Volkswagen ID Forum banner
61 - 80 of 103 Posts
  1. O ile czegoś nie przeoczyłem, w OBDEleven nic nie nazywa się "ICAS" - myślałem, że gdzieś czytałem, że w OBDeleven to "Application Server" - czy ja zwariowałem?
Moduły ICAS to serwery aplikacji. ICAS 1, moduły 8123 i 8124 w OBDeleven, to miejsca, w których należy wprowadzić niektóre zmiany. ICAS 3, moduł 8125, to serwer aplikacji infotainment, który służy innemu celowi.

v3.1.4 wystarczy do pełnego wykorzystania matrycy....w nowszych wersjach pojawią się ulepszenia modułu kamery.....wersja fabryczna będzie możliwa, ale będą ograniczenia ze względu na wersję oprogramowania modułu kamery.
Wersje EU, niezależnie od wersji oprogramowania, będą miały zainstalowane niezbędne aktualizacje oprogramowania układowego dla modułów kamery i matrycy, jeśli są włączone dla określonego rynku UE. Nie wszystkie rynki UE mają włączoną tę opcję. Wystarczy porównać moduły UE i US i rozpocząć zmianę kodowania, aby włączyć tę funkcję. W zależności od wersji oprogramowania układowego na tych modułach, może to działać z większymi opóźnieniami lub nie tak dobrze, jak moduły, które mają najnowsze wersje oprogramowania układowego dla modułu kamery i matrycy. VW zawsze rozpocznie od nowej wersji oprogramowania w UE, zanim otrzyma aktualizacje do USA i na inne rynki....więc jeśli natkniesz się na wyższą wersję niż wspomniana powyżej, wystarczy porównać dwa moduły, aby wprowadzić niezbędne poprawki dla włączonych świateł matrycowych.
Posiadam chińską wersję ID.4 w Europie, która ma włączone światła IQ. Widziałem, że ktoś szukał zrzutu z tą włączoną funkcją, aby wprowadzić zmiany w amerykańskiej wersji oprogramowania, prawda?

Mam chińską wersję ID.4 w Europie, która ma włączone światła IQ. Widziałem, że ktoś szukał zrzutu z tą funkcją włączoną, aby wprowadzić zmiany w amerykańskiej wersji oprogramowania, prawda?
Chińskie modele mają różne użyte chipy i nie będą działać z pojazdami na rynku UE lub USA. Niektóre adaptacje mogą być używane, ale nie całe kopie zapasowe z pojazdów przeznaczonych na rynek chiński.

Chińskie modele mają różne chipy i nie będą działać z pojazdami na rynku UE lub USA. Niektóre adaptacje mogą być użyte, ale nie całe kopie zapasowe z pojazdów przeznaczonych na rynek chiński.
@VW TECHNICIAN Wspomniałeś, że v3.1.4 wystarczy do pełnego wykorzystania matrycy, ale to było w 2022 roku. Czy możesz potwierdzić, że 3.2.11 lub 3.2.12 ma teraz również pełny kod umożliwiający włączenie świateł matrycowych?

Discussion starter · #65 · (Edited)
Próbowałem zagłębić się nieco w aktywację, wydaje mi się, że głównym problemem może być konieczność aktualizacji LCM w reflektorach z odpowiednimi zestawami danych. JEŚLI to prawda, nie byłaby to 'prosta' zmiana, którą można by było wprowadzić tylko poprzez adaptacje OBDeleven i długie kodowanie, prawdopodobnie wymagająca specjalistycznego oprogramowania/sprzętu i z pewnością wymagająca szczegółowej wiedzy. Osobna notatka, niedawno skontaktowałem się z europrice.us, ponieważ oferują aktywację dla wielu modeli Audi (obecnie z wyłączeniem Q4), oto ich odpowiedź. 🤞
Niestety pliki nie są jeszcze dostępne, ale są na liście do opracowania. Kiedy będą dostępne, dam znać.
Chociaż nie ma pewności, że kiedykolwiek będą w stanie to zrobić dla ID.4, jestem ostrożnie optymistyczny, ponieważ nie dali jednoznacznej odpowiedzi na nie.

@VW TECHNICIAN Wspomniałeś, że v3.1.4 wystarczy do pełnego wykorzystania matrycy, ale to było w 2022 roku. Czy możesz potwierdzić, że 3.2.11 lub 3.2.12 ma teraz również pełny kod włączający światła matrycowe?
Post #65 powinien dać pojęcie.
I próbuję znaleźć kogoś z licencją na narzędzie ODIS i subskrypcją flashowania.
Wszystkie niezbędne zmiany oprogramowania układowego dla modułu kamery przedniej szyby, niezbędne dla świateł matrycowych, są już dostępne. Moduł ICAS jest odpowiedzialny za cały ruch i będzie musiał zostać sprawdzony w tym projekcie DIY.

Post #65 powinien dać pojęcie.
I próba znalezienia kogoś z licencją na narzędzie ODIS i subskrypcją flashowania.
Wszystkie niezbędne zmiany oprogramowania układowego dla modułu kamery przedniej szyby niezbędne dla świateł matrycowych są już dostępne. Moduł ICAS odpowiada za cały ruch i będzie musiał zostać sprawdzony w tym projekcie DIY.
Czy następna aktualizacja OTA usunie modyfikację?

Jaki jest status tego? Wciąż próbuję zrozumieć, czy modele NA (US/CAN) mają sprzęt do reflektorów Matrix
Modele z reflektorami projekcyjnymi "gałka oczna" mają odpowiedni sprzęt. Nie sądzę, aby komuś udało się aktywować oprogramowanie. Jeśli dobrze pamiętam, @VW TECHNICIAN dawał do zrozumienia, że potrzeba czegoś więcej niż tylko OBDeleven, aby aktywować kodowanie w obecnym czasie.

Oh, thanks. I'll see what else comes out of this. Feature is neat
Znalezienie członka forum z europejskim sprzętem Matrix Light wymaga czasu, aby uzyskać dla nas kopię zapasową. Jak dotąd zawiedliśmy na kroku #1:D

Znalezienie członka forum z europejskim sprzętem Matrix Light wymaga znalezienia kopii zapasowej dla nas. Jak dotąd zawiedliśmy na kroku #1:D
Zgadzam się, dopóki nie otrzymamy kopii zapasowej z pojazdu z UE z odpowiednim sprzętem, prawdopodobnie tego nie rozwiążemy.

Czy są jacyś ochotnicy z naszych członków z UE?

Zgadzam się, dopóki nie otrzymamy kopii zapasowej z pojazdu UE z odpowiednim sprzętem, mało prawdopodobne, abyśmy to rozwiązali.

Czy są jacyś ochotnicy z naszych członków UE?
Przyjmuje nieco bardziej ukierunkowane podejście:D Wątpię, by ktoś z działającym światłem matrycowym z UE przesiadywał na wątku uczęszczanym przez osoby, które go nie mają:ROFLMAO:

Zwróciłem się do kilku osób, ale zostałem zignorowany.

Zwróciłem się do kilku osób, ale zostałem zignorowany.
🤣 niedobrze!

Może musimy założyć nowy wątek, w którym będziemy o to konkretnie pytać. Moglibyśmy zaoferować pewnego rodzaju nagrodę, aby osłodzić transakcję. Byłaby to niewielka cena za fajną aktualizację.

Discussion starter · #77 ·
Mam eksport OBDeleven dla samochodu z reflektorami matrycowymi, ale problem, na który natrafiłem, polega na tym, że wydaje się, że w samych światłach są specjalne parametry, które wymagają aktualizacji (nie mam więcej informacji na temat tego, co to jest i jak uzyskać do nich dostęp) i było zbyt wiele ogólnych różnic konfiguracyjnych, które utrudniały zidentyfikowanie tego, co jest istotne.

Ale problemy, na które natrafiałem, polegają na tym, że wydaje się, że w samych światłach są specjalne parametry, które wymagają aktualizacji (nie mam więcej informacji na temat tego, co to jest i jak uzyskać do nich dostęp).
Moduły LED D6 i D7 czy jakieś inne moduły? D6 i D7 mają eeprom wymieniony w ustawieniach podstawowych, mając nadzieję, że to nie jest miejsce, w którym to skonfigurowali.

Czy możesz udostępnić dane, które posiadasz? Mój samochód jest w warsztacie przez kilka dni, gdzie wykonują drobne prace po kolizji, z przyjemnością na to spojrzę, kiedy go odzyskam.

Mam eksport OBDeleven dla samochodu, który ma reflektory matrycowe, ale problem, na który natrafiłem, polega na tym, że wydaje się, że w samych światłach są specjalne parametry, które należy zaktualizować (nie mam więcej informacji na temat tego, co to jest i jak uzyskać do nich dostęp) i było zbyt wiele ogólnych różnic konfiguracyjnych, które utrudniały zidentyfikowanie tego, co jest istotne.
Jeśli możesz udostępnić prywatnie, moglibyśmy podjąć wspólny wysiłek, aby porównać, zidentyfikować itp.

61 - 80 of 103 Posts