Volkswagen ID Forum banner
1 - 20 of 31 Posts

Gone Bananas

· Registered User
25 Posts
Discussion starter · #1 ·
Dla odniesienia, mój plugin Honda Clarity ma 63 000 mil na oryginalnych oponach Michelin Energy, które wciąż wydają się mieć dużo zużycia. Ten samochód nie musi wykonywać ciasnego skrętu do garażu, w rzeczywistości nie można tego zrobić w tym samochodzie, ponieważ jego promień skrętu jest znacznie gorszy niż w ID.4!

Ile manewrów wykonujesz podczas parkowania?

Parkujemy na ulicy przed domem i jeden z nas jest trochę ciężki w obracaniu kierownicą, gdy samochód stoi lub porusza się powoli. Jest dużo ścierania opon i małe kawałki gumy prosto na ulicy jako dowód.

Discussion starter · #3 ·
Ile manewrów wykonujesz podczas parkowania?

Parkujemy na ulicy przed domem i jedno z nas jest trochę ciężkie na obroty kierownicy, gdy samochód stoi lub porusza się powoli. Jest dużo tarcia opon, a małe kawałki gumy prosto na ulicy jako dowód.
Używamy pojedynczego garażu, który jest przeznaczony dla wózków golfowych i znajduje się pod kątem 90 stopni do podjazdu. Jedziemy prosto w kierunku garażu na 2 samochody, w ostatnich 2 stopach pełny skręt w lewo, a następnie, gdy większość skrętu jest zakończona, stopniowo prostujemy koła do garażu. Nigdy nie widziałem żadnych kawałków gumy na podjeździe.

Myślę, że istnieje duża szansa, że to wada opony, ponieważ 90% kawałków odpadło w pobliżu linii formowania. Z pewnością zobaczymy, kiedy przejadę kilka mil na nowych oponach.

Również rutynowo muszę wykonywać skręt do granic możliwości podczas wjazdu i wyjazdu z mojego garażu. Skręt jest zawsze wykonywany z lekkim ruchem, tzn. nie skręcam kierownicą w miejscu. Brak widocznych uszkodzeń opon, chociaż przejechałem dopiero około 8 tysięcy mil.

Wow. Właśnie zauważyłem, że to samo zaczyna się dziać z moimi przednimi oponami, które są Bridgestone. Do tej pory przejechałem 8000 mil. Mieszkam w Tacoma, Wa, a nasza pogoda jest łagodna, więc gorąca nawierzchnia nie stanowi problemu. Moje tylne opony również są w porządku. Mam AWD Pro S gradient. Jedną z rzeczy, która przyszła mi do głowy jako przyczyna, był napęd na wszystkie koła (przedni układ napędowy), ale fakt, że widzisz to w modelu z pierwszego wydania, sprawia, że odrzucam tę myśl. Słyszałem również od osoby z kanału na YouTube, która ma 19-calowe koła innej marki, że nie widziała tego problemu. Więc w tej chwili wygląda na to, że to sama opona Bridgestone. Planuję zabrać samochód do serwisu i zobaczyć, jaką dostanę od nich odpowiedź. Chciałbym usłyszeć, jak sprawują się zamienniki i czy ktoś próbował innej opony.

Discussion starter · #10 ·
Wow. Właśnie zauważyłem, że to samo zaczyna się dziać z moimi przednimi oponami, które są Bridgestone. Do tej pory przejechałem 8000 mil. Mieszkam w Tacoma, Wa, a nasza pogoda jest łagodna, więc gorąca nawierzchnia nie stanowi problemu. Moje tylne opony również są w porządku. Mam AWD Pro S gradient. Jedną z rzeczy, która przyszła mi do głowy jako przyczyna, był napęd na wszystkie koła (przedni układ napędowy), ale fakt, że widzisz to w modelu pierwszej edycji, sprawia, że odrzucam tę myśl. Słyszałem również od osoby z kanału YouTube, która ma 19-calowe koła innej marki, że nie widziała tego problemu. Więc w tej chwili wygląda na to, że to sama opona Bridgestone. Planuję zabrać samochód do dealera i zobaczyć, jaką otrzymam od nich odpowiedź. Chciałbym usłyszeć, jak sprawują się zamienniki i czy ktoś próbował innej opony.
Jednym z problemów jest to, że istnieje bardzo niewiele opcji opon do 20-calowych kół. Michelin Cross Climates są jednak dostępne i to właśnie bym spróbował jako następny, chyba że pojawi się więcej marek.

Mam ten sam problem z obiema przednimi oponami. Zauważyłem, że kawałki odpadają, gdy były dość nowe, a teraz, po 11 000 mil, brakuje znacznych kawałków wokół obu opon. Tyły są w porządku.
Czy byłeś lub zamierzasz zlecić dealerowi Bridgestone sprawdzenie ich? Mam kilka małych odprysków na moich przednich Alenzach.

Zacząłem zauważać odpryski na tylnych oponach przy przebiegu około 17 tys. mil. Zużyłem je przy 23 tys. milach, wymieniając je na początku tego miesiąca. Na przednich oponach odpryski zauważyłem we wrześniu przy przebiegu około 21 tys. mil. Zdaję sobie sprawę, że to czas, i jestem zadowolony z opon Continental, które założyłem z tyłu. Chciałbym tylko, żeby produkowali je na przód w rozmiarze, który VW określił dla serii 20" 1st Ed. Wstyd mi za VW. Tak, mogę wybrać Micheliny za 100 dolarów więcej za sztukę.

Nowy członek tutaj, dzięki za to forum. Mój ID.4 1st Edition miał problem z kawałkami gumy bieżnika o długości do 10 mm odrywającymi się od przednich opon. 15 000 mil, 20" z Bridgestone Alenza Sports wyprodukowanymi w Polsce. Jestem na Florydzie, więc przez większość roku jest stale ciepło. Jeździmy głównie powoli po mieście z prędkością 35-50 mil na godzinę. Większość kawałków odrywała się wzdłuż 2 linii formowania na każdej oponie.

Dealer powiedział, że wyglądają źle, ale żeby skontaktować się z Bridgestone. Mój lokalny oficjalny dealer Bridgestone zgodził się, że jest problem, ale nie wiedzieli jaki. Zgodzili się wymienić opony w ramach gwarancji, ale nie mogli znaleźć żadnych w USA w swoich magazynach. Sprawdziłem to i okazało się, że Tire Rack miał je w magazynie, a dealer dostał je od Tire Rack i je wymienił. Byłem mile zaskoczony, że nie było żadnych opłat, mimo że przejechałem na nich 15 000 mil. Brawo dla Bridgestone!

Czy ktoś jeszcze miał ten problem? Na podstawie innego wątku tutaj przeszedłem teraz z ciśnienia na naklejce 42 psi na zalecenie częściowego obciążenia 36 psi z Europy, ale wydaje się mało prawdopodobne, aby to mogło być częścią problemu. Mamy bardzo ciasną trasę do naszego garażu, która wymaga od nas regularnego używania pełnego skrętu i zastanawiam się, czy to może być tego część.

Dla odniesienia, mój plugin Honda Clarity ma 63 000 mil na oryginalnych oponach Michelin Energy, które nadal wydają się mieć dużo zużycia. Ten samochód nie musi wykonywać ciasnego skrętu do garażu, w rzeczywistości nie można tego zrobić w tym samochodzie, ponieważ jego promień skrętu jest znacznie gorszy niż w ID.4!
Nowy członek tutaj, dzięki za to forum. Mój ID.4 1st Edition miał problem z kawałkami gumy bieżnika o długości do 10 mm odrywającymi się od przednich opon. 15 000 mil, 20" z Bridgestone Alenza Sports wyprodukowanymi w Polsce. Jestem na Florydzie, więc przez większość roku jest stale ciepło. Jeździmy głównie powoli po mieście z prędkością 35-50 mil na godzinę. Większość kawałków odrywała się wzdłuż 2 linii formowania na każdej oponie.

Dealer powiedział, że wyglądają źle, ale żeby skontaktować się z Bridgestone. Mój lokalny oficjalny dealer Bridgestone zgodził się, że jest problem, ale nie wiedzieli jaki. Zgodzili się wymienić opony w ramach gwarancji, ale nie mogli znaleźć żadnych w USA w swoich magazynach. Sprawdziłem to i okazało się, że Tire Rack miał je w magazynie, a dealer dostał je od Tire Rack i je wymienił. Byłem mile zaskoczony, że nie było żadnych opłat, mimo że przejechałem na nich 15 000 mil. Brawo dla Bridgestone!

Czy ktoś jeszcze miał ten problem? Na podstawie innego wątku tutaj przeszedłem teraz z ciśnienia na naklejce 42 psi na zalecenie częściowego obciążenia 36 psi z Europy, ale wydaje się mało prawdopodobne, aby to mogło być częścią problemu. Mamy bardzo ciasną trasę do naszego garażu, która wymaga od nas regularnego używania pełnego skrętu i zastanawiam się, czy to może być tego część.

Dla odniesienia, mój plugin Honda Clarity ma 63 000 mil na oryginalnych oponach Michelin Energy, które nadal wydają się mieć dużo zużycia. Ten samochód nie musi wykonywać ciasnego skrętu do garażu, w rzeczywistości nie można tego zrobić w tym samochodzie, ponieważ jego promień skrętu jest znacznie gorszy niż w ID.4!
Ja też jestem nowym członkiem... dołączyłem dzisiaj. Chciałem sprawdzić, czy ktoś miał zużycie opon w swoim ID4. Miałem dokładnie ten sam problem z moim ID4 1st edition. Moje 2 przednie opony wykazywały kawałki bieżnika (ja też mam ostry skręt w prawo do mojego garażu), ale nie w moich tylnych oponach przy 13 tys. mil. Poszedłem do mojego dealera, ponieważ miałem powolny wyciek w przedniej oponie, którą trzeba było wymienić, ponieważ gwóźdź znajdował się w zewnętrznym bieżniku. Dealer powiedział, że powinienem wymienić obie opony! Zapytałem, dlaczego druga opona nie powinna być objęta gwarancją ze względu na kawałki i powiedziano mi, żebym skontaktował się z Bridgestone. Powiedzieli, że nowe opony samochodowe NIE SĄ objęte gwarancją. (koszt ponad 600 $ za 2 opony). Teraz idę do dealera z 20062 milami na moim samochodzie i nie przechodzi on kontroli stanu Nowy Jork, ponieważ tylne opony mają mniej niż 2/32 głębokości w swoich bieżnikach!
Po przeczytaniu tego forum muszę odbyć kolejną rozmowę z moim dealerem... i chociaż byłem zwolennikiem hybryd (2005 toyota prius, 2018 honda clarity) i ev (2021 ID4), jeśli EV tak szybko przechodzą przez opony, mógłbym zapłacić wszystkie moje potrzeby gazowe dla pojazdu ICE w ciągu ostatnich 2 lat. Mój leasing kończy się w przyszłym czerwcu i rezygnuję z EV!

Jeśli EV tak szybko zużywają opony, to mógłbym pokryć wszystkie moje potrzeby związane z benzyną w samochodzie spalinowym przez ostatnie 2 lata.
To przez okropne opony Bridgestone. Są najgorsze, jakie kiedykolwiek miałem w moich wielu samochodach przez ponad 50 lat, a u mnie duże kawałki odpadły przy przebiegu 5 tys. mil. Inni właściciele z oponami Hankook EV zgłaszali, że przejechali na nich 70 tys. mil. Można kupić inne, które pasują i mają gwarancję na 60 tys. mil.

Opony BEV nie są tanie, podobnie jak samochód. Tesla 20” OEM Michelin z redukcją szumów kosztują 387 $ + wysyłka. Opony Pirelli kosztują 416 $ + wysyłka.
Producenci opon wiedzą, na co mogą sobie pozwolić.
Większość BEV nie to Toyota Corolla ani Honda Civic. Są CIĘŻKIE, a typowy nabywca ma prawdopodobnie dochód od 75 000 do 125 000 $.
caveat emptor

Moje 2 przednie opony wykazywały kawałki bieżnika (ja również mam ostry prawy zakręt do mojego garażu), ale nie w moich tylnych oponach przy 13k mil
FWIW Straciłem kawałki na moich OE Alenzas, ale zamienny zestaw detaliczny radzi sobie znacznie lepiej. Brak kruszenia po 6000 milach.

Mam dokładnie ten sam problem przy nieco mniej niż 14 000 mil. Dealer Bridgestone skomentował, że muszą być źle ustawione i ponieważ „nie ma wezwania do serwisu”, to nie wina opon. Niestety problem jest powszechny w recenzjach Tirerack. Tylne koła wyglądają świetnie, więc zastanawiam się, czy powinniśmy po prostu wymienić przednie, ale nie chcę znowu kupować Alenzy. Komentarze?

Mam dokładnie ten sam problem przy nieco mniej niż 14 000 mil. Dealer Bridgestone skomentował, że muszą być źle ustawione i ponieważ „nie ma wezwania do serwisu”, to nie wina opon. Niestety, problem jest powszechny w recenzjach na tirerack. Tylne koła wyglądają świetnie, więc zastanawiam się, czy powinniśmy po prostu wymienić przednie, ale nie chcę znowu brać Alenzy. Komentarze?
Myślę, że dzięki świetnemu prowadzeniu i niskiemu środkowi ciężkości ID4, objawia się to niezwykle mocnym zużyciem przednich opon 🤷‍♂️. Zwłaszcza, że tylne nie wykazują żadnych uszkodzeń.

Myślę, że dzięki doskonałemu prowadzeniu i niskiemu środkowi ciężkości ID4, objawia się to niezwykle dużym zużyciem przednich opon
Tak, plus najlepszy w swojej klasie promień skrętu wywiera pewne siły na bieżnik, których Alenzy nie są w stanie obsłużyć. Po wjechaniu na wzgórze Flagstaff w pobliżu Boulder, które jest stromą serią zakrętów, zauważyłem wiele nowych kawałków odpadających z moich.

1 - 20 of 31 Posts