Volkswagen ID Forum banner
1 - 20 of 29 Posts

wlit

· Registered User
3 Posts
Discussion starter · #1 ·
Ile amperów wyłączników obwodu i jaki rozmiar przewodu powinienem użyć w VW ID4 Pro S AWD? Dziękuję!
  • Wyłącznik 50 amperów z przewodem 6
  • Wyłącznik 40 amperów z przewodem 8
Ze strony internetowej VW USA wynika, że "HomeStationLevel 2 wallbox może zapewniać prędkość ładowania do 9,6 kW w konfiguracji 40 amperów – 6,8 razy szybciej niż w przypadku ładowarki poziomu 1. Oznacza to, że odpowiednie pojazdy mogą zwiększyć zasięg nawet o 33 mile na godzinę podczas ładowania w HomeStation. HomeStation można podłączyć za pomocą wtyczki w stylu NEMA 14-50 lub podłączyć na stałe przez licencjonowanego i wykwalifikowanego elektryka."

Zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Kanadzie obowiązuje zasada, że obciążenie obwodu nie może przekraczać 80% wydajności wyłącznika. Zatem wyłącznik 50 A z miedzianym przewodem o przekroju 6 jest odpowiedni dla konfiguracji 40 A. Jeśli chcesz przekroczyć 40 A (tj. ładowarka 48 A), musisz podłączyć ładowarkę na stałe zamiast używać wtyczki NEMA i zmienić wyłącznik na 60 A. Należy pamiętać, że obciążalność prądowa aluminium #6 jest taka sama jak w przypadku miedzi o przekroju #8. Zgodnie z moim poprzednim postem na temat typów gniazd, jeśli zamierzasz zainstalować NEMA 14-50, używaj tylko wytrzymałego gniazda o stopniu przemysłowym, takiego jak Hubble 9450A lub odpowiednik Bryant. Zaciskanie przewodu jest znacznie bezpieczniejsze niż w tańszych alternatywach.

Zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Kanadzie obowiązuje zasada, że obciążenie obwodu nie może przekraczać 80% wydajności wyłącznika. Zatem wyłącznik 50 A z miedzianym okablowaniem o grubości 6 jest odpowiedni dla konfiguracji 40 A. Jeśli chcesz przekroczyć 40 amperów (tj. ładowarkę 48 amperów), musisz podłączyć ładowarkę na stałe zamiast używać wtyczki NEMA i zmienić wyłącznik na 60 amperów. Należy pamiętać, że obciążalność prądowa aluminium #6 jest taka sama jak miedzi #8. Zgodnie z moim poprzednim postem na temat typów gniazd, jeśli zamierzasz zainstalować NEMA 14-50, używaj tylko wytrzymałego gniazda przemysłowego, takiego jak Hubble 9450A lub odpowiednik Bryant. Mocowanie przewodu jest znacznie bezpieczniejsze niż tańsze alternatywy.
Należy również zwrócić uwagę na długość przewodu... jeśli jest długi, będzie wymagał grubszego przewodu. OTE="RCA, post: 70439, member: 3599"] Zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Kanadzie obowiązuje zasada, że obciążenie obwodu nie może przekraczać 80% wydajności wyłącznika. Zatem wyłącznik 50 A z miedzianym okablowaniem o grubości 6 jest odpowiedni dla konfiguracji 40 A. Jeśli chcesz przekroczyć 40 amperów (tj. ładowarkę 48 amperów), musisz podłączyć ładowarkę na stałe zamiast używać wtyczki NEMA i zmienić wyłącznik na 60 amperów. Należy pamiętać, że obciążalność prądowa aluminium #6 jest taka sama jak miedzi #8. Zgodnie z moim poprzednim postem na temat typów gniazd, jeśli zamierzasz zainstalować NEMA 14-50, używaj tylko wytrzymałego gniazda przemysłowego, takiego jak Hubble 9450A lub odpowiednik Bryant. Mocowanie przewodu jest znacznie bezpieczniejsze niż tańsze alternatywy. [/QUOTE] OTE="RCA, post: 70439, member: 3599"] Zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Kanadzie obowiązuje zasada, że obciążenie obwodu nie może przekraczać 80% wydajności wyłącznika. Zatem wyłącznik 50 A z miedzianym okablowaniem o grubości 6 jest odpowiedni dla konfiguracji 40 A. Jeśli chcesz przekroczyć 40 amperów (tj. ładowarkę 48 amperów), musisz podłączyć ładowarkę na stałe zamiast używać wtyczki NEMA i zmienić wyłącznik na 60 amperów. Należy pamiętać, że obciążalność prądowa aluminium #6 jest taka sama jak miedzi #8. Zgodnie z moim poprzednim postem na temat typów gniazd, jeśli zamierzasz zainstalować NEMA 14-50, używaj tylko wytrzymałego gniazda przemysłowego, takiego jak Hubble 9450A lub odpowiednik Bryant. Mocowanie przewodu jest znacznie bezpieczniejsze niż tańsze alternatywy. [/QUOTE] OTE="RCA, post: 70439, member: 3599"] Zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Kanadzie obowiązuje zasada, że obciążenie obwodu nie może przekraczać 80% wydajności wyłącznika. Zatem wyłącznik 50 A z miedzianym okablowaniem o grubości 6 jest odpowiedni dla konfiguracji 40 A. Jeśli chcesz przekroczyć 40 amperów (tj. ładowarkę 48 amperów), musisz podłączyć ładowarkę na stałe zamiast używać wtyczki NEMA i zmienić wyłącznik na 60 amperów. Należy pamiętać, że obciążalność prądowa aluminium #6 jest taka sama jak miedzi #8. Zgodnie z moim poprzednim postem na temat typów gniazd, jeśli zamierzasz zainstalować NEMA 14-50, używaj tylko wytrzymałego gniazda przemysłowego, takiego jak Hubble 9450A lub odpowiednik Bryant. Mocowanie przewodu jest znacznie bezpieczniejsze niż tańsze alternatywy. [/QUOTE] OTE="RCA, post: 70439, member: 3599"] Zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Kanadzie obowiązuje zasada, że obciążenie obwodu nie może przekraczać 80% wydajności wyłącznika. Zatem wyłącznik 50 A z miedzianym okablowaniem o grubości 6 jest odpowiedni dla konfiguracji 40 A. Jeśli chcesz przekroczyć 40 amperów (tj. ładowarkę 48 amperów), musisz podłączyć ładowarkę na stałe zamiast używać wtyczki NEMA i zmienić wyłącznik na 60 amperów. Należy pamiętać, że obciążalność prądowa aluminium #6 jest taka sama jak miedzi #8. Zgodnie z moim poprzednim postem na temat typów gniazd, jeśli zamierzasz zainstalować NEMA 14-50, używaj tylko wytrzymałego gniazda przemysłowego, takiego jak Hubble 9450A lub odpowiednik Bryant. Mocowanie przewodu jest znacznie bezpieczniejsze niż tańsze alternatywy. [/QUOTE]

Witamy na forum! :) W tej sekcji "Ładowanie..." znajdziesz wiele powiązanych informacji. Również wiele dyskusji na temat względnych zalet podłączanych wtykowo w porównaniu z przewodami stałymi. [Wybrałem 6-50 podłączane wtykowo głównie ze względu na łatwość wymiany EVSE w razie potrzeby, a także potencjalne użycie spawarki]. Licencjonowany elektryk będzie znał wymagany kodem 240V przekrój przewodu i bezpiecznik, w odniesieniu do przewidywanej przepustowości EVSE. Istnieje pewien stopień "zabezpieczenia na przyszłość" poprzez zainstalowanie cięższego przekroju/większej pojemności. Ale biorąc pod uwagę typowe nocne ładowanie domowe L2, jest to raczej akademickie.
Ile amperów bezpieczników i jaki przekrój przewodu powinienem użyć w VW ID4 Pro S AWD? Dziękuję!
  • Bezpiecznik 50 amperów z przewodem 6 gauge
  • Bezpiecznik 40 amperów z przewodem 8 gauge
Ze strony internetowej USA VW wynika, że "HomeStationLevel 2 wallbox, może dostarczać prędkości ładowania do 9,6 kW w konfiguracji 40 amperów – 6,8 razy szybciej niż na ładowarce Level 1. Oznacza to, że odpowiednie pojazdy mogą dodać do 33 mil zasięgu na godzinę podczas ładowania na HomeStation. HomeStation można podłączyć za pomocą wtyczki w stylu NEMA 14-50 lub podłączyć na stałe przez licencjonowanego i wykwalifikowanego elektryka."

W zarówno Stanach Zjednoczonych, jak i Kanadzie zasada jest taka, że obciążenie obwodu nie może przekraczać 80% wydajności wyłącznika.
Należy to zakwalifikować jako "gdy występuje obciążenie ciągłe", które jest uważane za obciążenie obwodu przez 3 godziny lub dłużej. Tak więc, na przykład, dopuszczalne jest używanie spawarki 50 A w obwodzie 50 A, ponieważ nie będzie ona używana w sposób ciągły.

Ale oczywiście ładowanie pojazdów elektrycznych jest ciągłą czynnością, która generalnie przekracza próg 3 godzin. Zatem zasada 80% ma tu zastosowanie.

ga2500ev

Discussion starter · #6 ·
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie zdecydowałem jeszcze, czy chcę wybrać wtyczkę czy stałe okablowanie. Podoba mi się elastyczność wtyczki, dzięki czemu pewnego dnia, jeśli będę musiał się przeprowadzić, mogę zabrać ze sobą EVSE. Jeśli wybiorę NEMA 14-50 (Hubbell 9450A - 104 USD), czy muszę użyć wyłącznika GFCI (100 USD+)?

Przeczytałem instrukcje obsługi Charge Point i Electrify America EVSE. Oba nie zalecają używania wyłącznika GFCI. Przeczytałem jednak również kilka artykułów, w których stwierdzono, że nowe przepisy stanowią, że wyłącznik GFCI musi być zainstalowany w gniazdku NEMA 14-50 używanym do ładowania pojazdów elektrycznych. Myśli?

NEMA 14-50 i wyłączniki GFCI — podłączanie stacji ładowania EV | Qmerit Electrification LLC

To zależy od interpretacji przez lokalne władze pojęcia "dedykowanego użytkowania" zawartego w przepisach. Mój inspektor nie wymagał GFCI/AF w moim gniazdku wewnętrznym w garażu. I tak, na szczęście, ChargePoint zaleca, aby tego nie robić.

Przy okazji: 6-50 to nowoczesny standard. W rzeczywistości nowa suszarka Maytag mojej córki przyszła dzisiaj wstępnie okablowana wewnętrznie dla 6-50 (chociaż można zmienić wnętrze do użytku 14-50).
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie zdecydowałem jeszcze, czy chcę podłączać wtyczkę, czy podłączać na stałe. Podoba mi się elastyczność wtyczki, dzięki czemu pewnego dnia, jeśli będę musiał się przeprowadzić, mogę zabrać ze sobą EVSE. Jeśli wybiorę NEMA 14-50 (Hubbell 9450A - 104 USD), czy muszę użyć wyłącznika GFCI (100 USD+)?

Przeczytałem instrukcje obsługi Charge Point i Electrify America EVSE. Obydwa nie zalecają używania wyłącznika GFCI. Przeczytałem jednak również kilka artykułów, w których stwierdzono, że nowe przepisy stanowią, że wyłącznik GFCI musi być zainstalowany w gniazdku NEMA 14-50 używanym do ładowania pojazdów elektrycznych. Myśli?

NEMA 14-50 i wyłączniki GFCI — podłączanie stacji ładowania EV | Qmerit Electrification LLC

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie zdecydowałem jeszcze, czy chcę wybrać wtyczkę czy stałe okablowanie. Podoba mi się elastyczność wtyczki, dzięki czemu pewnego dnia, jeśli będę musiał się przeprowadzić, mogę zabrać ze sobą EVSE. ...
Nie przejmuj się stałym okablowaniem, jeśli martwisz się dniem przeprowadzki. Stałe okablowanie nie oznacza na stałe. "Od-okablowanie" jest tak proste jak przełączenie-obcięcie-taśma. Ponowna instalacja w nowej lokalizacji to naprawdę drobne zadanie w porównaniu z przygotowaniem nowego obwodu.

Łatwe dla niektórych (w tym dla ciebie i dla mnie), ale nie tak bardzo dla wszystkich, co jest bardzo zrozumiałe, zwłaszcza biorąc pod uwagę 240 V. Wszyscy mamy różne umiejętności i poziom komfortu/preferencji w majsterkowaniu. Więc dla wielu podłączenie do prądu jest właściwym rozwiązaniem.

Podobnie, chociaż mam umiejętności i doświadczenie, aby wykonać większość prac hydraulicznych DIY, wolę teraz wezwać hydraulika. 🤷‍♂️

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie zdecydowałem jeszcze, czy chcę iść z wtyczką, czy z twardym okablowaniem. Podoba mi się elastyczność wtyczki, dzięki czemu pewnego dnia, jeśli będę musiał się przeprowadzić, mogę zabrać ze sobą EVSE.
Pierwszą rzeczą do zrobienia byłoby zdecydowanie, czego potrzebujesz, a następnie podejmowanie decyzji na tej podstawie. Jak szybko potrzebujesz naładować swój samochód w sposób, w jaki zamierzasz go używać? Czy będziesz podłączać go każdego wieczoru i oczekiwać, że będzie pełny (80% lub czasami 100%) do jakiegoś czasu rano? Jeśli tak, ile amperów będziesz potrzebować, aby to osiągnąć?

Większość nowych właścicieli EV myśli, że potrzebuje znacznie mocniejszego zestawu do ładowania, niż w rzeczywistości potrzebuje, a ładowanie szybciej niż potrzebujesz jest trudniejsze dla wszystkiego - Jeśli możesz ładować przez 8 godzin przy 20 lub 25 amperach i być gotowym rano na czas, jest to lepsze niż ładowanie przy 48 amperach przez 4 godziny i wykonanie zadania 3, 4 lub nawet 5 godzin wcześniej, niż potrzebujesz, ponieważ zmuszasz wszystkie części systemu do cięższej pracy, niż jest to konieczne.
Ładowarka wbudowana w samochód będzie się nagrzewać, akumulator będzie się nagrzewać, a układ chłodzenia samochodu będzie musiał ciężej pracować, aby utrzymać wszystkie parametry w dopuszczalnych granicach. Wszystko działa lepiej i wydajniej (wymaga mniej chłodzenia) przy wolniejszym tempie ładowania, a wiele komponentów również wytrzyma dłużej, ponieważ nie są one doprowadzane do granic możliwości

W moim osobistym przypadku zainstalowałem 14-50 na 8-żyłowym przewodzie miedzianym z bezpiecznikiem 40 amperów, aby obsługiwać moją 32-amperową EVSE GoPlug Pro 32, ale ponieważ nigdy nie potrzebowałem (jak dotąd) 32 amperów, aby wykonać zadanie na czas, ustawiłem EVSE tak, aby pobierał tylko 24 ampery i to działa dobrze - Nic nawet nie zbliża się do nagrzewania, nie mówiąc już o gorącu, ponieważ samochód jest w stanie ładować z mocą 48 amperów, a ja używam tylko 24

Kiedy trzy lata temu instalowałem stację ładowania, ta, której używałem, zalecała 'skrzynkę odłączającą' - tak naprawdę tylko skrzynkę, w której kończy się linia zasilająca (z wyłącznika), a następnie uchwyt do odłączenia zasilanego urządzenia (w tym przypadku ładowarki samochodowej).
Kod tego nie wymagał, ale miła rzecz - jeśli nastąpi zmiana ładowarki (lub przeprowadzka), to naprawdę łatwo jest usunąć/zmienić ładowarkę. Skrzynka odłączająca może tam pozostać - ponieważ okablowanie 'wejściowe' jest zakończone i nie ma żadnych niezakończonych przewodów w pobliżu.

Zrozumienie, jaki rozmiar przewodu dla wyłącznika 60 amperów jest naprawdę bólem głowy dla właścicieli domów bez wcześniejszej wiedzy na temat obsługi wsparcia elektrycznego. Ale nie martw się! Ten przewodnik został specjalnie przygotowany do Twojego badania w celu określenia właściwych rozmiarów okablowania dla wsparcia podtablicy wyłączników.

Jaki przewodnik? Ten link wcześniej w wątku? NEMA 14-50 i wyłączniki GFCI — podłączanie stacji ładowania EV - Qmerit Electrification LLC

Około końca 2017 roku, kiedy budowałem swój obecny dom i przygotowywałem okablowanie dla przyszłego pojazdu elektrycznego (który okazał się ID.4), rzeczywiście było znacznie mniej informacji. Ale od tego czasu dobrze opisane w takich powiązanych dyskusjach, jak również na tym forum.

@RCA zacytował doskonałe wskazówki w pigułce: "obciążenie obwodu nie może przekraczać 80% wydajności wyłącznika. Zatem wyłącznik 50 A z miedzianym okablowaniem o grubości 6 jest prawidłowy dla konfiguracji 40 A. Jeśli chcesz przekroczyć 40 A (tj. ładowarkę 48 A), musisz podłączyć ładowarkę na stałe zamiast używać wtyczki NEMA i zmienić wyłącznik na 60 A."
Uświadomienie sobie, jaki rozmiar przewodu dla wyłącznika 60 A jest naprawdę bólem głowy dla właścicieli domów bez wcześniejszej wiedzy na temat obsługi wsparcia elektrycznego. Ale nie martw się! Ten przewodnik został wyraźnie przygotowany do Twojego badania w celu określenia prawowitych rozmiarów okablowania dla wsparcia podtablicy wyłącznika.

Jaki przewodnik? Ten link wcześniej w wątku? NEMA 14-50 i wyłączniki GFCI — podłączanie stacji ładowania EV - Qmerit Electrification LLC

Około końca 2017 roku, kiedy budowałem mój obecny dom i przygotowywałem okablowanie dla przyszłego EV (który okazał się ID.4), rzeczywiście było znacznie mniej informacji. Ale od tego czasu dobrze opisane w takich powiązanych dyskusjach, jak i na tym forum.

@RCA zacytowane w skrócie wskazówki są doskonałe: "obciążenie obwodu nie może przekraczać 80% wydajności wyłącznika. Zatem wyłącznik 50 amperów z miedzianym okablowaniem o grubości 6 jest prawidłowy dla konfiguracji 40 amperów. Jeśli chcesz przekroczyć 40 amperów (tj. ładowarkę 48 amperów), musisz podłączyć ładowarkę na stałe zamiast używać wtyczki NEMA i zmienić wyłącznik na 60 amperów."
Huey52,

Wiem, że to stary post, ale potrzebuję Twojej pomocy.
Niedawno lokalny elektryk zainstalował gniazdo NEMA 14-50 w moim garażu. Zainstalował miedziane okablowanie o grubości 6 z wyłącznikiem 60 amperów. Czy to legalne? Czy powinienem zażądać wymiany wyłącznika na 50 amperów?

Dzięki z góry.

P. S. Mam zainstalowany JuiceBox 40 (amperów).

Do ładowarki 48A użyj miedzi 6ga thhn z wyłącznikiem 60A. Zrobiłbym to samo dla 30/40 amperowych L2, również z myślą o przyszłej rozbudowie. Ładowarka 40A potrzebuje wyłącznika 50A. Dość łatwa naprawa.
Okablowanie TO miedź 6ga thhn i mam już zainstalowany wyłącznik 60A.
Jeśli ta konfiguracja jest akceptowalna dla ładowarki 48A, jak powiedziałeś, powinna być akceptowalna dla ładowarki 40A, prawda?

Okablowanie TO miedziany przewód thhn 6 gauge i mam już zainstalowany wyłącznik 60 amperów.
Jeśli ta konfiguracja jest dopuszczalna dla ładowarki 48 amperów, jak powiedziałeś, to powinna być dopuszczalna dla ładowarki 40 amperów, prawda?
Jakie są wymagania dotyczące okablowania i instalacji? – Enel X Way 50 amperów. Powinien się wyłączyć podczas przeciążenia, a przy 60 może się to nadal zdarzyć, ale 50 to odpowiedni rozmiar wyłącznika dla 40 amperów.

Huey52,

Wiem, że to stary post, ale potrzebuję Twojej pomocy.
Właśnie zleciłem lokalnemu elektrykowi zainstalowanie gniazda NEMA 14-50 w moim garażu. Zainstalował przewody miedziane 6-gauge z wyłącznikiem 60 amperów. Czy to legalne? Czy powinienem zażądać wymiany wyłącznika na 50 amperów?

Dzięki z góry.

P. S. Mam zainstalowany JuiceBox 40 (amperów).
Problem, który tu widzę, polega na tym, że gniazdo jest przeznaczone tylko dla obwodu odgałęzionego 50A, ale nie ma ochrony ze strony wyłącznika, jeśli zostanie to przekroczone. Jeśli jedyną rzeczą, która na nim jest, jest JuiceBox 40, to jest "w porządku", ale chciałbym wyłącznik 50A na tej linii.

^^Zgadzam się^^ Jedynym kryterium, jeśli chodzi o National Electric Code, jest to, że wyłącznik pasuje do usługi, która obejmuje przewód w ścianie i gniazdo, ale nie to, co jest do niego podłączone.

Na przykład, co jeśli jest drugi samochód, który jest regularnie podłączany, na przykład Leaf, który pobiera tylko 27 amperów, można by wysunąć podobny argument, że powinien być chroniony przez wyłącznik 35 amperów, ale w rzeczywistości jest to niepraktyczne i podobne do stwierdzenia, że jeśli ładowarka do telefonu komórkowego 0,5A jest podłączona do obwodu 15 amperów, istnieje ryzyko przeciążenia i nie jest chroniona przez wyłącznik.

Zatem sprowadza się to do tego, że wyłącznik ma chronić obwód, a nie urządzenie.

To dlatego, że się wyspałem. Ale na twoje pytanie nasi sprytni członkowie już dobrze odpowiedzieli. ;) Mam aplikację 6-50 i dlatego ustawiam wtyczkę ChargePoint Flex na przepustowość 40A za pośrednictwem aplikacji. Mam również przewód 6 AWG, chociaż jest to stosunkowo krótki odcinek. Podsumowując, tak, jeśli jest to dopuszczalne przez NEC dla usługi 48A (jak w twoim przypadku, zakładając, że nie jest to bardzo długi odcinek przewodu), to z pewnością jest to wystarczające dla mniejszej przepustowości 40A. ps: Bardzo doceniam twoje wyszukiwanie i korzystanie ze starszego, ale wciąż aktualnego wątku. (y) ;)(y)

1 - 20 of 29 Posts