechotanie, ale osoby w samochodzie ze mną nie. Nie mogłem tego znaleźć, mój słuch nie jest najlepszy i trudno było to znaleźć, a ogólna cisza w samochodzie sprawiała, że było to jeszcze bardziej irytujące.

Cóż, dziś rano znalazłem to, ponieważ nie ma Homelink, umieściłem plastikowy otwieracz do drzwi garażowych po stronie kierowcy (ten sam, który miałem w moim VW EOS z 2007 roku). To właśnie powodowało grzechotanie, włożyłem go do kieszeni - koniec z grzechotaniem. Nigdy tego nie słyszałem w EOS, ale jestem pewien, że tam grzechotało.

#3 ·
Rozwiązałem irytujący (jeśli tak uważasz) dźwięk ostrzegawczy dla pieszych! Kiedy się zatrzymuję, po prostu myślę "Statek kosmiczny przybywa". :) Zazwyczaj się śmieję. Odwrotnie przy starcie, "Statek kosmiczny odlatuje". Zaakceptuj to, a będzie fajnie!
Ostatnio oglądaliśmy wersję Autostopem przez Galaktykę z 2005 roku i moja żona pomyślała, że dźwięk ostrzegawczy dla pieszych bardzo przypomina jęczące drzwi na statku Heart of Gold.

#4 ·
Odebrałem swojego ID.4 w piątek, jeździłem nim sporadycznie, ale mniej niż przed Covid. Ale w poniedziałek zacząłem słyszeć irytujące grzechotanie, które wydaje się dochodzić z deski rozdzielczej. Tutaj, w Durham, NC, nasze ulice są obecnie w złym stanie, dużo pęknięć i dziur. Samochód jest naprawdę cichy i słyszę to grzechotanie, ale osoby w samochodzie ze mną nie. Nie mogłem tego znaleźć, mój słuch nie jest najlepszy i trudno było to znaleźć, a ogólna cisza w samochodzie sprawiała, że było to jeszcze bardziej irytujące.

Cóż, dziś rano znalazłem to, ponieważ nie ma Homelink, umieściłem plastikowy otwieracz do drzwi garażowych po stronie kierowcy osłony przeciwsłonecznej (ten sam, który miałem w moim VW EOS z 2007 roku). To właśnie powodowało grzechotanie, włożyłem go do kieszeni - już nie grzechotało. Nigdy tego nie słyszałem w EOS, ale jestem pewien, że tam grzechotało.
😂

Och, zamówiłem dziś rano lusterko Homelink.
Czy zamierzasz go zainstalować sam, czy zlecisz to dealerowi?

#7 ·
Kupno i instalacja lusterka Homelink będzie kosztować u dealera ponad 600 dolarów. Dlaczego po prostu nie kupić urządzenia za 30 dolarów, takiego jak to, które otworzy/zamknie drzwi garażowe przez Internet i aktywuje je za pośrednictwem Asystenta Google w Android Auto lub własnej aplikacji?

#8 ·
Kupno i instalacja lusterka Homelink będzie kosztować ponad 600 dolarów u dealera. Dlaczego po prostu nie kupić urządzenia za 30 dolarów, takiego jak to, które otwiera/zamyka drzwi garażowe przez Internet i aktywuje je za pośrednictwem Asystenta Google w Android Auto lub własnej aplikacji?
Nie wiem jak inni, ale ja osobiście, tak, pomysł podłączonego do Internetu „inteligentnego” otwieracza do garażu jest atrakcyjny, ale jednocześnie wciąż mam zastrzeżenia co do tego, że moje drzwi garażowe lub zamki do drzwi mojego domu są online. Wiem, że rzeczywiste szanse na „zhakowanie” czegoś są dość niskie, ale lubię staromodne bezpieczeństwo po prostu wiedząc, że jeśli moje drzwi są zamknięte, potrzebujesz fizycznego klucza, aby się do nich dostać (lub oczywiście siły, ale to jest poza punktem). Mówię to jako facet po dwudziestce, który ma całkiem sporo innych rzeczy w swoim życiu podłączonych do Internetu i „usmartowionych”, jeśli chcesz.

#38 ·
Kup otwieracz do drzwi garażowych z obsługą Wi-Fi lub zaktualizuj swój otwieracz, aby umożliwić obsługę Wi-Fi i używaj telefonu do otwierania garażu.
Amazon ma kontroler Wi-Fi, który można zainstalować w garażu dla każdego otwieracza do drzwi garażowych od 1993 roku, którym można sterować z telefonu lub dowolnego inteligentnego urządzenia. Nie tylko możesz go użyć do otwierania drzwi, ale także monitorować aktywność drzwi w telefonie z dowolnego miejsca. https://www.amazon.com/Smart-Garage...D3D9YJ/ref=sr_1_5?dchild=1&keywords=chamberlain+myq-g0401&qid=1617402854&sr=8-5

#20 · (Edited)
Wietrznie w środkowym MD dzisiaj. Mój FE był bardzo stabilny, chyba z powodu niskiego środka ciężkości 😎.
Dodatek: asystent podróży ssie podczas silnych podmuchów 👎. Czego można się spodziewać.
Facet w Tesli sprawdził mnie na autostradzie. Podjechał za mną, okrążył mnie, a potem dał mi kciuk w górę 👍. Potem pojechał dalej.

#39 ·
Wietrznie w centralnym MD dzisiaj. Moje FE było bardzo stabilne, chyba z powodu niskiego środka ciężkości 😎.
Dodatek: asystent podróży ssie przy silnych podmuchach👎. Czego można się spodziewać.
Facet w Tesli sprawdził mnie na autostradzie. Podjechał za mną, okrążył mnie, a potem dał mi kciuk w górę 👍. Potem pojechał dalej.
Czy próbowałeś, jak to się zmienia w różnych trybach jazdy? Asystent podróży może działać w trybie normalnym lub sportowym. Zastanawiam się, czy bardziej precyzyjne prowadzenie by pomogło?

#24 ·
Prototypowanie wymiany lusterka nie wymagało żadnych "typowych dla VW" trudnych do zatrzaśnięcia/odłączenia części, zrobiłem to wszystko gołymi (czystymi) rękami.

Próba wymiany wypełniacza do okablowania przyczepy była w tym momencie zupełnie innym wyzwaniem - więcej na ten temat jutro, kiedy złożę to z powrotem prawidłowo...

Standardowe lusterko FE NIE ma kompasu..

#25 · (Edited)
Dziś dostałem moje lusterko Homelink. Zostało dostarczone z instrukcją programowania, zapasowym kablem i kilkoma opaskami kablowymi:

2179

Instalacja jest dokładnie taka sama jak w filmie z Golfa R, jedyna różnica to plastikowa obudowa:

2181

Składa się z dwóch części, najpierw trzeba zdjąć dolną część, zacząłem od kostki do gitary, żeby ją podważyć, ale jak mówi Swimrwo, można po prostu użyć rąk, żeby ją zdjąć.

2182

To pozostawia górną część obudowy i usuwasz ją w ten sam sposób, od góry w dół i trochę w kierunku przodu deski rozdzielczej.

2183

A potem trochę poruszać nim wokół lusterka, aby je zdjąć.

Obróć uchwyt lusterka mocno w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara (jest tam solidnie osadzony), aż się odblokuje i pociągnij w dół.

2184

Złącze jest tam również solidnie osadzone, musiałem je trzymać w imadle, żeby je rozłączyć, jeśli masz mocniejszy chwyt, prawdopodobnie mógłbyś je rozłączyć ręcznie.

2185

Następnie odwróć wszystkie kroki z nowym lusterkiem, włącz samochód, użyj instrukcji do zaprogramowania pilota i przejedź się dookoła bloku, aby skalibrować kompas:

2186

Attachments

#31 ·
Dostałem dziś moje lusterko Homelink. Zostało dostarczone z instrukcją programowania, zapasowym kablem i kilkoma opaskami kablowymi:
Dobrze zrobione i dzięki! Mój dealer chciał mi za to policzyć 3 (TRZY!!) godziny pracy. Myślę, że zamówię i zrobię to sam dzięki Twojemu opisowi.

Oprócz oczywistych przycisków homelink i kompasu, czy jest coś jeszcze innego w lusterku? Rozmiar? Przyciemnianie? Zintegrowana kamera :)

#35 · (Edited)
@bottyguy Czy mógłbyś nam również powiedzieć, czy przyciski Homelink działają, gdy jesteś w samochodzie i jest on wyłączony? Chciałbym się upewnić, że mój garaż nie może zostać otwarty, gdy samochód jest wyłączony / nie ma pilota.
Lusterko wydaje się być zasilane tylko wtedy, gdy samochód jest "włączony". Jeśli otworzę drzwi i wsiadam, deska rozdzielcza się włącza, ale nie lusterko. Muszę wcisnąć pedał hamulca i "włączyć zasilanie", po czym włącza się lusterko. Zatem samo otwarcie drzwi i naciśnięcie przycisku homelink nie otworzy drzwi garażowych.

#63 ·
Tylko szybka notatka tutaj w 2022 roku, że ten wątek jest wciąż aktualny. Zajęło mi to około 15 minut, aby zainstalować lusterko Homelink właśnie teraz w moim 2021 AWD ID.4. Nowe pudełko ma tylko jedną wiązkę przewodów i kartę z instrukcją obsługi. Wiązka przewodów nie jest potrzebna.

• Like
Reactions: VeeDub'r and BlueDH