Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie zdecydowałem jeszcze, czy chcę iść z wtyczką, czy z twardym okablowaniem. Podoba mi się elastyczność wtyczki, dzięki czemu pewnego dnia, jeśli będę musiał się przeprowadzić, mogę zabrać ze sobą EVSE.
Pierwszą rzeczą do zrobienia byłoby zdecydowanie, czego
potrzebujesz, a następnie podejmowanie decyzji na tej podstawie. Jak szybko potrzebujesz naładować swój samochód w sposób, w jaki zamierzasz go używać? Czy będziesz podłączać go każdego wieczoru i oczekiwać, że będzie pełny (80% lub czasami 100%) do jakiegoś czasu rano? Jeśli tak, ile amperów będziesz potrzebować, aby to osiągnąć?
Większość nowych właścicieli EV
myśli, że potrzebuje znacznie mocniejszego zestawu do ładowania, niż w rzeczywistości potrzebuje, a ładowanie szybciej niż potrzebujesz jest trudniejsze dla wszystkiego - Jeśli możesz ładować przez 8 godzin przy 20 lub 25 amperach i być gotowym rano na czas, jest to lepsze niż ładowanie przy 48 amperach przez 4 godziny i wykonanie zadania 3, 4 lub nawet 5 godzin wcześniej, niż potrzebujesz, ponieważ zmuszasz wszystkie części systemu do cięższej pracy, niż jest to konieczne.
Ładowarka wbudowana w samochód będzie się nagrzewać, akumulator będzie się nagrzewać, a układ chłodzenia samochodu będzie musiał ciężej pracować, aby utrzymać wszystkie parametry w dopuszczalnych granicach. Wszystko działa lepiej i wydajniej (wymaga mniej chłodzenia) przy wolniejszym tempie ładowania, a wiele komponentów również wytrzyma dłużej, ponieważ nie są one doprowadzane do granic możliwości
W moim osobistym przypadku zainstalowałem 14-50 na 8-żyłowym przewodzie miedzianym z bezpiecznikiem 40 amperów, aby obsługiwać moją 32-amperową EVSE GoPlug Pro 32, ale ponieważ nigdy nie potrzebowałem (jak dotąd) 32 amperów, aby wykonać zadanie na czas, ustawiłem EVSE tak, aby pobierał tylko 24 ampery i to działa dobrze - Nic nawet nie zbliża się do nagrzewania, nie mówiąc już o gorącu, ponieważ samochód jest w stanie ładować z mocą 48 amperów, a ja używam tylko 24