Nowy członek tutaj, dzięki za to forum. Mój ID.4 1st Edition miał problem z kawałkami gumy bieżnika o długości do 10 mm odrywającymi się od przednich opon. 15 000 mil, 20" z Bridgestone Alenza Sports wyprodukowanymi w Polsce. Jestem na Florydzie, więc przez większość roku jest stale ciepło. Jeździmy głównie powoli po mieście z prędkością 35-50 mil na godzinę. Większość kawałków odrywała się wzdłuż 2 linii formowania na każdej oponie.
Dealer powiedział, że wyglądają źle, ale żeby skontaktować się z Bridgestone. Mój lokalny oficjalny dealer Bridgestone zgodził się, że jest problem, ale nie wiedzieli jaki. Zgodzili się wymienić opony w ramach gwarancji, ale nie mogli znaleźć żadnych w USA w swoich magazynach. Sprawdziłem to i okazało się, że Tire Rack miał je w magazynie, a dealer dostał je od Tire Rack i je wymienił. Byłem mile zaskoczony, że nie było żadnych opłat, mimo że przejechałem na nich 15 000 mil. Brawo dla Bridgestone!
Czy ktoś jeszcze miał ten problem? Na podstawie innego wątku tutaj przeszedłem teraz z ciśnienia na naklejce 42 psi na zalecenie częściowego obciążenia 36 psi z Europy, ale wydaje się mało prawdopodobne, aby to mogło być częścią problemu. Mamy bardzo ciasną trasę do naszego garażu, która wymaga od nas regularnego używania pełnego skrętu i zastanawiam się, czy to może być tego część.
Dla odniesienia, mój plugin Honda Clarity ma 63 000 mil na oryginalnych oponach Michelin Energy, które nadal wydają się mieć dużo zużycia. Ten samochód nie musi wykonywać ciasnego skrętu do garażu, w rzeczywistości nie można tego zrobić w tym samochodzie, ponieważ jego promień skrętu jest znacznie gorszy niż w ID.4!