Volkswagen ID Forum banner
21 - 40 of 103 Posts
Code Light Assist dla normalnych reflektorów LED bez matrycy
Nigdy nie byłem pewien, co dokładnie umożliwia "Code Light Assist dla normalnych reflektorów LED bez matrycy". Zgaduję, że jest to automatyczne sterowanie światłami drogowymi. ??

Powinno być to jakoś możliwe, ponieważ wszystkie niezbędne części są dostępne.
K electronic sam sprzedaje gotowy dongle do kodowania, aby to działało.
View attachment 17922 View attachment 17923
asystent świateł drogowych to jednak nie to samo co system inteligentnych świateł IQ.light.
Może to po prostu włączać i wyłączać światła drogowe w zależności od ruchu, ale nie włączać funkcji, która inteligentnie przyciemnia tylko tę część drogi, po której jedzie inny samochód.

As in tweaking settings or as in retrofitting the module afterwards?
Zastanawiałem się, czy Ty i @dg4prez wcześniej porównywaliście długi kod z modułu kamery między Waszym samochodem a samochodem @dg4prez. Wygląda na to, że @VW TECHNICIAN rzuca wskazówki, że powinniśmy przyjrzeć się kodowi modułu kamery w oknie.

Powinno być to jakoś możliwe, ponieważ wszystkie niezbędne części są dostępne.
K electronic sam sprzedaje gotowy klucz kodujący, aby to działało.
View attachment 17922 View attachment 17923
To nie jest dla każdego... sprzedają wiele fabrycznych produktów do modernizacji, ale wymaga to dużej wiedzy i doświadczenia w zmienianiu różnych ustawień i integracji nowych modułów. Mówię o innych opcjach dostępnych w tej firmie. Jeśli pieniądze nie są problemem, możesz kupić wersję podstawową i dołożyć wszystkie gadżety, aby mieć wszystkie opcje. Nie mam informacji na ten temat zamieszczonych na powyższym zdjęciu. Warto sprawdzić, jeśli ktoś chce z tego skorzystać.

Wciąż brakuje części niezbędnego oprogramowania, aby to się wydarzyło.... kodowanie poprzez ręczne zmienianie różnych rzeczy jest możliwe, ale istnieje potrzeba połączenia między modułem kamery przedniej szyby a modułem reflektorów.... Jestem pewien, że kilku sprytnych ludzi na tym wątku zdobędzie brakujące rzeczy z EU ID4, aby wgrać niezbędne rzeczy dla dwóch modułów do pracy z tym.
Brakuje tylko poprawki oprogramowania, aby połączyć dwa moduły.... można to zrobić za pomocą zaawansowanego kodowania lub flashowania modułów.... wymiana modułów nie jest potrzebna.
@VW TECHNICIAN Dodaję tylko odniesienie do Twojej innej notatki w innym wątku, że najwyraźniej oprogramowanie v3.1.4 dla Ameryki Północnej będzie teraz zawierać cały brakujący kod, aby połączyć kamerę przedniej szyby z modułem świateł dla świateł Matrix. Po tej aktualizacji rozumiem, że będziemy mogli włączyć światła matrycowe, zmieniając ustawienia modułu świateł za pomocą Obdeleven (lub innego narzędzia, które ma możliwość odblokowania SFD). Świetna wiadomość!

Obdeleven będzie wymagany do tego typu kodowania, aby to umożliwić. US DOT zatwierdził światła matrycowe dla USA....kiedy zostaną zaktualizowane lub włączone z linii montażowej, nie jestem w stanie tego stwierdzić. Moja rada byłaby taka, aby sprawdzić moduły dla rynku UE w porównaniu z rynkiem amerykańskim i na tej podstawie wprowadzić niezbędne zmiany w kodowaniu dla rynku amerykańskiego ID4. Uważam, że na tym forum są osoby z UE z obdeleven, które mogą pobrać konkretne dane dla świateł matrycowych i modułu przedniej szyby, aby zobaczyć, co jest potrzebne do wprowadzenia zmian. Jedyne, co mogę powiedzieć, to że działa to ogromna różnica podczas jazdy w nocy i posiadania świateł matrycowych, które robią magię, która całkowicie zmieni sposób, w jaki widzisz drogę przed sobą. Kiedy już się do tego przyzwyczaisz, trudno będzie kupić inny pojazd bez tego w innym pojeździe.

Obdeleven będzie wymagany do tego typu kodowania, aby to umożliwić. US DOT zatwierdził światła matrycowe dla USA .... kiedy zostaną zaktualizowane lub włączone z linii montażowej, nie jestem w stanie tego stwierdzić.
Moja rada byłaby taka, aby sprawdzić moduły dla rynku UE w porównaniu z rynkiem amerykańskim i na tej podstawie wprowadzić niezbędne zmiany w kodowaniu dla rynku amerykańskiego ID4.
Uważam, że na tym forum są osoby z UE z obdeleven, które mogą pobrać konkretne dane dla świateł matrycowych i modułu przedniej szyby, aby zobaczyć, co jest potrzebne do wprowadzenia zmian.
Wszystko, co mogę powiedzieć, to że działa to ogromna różnica podczas jazdy w nocy i posiadania świateł matrycowych, które robią magię, która całkowicie zmieni sposób, w jaki zobaczysz drogę przed sobą. Kiedy już się do tego przyzwyczaisz, trudno będzie kupić inny pojazd bez tego w innym pojeździe.
Jak zawsze... doceniamy Twoją wspaniałą wiedzę i pomoc @VW TECHNICIAN

Czy musimy czekać, aż UE będzie również w wersji v3.1.4, aby porównać włączone ustawienia z samochodami z USA? a może jaka wersja w UE może być użyta do porównania? @JimmyVW i @dg4prez wcześniej porównywali wcześniejsze wersje.

Jak zawsze... doceniamy Twoją wspaniałą wiedzę i pomoc @VW TECHNICIAN

Czy musimy czekać, aż UE również będzie na v3.1.4, aby porównać włączone ustawienia z samochodami z USA? A może jaka wersja w UE może być użyta do porównania? @JimmyVW i @dg4prez wcześniej porównywali wcześniejsze wersje.
v3.1.4 wystarczy do pełnego wykorzystania matrycy....w nowszych wersjach pojawią się ulepszenia modułu kamery.....możliwa będzie fabryczna wersja seryjna, ale będą ograniczenia ze względu na wersję oprogramowania modułu kamery.
Wersje UE nieistotne dla wersji oprogramowania będą miały niezbędne aktualizacje oprogramowania układowego dla modułów kamery i matrycy już zainstalowane, jeśli są włączone dla określonego rynku UE. Nie wszystkie rynki UE mają włączoną tę opcję. Wystarczy porównać moduły UE i USA i rozpocząć zmianę kodowania, aby włączyć tę funkcję. W zależności od wersji oprogramowania układowego na tych modułach, może to działać z większymi opóźnieniami lub nie tak dobrze, jak moduły, które mają najnowsze wersje oprogramowania układowego dla modułu kamery i matrycy. VW zawsze rozpocznie od nowej wersji oprogramowania w UE, zanim otrzyma aktualizacje do USA i innych rynków....więc jeśli natkniesz się na wyższą wersję niż wspomniana powyżej, wystarczy porównać dwa moduły, aby wprowadzić niezbędne poprawki dla włączonych świateł matrycowych.

Discussion starter · #34 · (Edited)
Po wykonaniu kilku kopii zapasowych spróbowałem zmienić niektóre ustawienia, ale wygląda na to, że nadal jest to standardowy automatyczny asystent świateł drogowych, tylko ze zmianą w menu.
Image

Wygląda na to, że widoczne ustawienia pasują do tych pokazanych wcześniej przez JimmyVW.
A5:
Image

19:
Image
Image

Image

Po wykonaniu kilku kopii zapasowych spróbowałem zmienić niektóre ustawienia, ale wygląda na to, że nadal jest to standardowy automatyczny asystent świateł drogowych, tylko ze zmianą w menu.
View attachment 18134

Wyświetlane ustawienia wydają się odpowiadać tym, które wcześniej pokazał JimmyVW.
A5:
View attachment 18129

19:
View attachment 18130 View attachment 18131
View attachment 18133
Niech udostępni Ci ICAS (to główny moduł odpowiedzialny za całą sieć między wszystkimi innymi modułami).
Powodzenia.

View attachment 18134

Widoczne ustawienia wydają się pasować do tych pokazanych wcześniej przez JimmyVW.
A5:
View attachment 18129

19:
View attachment 18130 View attachment 18131
View attachment 18133
Będzie trzeba wykonać długie kodowanie po stronie ICAS, reszta jest w porządku ✅️.

Discussion starter · #38 · (Edited)
Porównanie mojego samochodu 3.1 NA z samochodem 2.4 EU (Dzięki @JimmyVW !!!) pokazuje dość znaczne różnice w kopiach zapasowych OBDEleven. Aby to podkreślić, moduły w moim północnoamerykańskim MY22 PRO S AWD z 3.1 mają ponad dwukrotnie więcej linii ze zgłoszonymi szczegółami, z wieloma dodanymi parametrami i wartościami w większości modułów. (Chociaż może to być związane z wersjami OBDEleven, nie wiem)

• Like
Reactions: corfam
Porównując mój samochód 3.1 NA z samochodem 2.4 EU (Dzięki @JimmyVW !!!) widać dość znaczne różnice w kopiach zapasowych OBDEleven. Aby to podkreślić, moduły w moim północnoamerykańskim MY22 PRO S AWD z 3.1 mają ponad dwukrotnie więcej linii ze zgłoszonymi szczegółami, z wieloma dodanymi parametrami i wartościami w większości modułów. (Chociaż może to być związane z wersjami OBDEleven, nie wiem)
Obdeleven będzie miał bardziej zaktualizowane wersje w UE w porównaniu do USA.....dobre spostrzeżenie....ostatnia aktualizacja nie tak dawno temu dla USA.
Upewnijcie się, że podajecie wersję aplikacji Obdeleven podczas porównywania wartości.
I upewnijcie się, że udostępniliście wszystkie niestandardowe zmiany dokonane po każdej stronie przed porównaniem.

Discussion starter · #40 · (Edited)
Kilka szybkich notatek, które chciałbym udokumentować:

To skan zapasowy OBDEleven został wykonany przy użyciu wersji 0.60.0 (10627) na Androidzie 13.
Samochód to MY22 ID4 Pro-S AWD dla regionu Ameryki Północnej z oprogramowaniem 3.1.0.

Wprowadzono następujące modyfikacje:

Moduł A5:
---Longcoding
------Afs_coding_light_assistant z High_beam_assist na Matrixbeam

Moduł 19:
---Adaptacja
------Asystent świateł drogowych
---------Menuesteuerung Fernlichtassistent : zmieniono z Nieaktywny na Obecny
------Lichtsteuerungsmodul
---------Rozszerzona kontrola świateł drogowych: zmieniono z AFS, FLA, Ferlicht Uber AFS na AFS, FLA, Fernlicht (GLW,MDF)

Link do pliku:
ID4 MY22 PRO-S AWD NA w3.1.0 i zmiany w ustawieniach matrycy.txt

@VW TECHNICIAN, nie jestem pewien, czy byłbyś w stanie udostępnić bardziej szczegółowe wskazówki, ale które inne moduły Twoim zdaniem będą wymagały dokładnego zbadania? Ponieważ formatowanie jest znacznie inne, nie jest praktyczne wykonanie porównania dokumentów, co było moim początkowym planem.

• Like
Reactions: corfam
21 - 40 of 103 Posts