Volkswagen ID Forum banner

Doniesienia o "trzeszczących" dźwiękach dochodzących ze szklanego dachu w chłodne dni

31K views 99 replies 31 participants last post by  Pres  
#1 ·
Pozdrowienia dla wszystkich,

Ktoś na subreddicie iD.4 zgłosił głośny hałas dochodzący z szklanego dachu ich First Edition w niskich temperaturach, szczególnie podczas uderzania w nierówności i ostrych zakrętów. Wygląda na to, że nie byli jedynymi, którzy mieli ten problem. Opublikowali film, który jest dość głośny i niepokojący. Czy inni ludzie mieszkający w zimnych rejonach również tego doświadczają?

#2 ·

Ktoś na subreddicie iD.4 zgłosił głośny hałas dochodzący z szklanego dachu ich First Edition w niskich temperaturach, szczególnie podczas wjeżdżania na nierówności i ostrych zakrętów. Wygląda na to, że nie byli jedynymi, którzy mieli ten problem. Opublikowali film i jest on dość głośny i niepokojący. Czy inni ludzie mieszkający w zimnych rejonach również tego doświadczają?
To samo w mojej 1st Edition

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#4 ·
Od sierpnia mam to "piszczenie" w zasłonie dachowej w moim 1stEd. Nie dochodzi ono z szyby ani ramy. Myślę, że to kanał, w którym porusza się zasłona. Plastik o plastik. Naprawdę źle, gdy samochód przechyla się z lewej na prawą lub z prawej na lewą stronę (w obie strony). Nie ma znaczenia, czy zasłona jest otwarta, czy zamknięta. Rozważałem eksperymentowanie z odpowiednim smarem, aby to zniknęło.

#7 ·
Miałem to i zaniosłem do warsztatu VW, powiedzieli, że to znany problem i mieli instrukcje, aby przeprowadzić pewną obróbkę i przykleić to w 8 różnych miejscach.

Po prostu zanieś to, a oni to załatwią, wyobrażam sobie, że w USA nie jest inaczej.
Jeśli możesz odkopać swoje dokumenty, powinny one zawierać konkretny kod biuletynu serwisowego VW. Jeśli mógłbyś to zeskanować i przesłać, myślę, że bylibyśmy w stanie skierować pracowników serwisu we właściwym kierunku.

#9 ·
Cześć,

Przepraszam za powolną odpowiedź. W ramach aktualizacji: zastosowali się do instrukcji, ale skrzypienie nie zniknęło, gdy to przetestowali.

Skontaktowali się teraz z centralą VW lub podobną w celu uzyskania dalszych instrukcji i poinformowali mnie, że mogą potrzebować zdjąć całość i ponownie ją zainstalować, skontaktują się ze mną, gdy dostaną odpowiedź.

Nie mam dokumentów, więc zaktualizuję, gdy to zrobią i otrzymam.

#13 ·
Oddaję swój samochód 18 grudnia z tego samego powodu. To '21 Pro S z przebiegiem poniżej 2 tys. mil. Zauważyłem, że gdy wchodzimy w chłodniejsze miesiące, skrzypienie z dachu pojawia się za każdym razem, gdy występuje ruch nadwozia (nierówności, wzniesienia, skręty itp.). Zdam relację z tego, co mi powiedzą/zrobią z pojazdem. W międzyczasie byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podzielił się dodatkowymi doświadczeniami, których mógłbym użyć, aby skierować ich we właściwym kierunku. ID.4 to samochód o niskiej sprzedaży w tej części świata, więc wątpię, żeby mieli duże doświadczenie w pracy z nimi.

#15 ·
U mnie tak samo. Skorzystałem z serwisu 2 razy, a w przyszłym tygodniu będzie trzeci. Wysłałem im film i tłumaczyłem to dziesiątki razy, ale wciąż nie mogli tego naprawić. Po czwartej próbie, jeśli nie uda im się tego naprawić, złożę pozew przeciwko dealerowi i VW. Zobaczymy, co się stanie.

#16 ·

Ktoś na subreddicie iD.4 zgłosił głośny hałas dochodzący z przeszklonego dachu ich First Edition w niskich temperaturach, szczególnie podczas pokonywania nierówności i ostrych zakrętów. Wygląda na to, że nie byli jedynymi, którzy mieli ten problem. Opublikowali film i jest on dość głośny i niepokojący. Czy inni ludzie mieszkający w zimnych rejonach również tego doświadczają?

#20 ·
Czy jest w tej sprawie biuletyn serwisowy?

Moja żona wspomniała o tym, ja tego nie słyszałem, oddałem to dzisiaj (w deszczu) w celu sprawdzenia elementów objętych akcją serwisową i oczywiście nie udało im się tego powtórzyć.

Będę musiał poczekać na chłodny, suchy dzień, żeby samemu to sprawdzić.
Nie, nic takiego nie ma. Znalazłem jednak kilka rozwiązań na YouTube i spróbuję w tym tygodniu. Podzielę się szczegółami, jeśli zadziała

#22 ·
Oto moja aktualizacja:

Jak wspomniano, serwis VW nie mógł odtworzyć hałasu z szyberdachu w deszczowy dzień.

Kilka dni później, chłodnego ranka, wsiadłem z żoną, żeby załatwić sprawę i usłyszałem to po raz pierwszy (i wow, było głośno i oczywiste), więc pojechaliśmy do VW, żeby nasz serwisant sam to usłyszał. Przejechałem z nim pół bloku i był w 100% przekonany. Umówił nas na wizytę kilka dni później.

Oczywiście, kiedy oddałem go na drugą wizytę, padało, ale udało im się to odtworzyć później w ciągu dnia, po ustaniu deszczu. Powiedział, że zostawią go na noc i zamontują ponownie szybę. Odebraliśmy go następnego dnia i nic nie skrzypi.

Nie mam jeszcze papierów (czekają na nową uszczelkę do drzwi i nie zamykają zlecenia, dopóki wszystko nie zostanie zrobione, a więc nie generują faktury, są w tym dziwni), więc nie mam jeszcze notatek techników, ale (a) wnętrze nie pachniało świeżym klejem do przedniej szyby i (b) gumowa uszczelka zewnętrzna nie jest nowa, więc jestem ciekaw, czy naprawdę zdemontowali / zamontowali ponownie szybę szyberdachu, czy tylko nasmarowali uszczelkę. Zaufam notatkom technika, kiedy je dostanę, że będą dokładne, a nie wytworem. Ale w międzyczasie hałas zniknął.

#24 ·
Nie chciałem czekać na warsztat, bo to trwa od listopada, a oni tylko wymyślają wymówki i kupują czas. Próbowali to skleić, ale się nie udało.

Zastosowałem rozwiązanie, które srdrgcl zamieścił wewnątrz samochodu, ale z innym smarem i teraz działa idealnie. Wielkie dzięki za rozwiązanie.
Czy łatwo było nałożyć smar bez dostania się na podsufitkę? To moja największa obawa. Zamówiłem to, co pokazano na tym filmie, ale jeszcze nie dotarło. I jakiego smaru użyłeś? Dziś rano było -6 °C na zewnątrz, więc mój dach brzmiał tak, jakbym stąpał po folii bąbelkowej, gdy samochód się poruszał.

#31 ·
Zazwyczaj jednak otwory wlotowe do odpływu zatykają się na dachu, albo pajęczynami, albo pleśnią. Właśnie sprawdziłem i nie widzę miejsca, do którego mogłaby wpadać woda, z wyjątkiem małej szczeliny w uszczelce na krawędzi dachu, tuż przy górnej krawędzi przedniej szyby.

Skorzystałem z Twojej rady i przeprowadziłem test wodny. Rzeczywiście, w tych miejscach znajdują się otwory odpływowe, wychodzące za przednimi oponami, chociaż wyobrażam sobie, że są one tutaj dla wszystkich ID.4, z szyberdachem lub bez

#33 ·
Zazwyczaj jednak otwory wlotowe do odpływów zatykają się na dachu, albo pajęczynami, albo pleśnią.
VW używa małych korków na dnie odpływów (gdzie wypływa woda), aby zapobiec budowaniu się pająków w środku i te mają tendencję do zatykania się zanieczyszczeniami.

Górne części prawdopodobnie również się zatykają, ale tak naprawdę nie słyszałem, żeby to było przyczyną przez lata. Może to wynika z możliwości wyczucia, że rynny się zatykają, więc są sprawdzane, ale korki odpływowe nie są często sprawdzane i powodują wycieki.

Jeśli górne otwory odpływowe są zatkane, woda nie spływa do nich i spływa z pojazdu. Kiedy ich dna są zatkane i nie mogą odpływać, niszczy to podsufitkę w kombi i wypełnia błotniki w Touaregu.